plukkala

Saksan uudet liittopäivävaalien jälkeiset koalitiovaihtoehdot?

Saksassa pidettiin syyskuussa kahdet osavaltioparlamenttivaalit, Mecklenburg-Vorpommenissa ja Berliinissä. Kummassakin näissä liittovaltion hallituksessa istuvat CDU ja SPD kokivat suuren tappion ja suurimmaksi voittajaksi nousi populistinen AfD. Osavaltiohallituksiin näillä voitoilla on merkittävä vaikutus. Näyttää siltä, että kummassakaan näistä ei kyetä löytämään sellaista hallituskoalitiota, joissa olisi ainoastaan kaksi puoluetta vaan siihen tarvitaan vähintään kolme puoluetta. Hallitusten muodostamista vaikeuttaa myös se, että AfD on valtakunnallisesti linjannut, ettei puolue edes pyri hallituksiin.

On myös syytä huomata se, että nämä kaksi osavaltiota eroavat suhteessa muihin osavaltioihin siinä suhteessa, että Mecklenburg-Vorpommern on entisen DDR:n alueelle syntynyt ns. uusi osavaltio, ja Berliinikin on sitä suurelta osiltaan. Läntisten ja itäisten osavaltioiden asukkaiden äänestyskäyttäytymisessä on suuri ero. Itäisissä osavaltioissa die Linken ja AfD:n kannatus eri vaaleissa on ollut viime aikoina huomattavasti suurempaa kuin läntisissä osavaltioissa.

Miten sitten nämä osavaltiotulokset ovat vaikuttaneet koko liittotasavallan politiikkaan? Jos seuraa mielipidetutkimusten tuloksia, ovat sekä CDU että SPD menettäneet kannatustaan lähinnä AfD:lle. Mutta jos miettii ensi syksyn liittopäivävaalien jälkeisiä hallitusneuvotteluja näiden tutkimusten mukaan, ainoa mahdollinen kahden puolueen enemmistöhallitus olisi nykyinen CDU/CSU ja SPD. Kaikissa muissa vaihtoehdoissa hallitukseen tarvittaisiin useamman puolueen koalitio.

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

Myöskään nyt Berliiniin kaavaitu kolmen puolueen hallituskoalitio SPD, die Linke ja Vihreät ei saisi liittovaltiotasolla eväitä enemmistöliittohallitukseen. Eli kolmenkin puolueen liittohallituksen muodostaminen olisi vaikeaa.

Seuraavat liittopäivävaalit pidetään Saksassa syyskuussa vuoden päästä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Viimeisimmistä mielipidetutkimuksista sen verran, että kaikki ne on tehty Mecklenburg-Vorpommernin vaalien ja osin myös Berliinin vaalien aikana tai niiden jälkeen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset