plukkala

Hallituspuolueiden paineet - galluptulos?

Ylen politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen ennusti eilen julkaistun Ylen puolue-gallupin aiheuttavan paineita hallituspuolueiden sisällä kuntavaalien lähestyessä. Hänen mukaansa hallituspuolueet pohtivat kesäkokouksissaan sitä, miksi Keskusta lihoo ja sen hallituskumppanit laihtuvat?

http://yle.fi/uutiset/nakokulma_paineet_hallituksen_sisalla_kasvavat/908...

Tämä väite vaatii tarkempaa tarkastelua. Verrattuna viime eduskuntavaaleihin oli Keskustan eilinen gallup-lukema vajaan prosenttiyksikön korkeammalla tasolla. Vastaavasti Kokoomuksen lukema oli puoli prosenttiyksiöä viime vaalien tuloksen alapuolella. Ainoastaan Perussuomalaisten kannatus on romahtanut. Vaaleissa 17,8% ja nyt gallup-luku 7,8%

https://fi.wikipedia.org/wiki/Eduskuntavaalit_2015

Missään muussa hallituspuolueissa en Perussuomalaisten lisäksi ole paniikkia  enkä paineita havainnut. Persuissa kylläkin jo useissakin kommenteissa.

http://timosoini.fi/2016/08/karsivallisyys-palkitaan/

http://yle.fi/uutiset/perussuomalaisten_pentti_oinonen_jos_ei_meno_muutu...

Uosukainen olisi voinut näkökulmassaan mielumminkin ihmetellä SDP:n kannatuksen ylös-alas sahaamista? SDP:ssä on näkynyt myös paniikkimerkkejä jatkuvan puheenjohtajakeskustelun myötä, vaikka ehkä tämä viimeisin pieni gallup-nousu antaakin Rinteelle lisäaikaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Perussuomalaisten lisäksi en näe muille hallituspuolueille mitään syytä paniikkiin. Perussuomalaiset ovat puun ja kuoren välissä. Heillä ei varaa aiheuttaa edes hallituskriisiä. Se voisi tarkoittaa ennenaikaisia eduskuntavaaleja ja Perussuomalaisille lopun alkua.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Varmaan kannatuksen laskemisen takia jotkut persut ovat tehneet melkoisia irtiottoja ja puoluejohto on pysytellyt hiljaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olet varmaan ihan oikeassa päätelmäsi kanssa. Putta persut ovat hallituksessa. Se ainakin rajoittaa näitä irtiottoja, jos haluavat Soinin sanojen mukaisesti pysyä hallituksessa. Jossain vaiheessa täyttyy hallituskumppanien kärsivällisyys?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niin no, tarkkaan ottaen viimeisimmässä gallupissa keskustan kannatus oli 0,7 %-yksikköä suurempi kuin viime EK-vaaleissa, kokoomuksen vastaavasti 0,6 pienempi ja virhemarginaalikin 1,6 %-yksikköä molempiin suuntiin, jotta aika hilpeä se Riikka Uosukaisen "analyysi" oli. Mutta kai Ylen politiikan toimituksen entisellä päälliköllä Riikka Uosukaisella on joku henkilökohtainen poliittinen kanta?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kepun ja Kokoomuksen osalta joka tapauksessa virhemarginaalin sisällä. Vaalien jälkeen Keskustan kannatus eri gallupeissa on sahannut haarukassa 20-22% ja kokoomuksen vajaasta 17%:sta 18,5%:in.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Arvelisin että kyseessä oli aasinsilta, kaiketi hallituksen arvosteluun.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #4

Vaikea sanoa? Ehkä hän tarkoittikin, että paineet hallitusen sisällä lisääntyvät, juuri Perussuomalaisten puolelta? Se vain voi olla vaikeaa? Riikka Uosukaisen polittista kantaa en tiedä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #7

Ei se ole tuntunut olevan muille vaikeaa, ehkä Uosukaiselle sitten oli. Kummallinen kirjoitus kuitenkin kokeneelta toimittajalta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #10

Kirjoitus oli minunkin mielestäni osin ohilaukaus. Juuri siksi tämän blogin kirjoitinkin.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Perussuomalaisilla tulee olemaan vaikea tarjota lupauksia, kun edelliset on syöty.

Ja demareillakin alkaa olemaan kohta hätä kädessä, kun ei kannatus pysy korkealla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuten jo kirjoitin, persujen sisällä on jo kovaa paniikkia. Myös SDP:n sisällä puolestaan niitä paineita.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Joka tapauksessa jossain mielessä Uosukaisen analyysi oli ohilaukaus. Paineet kohdistuvat hallituspuolueista ainoastaan perussuomalaisiin.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

"Missään muussa hallituspuolueissa en Perussuomalaisten lisäksi ole paniikkia enkä paineita havainnut. Persuissa kylläkin jo useissakin kommenteissa."

Minusta persut ovat ottaneet laskunsa poikkeuksellisen rauhallisesti. On oikeastaan jopa ihailtavaa, miten tyynenä ovat pysyneet, kun ajattelee, millaisia reaktioita ovat parinkin prosenttiyksikön pudotukset joskus aiheuttaneet muissa puolueissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kerro,mitä muita mahdollisuuksia persuilla olisi asian käsittelyyn? Ovat puun ja kuoren välissä?

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Puolueena liikkumatila on pienehkö, mutta yksittäisetkään puolueen jäsenet eivät ole alkaneet puuhata puoluejohdon vaihtoa, antaa omia irtiottolausuntoja tai jättää koko puoluetta. Tai no, onhan ollut nämä Tynkkynen ja Kiemunki, mutta jos ajatellaan suuressa kaavassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #21

Yksittäisiä irtiottajia puolueessa on riittänyt jo varsin kauan. Paremman kuvan saa, jos miettii esimerkiksi perussuomalaisten valtuutettujen ero tai erottamisia puolueesta.

Korkeammalla tasolla irtiotot keskittävät muutamille yksittäisille politiikoille. Koska puoluetta johdetaan pelolla, ei varsinaista Soinin haastamista vielä ole tapahtunut. Pelkona oman poliittisen uran päättyminen kerralla.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

PS joutuu keksimään uusia teemoja ja uusia ehdokkaita seuraaviin eduskuntavaaleihin saadakseen edes 20 paikkaa eduskuntaan seuraavissa vaaleissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Siltä näyttää. Nykyisen kannatuksensa mukaisesti se saisi vain 12-15 paikkaa eduskuntaan. Hallituksessa ollessa on vain kovin vaikeaa ottaa irtiottoja.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Ei perussuomalaiset lähde hallituksesta vaikka gallupkannatus olisi kuinka alhainen. Siis, mikäli Soinia ei syrjäytetä. Ja miksi syrjäytettäisiin? Siellä on monta puolueessa vaikutusvaltaista miestä ja naista, joilla on käsissään henkilökohtainen "hillotolppa". Niihin ei kynnet pystyisi koskaan enää, mikäli lähdettäisiin hallituksesta. Sipilän kunigastemppu oli antaa Soinille ulkoministerin pesti, joka nyt osottautuu hallituksen jatkon kannalta jättipotiksi. Ulkoministerin pesti on semmoinen pesti Soinille, josta hän ei luovu, vaikka puolueen gallupkannatus olisi 0,0%.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olen kanssasi pitkälti sanaa nieltä. Perussuomalaisia johdetaan pelolla. Siksi kukaan ei uskalla vakavissaan nousta Soinia vastaan,

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja vaikka Soinilla olisi lähtöhalujakin niin toivomaansa kansainvälistä työtehtävää tuskin järjestyy ennen kuin hallitustaival on loppuun kuljettu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Lähtöhaluja ei ole. Hän on poliittisen uransa huipulla, juuri sellaisessa tehtävässä, johon hän on koko ikänsä halunnut. Siksi hän pitää Perussuomalaisten hallituspaikasta ja omasta ministerinpestistään kynsin hampain kiinni.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #20

Näinhän Soini sanoikin: - Kun keskustelen suurlähettiläiden kanssa, ei tule mieleen Helsingin piirijärjestön pököpäät.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014040318174157_u...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #23

Ilmeisesti hän juuri siksi onkin ulkoistanut oman puolueensa "kurinpitotoimenpiteet" eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terholle ja puoluesihteeri Riikka Slunga-Pousalolle.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #24

Äskettäin uutisoitiin että muuan kirkonmies ei enää viihtynyt pienemmissä ympyröissä, ja samalla tuli kieltämättä mieleen Soini.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #26

Nykyisessä tehtävässähän Soinin ympyrät ovat varsin laajat. Koko maailma.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

S.N:"..niin toivomaansa kansainvälistä työtehtävää tuskin järjestyy.."

Missä on tällaisesta kertoillut? Ihan noin mielenkiinnosta ja koska en ole itse asiasta mistään lukenut.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #25

Enempää hakematta esimerkiksi Usarissa:

Kansainväliset tehtävät voisivat mahdollisesti kiinnostaa Soinia tulevaisuudessa.

-Mulle tulee aina säännöllisin väliajoin kaikennäköisiä ehdotuksia myös yksityisestä bisneksestä, myös kansainvälisesti. Tulihan siellä europarlamentissakin oltua. Kun tuossa tuota (kokouksessa puhetta pitänyttä ECR-ryhmän Lord) Callannania kuunteli niin muistui ne. Se oli aika kivaa aikaa. Siellä sai olla vähän niin kuin koiran kalppeessa eikä koko ajan jahdattuna. Se oli henkisesti hirveän mukavaa aikaa, hän muistelee.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/99194-timo-soini-v...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #27

Ilmeisesti "riittävän" mielenkiintoista tehtävää hänelle ei ole tarjottu, ainakaan vielä?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #29

Tai sitten järjestyy palkkiovirka kun nykyinen ministerinpesti on hoidettuna, niinkin voi käydä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #30

Sipilähän ei "tunnetusti" kannata poliittisia virkanimityksiä?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #27

S.N:"..voisivat mahdollisesti.."

Okei..tossahan se tulikin selväksi, että Soini toivoo kansainvälisiä tehtäviä itselleen ja lähtee heti niihin, kun vaan joku tarjoaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #34

Niinkö sen tulkitsit? Minä taas uskon että Soini ei lähde ennen ulkoministerikautensa päättymistä minnekään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #35

Jos Soini jättäisiministerin pestinsä ennen sen päättymistä, se tarkoittaisi samalla Soinin koko elämäntyön, eli perussuomalaisten päättymisyä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #34

Minä taas tulkitsen niin, ettei Soinia tarpeeksi kiinnostavaa tehtävää hänelle ole tarjottu, ainakaan toistaiseksi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Suomalaisten käsityksiin omie hallitusten (alk. 2007-) menestyksestä - suhteessa nykyiseen - luovat aivan uutta taustaa ne tulevat tapahtumat, joihin Suomi, EU ja sen jäsenmaat ajautuvat eri puolilla vuosina 2017-2019 pidettäviä vaaleja ennen ja niiden jälkeen.

Siksi brexit järkytti niin monia: tartuntaa pelätään. Mutta siksi myös pelätään muhivia talous-, euro-, demokratiavaje-, korruptio-, päästöraja- ja Schengen-ongelmia eri puolilla, sekä vaaleja, joissa ne ovat teemoina.

Monelle "väärät äänestys- ja vaalitulokset" saattavat yhä tulla yllätyksenä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Järkyttihän se Brexit monia, Lontoon pormestariakin, joka varmaan Lontoon City mielessä ehdotti että artikla 50 otettaisiin käyttöön vasta 2017 lopulla. EU:n sisämarkkinoille pääsystä kaiketi sekin johtuu, ja Norjan Eurooppaministerikin Vik oli niin niin tyly että ilmoitti pistävänsä hanttiin brittien pääsyä EFTAan.

http://www.thelocal.no/20160809/norway-cool-on-ide...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Britannia ei Brexitin lopullisessa toteuttamisessa ainakaan mitään tulipalokiirettä pidä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Maailmalla on tapana muuttua.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Persujen motto:" Kyllä kansa tietää". Aiemmin meni halpaan. Nyt tietää tasan tarkkaan, mitä on humpuuki.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä kansa tietää, näkee ja kokee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset