plukkala

Brexit, Britanian pääsy sisämarkkinoille?

Süddeutsche Zeitung pohtii tänään Britanian mahdollisuuksia järjestää pääsynsä Euroopan sisämarkkinoille esimerkiksi Efta-jäsenyyden kautta Brexitin jälkeen.

Norjan pääministeri Erna Solberg ei heti ensimmäisenä ole toivottamassa Britaniaa takaisin Eftaan. Norja on järjestänyt oman pääsynsä Euroopan sisämarkkinoille  Eftan ja Euroopan talousalueen kautta. Muut Efta-jäsenet ovat Lictenstein, Islanti ja Sveitsi. Sveitsi ei kuitenkaan kuulu Euroopan talousalueeseen, vaan on järjestänyt pääsynsä sisämarkkinoille kahdenvälisillä sopimuksilla eri EU-maiden kanssa.

Solbergin mukaan briteille ei Brexit-äänestyksen jälkeenkään näytä olevan selvää, että Efta-maillekin pääsy Euroopan sisämarkkinoille maksaa. Lisäksi Euroopan talousalueen jäsenet joutuvat noudattamaan EU:n päätöksiä voimatta itse olla mukana niitä tekemässä. Euroopan talousalueella myös työvoimalla on vapaa liikkumisoikeus, joka voi olla briteille melkoinen koetinkivi.

Norjassa ajatus siitä, että Britania palaisi Eftan jäseneksi herättää sekalaisia tunteita. "Ei ole varmaa, että olisi hyvä laskea suurta maata sellaiseen organisaatioon", totesi Norjan EU-ministeri Elisabeth Vik Aspakar. "Se muuttaisi Eftan tasapainoa, ja se ei ole välttämättä Norjan intressissä".

Eftan uusista jäsenistä päättävät Efta-maat yksimielisesti. Siten Norjalla olisi teoreettinen mahdollisuus estää yksinkin Britanian Efta-jäsenyys.

http://www.sueddeutsche.de/politik/brexit-briten-sind-nicht-willkommen-1...

Britanialla on vielä monta mutkaa edessä pyrkiessään järjestämään Brexitin jälkeisen elämänsä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei mikään ihme, että Brexit-päätöksen voimaanpanon aloittaminenkin siirtyy jasiirtyy?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Norja varoitteli brittejä jo kauan ennen Brexitiä mallistaan, mm. siitäkin että EU:n sisämarkkinoille pääsy maksaa, ja että joutuu noudattamaan EU-säännöksiä.

Työllisyyttähän se Britanniassa lisäisi, mm. tulliinkin lisää henkilökuntaa ja tietysti myös huolintaliikkeisiin, sekä tuonti- ja vientiyrityksiin. Ja vienti- sekä tuontikouluttajia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näin on. Norjan pääministeri on Süddeutshe Zeitungin artikkelinkin mukaan useita kertoja ennen Brexit-äänestystä varoittanut Britaniaa eroamisen tiestä sanomalla: "Älkää tehkö kuten me teimme". Tarkoittaen sitä, että Norja kahteen kertaan on kansanäänestyksissä äänestänyt ja torjunut EU-jäsenyyden..

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #3

Niin no, tuli mieleen tullauskin ennen EU:ta ja sääliksi käy niitä brittiyrityksiä, joilla on tähän mennessä ollut vain EU-kauppaa. Joko opetellaan tullaus tai maksetaan huolintaliikkeille. Kaipa siinä tullikin joutuu palkkaamaan aika paljon lisää henkilökuntaa neuvontanumeroihin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #4

Kuten sanottu, ennenkuin Brexit-ratkaisu on lopullisesti edes totta, on Britanialla vielä monta mutkaa edessä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #5

Varsinkin kun briteillä on noin viikko sitten julkaistun uutisen mukaan vasta viidesosa tarvittavista neuvottelijoista koossa. Eiväthän nuo ilmeisesti tienneet mihin ryhtyivät.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

Tämähän oli selvää jo heti äänestyksen tuloksen selvittyä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Asioilla on tapana järjestyä, meidän tavallisten pulliaisten ulottumattomissa tehdään paljon suuria päätöksiä.

Mikään ei ole mustavalkoista, tai niin, että nyt sanotaan, että mahdotonta, ja yhtäkkiä kaikki onkin mahdollista.

EU jos mikä osaa rikkoa päätöksiään ja tehdä lehmänkauppoja ja eiköhän ne britit selviydy tästäkin. 10 vuoden päästä voi olla että ei ehkä ole edes koko EU:ta, niin katsellaan rauhassa, kun Suomeen nuo vaikutukset ovat melko vähäisiä.

Britit ovat sanansa sanoneet ja pulinat pois, itse ne toimistaan vastaavat, ei meidän kannata kauheasti olla näistä huolissaan tai spekuloida, kun ei taida kukaan euroopassa tietää miten asiat etenee. Minä uskon että yllättäen kaikki menee suht helposti.

Niin tai eihän sitä tiedä vaikka rajat poistetaan kokonaan kun kerran EU-komission puheenjohtajakin on sitä mieltä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tottakai britit tästäkin selviävät. Joutuvat vain maksamaan selviämisestään kovan hinnan. Britit ovat äänestäneet Brexitistä ja se varmasti toteutuu.

Mutta kunnes päätös on lopullisesti toteutettu on Britanian yrityselämä varsin kaaottisessa tilassa. Se vie investointihalukkuutta muihin maihin. Menee vuosia, ennenkuin tilanne taas stabiloituu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mikko Savelius käsitteli Norjan maksamia korvauksia EU:lle blogissaan ansiokkaasti viime kesäkuussa. Eli ei sisämarkkinoille pääsy ole ilmaista EU:n ulkopuolisille valtioille.

http://mikkosavelius.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2190...

Eli itseasiassa Norja on yksi suurista EU:n nettomaksajista.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Britannia on niin suuri markkina-alue Italian, Saksan, Ranskan ja Ruotsin ajoneuvoteollisuudelle, että se tulee pääsemään EU:n sisämarkkinoille.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Toisaalta taitavat ostaa komponentteja EU-maista, ja muistaakseni yli puolet brittien viennistä menee EU-maihin, jotta vääntöä niistä ehdoista varmaan tulee.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kaikki on vielä auki. Ja niin kauan kuin on, se aiheuttaa suurta epävarmuutta taloudelle niin Britaniassa kuin muualla Euroopassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suuri osa Euroopassa myytävistä autoista myös valmistetaan Britaniassa.

En suinkaan epäile sitä, etteikö Britania pääsisi sisämarkkinoille, mutta ei ilmaiseksi, kuten monet britit kuvittelivat äänestäessään Brexitin puolesta.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Pekka, on "ihailtavaa" tuo sinun sitkeytesi brittien Brexitillä pelottelulla. Olen sen verran ollut Lontoossa, että tiedän heidän ajattelutapansa täysin erilaiseksi kuin suomalaisten, se on paljon itsekeskeisempää. Ja he osaavata ja uskaltavat myös vaatia ja kiristää. Ja siihen heillä nytkin on EU: hun päin mahdollisuus.

Siitä kertoo jo tämä pykälän 50 laukaiseminen. He haluavat ensin rauhassa selvittää oman tilanteessa, vaikka EU itkeekin koko ajan haluavansa saada Brexitin päätökseen mahdollisimman pian (heti). Eivätpä nuo mitään uhkailua ja vaatimista kummempaa osaa.

Englanti tuskin luulee selvinneensä ilmaiseksi EU:ssakaan, joten miksi sen pitäisi selvitä ilmaiseksi Eftassakaan.

Suomi on mielestäni viimmeinen maa neuvomaan Britanniaa. Katsoisi omaa kohtaansa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #19

Mielestäni en ole pelottelemassa. Tosiasia on se, että ennen Brexitin toimeenpanoa on BVritanian talous, ja monelta osaltaan myös Euroopan talous sekaisin.Britania oli täysin valmistautumaton Brexitiin ja nyt vasta se alkaa heille valjeta. Kyllä Nritania tästäkin aivan varmasti selviää, mutta se ottaa aikansa, ja sen odottelun ajan joutuvat niin britit kuin jäljelle jäävät EU-maatkin maksamaan kovan hinnan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Pekan tulisi perehtyä EU:n sisäisiin rahavirtoihin.

Britit ovat kovin paljon " nettomaksajia " EU:n suuntaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niin, mutta niin on kovin moni muukin.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kiitos Pekka ja Seija.
Se on mukaavaa lukea näitä kirjoituksianne ja kyllä varmasti pian ne heinäsirkkalaumat laskeutuvat, ovat vain myöhässä kun oli niin lämmin kesä. Pois itku ja hammasten kiristys :)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Heinäsirkkalaumoihin voi uskoa ken haluaa. Minä en. Mutta ei seBrexit aivan niin yksinkertainen askel briteillekään ole, ei niin yksinkertainen, kuin heille vaalitaistelun aikana uskoteltiin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Lontoon Cityyn taitaa jäädä heinäsirkkaparville tilaa.

Brexit karkottaa asiakkaita brittipankeista

http://www.taloussanomat.fi/porssi/2016/08/23/brex...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset