plukkala

Tie auki SPD:n die Linken ja vihreiden hallitusneuvotteluihin Berliinissä

Berliinissä pidettiin pari viikkoa sitten osavaltiovaalit. Hallitusneuvottelut ovat nyt käynnissä ja näyttää siltä, että Berliiniin on muodostumassa ns. rot-rot-grün (SPD-die Linke-Vihreät) koalitio. Vaaleissa SPD sai 21.6%, die Linke 15.6% ja Vihreät 15,2% äänistä. Tästä syntyy osavaltioparlamenttiin 52,4%:n enemmistö.

Saksojen yhdistymisen jälkeen muut puolueet välttelivät yhteistyötä DDR:n SED:n perillisen PDS:n kanssa kaikkea yhteistyötä. Ensimmäinen poliittinen yhteistyö syntyi itäisen Saksan Saksi-Anhaltin osavaltiossa vuonna 1994, jossa SPD:n ja Vihreiden vähemmistöhallitus toimi PDS:n tuella.

Die Linke syntyi vuosituhannen alussa PDS:n ja Oskar Lafontainen mukanaan SPD:sta tuomien vasemmistososialistien yhdistyessä. Sen jälkeen on syntynyt rot-rot (SPD-die Linke) osavaltiohallituksia. Tällainen oli Berliinissäkin vuosina 2002-2011. Viimeisin osavaltiohallitus Berliinissä oli kuitenkin SPD:n johtama hallitus yhdessä CDU:n kanssa.

Liittovaltiotasolla die Linken nouseminen hallitukseen näyttää kuitenkin tällä hetkellä vielä mahdottomalta. Viimeisimpien mielipidetiedustelujen perusteella ainoa muodostettavissa oleva hallitus olisi ns. suuri koalitio, jossa olisivat CDU/CSU ja SPD. Eli sama hallituskokoonpano kuin nytkin. 

Saksaasa järjestetään seuraavat liittopäivävaalit ensi vuoden syyskuussa.

https://de.wikipedia.org/wiki/Rot-rote_Koalition

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vihreiden puheenjohtaja Bettina Jarasch varoitti kuitenkin Berliiniä putoamasta takaisin rot-rot (SPD-die Linke) hallintoon.
http://www.sueddeutsche.de/politik/wahlen-in-berli...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset