plukkala

CDU:n politiikka muuttumassa?

Saksan kristillisdemokraatit ovat kärsineet sarjan tappioita kaikissa tänä vuonna järjestetyissä kuusissa osavaltioparlamenttivaaleissa. Tämä on johtanut sisäiseen kritiikkiin CDU:n ja baijerilaisen sisarpuolue CSU:n sisällä. Kritiikki kohdistuu lähinnä liittokansleri Angela Merkelin vapaamielistä maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa vastaan. Voimaikkainta kieltä toistaiseksi on seittänyt sisarpuolue CSU:n puheenjohtaja Horst Seehofer. Hän on uhannut jopa puolueensa CSU:n levittämisellä valtakunnalliseksi puolueeksi myös perinteiselle CDU:n reviirille. Hofer vaatii myös kiinteää ylärajaa maahan vuosittain tuleville turvapaikanhakijoille.

Arvosteluun on yhtynyt myös saksilainen CDU:n liittopäiväedustaja Veronika Bellmann. Hän on esittänyt, että CDU luopuisi periaattellisen kielteisestä suhtautumisesta kaikkeen yhteistyöhön oikeistopopulistisen AfD:n kanssa. Hänen mukaansa AfD:n joukoista löytyy myös täysin hyväksyttäviä henkilöitä, joiden kanssa voi keskustella ja sopia asioista. Näin hän haluaa avata mahdollisuuksia myös CDU:n ja AfD:n väliseen hallitusyhteistyöhön joskus tulevaisuudessa.

Bellmann pelkää myös puolueensa kannatuksen puolesta ellei puolueen turvapaikkapolitiikkaan tehdä linjan tarkistusta. Ellei muutosta tehdä, hän ennustaa CDU:n valtakunnallisen kannatuksen putoavan alle 30%:n ja vastaavasti AfD:n kannatuksen nousevan 20%:n tuntumaan. Saksassa järjestetään liittopäivävaalit vuoden päästä syyskuussa.

http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/nach-wahl-in-berlin-cdu-abgeor...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olisi mielenkiintoista nähdä, millaisen vaikutuksen CDU:n ja AfD:n välinen hallitusyhteistyö tekisi näitten puolueitten kannatukseen? Mutta vaikka CDU tällaisen hallitusyhteistyön hyväksyisikin, pitää myös AfD:n suostua yleensäkin hallitusyhteistyöhön. Toistaiseksi on ilmoittanut haluavansa pysyä hallitusyhteistyöstä ulkona niin osavaltio- kuin liittovaltiotasollakin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Vai olisiko laskettu ettei AfD lähde hallitukseen ja pelkkä kädenojennus riittäisi.

CSU:n uhkauksesta luin jostain Saksan nettilehdestä jo Berliinin vaalien yhteydessä, joten lienee kytenyt jo jonkin aikaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Itse luin ensimmäisen kerran Seehoferin uhkauksesta ensimmäisen kerran joskus keväällä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #6

No saksaa tulee luettua harvemmin, ja englanninkielisissä versioissa ei välttämättä lue muuta kuin pääuutisia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

No itse asiassa tässä uhkauksessaan Seehofer on sen tehtyään keväällä pitänyt huomattavasti pienempää suuta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No sepä on niinkuin pieniä kaikuja Suomen politiikasta, persuistakin tuli salonkikelpoinen pikkuhiljaa.

Aika isolta loikalta tuntuisi kyllä tuo yhteistyä AfD:n kanssa, mahtaakohan toteutua. Tietysti alkaa jo CDU olla jo pikkuisessa pakkoraossa, jotain on tehtävä tai kannatus laskee edelleen.

Mahtaako Merkel olla se isoin este politiikan suunnan muuttamiselle, painetta on varmaan kovasti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Painetta varmasti tulee ja paljon. Varsinkin CSU:n puolelta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tuli vaan mieleen, miten persujen kannatuksen on käynyt puolueen mentyä hallitukseen. Ehkä tämä Bellmann on lukenut Suomenkin uutisia ja nähnyt, miten on mahdollista saada AfD:n kannatus laskuun vähän pidemmässä aikavälillä?:))

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Merkel: Vertrauen zurückgewinnen - mit tragfähigen Lösungen, Schritt für Schritt

https://www.cdu.de/artikel/merkel-vertrauen-zuruec...

Puolustustaistelu CDU/CSU:n kannatuksesta näyttää alkaneen

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Merkel aloitti puolustustaisetelun heti Mecklenburg-Vorpommernin hävittyjen vaalien jälkeen. Hän syytti vaalituloksesta itseään. Taistelu jatkui taas heti Berliinin hävittyjen vaalien jälkeen. Hän syytti itseään ja omaa maahanmuuttopolitiikkaansa vaalituloksesta. Mutta linjaansa hän ei luvannut muuttaa. Näin ainakin toistaiseksi.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Merkelin itsepäisyys johtaa vain hänen ja puolueensa kannatuksen pitkitettyyn ja hitaaseen näivettymiseen. Ellei kansalaisten asennemaailman muutoksiin halua vastata oman toiminnan muuttamisella niin lopputulos on selvä. Sinänsä tuon pitäisi poliitikolle olla selvää. Nyt vallitsevista asenteista maahanmuuttajiin on tehty kv. Tutkimus, Saksa oli mukana Tutkimuksessa. Otanta on 18.000 asukasta, viidestätoista maasta, joten se on aika kattava:

Invånarna i Europa är villiga att acceptera asylflyktingar som har hög utbildning och som fort kan komma ut på arbetsmarknaden samt flyktingar som har utsatts för tortyr i sina hemländer. Européerna är mest emot muslimska flyktingar.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/lakare-tortyro...

Tutkimuksen mukaan kv. Sopimuksilla ei ole suurta merkitystä pakolaistilanteen maakohtaisissa tilanteissa.

Btw. Tulee myös olemaan mielenkiinttoista seurata, kuinka nopeasti tutkimustuloksia myös muissa maissa luetaan ja tulkitaan. Merkeliin ajattelemattomuudet alkavat näkymään, ei pelkästään rahassa, vaan myös asenteissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #12

Kyllähän tuo tutkimus osoittaa selvästi, että mielipideilmasto on Euroopassa viime vuoden pakolaistulvan myötä muuttunut näissä tutkimukseen osallituneissa maissa. Se näkyy myös vaalituloksissa eri puolella Eurooppaa. Koko Euroopassa on myös vastattu tähän paineeseen kiristämällä turvapaikanhakijoiden sosiaaliturvaa ja turvapaikan saannin ehtoja. On myös voimassa erilaisia poikkeussääntöjä Schengen-alueen sisärajatarkistuksissa. Ilmeisesti toimet eivät kaikkien mielestä ole vielä riittäviä?

Mielestäni SVT kertoi tästä tutkimuksesta turhan vähän. Olisi voitu kertoa myös se, kuinka moni näistä kyselyn saaneista vastasi kyselyyn ja kuinka nämä 18000 kyseltyä lukumääriltään jakautuivat näihin kyselyyn osallistuneiden maiden kesken? Maitten väkiluvuissa on nimittäin erittäin suuria eroja asukasluvuissa.

Koko kyselyä en kuitenkaan halua kyseenalaistaa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #13

Aika ohuesti aihetta tosiaan käsiteltiin. Suomen mediassa ei ole tainut olla mainintaakaan moisesta ?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #14

Eihän Suomea näkynytkään tutkimukseen osallistuneiden maiden listassa?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #15

No ei näkynyt ei. Arvelen kuitenkin, että tutkimus antaisi varmaan Suomesta samankaltaisen kuvan, kuin muissakin maissa. No, tuossahan se linkki olisi, jonkun nohevan kansanedustajan tarttua, tai toimittajalle jutun pohjaksi. Jää tekemättä, näin uskon.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #16

En usko minäkään, koska Suomi ei ollut tutkittujen maiden listassa. Mutta minäkin uskon, että suomalaisten mielipiteet ovat kehittyneet samansuuntaisesti muiden Euroopan maiden mukana. Asiaa voisi joku taho vaikka tutkiakin?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Toisaalta CDU:n ja CSU:n ero mitään uutta olisi liittotasavallan poliittisessa historiassa. Vuonna 1976 CDU:n kanssa riitautunut CSU erosi puolueiden välisestä yhteistyöstä. Ero jatkui, kunnes CDU päätti valita slloisen CSU:n puheenjohtajan Franz Josef Straussin puolueiden yhteiseksi kansleriehdokkaaksi vuoden 1980 liitopäivävaaleihin. Franz Josef Straus oli hyvin kiistelty politiikko aikanaan. Vaalivoittoa ei tullut, mutta puolueet ovat kuitenkin jatkaneet yhteistyötä keskenään sen jälkeen tähän saakka.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset