plukkala

Valtion budjetti 2017, verotus, eläkeläiset

Hallitus on keventämässä kansalaisten tuloverotaakkaa. Tällä kerralla se koskee myös eläkeläisiä. Eläkeläisetkin ovat saamassa 0,6%:n prosenttiyksikön verohyödyn tuloistaan. Keskivertoeläkeläiselle tämä tarkoittaa vajaan 100 euron ostovoiman kasvua vuositasolla, eli vajaan kympin kuussa.

Mihin tämä "ostovoiman" kasvu sitten häviää? Polttoaineverojen korotus, jota hallitus taas kerran perinteisesti käyttää, syö tästä osan. Moottoribensiinin veroa nostetaan 2,12 senttiä litralta ja dieselin veroa puolestaan 2,41 senttiä litralta. Tämä tarkoittaa sitä, että jos eläkeläinen ajaa vuodessa maltilliset 10000 km vuodessa, hänen vuotuinen polttoaineveronsa kasvaa noin 15 euroa. Samaan aikaan ajoneuvovero on nousemassa 36,5 euroa vuodessa.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001270908.html

Myös lämmityspolttoaineiden verotusta ollaan nostamassa. Hallitus nostaa myös kiinteistöveroa nostamalla eri kiinteistöistä perittävien verojen alarajaa ja tämä johtaa siihen, että useissa kunnissa on pakko nostaa kaikista kiinteistöistä, myös asuinkiinteistä, perittävää veroa. Myös veroäyri nousee monissa kunnissa.

Eli mitä keskiverto eläkeläiselle jää käteen tästä hallituksen antamasta 0,6%-yksikön kädenojennuksesta.? Ei mitään, varsinkin kun sitä syö myös inflaatio?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tarkastelin asiaa tässä eläkeläisten kannalta. Mutta itse asiassa se koskee kaikkia veronmaksajia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

On myös hyvä muistaa se, että vaikka et kiinteistöä omistaisikaan, osakkeen omistajana maksat kiinteistoveroa vastiikkeessasi. Myös vuokralla asuva maksaa sitä vuokrassaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Sinänsä porvarihallitukselta heidän ideologiinsa perustuvaa toimintaa, progressiivistä tuloveroa alennetaan, tasaveroja kiristetään ja tuloksena on tuloerojen kasvu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tuo on tietysti yksi tapa tarkastella asiaa. Tasaverot rokottavat tietysti pienituloisia enemmän kuin hyvätulosia.

Eläkeläisten silmin asia näyttää kuitenkin vielä pahemmalta. Pitkän työuran jälkeen määräytyy eläke tietyn tasoisena. Eläke muuttuu ainoastaan taitetun indeksin mukaisina korotuksina. Eläkeläisten tulotaso laskee työssä oleviin nähden koko ajan. Tällä kertaa hallitus on ojentamassa kättään myös eläkeläiselle, mutta ottaa sen kädenojennuksen toisella kädellä sen kokonaan pois.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Kättä ojennetaan kaikille muille, paitsi työttömille, joille ei tule minkäänlaisia veronalennuksia.
Tiedän toki että ihmisiä joiden mielestä työttömille voisi laittaa vaikka 99%n verotuksen ja silti olisivat voittajia, koska vaan "loisivat" heidän tienaamiensa rahojen varassa.
Näin itse työttömänä halusin vaan tuoda tämän asian esille, koska mielestäni liian vähän tätä missään tuotu esille..joka paikassa vaan kerrotaan miten hallituksen veronalennukset kohdistuvat kaikkiin kansalaisiimme.
Itselleni tulee siis pelkkiä korotuksia ja niistä eniten kirpaisee luultavasti tuo lämmitysöljyn verotuksen nousu, mikä laittaa taas useamman centin litrahintaan. Löpöä kun menee 3-4000ltr/v, niin pienetkin korotukset tuntuvat.
PS ei, en meinaa laittaa 20K€ maalämpöön, koska elon jatkuvuus jo tässä iässä epävarmalla pohjalla..ja kenties pääasiallinen syy se, että minulta tuo summa puuttuu, eikä työttömänä kannata haaveilla lainoistakaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Budjetin 2017 mukaan hallitus ohjaa 30 miljoonaa kaikkein pienituloisimpien verotuksen keventämiseen. Mitä se sitten tarkoittaneekaan?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Valehteluahan se tarkoittaa. Pienituloiset maksavat vain tasaveroja. Toki joku humoristi voi laskea osan sotehimmelin aiheuttamasta kunnallisverotuksen muutoksesta pienituloisimpien verotuksen "keventämiseksi". Kulutusverot kuitenkin nousevat.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #19

Kyllä kuntaverotustakin voi pienituloisilta laskea, esimerkiksi suurentamalla työ- tai eläketulosta tehtävää vähennystä, joka tehdään ennen kuntaverotusta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Eniten huolestuttaa se, että eläkeläiset joutuvat säästämään kunnollisesta ja monipuolisesta ravinnosta, lääkkeistä, harrastuksistaan ja seurauksena on sairauksien lisääntyminen joka johtaa sairaanhoidon kustannusten kasvuun.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja samanaikaisesti lääkkeiden kela-korvaksia pienennetään jatkuvasti. Vuoden alusta diabeetikot tulevat tämän karvaasti näkemään. Ja tämän muutoksen aiheuttamat lisäkustannukset näkyvät varmasti myös yhteiskunnan kasvavina terveydenhuoltokuluina.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eläkeläisten verotuksesta vielä se, että valtio katsoo oikeudenmukaiseksi verottaa eläketuloa paljon korkeammalla prosentilla kuin palkkatuloa. Tämän voi jokainen nähdä vero.fi-sivuilta. Jos laittaa jonkin summan sivuston laskimeen ansiotulona tai vastaavasti eläketulona, on ero monille yllätävänkin suuri eläkeläisen tappioksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämän yksityisen liikenteen verotusta koskevaan keskusteluun on syytä nostaa Perussuomalaisten autoveroa koskeva lupaus. He lupasivat, että autovero laskee. Näin onkin tapahtunut. Uusien autojen autoveroa on laskettu ja niiden hinta on laskenut muutamalla satasella. Samalla Perussuomalaiset lupasivat, että muu yksityisautoiluun kohdistuva verotus ei kiristy?

Harva eläkeläinen tai pienituloinen kykenee vieläkään ostamaan uutta autoa. Mutta pienituloisiinkiin kohdistuva yksityisautoiluun kohdistuva verotus vain kiristyy kiristymistään.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kun otetaan vielä huomioon se tosiasia, että eläkkeiltä leikattiin tälle kuluvalle vuodelle lakisääteinen indeksikorotus kokonaan pois, niin eläkeläisten ostovoima hiipuu koko ajan. En oikein enää viitsi edes seurata, mitä leikataan ja miten ja onko myöskin ensi vuodelle leikattu indeksikorotukset pois? Jos, niin kyllä jäädään kovasti miinukselle veron kevennyksestä huolimatta. Kimmo Kiljusen taistelu eläkeläisten puolesta pitäisi saada maaliin, mutta miten?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Seppo, sinäkin ajoit voimakkaasti autoveron aletamista. Nyt perussuomalaisten ollessa hallituksessa autoveroa on laskettu, mutta miten kävi tavallisen auton käyttäjien maksamien muiden verojen kanssa? Eihän näin perussuomalaisten mukaan pitänyt käydä??

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Olen edelleen sitä mieltä, että Suomen erittäin korkeaa autoveroa tulee alentaa. Autoveron alentaminen kun hyödyttää jokaista, myöskin käytetyn auton ostajaa. Onhan käytettykin halvempi, jos auton hinta uutena on halvempi. Järki tämän sanoo. Kts. vaikka Ruotsin ja Saksan hintoja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #15

Ymmärsin kyllä silloin kirjoituksistasikin, että autoveron alentaminen ei vaikuttaisi muuten yksityisautoilun kuluihin? Miten sitten on käynytkään?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #15

Seppo, kerropa rehellisesti, miten autoveron pieni laskeminen ja autoiluun kohdistuvan muun verotuksen kiristäminen on vaikuttanut eläkeläisen ja pientuloisten arkeen ja elämään?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #17

Autoveron pienikin laskeminen on kuitenkin suunta oikeaan. Meillä pitäisi laskea autovero Ruotsin ja Saksan tasolle, mutta ns.,vanhat puolueet eivät ole koskaan sitä halunneet. Heidän päätöksillä autovero rustattiin väliaikaiseksi vuoden mittaiseksi vuonna 1962. Kun huomasivat, että tästähän saadaan sievoiset tulot herrojen ylelliselle elättämiselle, niin jatketaanpa ikuisesti...

Minä tiedän ja muistan, mitä mm., tuohon aikaan autot maksoivat Ruotsissa. Ei puoltakaan Suomen hintoihin verrattuna...repikää siitä te köyhien ja eläkeläisten puolesta puhujat.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #21

Seppo, kysymykseeni et kuitenkaan vastannut ollenkaan?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Oikeasti nämä on vähän turhia silmänkääntötemppuja, kokoomus saa nyt sitten esittää, että kaikkien verotus laskee.

Nuo hallituksen lääkkeiden omavastuut ym. rokottavat köyhää kaikkein eniten.

Ihan itseni kannalta ajatteln kun diabetes on sairautena, ja suunnitelmana kuulemma on, että lääkkeet siirretään pois täyden korvauksen piiristä. Tästähän on monet asiantuntija jo älähtäneet, että se vain lisää valtion kustannuksia, kun köyhät eivät syö lääkkeitä, niin suraa todella vakavia sairauksia.

Miten tuolla päättäjillä ei yleensäkään ajatella yhtään eteenpäin asioita, vaan kaikki tehdään tämänhetkisen olettaman perusteella.

Moniin asioihin panostaminen maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin varsinkin sairauksien ehkäisyssä.

Tässä palataan taas siihen puoluepolitiikkaan ja valtaan, ei uskalleta vaalitappion pelossa tehdä vaikeita päätöksiä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä päätös diabeetikoiden lääkekorvauksen pienentämisestä iskee vielä karmeasti takaisin. Sairaanhoidon kustannukset kasvavat moninkertaisesti siihen nyt tulevaan säästöön verrattuna.

Nykyinen hallitus on usein peruutellut päätöksissään. Toivottavasti se uskaltaa rehdä tässäkin asiassa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Taitettu eläkeindeksi ja eläkeverotus ovat huutavia vääryyksiä ja tämä maan häpeätahroja: http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/217873...

Ne ovat pudottaneet köyhät eläkeläiset lattian läpi leipäjonoihin ja keskituloiset eläkeläiset ryysyköyhälistöksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Taitetun indeksin vastustajat ilmeisesti uskovat vakavissaan, että palkat ovat kymmenen vuoden kuluttua korkeammat kuin nyt.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jari-Pekka, oletko niin pessimisti, että uskot, etteivät palkat enää nouse? Minä en?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Se koskee erityisesti niitä, jotka ovat olleet eläkkeellä jo jonkin aikaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset