plukkala

Turvallisuusselvitysten teko Suomessa keskittyy ja selkeytyy

Hallitus antoi tänään lakiesityksen eduskunnalle, jossa selkeytetään turvallisuusselvitysten tekemisiä ja niiden tekijöitä. Aikaisemmin turvallisuusselvityksen on voinut tehdä suojelupoliisi (Supo), pääesikunta tai paikallinen poliisi. Nyt lakiesityksen mukaan turvallisuusselvityksen teko keskitetään Supolle ja puolustusvoimien osalta pääesikunnalle.

Turvallisuusselvitys on turvallisuusjärjestelmän työkalu, jolla pyritään estämään epäluotettavien henkilöiden pääsy tehtäviin, joissa he voisivat uhata valtion tai yrityksen turvallisuutta tai yleistä tai yksityistä etua.

Esityksen mukaan turvallisuusselvitykset keskitetään ainoastaan Supolle ja puolustusvoimien turvallisuusselvitykset tekee esityksen mukaan ainoastaan pääesikunta kuten ennenkin. Samalla turvallisuusselvitykset muuttuisivat kaikki maksullisiksi. Mikä turvallisuusselvitys sitten on:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Turvallisuusselvitys

Hyvä, ja asiaa selkeyttävä lakiesitys. Turvallisuusselvitysten yhdenmukaisuus, tasa-arvoisuus ja luotettavuus uudistuksen myötä varmasti myös paranee.

http://yle.fi/uutiset/ainoastaan_supo_ja_paaesikunta_saavat_jatkossa_teh...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Työnantajalla pitää olla turvallisuusselvitystä pyytäessään työnhakijan suostumus selvityksen tekoon. Selvityksen tuloksestakin on tarkat säännökset olemassa. Mm. se on hävitettävä sen jälkeen kun selvityksen tarve poistuu tai viimeistään kahden vuoden kuluttua.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Turvallisuusselvityksen tekeminen voi yllättävän monessa tehtävässä tulla eteen. Esimerkiksi tehtävissä, joissa joudutaan tekemisiin puolustusvoimien ja/tai rajavartiolaitosten tiettyjen tilojen kanssa. Myös tehtävissä, jotka jotenkin liittyvät esimerkiksi lentoasemiin tai yleensäkin joukkoliikenteeseen. Myös ydinvoimayhtiöiden ja yleensäkin koko maan energiahuollon kanssa työskentelevät olematta itse työsuhteessa näiden yritysten kanssa. Ja näiden työntekijöiden tehtäväkirjo on varsin laaja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset