plukkala

"Yleinen ja yhtäläinen äänioikeus"

Suomessa on  vaaleissa yli sata vuotta ollut voimassa yleinen ja yhtäläinen äänioikeus. Sitä pidettiin aikanaan varsin radikaalina ja edistyksellisenä uudistuksena. Nyt nuori keskustalainen opiskelijapolitiikko Esko Virri asettaa silloisen ratkaisun kyseenalaiseksi.

http://eskovirri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/223662-nuorten-aanelle-tarvita...

Hän kirjoittaa mm. näin: "Varttuneenmpaan ikään päässeiden ihmisten mielipiteet usein ovat hyvin ohuella tietopohjalla ja eteenpäin pyrkimisen sijaan takerrutaan menneeseen, eikä kyetä ymmärtämään modernin yhteiskunnan vaatimuksia". Päätelmä tuokin, mutta mihin se perustuu?

Ilmeisesti Virri haluaisi nuoremmille äänestäjille useampia ääniä verrattuna "varttuneempien" vain yhteen ääneen. Tämä haiskahtaa todella todella suuren luokan ikärasismilta. Virri autuaasti haluaisi unohtaa yhden ikäluokan, jolla on suuri merkitys nykyisen hyvinvointivaltion rakentamiseen. Tulee mieleen muutaman vuoden takainen ehdotus, että kaikille 70 vuotta täyttäneille tulisi jakaa eutanasiapilleri?

Mitä tämä sitten kertoo Keskustan ja Keskustanuorten politiikasta? Jokainen voi itse tehdä omat päätelmänsä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Hyvin harvoin olen kirjoittanut useamman kuin yhden blogin päivässä. Nyt oli yksinkertaisesti pakko!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mielestäni ikäraja äänioikeudelle pitäisi nostaa 26 vuoteen. Ensin hankkikoot ihmiset ammatin, työn ja perheen ennen kuin kirmaavat politiikkaan mukaan vähällä elämän kokemuksella!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Minusta nykyinen systeemi on aivan hyvä!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minun mielestäni ei ole. Alhainen äänioikeusikäraja mahdollistaa haihattelevan ammattipolitiikkorälssin syntymisen. Tämä sitten näkyy lainsäädännön laadussa, joka ei ole ollut viime aikoina kovinkaan hääppöinen!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #4

Täysi-ikäisyyden ja äänioikeuden ikärajan on syytä olla sama.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #5

Ei niiden tarvitse olla välttämättä sama. Varsinkin kun nykyjärjestelmä tuottaa ns. lapsineroja eduskuntaan!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

Oikeuksien ja vastuun ikärajojen on syytä olla samaT!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #7
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #14

Pertti, se vaatisi vähän perusteluja? Haluatko sinäkin toteuttaa äänioikeuden suhteen jonkinlaista ikärasismia? Vaan päinvastaiseen suuntaan Virrin kanssa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tuli vaan mieleen, että tälläkin palstalla on vaadittu varsinkin Perussuomalaisten puheenjohtajan lausuntoa puolueensa nuorisopolitiikkojen toimista. Ehkä nyt sitten vastavuoroisesti tulisi kysyä Keskustan puheenjohtajan kantaa tähän Virrin avaukseen?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Yleensä tapaan pitää näitä eri puolueiden puheenjohtajille kohdistettuja milloin mistäkin asiasta irtisanoutumisvaatimuksia jokseenkin turhanaikaisina, mutta tällä kertaa alkaa melkein tehdä mieli perätä Sipilän kannanottoa, sillä niin
ennakkoluuloinen, asenteellinen ja asiantuntematon oli tuo Virrin mielipide, jonka mukaan "Varttuneenmpaan ikään päässeiden ihmisten mielipiteet usein ovat hyvin ohuella tietopohjalla ja eteenpäin pyrkimisen sijaan takerrutaan menneeseen, eikä kyetä ymmärtämään modernin yhteiskunnan vaatimuksia"

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En minäkään kovin suuresti arvosta näitä huutoja puolueen puheenjohtajan perään heti, kun jossakin räsähtää. Mutta olihan tämä Virrin avaus tavallaan ennätysluokkaa?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Virri on syvältä. Nykysysteemi äänestyksen ikärajoista on ihan ok. Virrin ehdottamien ideoiden sijasta kepulaisuuden hävittäminen pitäisi nostaa kärkihankkeeksi. Siis jos Isänmaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eero, eiköhän anneta kepulaistenkin tasapuolisuuden nimissä toimia? Kieltämättä Virri ylittää avauksellaan kaikki hyvän käytöksen rajat? Se on sitten Kepun ja Virrin asia?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Keskustanuorten toiminnanjohtajan Antti Siika-ahon lausunto olisi paikallaan kuulla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Hänellä olisi ainakin vertaistietoa Pohjois-Korean äänestyskäytännöistä?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Virri arvioi omassa blogissan, "yleensä kirjoitan terävällä kynällä".

Tietysti joku toinen voi olla tästä kynän terävyydestä eri mieltä tai tämän kirjoituksen järjellisuudestä yleensäkin?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Virrihän voisi tehdä edotuksensa ympärille kansalaisaloitteen? Samalla hän saisi nopeasti tutkittua ideansa yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden kaatamisen kantavuutta. Siinä aloitteessa tulisi tietysti tarkasti tuoda julki nuorten äänien painoarvon eron vanhempien äänestäjien ääniin nähden? Lisäksi pitäisi tuoda julki se, minkä ikäisenä äänestäjät tämän "kertoimensa" omien ääniensä painoarvoon menettävät?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Kun haluan asioihin perspektiiviä, soitan tai käyn papan luona" Totesi isäni vielä eläessä kolmekymppinen insinööripoikani. On kahdenlaista "tietopohjaa" kirjoista opittua sekä elämän mukanaan tuomaa, parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi molempia tarvitaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Oikeassa olet, molempia tarvitaan! Virri ajattelee ehdotuksessaan varsin lyhytnäköisesti. Hän unohtaa mm. sen, että hänestäkin tulee joskus vanha.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Mielestäni äänioikeuden laajentaminen koskemaan jo lapsiakin olisi paikallaan. Lasten äänioikeutta käyttäisivät vanhemmat täysi-ikäisyyteen saakka... Vauvabuumi olisi paikallaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Muistelen, että tällaisesta ehdotuksesta on joskus aikaisemminkin keskusteltu. Itse kannatan yleistä ja yhtäläistä äänioikeiutta.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Sikiämisen vetovoimatekijöitä ei kyllä tarvita enää yhtään lisää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei ainakaan äänioikeutta jotenkin muuttamalla.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

No jaa... paikalliset erot ovat huomattavia...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #28

Niinpä, todennäköisesti siellä syntyvyys on korkeammalla tasolla, missä on hedelmällisyysikäisiä enemmän.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

"Varttuneempaan ikään päässeiden ihmisten mielipiteet usein ovat hyvin ohuella tietopohjalla...". Tämä itse asiassa on tiettyyn ihmisryhmään kohdistuvaa rasismia ja vihapuhetta.

Millä Virri perustelee tämän väitteensä? Ei millään? Pahimman laatuista mutu-tiedon levittämistä! Millä auktoriteetillä Virri tämän lausunnon antaa?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Suurimmalla osalla ihmisistä tietopohja on hyvin ohut, kuten nätisti asia ilmaistaan, mutta ei sillä saa olla mitään tekoa äänioikeuden eikä edes vaalikelpoisuuden kanssa. Tai sitten ei enää eletä demokratiassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mutta eroaako se tietopohjan ohuus iäkkäämpien ja nuorempien välillä? Tietopohja voi toki olla myös erilaista. Toisilla se on vain oppikirjoista lukemalla saatua, toisilla elämänkokemuksen tuomaa. Molemmat ovat yhtä tärkeitä.

Kun Suomeen säädettiin yleinen ja yhtäläinen äänioikeus yli 110 vuootta sitten, ei silloin ajateltu äänestäjien tietopohjaa. Silloin vain haluttiin asettaa kaikki kansalaiset tasa-arvoiseen asemaan vaaleissa. Se päätös aikaanaan oli kovinkin radikaali. Eikä sitä ole syytä muuttaa vieläkään.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #27

Tietopohja laajenee dementiaan saakka.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #29

Ja kaikki eivät dementiaa edes koskaan koe. Kaiken lisäksi dementiikot tuskin muistavat mennä äänestämään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset