plukkala

Populismi politiikassa

Populismi käsitteenä on vakiinnuttanut paikkansa poliittisessa keskustelussa. On populistisia puolueita, populistisia politiikkoja ja populistisia mielipiteitä. Populistiset puolueet ja populistisen politiikan kannatus on levinnyt erilaisten kriisien tuloksena ympäri Euroopan ja maailmankin.

Mitä se populismi sitten oikeasti on. Alla wikipedian määritelmä siitä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Populismi

Wikipedian määritelmä populismista perustuu pitkälti  perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin tekemään pro gradu -tutkielmaan Helsingin yliopistossa vuodelta 1988.

Suomessa Perussuomalaiset tunnustavat avoimesti olevansa populistinen puolue. Näitä puolueita on monissa muissakin maissa, esimerkkinä vaikkapa Saksan AfD ja Itävallan FPÖ.

Kuitenkin monipuoluemaissa populististista politiikkaa on vaikeaa toteuttaa, koska hallitukset muodostetaan erilaisten puolueitten yhteisillä koalitioilla. Silloin näyttää sen populistisen yhteisen hallitusohjelman muodostaminen vaikealta. Siksi useissa maissa populistiset puolueet eivät edes pyri hallitukseen. Suomessa Perussuomalaiset kuitenkin ovat nyt hallituksessa, mutta vaalien jälkeen puolueen kannatus on romahtanut alle puoleen runsaassa vuodessa vaalien jälkeen, tämä ilmeisesti siksi, ettei puolue ple kyennyt hallituksessa vastaamaan populistisiin vaalilupauksiinsa.

Sitten on vielä muiden puolueiden käyttämä populismi toiminnassaan. Se lisääntyy aina puolueen jäädessä hallituksen ulkopuolelle. Vanha sanonta, oppositiosta on helppo huudella, pitää täysin paikkansa. Ja se huutelu on yleensä varsin populistista. Puolueilta ja politiikoilta aika nopeasti unohtuu oppositiossa kaikki aikaisempi oma tekemisensä niiden arvostellessa istuvaa hallitusta ja sen tekemisiä. Tähän ovat syyllistyneet kaikki eduskuntapuolueet vuorollaan, toiset enemmän toiset vähemmän.

Tähän loppuun lisään yhden esimerkin. Niitä kyllä olisi monia muitakin.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001257473.html

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä Perussuomalaisten kannatusmenetys hallitukseen menon jälkeen toimii myös esimerkkinä Euroopan muille populistisille puolueille. Ehkä juuri siksi ne eivät edes pyri hallitukseen?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Populismi tavoittelee laajaa kannatusta tarttuvilla iskulauseilla, vaatimalla asioita, joita enemmistö haluaisi, kehumalla 'todellista kansaa' ja pilkkaamalla räikeästi poliittisia vastustajiaan."

Tuon Wikipedia sanoo napakasti ja paikkansapitävästi, kysyttäköön asiaa vaikkapa maan pätevimmältä populistilta, Timo Soinilta. Maisterisjätkä-kirjasta voi lukea tiukan tiivistelmän Soinin gradusta, joka sekin käsittelee populismia.

Eiköhän kielletä kerralla koko populismi, niin saadaan järkeä tähän touhuun!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Wikipedian määritelmä perustuu juurikin pitkälti Timo Soinin itse Helsingin yliopistossa tekemään pro gradu -tutkielmaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kun Soini kutsuu blogia plokiksi, miksi sama mies ei sano gradua kratuksi? Siksi, että hänen populisminsa on jalostunut nykyiselleen vasta nuorena opiskelijana tehdyn pro gradu -työn jälkeisinä vuosina. Yliopistossa osataan vierasperäisetkin kirjaimet!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #5

Mielenkiintoinen havainto. Mutta kyllä tämä ploki-nimitys kuuluu Soinin tarkkaan pohdittuun populistiseen jargoniin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Väyrysen kansalaispuoluehankkeessa on myös kysymyksessä populismi. Hän vetää hankettaan selvästi populistisin keinoin.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Populismi on nosteessa?
Ei-populistiset puolueet panikoivat?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eivät ne panikoi. Ottavat vain käyttöön itsekin populistisia menetelmiä, varsinkin ollessaan oppositiossa. Itse en usko populismin tuovan mitään kestäviä ratkaisuja yhteiskunnan eri ongelmiin. Populismi arvostelee rajusti kaikkea mikäliikkuu. Varsinaisia ratkaisuja se ei kuitenkaan mihinkään anna.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Mielestäni panikoivat ja syystäkin.

Pieni määrä populisteja sekoittaa vanhojen puolueiden politiikan perusteellisesti kuten on nähty ja nyt tämä joukko kasvaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

Kyllähän populistit ovat sekoittaneet muiden puolueiden politiikkaa. En kuitenkaan sanoisi, että perusteellisesti. Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, populisteilla ei ole mitään ratkaisuja mihinkään. He vain arvostelevat ja soittavat suutaan.

Populistisen puolueen kannatukselle tapahtuu, kuten Perussuomalaisille Suomessa silloin, kun he joutuvat hallitusvastuuseen.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #10

Eihän populistien tarvitse ratkaista mitään.
Riittää että he osoittavat toisten tekemät virheet.
Ei populismi mitään kaupankäyntiä ole.

Olet itse kirjoittanut noin 1,5 miljoonaa avausta populisteista, AfD:stä ja persuista esittämättä mitään ratkaisuja sinäkään. Et kai ole populisti :)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #29

Kiitos ylimitoitetusta kohteliaisuudesta! Ehkä en kuitenkaan aivan niin montaa kuitenkaan ole kirjoittanut? Populismistä olen kyllä mielipiteeni tuonut julki.

Itse katson, että rakentavaan politiikkaan kuuluu ongelmien löytämisen lisäksi jonkinlainen realistinen esitys tai vaihtoehto ongelmien ratkaisemiseksi. Ilmeisesti tässä asiassa on keskeinen eroavuus mielipiteissämme.

Kuten sanottu, oppositiossa on helppo soittaa suutaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #29

Ilmeisesti olet sitä mieltä, että Brexit äänestyksen jälkeisen tilanne meni aivan oikein. Vaalituloksen selvittyä eroa kannattaneden johtohahmot Nigel Farage ja Boris Johnson selvittyä sekä Nigel Farage ja Boris Johnson jättivät paikkansa ja syntyneen sotkun selvittämisen muille? Ilmeisesti mielestäsi vastuullista populistista politiikkaa?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tuo linkkisi esimerkki on puhtaimmillaan mainio esimerkki populismista, joka tulee ei-populistisen puolueen puheenjohtajan kynästä. Tai ainakaan eivät tunnusta olevansa populisteja.

Mikä tämän ison euroopanlaajuisen populistisen liikeeiden nousun sitten on saanut aikaan, varmasti kyllästyminen nykypolitiikkaan, heikko taloustilanne ym. En osaa tarkemmin sanoa, mistä tämä liikehdintä johtuu.

Onko sitten ihmiset kautta euroopan tulleet tyhmemmiksi, koska pitäisihän ihmisten tietää, että populisti ei juuri lupauksiaan pidä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Varmasti kysymyksessä on kansalaisten kyllästyminen eri yhteiskuntien nykytilaan ja siihen, että perinteiset puolueet eivät ole saaneet tilannetta selkiytymään. Nyt ihmiset haluavat muutosta, eivätkä koe olevan muuta muutosvoimaa olevan kuin populistit. Muut puolueet jo ovat heidän mielestään saaneet näyttää kyntensä.

Suomi tuntuu nyt olevan populistien koekenttänä Perussuomalaisten ollessa hallituksessa. Suomessa on kuitenkin tullut esiin se, että populisteiltä kaikki taivaanrantaa hipovat vaalilupaukset jäävät täyttämättä. Sen jälkeen kannatus romahtaa. Ehkä juuri siksi populistiset puolueet muualla Euroopassa eivät edes pyri mukaan hallitukseen "täyttämään lupauksiaan"?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kaikki hallitukset ovat päässeet valtaan populistisilla lupauksillaan, niin myös Sipilän hallitus.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Lupauksilla ja lupauksilla on iso ero. Se näkyy nyt esimerkiksi nykyisten hallituspuolueiden kannatuksessa 1,5 vuotta viimeisten vaalien jälkeen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Voisitko mitenkään selventää näkemyksiäsi lupauksista ja lupauksista?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #15

Ei niillä lupauksillaperiaatteessa ole eroa, mutta kun Soini ja persut olivat pitkään puhuneet ''vanhoista puolueista'' ja huonoista toimintatavoista, puoluetuesta, eurosta ja EU:sta, niin silloin kansan odotukset olivat täysin eri tasolla kuin muiden vanhojen puolueiden.

Kyse siis ei ole periaatteessa lupausten sisällöstä, vaan siitä, että esittäjänä oli uusi tekijä persut.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #16

Ja siitä persut edelleen kärsivät, vaikka samansisältöisiä lupauksia tekevät muutkin puolueet, niiden törppöilyyn kansa on jo tottunut. :)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #17

Olet oikeassa siinä, että koko perussuomalaisten politiikan tekoaikana on annettu kuva siitä, että me olemme erilainen puolue ja pidämme lupauksemme. Se kuva vain räjähti käsiin nykyisen hallituksen ohjelman myötä. Mutta kyllä lupauksissakin oli tietynasteinen ero.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #15

Annettujen lupauksien toteutuminen näkyy suoraan puolueiden kannatuksen muutoksissa. Keskusta ja Kokoomus ovat kannatuksensa säilyttäneet. Pesussuomalaiset ovat jostakin syystä menettäneet omastaan yli puolet?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Keskusta ja Kokoomus ovat kannatuksensa säilyttäneet."'

Näkisi vain yhdenkin näiden puolueiden kannattajan joka olisi tyytyväinen hallituksen aikaansaannoksiin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mielipidemittaukset vertaavat eri puolueiden kannatuksia. Äänestäjät ovat kuitenkin ilmeisesti muihin puolueisiin tyytyväisempiä kuin Perussuomalaisiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Äänestäjät ovat kuitenkin ilmeisesti muihin puolueisiin tyytyväisempiä kuin Perussuomalaisiin."

Tämän voi selittää vain sillä ettei keskustalta tai kokoomukselta edes odotettu yhtään mitään kun taas perussuomalaisilta odotettiin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #22

Perussuomalaisilta varmasti odotettiin ja sitten petyttiin. Ja nyt se näkyy sen kannatuksessa. Ja hallituksesta käsin on varsin vaikeaa heitellä populistia sloganeita, joilla puolue alunperin kannatuksensa keräsi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ja hallituksesta käsin on varsin vaikeaa heitellä populistia sloganeita, joilla puolue alunperin kannatuksensa keräsi."

Toisaalta hallituksesta käsin vaikutetaan lakeihin ja todellisiin toimenpiteisiin kuten maahanmuuttoon josta nyt oppositiosta itketään kun kaikkia maahanmuuttajia ei hyväksytä Suomen sosiaaliturvan hyväksikäyttäjiksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Äänestäjien mielestä ne perussuomalaisten näytöt ovat jääneet varsin laihoiksi?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Äänestäjien mielestä ne perussuomalaisten näytöt ovat jääneet varsin laihoiksi?"

Opposiotion itkun perusteella näytöt suhtautumisessa maahanmuuttajiin alkavat olla vahvoja. Taloudessa ja EU-politiikassa perussuomalaisilla on kyllä vielä petrattavaa, olivat oppositiossa ainoa järjen ääni.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #27

Jo aloituksessani mainitsin opposition populismin, tämä on esimerkki siitä. Vastaavaa populistista itkua kaikesta mahdollisesta käyttivät persut ollessaan oppositiossa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässä tilanteessa persut ovat puun ja kuoren välissä. Ainoa keino nostaa puolueen kannatusta on lähteä hallituksesta, mutta se aiheuttaisi todennäköisesti ennenaikaiset vaalit. Niiden jälkeen yli puolet perussuomalaisista kansanedustajajista joutuisi hakemaan itselleen uutta leipäpuuta.

Myöskään Soinin unelmaan ministeriydestä se ei sovi. Nyt perussuomalaisilla on mahdollisuus hallituksessa näyttää äänestäjilleen. Mielipidemittaukset kertovat sen näytön vahvuuden.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

No, varmasti olen populisti, kun sanoin parille tapaamini ay-demariedustajalle, että tyhmintä mitä nyt oli tehdä vaatia verohelpotusta kikyn yhteydessä. Ne rahat, reilut puoli milardia olisi pitänyt käyttää uuden, vientiin kelpaavien tuotteiden luontiin, mutta nythän ne rahat menevät tuontitavariden ostoon.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Arto veronmaksajien rahoja kanavoidaan tälläkin hetkellä innovointiin ja myös suoraan yrityksille samaan tarkoitukseen.

Kaivelin Metson aikoinani tilinpäätöksen oliko nyt parin vuoden takaa hallinnon ja talousosaston kulut olivat jotain 100:5 verrattuna tuotekehittelyyn, joka oli liikevoittoon nähden marginaalinen.

Surullisinta on se, että samaa tapahtuu myös monissa muissa yhtiöissä. Valta johtokunissa ja miksei myös operaatiivsessa johdossa on sellaisilla henkilöillä, joille tuotekehitys on kulunomainen menoerä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Antti, tämä mitä kerrot rteollisuuden investoinneista tuotekehitykseen pitää Suomessaparhaiten paikkansa metsäteollisuuden osalta. Ne ilmeisesti ajattelivat, että hienopaperin kulutus kasvaa ikuisesti ja tuotekehitys jäi yrityksissä lapsipuolen asemaan?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Aeto, itse en näe ajatustasi populistisena. Se oli yksi ehdotus muiden joukossa. Varmasti sillekin on perusteebsa, mutta ostovoiman lasku olisi aiheuttanut kerrsannaisvaikutuksia työllisyydessä ja näin ollen päädyttiin toteutuneeseen ratkaisuun?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

"vaalien jälkeen puolueen kannatus on romahtanut alle puoleen runsaassa vuodessa vaalien jälkeen, tämä ilmeisesti siksi, ettei puolue ple kyennyt hallituksessa vastaamaan populistisiin vaalilupauksiinsa."

Mielestäni paras arvio on, että pakkolait romahduttivat kannatuksen, koska niiden tullessa se romahti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eihän niitä pakkolakeja koskaan edes tullut? Olisiko puolueesi kannatus romahtanut, ellei se olisi mennyt mukaan nykyiseen hallitukseen?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset