plukkala

SPD pyrkii liittopäivillä kansleripuolueeksi

Saksassa on tänä vuonna järjestetty useat maapäivävaalit. Nyt huomio on jo siirtymässä vuoden päästä pidettäviin liittopäivävaaleihin. Liittopäivien SDP:n ryhmän puheenjohtaja Thomas Oppermann kehittelee mallia, jolla SPD:stä voisi tulla jälleen kansleripuolue Saksaan. Hän esittää mallin, miten SPD voisi nousta maan suurimmaksi puolueeksi ja siten myös kansleripuolueeksi. Tämä voisi hänen mukaansa tapahtua jo 30%:n kannatuksella.

Jotta tämä Oppermannin ajatus avautuisi, vaatii asia pienen selvityksen Saksan vaalijärjestelmästä. Saksassaa äänestäjillä on käytössä kullakin kaksi ääntä. Toisella äänestäjä antaa äänensä henkilölle ja toisella puolueelle. Tämä antaa äänestäjälle mahdollisuuden jakaa äänensä kahdelle eri puolueelle. Avauksellaan Oppermann kosiskelee die Linken kannattajia antaamaan puolueäänensä SPD:lle, jolloin sillä olisi mahdollisuus nousta maan suurimmaksi ja samalla kansleripuolueeksi.

Oppermann puolustaa avaustaan sillä, että näin saataisiin maassa valta vaihtumaan ja SPD nousisi jälleen kansleripuolueeksi ja se mahdollistaisi SPD:n, die Linken ja Vihreiden yhteisen hallituskoalition.

SPD:n kannatus on viimeisten mielipidetutkimusten mukaan 22-24%. Matkaa suurimmaksi puolueeksi nousemiseksi on vielä pitkä, sillä CDU/CSU:n kannatus vastaavasti 30-33,5%.

http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/oppermann-die-spd-kann-den-kan...

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vuosi on pitkä aika. Sinä aikana puolueiden kannatukset voivat heilahdella suurestikin. Oppermann kosiskelee myös Vihreiden kannattajia antamaan puolueäänensä SPD:lle.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mutta liittokansleripeli näköjään alkanut. Kuten kirjoitit vuosi on pitkä aika puolueiden kannatuksen heilahteluissa, mutta on aikaa lobatakin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

On aikaa lobatakin. Tässä Oppermaanin lobbauksessa vaan tulee esiin sen lobbauksen tarkoitushakuisuus selvästi. Se kertoo SPD:n omasta vallanhalusta muita hyväksikäyttämällä. Tosin se antaa myös pienen lupauksen. Jos annat meille "kaikkesi", saat meiltä pieniä murusia takaisin?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #3

Juuri siltähän se vaikuttaa, joku kassakaappisopimus ehkä tulossa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #4

Eiköhän tämä ole vain normaalia vaalien alla tapahtuvaa lobbausta. Mielipidetutkimusten mukaan näyttää tällä hetkellä siltä, että ainoastaan kahden puolueen hallituskokoonpanoista nykyinen ns. suuri koalitio voisi jatkaa.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Oppermann on päinvastoin kriittinen Linken kanssa tehtävää liittohallitusyhteistyötä kohtaan: Linken pitäisi ensin sitoutua Natoon, EU:hun ja läntiseen arvoyhteisöön, mitä se ei tällä hetkellä tee.

Saksan vaalilakia muutettiin ennen edellisiä liittopäivävaaleja siten, että taktikointi kakkos- eli puolueäänillä ei enää onnistu. Lisäpaikkajärjestelmän lisäksi tuli vielä hyvityspaikkasysteemi. Tämän takia entinen hallituskumppani FDP tippui liittopäiviltä ja hallituskoalitio vaihtui.

SPD pääsee kansleripuolueeksi olemalla yksinkertaisesti suurin puolue, suurempi kuin CDU. Tällöin SPD olisi suuren koalitio suurin tai jos Vihreät nousevat 20 prosentin tasolle, punavihreän koalition suurin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kiitos tiedosta vaalilain muutoksesta.

SPD on tähän asti ollut hyvinkin skeptinen die Linken suhteen. Johtuu kaiketi Oskar Lafontainen toiminnasta aikanaan. Näin ollen SPD:n tie suurimmaksi puolueeksi muuttuu tosi mutkikkaaksi.

Totta on tietysti myös se, ettei suurin puolue ole välttämättä aina kansleripuolue. Ellei suurin puolue saa muodostettua hallitusta yhteistyössä muiden kanssa, jotkut muut puolueet voivat sen tehdä yhteistyössä.

Voisit avata sitä uutta vaalilakia täällä kommenttiketjussa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämän Suomessa julkaistun uutisen mukaan Saksan uudesta vaalilaista ei näyttäisi olevan mitään estettä sille, ettei taktikointi onnistuisi yhä edelleen?

http://yle.fi/uutiset/3-6843673

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

2011 vaalilakia muutettiin siten, että tasoituspaikkojen (Ausgleichmandaten)lisäksi tuli myös hyvityspaikkoja (Überhangsmandaten) varmistamaan, että paikkajako aina vastaa kakkosäänten jakaumaa.

Äänikynnys ja puolueiden osuus paikoista lasketaan pelkästään kakkosäänistä vaikka vaalipiirissään (299) eniten ykkösääniä saanut tulee aina suoranandaatilla valituksi. Näiden tasoitus- ja hyvityspaikkojen takia liittopäivillä on nyt 631 edustajaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

En ymmärrä, miten tämäkään estäisi puolueäänillä kikkailun? Puolueäänet jakavat puolueille mandaatit? Nämä hyvitys ja tasoituspaikat vain tasoittavat vähän vaalitulosta?

Äänestäjä voi äänestää henkilöehdokasta yhdellä äänellään ja toisella sitten puoluetta. Tämä juuri antaa sen taktikoinnin mahdollisuuden? Voit edelleenkin antaa äänesi omalle ehdokkaallesi ja taktisista syistä puolueäänen jollekin toiselle puolueelle esimerkiksi siksi, että se ylittäisi 5%:n äänikynnyksen tai tulisi esimerkiksi maan suurimmaksi puolueeksi?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset