plukkala

Millainen AfD on? Millainen on sen äänestäjä?

Ennen Berliinin osavaltioparlamenttivaaleja on yritetty löytää AfD:lle yhteistä nimittäjää? Onko se oikeistolainen, oikeistopopulistinen, oikeistoradikaali vaiko äärioikeistolainen? Tämä on Saksassa todettu vaikeaksi, koska puolue on maailmankuvaltaan niin moninainen.

Mecklenburg- Vorpommernin vajaa pari viikkoa sitten pidettyjen maapäivävaalien jälkeen on tutkittu AfD:n eri puolueilta keräämiä äänestäjäsiirtymiä. AfD keräsi aikaisemmin uusnatsipuoluetta NPD:tä äänestäneiltä 20000 ääntä, CDU:ta aikaisemmin äänestäneiltä 22000 ääntä ja aikaisemmin die Linkeä äänestäneiltä 16000 ääntä. Tämän perusteella puoluetta ei voisi kuvata äärioikeistolaiseksi. Paremminkin "kaikilta kaseeravaksi" puolueeksi.

Toisessa tutkimuksessa keväällä tutkittiin AfD:n kannattajien maailmankuvaa useassa, eri aallossa. Sen mukaan aivan yhtä hyvin voisi puolueen väittää olevan äärioikeistolainen. Äärioikeistolaisuuteen kuuluvat oikeistoautoritäärisen diktatuurin arvostaminen, sovinismi, ulkomaalaisvihamielisyys, antisemitismi, sosiaalidarvinismi ja kansallissosialismin vähättely. Näiden määritelmien mukaan AfD:n äänestäjät ovat oleellisesti oikeammalla kuin muiden saksalaisten puolueiden.

Tuskin AfD:n kannattajat kaipaavat mitään suurta johtajaa. Mutta 53% AfD-sympatisanteista oli sitä mieltä, että ulkomaalaiset tulisi lähettää koteihinsa, koska työpaikoista on tulossa puute Saksassa. Seuraavaksi suurin ryhmä samoin vastanneista on CDU:n kannattajat 18%:lla. Kysyttäessä, eivätkö ulkolaiset ole tuoneet riittävästi saksalaisten toimintoihin, AfD:n kannattajista 46% oli sitä mieltä, etteivät ole. Puolestaan unionipuolueitten (CDU/CSU) kannattajista samaa mieltä oli 26% ja SPD:n vastaavasti 25%.

Sosiaalidarvinistisen maailmankuvan selvittämiseksi kysyttiin , onko olemassa arvokasta ja arvotonta elämää? AfD:n kannattajista 37% oli sitä osittain tai kokonaan sitä mieltä, että on. Unionipuolueitten kannattajista puolestaan samoin vastasi 28%. Tähän tutkimukseen osallistuivat puolueet kovin erilaisella aktitiviteetilla. Esimerkiksi vihreiden ja FDP:n kannattajat kieltäytyivät vastaamasta yli 90%:sesti.

http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/afd-rechts-rechtspopulistisch-...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olisi mielenkiitoista nähdä vastaavien tutkimusten tulokset suomalaisista puolueista ja niiden kannattajista?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Jos tuollainen tutkimus tehtäisiin kaikista puolueista, niin otettaisiinko asteikolle mukaan myös äärikeskustalaisuus? Itse en vielä tiedä, mitä se on.

Ja mahtaako oikeistoradikalismilla ja äärioikeistolaisuudella olla jotain eroa, vai ovatko ne toistensa synonyymejä? Minun käsittääkseni ovat, eikä tuo artikkelikaan tuntunut puhuvan erikseen oikeistoradikalismista, muualla kun otsikossa siis.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässä jälkimmäisessä tutkimuksessa kyseltiin kaikkien puolueitten kannattajilta kysymyksiä. Ja vastauksista syntyi käsitys eri saksalaisten puolueiden kannattajien maailmankuvasta.

Siinä ei oikeastaan tutkittu ollenkaan erilaisia ääriliikkeitä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ensimmäisessä kirjoitukseni kappaleessa kyllä kerrottiin, että Berliinin osavaltioparlamenttivaalien alla Saksassa pohditaan AfD:n olemusta, millainen se on? Kysymyksessä on suora käännös Frankfurter Allgemeinen kirjoituksen insertistä.

Muutenkin koko avaukseni on melkoisen suoraa käännöstä Frankfurter Allgemeinen artikkelista. johon on linkki kirjoitukseni lopussa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset