plukkala

Berliinin osavaltioparlamenttivaalit

Ensi sunnuntuina Saksassa äänestetään maan pääkaupunki Berliinin osavaltioparlamenttiin uudet edustajat. Saksassa osavaltioparlamenttivaalit pidetään maan kuudessatoista osavaltiossaaina viiden vuoden välein, mutta ei kaikissa yhtäaikaa vaan vaalit kiertävät Saksaa omaan tahtiinsa.

Viime vaaleissa vuonna 2011 äänet jakautuivat äänikynnyksen (5%) ylittäneiden  puolueiden välillä seuraavasti: CDU 23,4%, SPD 28,3%,Vihreät 17,6% ja die Linke 11,7%. Osavaltiohallituksen (senaatti) muodostivat SPD ja CDU yhdessä kaupungin pormestarin kanssa. Saksassa, kuten myös Berliinissä, on pitkään ollut tapana, että enemmistöhallitus on muodostettu niin liittovaltio- kuin osavaltiotasollakin kahden puolueen koalition voimin. Nyt tähän on tulossa muutos. Se on nähty jo joissakin osavaltioissa kevään maapaäivävaalien tuloksen johdosta, niin nyt Berliinissäkin, ainakin mielipidetutkimusten perusteella.

Viimeisten syyskuussa tehtyjen mielipidemittausten mukaan ennen vaaleja puolueitten kannatukset ovat CDU 18-19%, SPD 21-24%, Vihreät 15-18% ja die Linke 13-15%. Lisäksi äänikynnyksen ovat ylittämässä AfD 14-15%:n ja FDP on palaamassa parlamenttiin 5-6%:n kannatuksellaan, joten kahden puolueen enemmistöhallitus (senaatti) näyttää mahdottomalta.

Saksa, kuten Berliinikin on muuttumassa todelliseksi monipuoluevaltioksi korkeasta äänikynnyksestään huolimatta. Saksassa on totuttava siihen, että jatkossa hallituksissa voi olla enemmän kuin kaksi puoluetta huolimatta maan korkeasta äänikynnyksestä (5%).

http://www.wahlrecht.de/umfragen/landtage/berlin.htm

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saksan liittotasavaltaa sen perustamisesta vuodesta 1949 saakka pitkälle 60-luvulle asti hallitsi yksin CDU yhdessä baijerilaisen sisarpuolueensa CSU:n kanssa. Siitä lähtien hallituksissa on ollut aina kahden puolueen koalitio. Nyt tämäkin kuvio näyttää muuttuvan. Tosin aina välillä on baijerissa ollut yksin CSU:n muodostama hallitus.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Yksi huomio on tehtävä AfDstä. Vaikka kannatus on korkea, sillä on todellisa vaikeuksia päästä käyttämään valtaa. Nytkin on käymässä niin vaikka puolue on saamssa suuren vaali voiton, sillä ei ole juuri mahdollisuuksia päästä koalitioon. Osittain tietenkin se johtuu omasta tahdosta. Suurin osa puolueista näkee muiden vaihtoehtojen kanssa työskentelyn helpommaksi.

AfD tulevaisuuden kannalta haastavaa on kuinka kannatuksen pystyy pitäään korkealla. Heille hyvinkin voi käydä samoin kuin Perussuomalaisille, kannatuksen huippu menee ohi juuri kun pääsevät valtaan. AfD todennäköisesti pääsee käyttämään valtaan tulevaisuudessa vain koalitiossa ja siellä populistien kyyti on ollut kylmää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuten kommentissasikin kirjoitit, toistaiseksi AfD ei ole osoittanut haluaan päästä eri hallituksiin, päinvastoin se on kertonut, ettei se halua ei osavaltio- eikä liittohallituksiin. Ehkä siinä on juuri se, minkä mainitsit. Vastuunkantamisessa ja hallitustyöskentelyssä ei voi tehdä populistista politiikkaa. Tulos näkyy Suomessa erinomaisen hyvin Perussuomalaisten kannatuksessa. Tässä Suomi ehkä toimii oivana varoitusmerkkinä AfD:lle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kauas on AfD:n tie kulkenut siitä Berd Lucken johdolla perustetusta eurokriittisestä "professorien puolueesta", joka se silloin perustamisensa aikaan oli. Siitä on on tullut muukalaisvihamielinen maahanmuuttoa vastustava yhden asian populistinen puolue. Ja tämä kaikki muutamassa vuodessa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ettei asia jäisi ainoastaan numeroilla kikkailuksi ja spekuloinnisksi vaalituloksesta, kerron myös muutamista vaaliteemoista.

Kun Berliinistä tuli Saksan pääkaupunki, aloitettiin heti uuden suuren lentokentän suunnittelu kaupunkiin. Aika pian sitä alettiin myös rakentaa. Muutamia kuukauksia ennen lentokentän avaamista, sitä kuitenkin jouduttiin lykäämään monien turvallisuuspuutteiden takia. Kentästä tuli Berliiniin Suomen Olkiluodon tapainen ikuisuusongelma. Sitä ei ole vieläkään saatu auki ja rahaa palaa jatkuvasti.

http://yle.fi/uutiset/berliinin_uusi_lentokentta_o...

Myös vuokrien nousu on takuuvarmasti vaaliteema. Saksassa suurin osa kansalaisista asuu vuokralla, toisin kuin Suomessa. Saksojen yhdistymisen jälkeen ja kun Berliinistä tuli Saksan pääkaupunki, on Berliiniin kohdistunut voimakas muuttovirta, joka on nostanut vuokria. Tämä muuttoliikkeen aiheuttama pula vuokraasunnoista muutti jo lakiakin. Kesällä astui voimaan laki, että asunnon omistajat eivät saa vuokrata kokonaisia asuntoja lyhytaikaisesti esimerkiksi turisteille. Yksittäisiä huoneita saa kyllä vuokrata edeenkin.

Lisäksi Berliinin vanheneva infastruktuuri aiheuttamiensa uusimiskustannusten takia on vaaliteemana.

Lisäksi yhdenasianliike AfD on nostanut vaaliteemakseen tavalliseen tapaansa populistisesti maahanmuuton ja muukalaisvastaisuuden.

Muitakin varmasti on.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tänään julkaistussa mielipitutkimuksessa ajatellen vuoden päästä järjestettäviä liittopäivävaaleja sai CDU/CSU huonoimman tuloksen vuosiin, 32%. Kuitenkin tässäkin asemassa CDU/CSU voisi yhdessä SPD:n kanssa perustaa maahanenemmistöhallituksen, koska SPD sai tuloksekseen 23%. Frankfurter Allgemeine arvio Merkelin puolueen heikon tuloksen johtuvan maan hallituksen turvapaikkapolitiikasta ja sen tuloksen heiluttavan Merkelin asemaa.
http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/neue-umf...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset