plukkala

Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-raportti

Ulkopoliittinen instituutti julkaisi joku aika sitten raportin Venäjän roolista Suomen lähialueilla. Selvityksen mukaan Venäjän muuttunut toiminta edellyttää uudenlaista varautumista . Tämän tueksi selvitys tarjoaa yksityiskohtaisen riskianalyysin sekä toimenpidesuositukset.

http://vnk.fi/artikkeli/-/asset_publisher/selvitys-venajan-ulkopolitiikk...

Selvitys herätti heti  julkaisunsa jälkeen vilkkaan poliittisen keskustelun selvityksestä. Keskustelua johtivat suomettumisen ajan valtapuolueiden politiikot, jotka kilvan olivat torppaamassa selvitystä. He asettivat jopa ulkopoliittisen instituutin aseman kyseenalaiseksi.

http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/149448/d99ee883ad

http://tuomioja.org/blogi/2016/09/upin-venaja-raportti-tutkimus-selvitys...

http://patomaki.fi/2016/08/upi-alittaa-riman-vastuutonta-venaja-pelottelua/

Jotenkin tätä keskustelua seuranneena suomettumisen ajan eläneenä henkilönä tuntuu siltä, että joissain piireissä sitä mennyttä aikaa kaivataan ja uussuomettumista halutaan tähän maahan. Kahdenvälinen keskustelu kaikkien naapurimaiden välillä on tietysti hyväksi, mutta jos sitä käytetään suomettumisen ajan tapaan hyssyttelyyn, se ei ole enää tätä päivää. Kyllä asiat pitää voida sanoa, niinkuin ne ovat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Asiaa on pohtinut myös MTV:n Timo Haapala omassa kommentissaan.
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kommen...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Haapala: "Eli vinkki Vanja-enolle: tästä UPI:n kurittamisesta vasta iskevän tarinan saa."

Tästä puuttuu tosiaan vielä venäläinen Pravdan tms. artikkeli, jossa kaapin paikka määritellään kaikille ja poliittiset pisteet lasketaan. Hyvään suomettumisperinteeseen kuuluisi myös se, että suomalaiset tutkijat riitelisivät keskenään raportista Dagens Nyheterissä, mutta ei kotimaan lehdissä.

Olen googlaillut venäjänkielisiä artikkeleita tähän liittyen viime päiviltä, mutta mitään ei ole vielä tarttunut haaviin : )

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Nyt täytyy vain vielä hetki odotella. Vasta sitten tiedämme, jääkö raportti ja sen Suomessa aiheuttama polemiikki huomiotta Venäjällä?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #4

Huomiotta mikään ei ole jäänyt. Kuten tämä tuore Komsomolskaja Pravdan artikkeli ja monet muut vastaavat osoittavat, venäläiset lukevat näinä päivinä tarkasti Hesarinsa.

http://www.kompravda.eu/daily/26578/3593539/

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #5

Sitä en epäile yhtään, mutta se, minkälaisen reaktion se aiheuttaa, on vielä auki?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #6

Ehkä venäläiset antavat suomalaisten kiehua omassa liemessään, niinhän valtaa parhaiten pidetään. UPIn tutkija Charly Salonius-Pasternak raivoaa Twitterissä Erkki Tuomiojalle, mutta mahtaako tuo ryppyily kannattaa? Tuomioja istuu UPIn neuvottelukunnassa, jossa keskustellaan tällä viikolla UPIn rahoista ja toimeksiannoista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

Kaiken kaikkiaan tällainen näkyvä kohu moisesta selvityksestä on nykyisin kyllä varsin kummallinen? Mitä se nyt sitten kertoo tästä ajasta? Siinä meille pohdittavaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #8

Myös valtiopäiväneuvos Mikko Elo hämmentää tätä soppaa: Venäjä on Suomelle suurempi mahdollisuus kuin uhka. Otsikosta samaa mieltä, ei juuri muusta.

https://vastavalkea.fi/2016/09/12/venaja-suomelle-...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

Otsikosta minäkin olen hänen kanssaan samaa mieltä. Siihen se sitten jäikin. Elo kuuluu näihin suomettumisen ajan politiikkoihin.

Käyttäjän hannuvilponen kuva
Hannu Vilponen Vastaus kommenttiin #6

Kainuun Radio Suomi voi todistaa, että se Kainuun mumma on vielä elossa, mumma radiohaastattelussa sanoi Putinin luvanneen ettei mumman elinaikana tänne Suomeen ainakaan hyökkää.

Eli voimme kunnialla muistella 2017 itsenäisyyttämme ja juhlia sitä UPIN peloista huolimatta.

Luotettavimpia medioita ovat radiot jotka eivät koskaan valehtele. Kiitos Radio Suomelle tuolloisesta haastattelusta!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #16

Niinpä niin! Mummat tietävät kaiken!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Yrittäessäni jakaa tätä artikkelia omalle facebook-sivulleni, koin yllätyksen. Facebook ilmoittaa minulle näin: "Tässä viestissä on turvajärjestelmiemme estämää sisältoä". Näin ollen en pysty sitä jakamaan. Kovasti kiinostaisi tietää, mikä siinä oli sitä facebookin turvajärjestelmien estämää tietoa?

Jukka Nieminen

Aattelin sanoa kaiken uhallakin, ja tottakai provoamalla, että kyseinen tutkimus lienee enemmänkin poliittinen mittatilaustyö kuin asianmukainen analyysi. Sen sisällössä näkyy ikävällä tavalla stubbin kädenjälki joka silloin vielä ylimpänä akateemisen(kin) maailman kirstunvartijana on pitänyt vaarin, että sisältö noudattaa nk läntistä hegemoniaa. Tuppas vaan käymään niin että tutkimuksen tilaaja ehti pudota palliltaan ennen tämän valnistumista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kaikia asioita voi käsitellä monelta kantilta. Kuitenkin tämäkin selvitys on politisoitu vanhojen suomettumisen ajan valtapuolueiden toimesta.

Se, että Stubbin hallitua selvityksen tilasi tarkoita sitä, että se selvitys olisi Stubbin ohjeiden mukaan kirjoitettu.

Pitkälle vietynä tämä tarkoittaisi, ettei hallitus voi koskaan tilata yhtään selvitystä, koska se tulkittaisiin kyseisen tilaajan näkemykseksi asiasta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tämä lähti siitä, että Antti Rinne korosti raportin olleen Stubbin pääministerikaudellaan tilaama. En ole nähnyt Stubbin kommentoivan tätä kohua julkisuudessa millään tavalla.

Venäjän ystävät vainosivat keväällä Stubbia ja nyt kaiketi vainotaan hallintokoneistossa Stubbin kannattajia. Tämä on Venäjän aikana kehittyneelle hallintokulttuurillemme tyypillistä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Muutama tunti sitten yritin monta kertaa epätoivoisesti jakaa tämän kirjoitukseni facebook-seinälleni, silloin se sisälsi asioita, jotka facebook katsoi turvallisuusjärjestelmänsä puitteissa estämisen arvoiseksi. Eli jako ei onnistunut.
Lue kommenttini nro 2.

Nyt sitten tunteja myöhemmin facebook hyväksyi jaon mukisematta, kun sitä uudelleen yritin. Itse tekstiin en tehnyt ensimmäistäkään muutosta. Että sillä tavalla!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minulla meni jakoon ensimmäisellä kerralla! Pekan parhaimpia kirjoituksia täällä Puheenvuorossa!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pertti, emme koskaan ole olleet kaikesta eri mieltä.

Käyttäjän hannuvilponen kuva
Hannu Vilponen

Onpa hyvä, että yhteinen talouskomissio alkaa pyörimään. Saadaan tilitettyä suoritukset Venäjälle ja toisinpäin suoraan eikä aina Saksan pankin kautta. Hyvää luvassa omin toimin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En tiennytkään, että Suomen ja Venäjän tilitykset olisivat kulkeneet toistaiseksi aina Saksan pankin kautta? Tätä voisit vähän avata?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

UPI:n toimintaa valvova eduskunnan UPI-nruvottelukunta käsitteki tänään UOI:n tekemääVenäjä-raporttia.

Puheenjohtaja Susana Huovinen, joka aikaisemmin raskaasti UPI:n Venäjäraporttia arvosteli, totesi, että neuvottelukunta korosti instituutin itsenäistä asemaa, eikä sen toimintaa ole ulkopuolelta hyvä painostaa.

Tuli myös julki, että voimakkaasti suomettumisen ajan politiikkojen arvostelema hanke oli valtioneuvoston kanslian kilpailuttama eri tutkimuslaitosten välillä ja se päätettiin sen jälkeen tilata UPI:lta.

Raportti vain härskisti vedettiin päivänpoliittiseen keskusteluun.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset