plukkala

Suomen EU-politiikan monet muodot?

Bratislavassa, Slovakian pääkaupungissa, pidettiin viikolla EU-johtajien huippukokous (ilman Britannian edustusta). Kokous käsitteli EU:n tulevaisuutta Britannian EU-eron, eli Brexitin jälkeen. Suomea kokouksessa edusti perinteisesti pääministeri, tällä kertaa Juha Sipilä. 

Samaan aikaan Suomen entinen pää-  ja  muutenkin moninkertainen ministeri , Alexander Stubb, kiersi Britaniaa tapaamassa maan nykyisiä ja entisiä päättäjiä. Hänelle selvisi matkallaan myös se, että monet eivät vieläkään kuukausia Brexit-äänestyksen jälkeen ole Britanniassa tiedostaneet sitä, mitä Brexit oikeasti tarkoittaa ja kuinka kauan se todellisuudessa kestää. Paikallinen ja kansainvälinen media haastattelivat häntä ja hän myös esiintyi TV:n uutisohjelmissa.

Alla eräs näkemys Suomen EU-politiikan viikosta.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001263166.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olisi sääli jättää EU:n ja sen politiikan ehkä parhaiten tuntevan suomalaisen politiikon kapasiteetti käyttämättä Suomen hyväksi?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Stubb: Kansallisvaltiot (Suomi) on hävitettävä. Federalisti Stubbin mukaan liitovaltiossa on tulevaisuus, mutta ei uskalla julistaa sanomaansa kansalle koska tietää hävinneensä pelin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

On tietysti hyvä, että Makkonenkin tietää Stubbin ajatukset paremmin kuin Stubb?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Stubb toteaa myös olevansa federalisti eikä näe vaihtoehtoja EU:n yhdentymiselle. Sanatarkasti hän sanoo näin:"Valitettavasti, korostan sanaa valitettavasti, EU perustuu valtioihin, kansallisvaltioihin". Tästä tilanteestaa hän siis haluaa päästä eroon, vaikka Suomen virallinen linja on ollut ja on edelleen, että EU on itsenäisten valtioiden liitto, ei liittovaltio."

http://mikkoelo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/177364-st...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näin Stubb on sanonut kaksi vuotta sitten. Sen jälkeen on Euroopan joissa virrannut paljon vettä. Omissa tehtävissään Stubb on noudattanut aina Suomen virallista linjaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Its asiassa siitä puheesta on yhdeksän vuotta. Silloin Stubb oli oikeassa. Eihän hän kiistänyt sitä, mikä valitettavasti on totta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Hyvä tarkennus. Kyseinen blogi oli kirjoitettu pari vuotta sitten. Huolimattomuusvirhe minulta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Mikähän se Suomen virallinen linja sitten todellisuudessa on, kun joissa virtaa jatkuvasti paljon vettä?
Arvelen, että se muistuttaa aika paljon Angela Merkelin linjaa, joka jo luopui (kun viimein ymmärsi ns. yhteisen EU-politiikkansa politiikkansa mahdottomuuden), reilun vuoden jälkeen lauseesta:
"Wir schaffen das." (Me pystymme siihen!)
http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/merke...

Arvostan poliitikkoja, jotka ajoissa kykenevät kohtaamaan tosiasiat ja toimimaan reaalitodellisuudessa. Siitähän eurooppalaiset ovat keskustelleet. Ehkä edusmiehetkin/naisetkin pian heitä kuuntelevat?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Hän sanoi luopuvansa käyttämästä lausetta, koska siitä on tullut kulunut fraasi ja ärsyttää joitakin ihmisiä. Linjastaan hän ei tietääkseni ole luopunut.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #16

Juuri siinä on Merkelin ongelma, että hänen toimintansa hajottaa unionia samalla, kun hän jatka puhumista siitä, että muiden jäsenten toiminta sitä tekee.

Miksei hän todella pohdi miksi ja miten tähän tilanteeseen on jouduttu, ja korjaa ns. premissejään? Toisaalta voi olla niin, että Merkelkin näkee, että jos unioini ei toimi hänen (ja Hollandén) linjallaan, se hajotkoon?
Rauhanunioni onkin, vuosien harharetkien jälkeen, muuttunut tällaiseksi. Silloin olisi viimeistään linjaansa mietittävä. Po. fraasi on ollut vain yksi monien muiden toimien joukossa.
http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2016/09/16/me...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #23

Kuten tunnettua, Euroopan unionista on kovin monenlaisia mielipiteitä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #23

Unionia on hajottanut Saksan hallituksen vaatima kireä talouspolitiikka. Se on saavuttanut tavoitteensa: euroalueen keskimääräinen budjettialijäämä on pudonnut muutamassa vuodessa yli kuudesta prosentista kahteen.

Itse tavoite on kuitenkin ollut onneton. Se on heikentänyt talouskasvua ja työllisyyttä. Austeriteetistä luopumista vaatii nyt koko euroalue muutamaa Saksan ministeriä lukuun ottamatta.

http://www.prospectmagazine.co.uk/features/economi...

Merkelin henkilö ei tähän kuulu. Häntä ei rahapolitiikka kiinnosta, ja demarinakin sanon, että Angela Merkelin omat tavoitteet ovat yksinomaan ihailtavia, vaikka sanontoja hyvistä aikomuksista ja helvetistä onkin.

Se Hollanden loppu-e on muuten kirjoitettuna ihan tavallinen, eikä sitä lausuta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #27

Kiitos korjauksesta, siis Hollande.
Merkelin henkilö kuuluu nähdäkseni vahvasti siihen, miltä EU ja Saksa nyt näyttävät. Onhan hän joskus miekkaillut taloudesta jopa oman VM:nsa kanssa (Schäubele) mm. Kreikan kriisin ratkaisusta:
http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/kiista%20krei...

Unionin vahvimman maan johtajan omat ihanteet ovat ihailtavia, mutta isolla painoarvolla olisi hyvä huomioida myös realismia hieman enemmän. Mieluummin ajoissa kuin liian myöhään, jotteivät kriisit ehdi syvetä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Vaikka en ole kookomuslainen niin arvostan heitä, puolueesta riippumatta jotka pyrkivät hahmottamaan tulevaisuutta, enkä nyt puhu pelkästään EU:a. Ei ole sanottu etteikö liittovaltio-kehitys olisi Suomen kannalta edullista, mitään vaihtoehtoa ei pidä sulkea pois, pois sulkeminen olisi tyhmyyttä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Arto, olen kanssasi täysin samaa mieltä. Mitään vaihtoehtoa ei pidä sulkea pois.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Stubb olisi Suomelle tärkeä tekijä ulkopolitiikassa. Kansainvälisesti tunnettu ja pidetty mies.

Ei tällaisella pienellä maalla ole varaa mihinkään sisäpoliittiseen kähmintään, kun kyseessä on Suomen etu.

Onhan Stubb tietysti hieman varauksettomasti eurooppamyönteinen, mutta ei kai kukaan voi sanoa, että kukaan Suomen asioita ulkomailla hoitava ei Suomen edun mukaisesti toimisi.

Hallitus päättää ja sen mukaan maailmalla mennään, Stubb on taitava neuvottelija, joten hukkaan taitaa mennä täällä Suomen sisällä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Petteri, juuri tätä tarkoitin ketjun ensimmäisessä kommentissa. Tunnettu ja pidetty, lisäksi suomalaisessa politiikassa ylivoimaisen kielitaitoinen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Onhan Stubb tietysti hieman varauksettomasti eurooppamyönteinen, mutta ei kai kukaan voi sanoa, että kukaan Suomen asioita ulkomailla hoitava ei Suomen edun mukaisesti toimisi."

Ehdottomasti Suomen rajat auki-politiikka on hyödyttänyt maamme taloutta ja Kreikan velkojen maksaminen Saksan pankeille oli upeaa public relationsia. Ainoastaan typerät miettii omaa etuaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suomen rajat eivät ole mitenkään erikoisen auki. Kreikan tukipolitiikka on EU:n politiikkaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

# 15 Niin muuten, noinhan se on. Ja sanajärjestystä vähän muuttaen: Typerät miettivät ainoastaan omaa etuaan. Näitähän näkee. Tulkitsevat oman etunsa esim Mun ei tartte kuskata tätä kaljapahvia roskikseen vaan mä saan jättää sen just tähän. Jne.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

(#15). Niin, Saksa ja Ranskahan (yht. 150 miljoonaa asukasta) ajavat unionissa omaa etuaan. Suomi peesaa Saksaa muutaman murun toivossa - turhaan. Olemme Prokrusteen vuoteessa ja aplodeeraamme itsellemme. :))
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2014/05/0...

"Ilman merkittäviä europolitiikan suunnan muutoksia Suomi jatkaa kirjoittajien mukaan ajopuuna liittovaltion osavaltioksi sitä tahtia ja sillä tavalla kuin suurimmat jäsenmaat, lähinnä Saksa ja Ranska, tahtovat. Tämä tietää vähitellen omasta kansallisesta päätösvallasta ja itsenäisyydestä luopumista yhä kattavammin talouspolitiikan eri osa-alueilla." (2014)

Näin The Telegraph:
http://www.telegraph.co.uk/news/2016/09/17/the-eu-...

Juha Kuittinen

"Unkarin pääministeri Viktor Orban arvosteli kokouksessa EU:n maahanmuuttopolitiikkaa kovin sanoin.

Matteo Renzi puolestaan arvosteli Saksan vaatimaa talouskurilinjaa.

–Jos Saksa vaatii, että muiden EU-maiden pitää noudattaa alijäämäsäännöksiä, myös muita säännöksiä pitäisi noudattaa yhtä tiukasti, myös sitä, joka koskee kauppaylijäämää, hän kuittasi Ansan mukaan."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/204021-eu-maiden-...

Renzi kieltäytyi osallistumasta tiedotustilaisuuteen yhdessä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan presidentin Francois Hollanden kanssa.

On siinä pääministeri Sipilällä mietittävää- lähteäkö haaskalta vai mitä tehdä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Toki Sipilä halutessaan voisi asiaa miettiäkin, mutta tuskin hän asialle paljonkaan aikaansa uhraa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Stubissa on sinnikkyyttäkin. Osaa kohdata vastoinkäymisiä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sääli, ellei Suomessa osata käyttää hänen tietämystään ja taitojaan maan hyödyksi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Joko Stubb ymmärtää mitä Brexit tarkoittaa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Miksi sitä epäilet? Eu ei ole missään vaiheessa asettanut brexitiä kyseenalaiseksi. Useat britit kylläkin. Eu:ssa asia tajutaan, juuri siksi Brexit-kokous juuri Bratislavassa järjestettiin. Britanniassa palikat tuntuvat vielä olevan varsin sekaisin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ai miksi epäilen..koska sitä ei tiedä moni muukaan. Ne jotka eniten toitottivat tietävänsä mitä se tarkoittaa ennen äänestystä tai heti äänestyksen jälkeen ovat tämän hetken tietojen varassa olleet eniten väärässä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #24

Britannia ei ole toistaiseksi edes pannut vireille EU-erohankettaan? Ei se ero ilmeisesti niin yksinkertainen kuitenkaan ole, mitä sen kannattajat ennen äänestystä sen väittivät olevan? Eiköhän asia vielä kaikille aukea?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

BBC:n Newsnight-ohjelmassa brittikonservatiivit myönsivät aikataulusta sen verran, että seuraavissa eurovaaleissa britit eivät mitenkään voi äänestää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sekään ei ole vielä mitenkään varmaa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset