plukkala

Tiitisen lista

Tiitisen lista on taas ponnahtanut keskusteluihin. Ns. Tiitisen listan toimitti Suomen viranomaisille Länsi-Saksan turvallisuuspalvelu BND vuonna 1990 DDR:n kaatumisen jälkeen. Listalla kerrotaan olevan 19 suomalaista politiikkoa tai muuta vaikuttajaa, joista DDR:n tiedustelupalvelu Stasi oli kiinnostunut mahdollisina yhteistyökumppaneina.

Presidentti Koivisto salasi listan Supon silloisen päällikön Seppo Tiitisen esityksesta. Salaamisen perusteena on käytetty erilaisia perusteluita. Esimerkiksi sitä, että se vaikeuttaisi Suomen luottamuksellisten tiedustelutietojen saamista ulkovalloilta. Toisena perusteena on käytetty sitä, ettei kenenkään suomalaisen mainetta voi noin vain pilata. Lista on salattu merkinnällä "ei aiheuta toimenpiteitä" ja on Supon kassakaapissa.

Säännöllisin väliajoin listan julkistamista on vaadittu, mutta toistaiseksi se on pysynyt salaisena, näillä näkymin vuoteen 2050 saakka. Tutkijoilla on kuitenkin ollut mahdollisuus tutustua listaan tutkimustarkoituksessa jo viime vuodesta lähtien. Eilen kuitenkin nousi esiin uutinen siitä, että yksikään tutkija ei ole pyyntöä sen tutkimukseen vielä jättänyt.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016081022062080_uu.shtml

Yhtäkään listalla olevaa henkilöä kohtaan ei ole Suomessa aloitettu esitutkintaa. Useissa muissa maissa, jotka saivat vastaavan listan, on asiat kuitenkin tutkittu.

Siihen asti, kunnes Tiitisen lista on julkinen, on aivan varmaa, että tasaisin välein asia nousee aina uudestaan esiin. Siitä kun Suomi sai listan, on kulunut jo 26 vuotta. Olisi jo aika julkaista se.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Julkisuudessa oleiden tietojen mukaan ounastellaan, että listalla olisi useita SDP:n politiikkoja?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Yksi salaamisperuste oli se, ettei kenenkään mainetta saa noin vain pilata? Kuitenkin 2000-luvun alussa Alpo Rusin maine pilattiin, ja hän roikkui löysässä hirressä vuosikausia. Ja juuri oletetuista toimista DDR:n hyväksi.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Kyllähän sekin lista joskus julkaistaan:

"...Sillä ei ole mitään peitettyä, mitä ei tule paljastetuksi, eikä mitään salattua, mikä ei tule tunnetuksi. Matt. 10:26

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Varmasti se lista joskus tulee julki. Minun mielestäni sen voisi jo julkaista oikopäätä. Tällä hetkellä monien sellaisten huhutaan listalla olevan jotka eivät sillä kuitenkaan ole. Tämä puhdistaisi heidänkin maineensa.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Itse asiassa kuka tahansa saa pyytää omia mahdollisia Stasi-tietojaan Stasin arkistoja hallinnoivalta Saksan Liittotasavallan viranomaiselta - Bundesbeaufragte für die Unterladen der... BStU.

Oletan, että toimitettavat tiedot koskevat myös mahdollisia ulkomaalaisia yhteyshenkilöitä. Itselläni ainakin on puhdas paperi "Ei merkintöjä Stasin arkistoissa", jonka olen esittänyt esim. suomalaisille rehtoreille yhdessä rikostaustaselvityksen kanssa mennessäni kyseiseen kouluun sijaisopeksi tai avustajaksi. Poliittiset päättäjät vaan eivät tällaisia todistuksia hae ja esitä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #5

Tässä asiassa tilanne Saksassa on toinen kuin Suomessa. Lienee Saksassa normaalia toimia, kuten olet tehnyt. Suomessa ei kukaan kysy yksittäisten henkilöiden stasiyhteyksistä missään tilanteessa mitään. Rusin tapaus oli vain säännön vahvistava poikkeus.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei Pohjois-Koreassakaan kaikkia listoja julkaista eli normimenoa Suomessa, toista se on läntisissä arvomaailmoissa joihin Suomi ei lukeudu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pojois-Koreassa julkaistaan vain se, mitä sikäläinen puolue-eliitti ja maan diktaatori sallivat. Suomessa sentään jotkin julkaitaankin.

Mutta nyt mielestäni Tiitisen lista on ollut riittävän kauan Supon kassakaapissa. Olisi aika julkaista se. Ei ole enää mitään pitävää syytä salata sitä yhä vielä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Minulle sopii mainiosti, että kepulaisen Tiitisen vaatimus salata lista lopulta purettaisiin. Mutta mitä se tarkoittaisi, että ne nimet saataisiin julki? Sehän vanhastaan tiedetään, että taistolaiset ja kepulaiset nuolivat ryssän persettä ja demarit olivat kallellaan Itä-Saksaan päin. Kokoomuslaisille kävi kaikki "Rauhan-alkuiset" tapahtumat. Ja kaikissa puolueissa olivat omat vänkyränsä, jotka eivät taipuneet suomettuneeseen Suomeen.

Mitä Kalevi Sorsan maineelle tapahtuu, jos hän on itä-saksalaisten arvioissa "yhteistyökykyinen"?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

Henkilöarvioihin mennessä listan tiedot tietysti pitää tutkia esimerkiksi myöhemmin julkitulleisiin Rosenholz-asiakirjoihin ja vielä niidenkin jälkeen tulleisiin tietoihin.

Monet maat ovat omat listansa jo tutkineet. Kyllä Suomenkin on oma historiansa tuonaikaisista tapahtumista tutkia.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #10

Tiitisen listan lisäksi olisi suotavaa saada Venäjän Neuvostoliiton aikaiset arkistot auki. Nehän hetken olivatkin Neuvostoliiton hävittyä maailmankartalta. Olisi kiinnostavaa saada sisäpiirin tietoa "multamiehistä ja uusien itsenäisyyspäivien ehdottelijoista" ja remonttimiehistä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #11

Olen kanssasi asiasta samaa mieltä, mutta Venäjän arkistojen avaaminen ei ole Suomen päätettävissä. Tiitisen listan julkaiseminen taas on.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #12

Mikähän sen todellakin estää. Eikös Supo ole kokoomusjohdossa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #13

Asia varmaan vaatisi maan ulkopoliittisen johdon päätöksen?

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen Vastaus kommenttiin #13

Jos laitettaisiin MV-lehti asialle, alkaisi tapahtua?! :P

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #21

Tödennäköisesti MV-lehden julkaisuvaatimus veisi koko hankkeelta kaiken uskottavuuden.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen Vastaus kommenttiin #22

Enpä tiedä, vaikka sanoinkin tästä kieli poskessa... - Jos he "ihmeen kaupalla" saisivat oikeat nimet (tai väärät) - ja julkaisisivat ne omanlaisella tyylillään, viranomaisille tulisi painetta vahvistaa oikeat tai oikaista väärät tiedot...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #23

Minä puolestani kommentillani tarkoitin sitä, että hankkeelta menisi pohja, jos sitä kohtaisi vaatimuksineen MV-lehti. Siihen että MV-lehti oikeasti saisi "jollainihmeellä" nimet haltuunsa, en usko. Ovathan ne pysyneet salassa jo yli 25 vuotta. Ainoa mahdollisuus olisi tietovuoto.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen Vastaus kommenttiin #24

Eihän Supon kassakaappi ole ainoa Rosenholz-listan lähde. Muualta maailmaltakin varmaan löytyy...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #25

Tiitise lista ja Rosenholz-aineisto ovat aivan eri asioita. Rosenholz-aineistoa ei ole Suomessakaan salattu Supon kassakaappiin.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen Vastaus kommenttiin #26

No, niinpä:

"Tiitisen lista on suojelupoliisin vuonna 1990 saama nimilista henkilöistä, jotka ovat kiinnostaneet Itä-Saksan turvallisuuspalvelu Stasia. Listalla on 18 nimeä, ja se tulee julkiseksi vuonna 2050 mutta on tutkijoiden käytössä vuodesta 2015.[1]

Lista saatiin Länsi-Saksan turvallisuuspalvelu Bundesnachrichtendienstilta (BND), ja se sisältää lyhyen johdanto-osan sekä luettelon 18 suomalaisesta henkilöstä.[2][3] Tiitisen lista sai julkisuudessa nimensä suojelupoliisin silloisen päällikön Seppo Tiitisen mukaan.[2] Asiakirja eroaa ns. Rosenholz-aineistosta, sillä Tiitisen listassa ei ole kyse vakoojiksi värvätyistä ihmisistä.[4] Seppo Tiitinen perustelee salaamista sillä, että listalla on hänen oletuksensa mukaan yhä aktiivisesti työskenteleviä ihmisiä, ja: "Oikeusvaltiossa ei ihmisen mainetta niin vain pilata."[1]

Täältä napattu:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tiitisen_lista

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #27

Juuri näin. Maailmallaliikkuu myös muuta tietoa henkilöiden Stasi-yhteistyötä koekevia tietoja Rosenhlz-aineiston lisäksi.

Suomessakin muutama Stasi-yhteistyötä tehnyt tehnyt henkilö on tullut itsekin julkisuuteen tekemistensä kanssa. Varmaan kuitenkin lisääntyneen kiinnijäämisriskin takia?

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen Vastaus kommenttiin #28

Vielä lainaus lainaamastani wiki-linkistä:

"Helsingin Sanomien mukaan listalla olevat nimet eivät esiinny Rosenholz-aineistossa, joten sen todistusarvo on vähäinen. Stasin upseerit työskentelivät Suomessa monenlaisten diplomaattisten peitevirkojen suojassa. Onkin todennäköistä, että moni Tiitisen listalle päätynyt piti poliittisia tai kulttuurisia suhteita täysin lailliseen tapaan johonkin DDR:n diplomaattiin. Mikäli joku Tiitisen listan henkilöistä olisi ryhtynyt vakoilemaan, hänet olisi merkitty Rosenholz-aineiston henkilökorttiin tai peräti operaatiokorttiin.[30]"

Eli valtava peittelyoperaatio vain sen takia, että DDR:n edustaja oli "kiinnostunut" listalle päätyneestä, joka mahdollisesti aivan laillisesti piti yhteyttä tällaiseen vieraan vallan edustajaan?

Kärpäsestä härkänen?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #29

Stasin henkilö- eikä operaatiokorteissa ole henkilötietöja. Niihin henkilöt on merkitty erilaisin koodein ja peitenimin. Rosenholz-aineisto ei ole täydellinen. Se on jo vanha. On tullut esiin paljon uutta tietoa. Rosenholz-aineistossa ei ole avattu läheskään kaikkien Stasin henkilö- eikä operaatiokorttien koodeja eikä peitenimiä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #12

Presidentti on kokoomuslainen, Supon johtaja on kokoomuslainen, demarit ovat oppositiossa, pääministeri on oikeistolainen kepulainen, jne. Miksi Tiitisen listaa ei julkisteta? Olisihan Tiitisen lista voitu julkaista jo Ahon hallituksen aikana, jos se siis olisi ollut edullista porvaripuolueille. Ahtisaari tuskin olisi vastustanut. Mitä siellä oikein on, kun se polttelee oikeistolaistenkin näppejä? Rupesi taas oikein kiinnostamaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #14

Jo vuonna 2007 entiset presidentit Koivisto ja Ahtisaari olivat sitä mieltä, että lista voitaisiin julkaista. Silloisen Supon apulaispäällikkö Hannu Moilanen oli kuitenkin sitä mieltä, että salaamispäätös on lopullinen.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #16

Eli voidaan tehdä havainto, etteivät demarit vastusta "Tiitisen listan" julkistamista. Ketkä sitä vastustavat?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #17

Silloin presidenttinä toimi Tarja Halonen ja vuoden 2007 vaalien jälkeen pääministerinä Matti Vanhanen ja ulkoministerinä Ilkka Kanerva.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #18

Okei. Suomettuneisuuden väkivahva yhteisrintama silloin. Mutta miten on Nyt?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #19

Jonkun täytyisi taas tuoda lähes kymmenen vuoden jälkeen vaatimus listan julkaisusta kunnolla framille. Vaikkapa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #20

- Quousque tandem...?

Ja muutakin kiireellistä olisi samalle lyhyelle agendalle - ks. vaikka näistä korkearesoluutioisista kartoista vv. 1921-42, jotka on valittu juhlavuoden 2017 teemakeskustelun tueksi itsenäisen Suomineidon historian vaiheista: http://www.viestihopeat.fi/karttoja-1921-42

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #31

Suomen satavuotisjuhla on sen verran suuri juhla, että sen kunniaksi voi olla useitakin teemoja.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Listalla lienee presidentti Halonen koska sitä ei voi julkaista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Se nimien arvuutteleminen lienee turhaa. Ei sillä saavuteta mitään.

Jukka Mäkinen

Kenen vallassa on päättää julkaistaanko lista vai ei? Koiviston päätöksellä se salattiin, eli onko se nykyisin Niinistön vallassa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Minulla ei ole varmaatietoa. Uskoisin, että maan ulkopoliittisella johdolla? Listaahan ei ole salattu minkään oikeusistuimen toimesta?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset