plukkala

Itävalta uusii presidentinvaalinsa toisen kierroksen

Itävallassa järjestettiin keväällä kaksivaiheiset presidentinvaalit, joissa toisella kierroksella vihreiden Alexander van der Bellen voitti populistisen FPÖ:n ehdokkaan Norbert Hoferin äärimmäisen niukasti. Vaalien ääntenlaskennassa havaittujen epäselvyyksien ja suoranaisten laiminlyöntien takia Itävallan perustuslakituoistuin päätti, että vaalien toinen kierros uusitaan. Se tapahtuu kokakuun alussa.

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219469-itavalta-joutuu-uusimaan-p...

Nyt vaalien lähestyessä alkaa vaalitaistelu taas heräillä. Norbert Hofer on tuonut Saksan Mecklenburg-Vorpommernin vaalien jälkeen julki, että FPÖ:n saksalainen sisarpuolue AfD on nyt samankaltaisessa tilanteessa, kuin FPÖ oli joitakin vuosia sitten. AfD:n kannatus on voimakkaassa kasvussa, mutta puoluetta heikentää voimakas ja jatkuva sisäinen riitely. Itse vaalituloksesta hän oli sitä mieltä, että Merkel joutuu miettimään maahanmuuttopolitiikkaansa.

Hofer arvostelee Merkelin päätöstä avata rajat pakolaisille syyskuussa 2015. "Itse olisin mahdollisimman nopeasti pyrkinyt ensin varmistamaan Schengenalueen ulkorajojen toimivuuden. EU:n jäsenmaat ovat antaneet itse itselleen luvan purkaa rajat EU:n sisällä, koska ulkorajat on jo varmistettu. Olemme pettäneet lupauksemme itsellemme ja koska ulkorajat eivät pidä, on Schengen  epäonnistunut. Tällöin minulle ei jää muuta mahdollisuutta kuin varmistaa omat rajat".

Hofer esitti jo heinäkuussa heti Britannian Brexit äänestyksen jälkeen että Itävallassa tulisi järjestää kansanäänestys maan kuulumisesta Schengen-alueeseen. Nyt hän totesi, että hänen puolueensa FPÖ kannattaa ajatusta kansanäänestyksestä.

http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/fpoe-kandidat-norbert-hofer-s...

Vaalitaistelu on taas täydessä käynnissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Liittopresidentti on Itävallassa lähinnä edustuksellinen henkilö. Hänet valitaan kuudeksi vuodeksi kerrallaan kaksivaiheissa kansanvaalissa. Liittopresidentti kuitenkin nimittää Liittokanslerin ja toimii maan asevoimien ylipäällikkönä.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Mielenkiintoinen tilanne menossa. Saa nähdä miten Itävallassa käy.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kansalaiset äänestivät Vihreiden ja FPÖ:n ehdokkaat toiselle kierrokselle protestina maan suurimmille puolueille SPÖ:lle (Itävallan demaripuolue) ja ÖVP:lle 8keskustaoikeistolainen puolue) ja nyt joutuvat sitten itse valitsemaan kahdesta "pahasta" sen pienemmän "pahan".

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

No aika voimakas protestimieliala on nyt kyseessä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

FPÖ eikä Vihreät kumpikaan ole kovin suuria vaikuttajia Itävallan politiikassa verrattuna näihin pariin perinteisesti hallineeseen puolueeseen. Siksi juuri näistä kahdesta valinnan tekeminen on erittäin vaikeaa monille äänestäjille. FPÖ:n kannatus on toki kasvanut, mutta ilman apuja se ei yksin pysty maata hallitsemaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kävi niin tai näin, demokratia kuitenkin voitti siinä mielessä, että havaittujen epäselvyyksien takia vaalit uusitaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Siitä, että vaalit uusitaan, olen kanssasi aivan samaa mieltä. Se on todellakin demokratian voitto.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #5

Yleensä kyllä jos voittanut kilpailija jää vilpistä kiinni, niin hänet hylätään ja toiseksi sijoittunut julistetaan voittajaksi. Jos nykypelilllä jatketaan, niin mikään ei estä vihreitä taas tekemästä vaalivilppiä ja siten sabotoimasta vaalitulosta. Ja taas uudet vaalit edessä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #11

Kukaan ei ole ainakaan toistaiseksi ilmoittanut, että vilpin teko olisi ollut tarkoituksellista tai että se olisi juuri vihreiden tekemää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Itävaltalainen die Presse kertoo Tsekin sosialisti presidentin Milos Zermanin ottaneen vastaan Norbert Hoferin vastaan yhtenä väliaikaisen Itävallan presidenttiä edustavan kolmikon edustajana. Siellä hän oli todennut Hoferille, etti hän pidä vihreistä.

Ensiksikin pidän yllättävänä Hoferin ottamista vastaan ennenkuin hänellä siihen kesken vaalitaistelua on edes mandaattia. Vielä yllättävämpänä pidän demaritaustaisen presidentin suoraa vaalitukea Hoferille.

http://diepresse.com/home/politik/bpwahl/5081592/Z...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Viimeisimmän mielipidemittauksen mukaan vaalista tulee tälläkin kertaa äärimmäisen tasainen. Mittauksen mukaan Vander Bellen saisi äänistä 51% ja Hofer 49%.

http://de.statista.com/statistik/daten/studie/5048...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

FPÖ on kerran päässyt mukaan Itävallan hallitukseen. Vuoden 1999 valeissa se sai äänistä 26,9% Jörg Haiderin johdolla. Koska muut puolueet eivät kyenneet keskenään muodostamaan hallitusta, se lopulta luotiin ÖVP:n ja FPÖ:n voimin. Liittokanslerina toimi Wolfgang Schlüssel, silloinen ÖVP:n puheenjohtaja.

Tämä episodi aiheutti boikotinomaisen tilanteen Itävallan hallitukselle muiden EU-maiden silmissä.

http://yle.fi/uutiset/vapauspuolueen_hallitusvastu...

Jukka Mäkinen

"Tämä episodi aiheutti boikotinomaisen tilanteen Itävallan hallitukselle muiden EU-maiden silmissä."

Hieno esimerkki siitä miten totalitarismi reagoi demokraattiseen vaalitulokseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jälkeenpäin muiden EU-maiden silloista reagointia on moitittu voimakkaasti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Itävallan ptesisidentinvaalien toisen kierroksen uusiminen voi siirtyä vielä uudestaan, nyt teknisistä syistä.
http://yle.fi/uutiset/lisamutka_itavallan_presiden...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja näin siinä sitten kävi.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016091222300174_...

Tämän Frankfurter Allgemeinen uutisen mukaan uusi vaalipäivä on täsmentynyt joulukuun neljänneksi.

http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/europa/...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset