plukkala

Kuntavaalikysely

Almamedia on teettänyt ensimmäisen, ainakin minun silmiini osuneen, mielipidekysekyselyn kevään kuntavaalien tulosta ajatellen. Tutkimustulos seuraa melko tarkasti viimeaikoina julkaistujen eduskuntavaaligallupien tuloksia.

SDP:n, Keskustan ja Kokoomuksen muodostama kolmen "suuren" puolueen joukko erottuu selkeästi muista puolueista. Myöskin tässä kuntavaalikyselyssä Vihreiden kannatus on vakiintunut selkeästi korkeammalle tasolle kuin aikaisemmin. Perussuomalaiset saisivat tässäkin kyselyssä noin 10%:n kannatuksen. Muiden puolueitten osalta ei mitään merkittävää muutosta ole havaittavissa.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016092922391282_uu.shtml

Tutkimuksessa kiinnittää huomiota myös liikkuvien ja epävarmojen äänestäjien suuri määrä. Tutkimuksen teki Tietoykkönen. Siinä haastateltiin 1500 äänestäjää ja se tehtiin 20.09-27.09. välisenä aikana, ja tutkimuksen virhemarginaali on suurimpien puolueitten osalta 2,5 %-yksikköä suuntaansa. Haastatteluissa kantansa ilmoitti 66,8%.

Tämä mielipidetiedustelu aloitti kuntavaaleihin kohdistuvien gallupien sarjan. Tässä vaiheessa ei vielä tiedetä vielä mitään kuntavaaliehdokkaista eikä puolueiden listojen täyttymistä eri kunnissa. Tulos tutkimuksissa tulee vielä kovastikin elämään tietojen täydentyessä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Varmasti ehdokashankita tuleviin vaaleihin on hankalampaa kuin aikaisemmin. Kuntien tehtävät ovat oleellisesti vähenemässä uuden maakuntahallinnon syntymisen myötä? Eli valtuuston tehtävät ja sen käytössä oleva raha ja valta vähenee oleellisesti?

Useissa puolueissa on ympäri Suomen esiintynyt sisäisiä riitoja, eroamisia ja erottamisia ja valtuustoryhmien hajoamisia. Sekään tuskin lisää halukkuutta ehdokkaaksi?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Valtakunnallinen suosionmittaus kuntavaaleissa on jonkinasteista viihdettä, mutta kuntatasollahan ne asiat ratkaistaan.

Esim. kotikunnassani tällä hetkellä puolueisiin sitoutumaton ryhmä on suurempi kuin tiedustelun valtakunnallinen kärkiviisikko yhteensä: demarit (4), keskusta (1), kokoomus (0), vihreät (1) ja persut (0), eikä tuo jälkimmäinen takiaispuolueiden ryhmä olle ainakaan kasvamassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Aika monissa kunnissa on näitä erilaisia sitoutumattomien ryhmiä. Kuitenkaan kokonaisuuden kannalta niillä ei ole kovin suurta merkitystä. Puolueiden saamat valtuustopaikatkin eroavat suuresti sen mukaan, onko kunta pieni maalaiskunta vai esimerkiksi keskisuuri kaupunkikunta. Pienissä valtuustoissa pienten puolueiden on kovin vaikeaa saada sitä ensmmäistäkään valtuustopaikkaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Totta tuo. Mutta lukumääräisesti useimmissa Suomen kunnissa näillä mittauksilla tai muutoksilla niissä ei taida olla mitään yhtymäkohtaa todellisuuteen?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #4

Kunhan odotellaan vielä hetki vaalien lähestymistä, alkaa tulla julki myös alueellisia ja jopa kuntakohtaisia ennusteita.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

On tietysti selvää, että kuntavaalikysely tässä vaiheessa seuraa eduskuntavaalikyselyjä. Niin paljon palikoita on vielä auki. Ehdokkaista kukaan ei tiedä vielä mitään. Samoin puolueiden ehdokaslistat ovat auki. Puhumattakaan eri kunnissa esiin nouseviin omaa kuntaa koskevia vaaliteemoja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vihreiden Ville Niinistö revittelee puolueensa kannatuksen kasvusta kunnallisvaaleja ajatellen. Hän tarkentaa asiaa sanomalla, että kannatuskasvu johtuu äänestäjien halusta yhdessä vihreiden kanssa puolustaa kouluja ja päiväkoteja?

Voihan asia jossain ollakin näin? Mutta miten mahtaa olla pitkien välimatkojen maaseutukunnissa?

https://twitter.com/VilleNiinisto/status/781740234...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset