plukkala

Suomi Ensin mielenosoitus Siilinjärvellä

Siilinjärvelläkin saatiin aistia "suuren maailman tuulia", kun Suomi Ensin -liike toi mielenosoituksensa Siilinjärven torille ja tälle oli järjestetty tietysti ajan hengen mukainen vastamielenosoitus. Kumpikaan mielenilmaus ei ollut siilinjärveläislähtöinen, vaan molemmat ulkopaikkakuntalaisten kokoonkutsumia. Tällaista siilinjärveläisittäin varsin erikoista näytelmää saapui torille ihmettelemään muutama sata ihmistä.

Suomi Ensin liikkeen mielenosoituksessa oli arviolta noin 30-40 osanottajaa ja vastamielenosoituksessa hiukan vähemmän. Loput torilla olijat olivat niitä "ihmettelijöitä". Poliisi oli erottanut osanottajat toisistaan selkeästi. Ryhmien välillä oli reilu "puolueeton ei kenenkään alue", jotta ryhmät eivät joutuneet kontaktiin toistensa kanssa.

http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Mielenilmaukset-vetivät-väkeä-Siilinjärven-torille/851688

Tästäkään Suomi Ensin mielenilmauksesta ei kuitenkaan selvitty aivan ilman väkivaltaa. Poliisi otti kiinni kaksi ryhmän mielenosoittajaa, kun he eivät totelleet järjestyksenvalvojan eikä poliisin ohjeita. Toinen rikkoi vielä vastamielenosoittajien megafonin.

http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Kaksi-putkaan-Suomi-Ensin-liikkeen-mi...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suomi Ensin -liike keskittyi puheissaan arvostelemaan lähinnä poliisia ja paikallista maakuntalehteä, Savon Sanomia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Savon Sanomat ei anna kopioida enimmäistä antamaani linkkiä avattavaan muotoon, mutta jos Savon Sanomien juttu kiinnostaa, voi sen käydä lukemassa Savon Sanomien sivuilta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Sinulla on rajaton lukuoikeus" :)

"Pääosin molemmat mielenilmaukset sujuivat rauhallisesti osapuolten keskinäistä huutelua lukuun ottamatta. Poliisi piti kaksi vastanmielenosoitusta erillään toisistaan.
Lisäksi poliisi oli ennakkoon ilmoittanut molemmille järjestäjille, että vihapuheeseen puututaan. Se hillitsi puheita ja aiemmin voimakkaasti turvapaikanhakijoita ivanneet Suomi Ensin -liikkeen puhujat käyttivät puheajastaan merkittävän osan vain poliisin ja tiedotusvälineiden arvosteluun."

Hyvä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näin todellakin oli. Ihmeteltiin sitä muutaman paikallisen kanssa paikalla ollessamme. Siksi juuri kommenttini nro 1.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Siltä näyttää. Onhan väläytelty sitäkin, että Suomi Ensin -liike olisi järjestäytymässä puolueeksi?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Juolahti mieleen että mikähän taho kustantaa matkat.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Hyvä ja mielenkiintoinen kysymys?

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Kenties eksymme aiheesta, mutta osaatko Pekka kertoa mitään siitä viikontakaisesta tappelusta?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ainoastaan sen, että oli jonkunlaista suunsoittoa ravintolassa ja sen sulkemisen jälkeen tönimistä ja kahakointia. Osanottajia oli yhteensä noin kymmenen. Kukaan ei loukkaantunut vakavasti ja vain yksi kävi tarkistuttamassa vammansa. Kuka oli aloitteentekijänä tähän rähinään on riidanalaista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Poliisi oli hyvin varautunut näihin mielenosoituksiin. Itse mielenosoituspaikalla heitä oli läsnä noin kymmenen, mutta aikaisemmin paikalla ollessani näin torilla kymmeniä poliiseja. Eli kyllä niitä lähistöltä olisi nopeasti saatu,jos jotakin kärhämää näiden mielenosoittajien välillä olisi syntynyt. Paikan lähistöllä havaitsin myös muutaman ambulanssin.

Reijo Jokela

Poliisi ei ollut hyvin varautunut tuohon juttuun. Jos poliisi varautuisi hyvin asiaan, niin se ei antaisi lupia noille vastamielenosoituksille, vaan lähtisi siitä, että jokaisella on oikeus osoittaa mieltään kenenkään häiritsemättä. Vastamielenosoitukset ovat yritys viedä tämä oikeus toiselta pois. Jos noihin vastamielenosoituksiin ei annettaisi lupaa, niin olisi helppoa pitää yllä järjestystä. Jokainen joka syyllistyy mielenosoituksen häirintään korjattaisiin talteen ja tuomiolle toisen poliittisten toimintavapauksien loukkaamisesta. Tämä koskee molempia puolia tuossa teatterissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suomessa on vapaa mielenosoitusoikeus. Niihin ei tarvita edes lupaa. Riittää, kun niistä ilmoittaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niin Siilinjärveltä on lähtöisin myös liike "Minä ensin", joka vaikuttaa nyt jo Euroopan komissiossa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Heh, heh! Nämä molemmat tänne järjestetyt mielenilmaukset eivät kuitenkaan olleet siilijärveläislähtöisiä vaan ulkopuolisten kokoonkutsumia.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Olikohan tamperelaiset tällä kertaa opiskelemassa Savon murretta? Aiemmin kävivät Torniossa peräpohjalaista oppimassa ja sittemmin Otanmäessä kainuulaista sanan vääntöä. Stadin reissu meni kuulemma pieleen, kun he eksyivät väärään porukkaan mennessään sinne missä puhallettiin pilleihin. Ainahan tamperelainen luulee että on peli, kun pillin vihellyksen kuulee.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #14

Ja sama porukka kävi myös pyötähtämässä Forssassa ja Järvenpäässä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

https://www.youtube.com/watch?v=EeCHkV4-WM8 löyty ihan haulla suomi ensin.

Marcus De Wit ja Junes Lokka. Ainakin tuossa pätkällä valittelevat, että puheet eivät kuulu vastamielenosoittajine takia. Ei sellainen kyllä ihan fiksua ole ja tavallaan on sitä tappelun hakemista sekä ärsyttämistä. Uskon, että hetken päässä on se ruotsin tilanne, jossa käydään säännöllisesti kimppuun puolin ja toisin.

En ole herroja seurannut, mutta Marcus kaveeraa Janus Putkosten jne.. porukoiden kanssa.

Tosta pätkästä kyllä käy esiin tuo sovittamaton arvoristiriita. Toisen porukan mielestä Suomi kuuluu kaikille toisten mielestä taas ei ainoatakaan maahanmuuttajaa.

Jos noita videoita kattoo ei kyllä ole ihan tervettä sakkii kummallakaan puolella. Uutisoinnissa lienee sellaista kaksois standardii, että toisen puoliskon tekemiset syynätään tarkaan ja toinen porukka saa tehdä aikapaljon ennekuin riviäkään kirjoitetaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen
Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Noitten merkit ja kilvet on aika huvittavia. Wiik onkin joskus kirjoitellut tänne. Jostain syystä ei enää. Aika erikoisia on kyllä puheet välillä.

Ihmisten turvallisuuden tunne pitäisi ottaa tietenkin tosissaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #21

Turvallisuudentunne on tärkeä ihmiselle, mutta sitä ei pitäisi täysin harkitulla pelottelulla, väitteillä ja huhuilla pyrkiä aiheettomasti heikentämään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jokainen saa itse muodostaa kuvansa näistä mielenosoittajista. Molemmista osapuolista on kylläkin kirjoitettu aivan riittävästi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tuure, näitä filminpätkiä youtube on täynnä. So what? Olisi hyvä tietää,kuka tämän Suomi Ensin -liikkeen toimintaa rahoittaa?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #31

Vahvoja epäilyksiä on ainakin erään liikemiestahon suuntaan. Osa saattaa tulla osastoille jaetuista puoluetuista, innokkaimmat saattavat maksaa kyytinsä itse.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #32

Joukossa on kuitenkin useita, jotka tuntuvat tekevän tätä ikäänkuin "kokopäiväiseksi työkseen"?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #33

Josko siitä päivärahasta ja toimeentulotuesta riittää. Blogimainoksistakin saattavat jotkut saada muutaman lantin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #34

Toki mahdollista? Mutta eivät nämä linja-autokeikatkaan ympäri Suomea aivan ilmaisia ole. Eikä niissä käytetty rekvisiittakaan?

Marko Parkkola

Ottamatta kantaa kummankaan mielenosoituksen järjellisyyteen tai järjettömyyteen, ihmettelen miksei poliisi osaa toimia lähes koskaan oikein näissä mielenosoituksissa. Tiedän ainoastaan yhden tapauksen, jossa poliisi on tulkinnut lakia fiksulla tavalla.

Tampereella mielenosoitus oli Keskustorilla ja vastamielenosoitus eristettiin kosken toiselle puolelle Koskipuistoon. Vastamielenosoittajat, eli siis väkivaltainen äärivasemmisto, yritti tunkeutua poliisisaarron läpi, jolloin kaksi poistettiin paikalta ja kaksi otettiin kiinni. Riehujat eivät päässeet häiritsemään meidän rauhallista mielenosoitusta.

Ja tähdennän sanalla meidän, että kyse ei ollut Suomi Ensin -ryhmästä. En voi sietää SE:n järjettömyyttä ja juutalaisvastaisuutta.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Täysin eri mieltä. Poliisi on mielestäni hoitanut upeasti ja kärsivällisesti näitä kiertueita, vaikka niihin kuluu resursseja, veronmaksajien rahoja nekin. Silti voi nähdä Twitterissä vaikkapa Junes Lokan komentelemassa poliiseja tekemään hänelle palveluksia ja rähjäämässä tyytymättömyyttään, ikään kuin poliisit olisivat hänen henkilökohtaisia palvelijoitaan. Kuinka paljon hän sitten itse osallistuu veroeurojen kerryttämiseen, jäänee hämäräksi.

Täydet pisteet poliisille kaikkien tilanteiden hoitamisesta - myös sen missä vastamielenosoittajat sepittivät kokemuksiaan musliminaisen pahoinpitelyksi.

Samaa mieltä toki SE-toiminnasta.

Marko Parkkola

Poliisi olisi päässyt paljon helpommalla, jos olisi pitänyt vastamielenosoitukset 500 metriä kauempana. Mielenosoituksia tulee saada pitää ilman muiden aktiivista häirintää.

Junes Lokka on täysin oikeassa siinä, että vastamielenosoitus pitää olla kauempana. Ymmärtänet varmaan, ettei suvaitseva puolikaan tykkäisi, jos toisin PA-kaappini huutamaan 140 desibelin voimalla heidän miekkareidensa viereen.

Olen itse osallistunut muutamaan mielenosoitukseen, joista yksikään ei tosin ole ollut SE:n. Mielestäni Tornion toisen mielensosoituksen jälkeen meidän puolen miekkarit ovat olleet täysin turhia, jopa haitallisia. Kuitenkin niitä pitää saada järjestää ja ilman häirintää. Tämä koskee toki kaikkia muitakin.

Poliisi ei ole muuten hoitanut kaikkia tilanteita. Esimerkiksi Turun Pansiossa anarkisti löi nuorta naista nyrkillä kasvoihin. Poliisi ei puuttunut millään lailla tilanteeseen, vaikka seisoi puolen metrin päässä ja näki tapahtuman. Tehtyäni kantelun asiasta oikeuskanslerille poliisi on toiminut jo vähän fiksummin.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #20

"Ymmärtänet varmaan, ettei suvaitseva puolikaan tykkäisi, jos toisin PA-kaappini huutamaan 140 desibelin voimalla heidän miekkareidensa viereen."

Minulle on aivan yhdentekevää, mitä kyseiset muutamien kymmenten ihmisten huutokuorot keskenään metelöivät. Minulle riittää että ihmiset saavat kokoontua osoittamaan mieltä ja poliisi pitää silmällä. Tähän loppuukin minun intressini kyseisten esitysten suhteen.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #22

"Minulle riittää että ihmiset saavat kokoontua osoittamaan mieltä"

Tätä mieltä minäkin olen. Ja jos ihmiset osaisivat käyttäytyä, poliisiakaan ei tarvittaisi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #24

Marko, kyllä poliisin tehtävistä tämän mielenosoittajien "kaitseminen" on niitä vähäisimpiä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Petra, Siilinjärvellä järjestelyt ainakin toimivat.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Marko, en voi olla kanssasi yhtä mieltä, ainakaan tästä Siilinjärven tapahtumasta. Poliisi oli jakanut torin kahtia ja osapuolten välissä oli muutaman kymmenen metrin levyinen "ei kenenkään" alue.

Marko Parkkola

50 metriä alkaa olla jo hyvä väli. En ymmärrä ollenkaan miksi mielenosoituksen pitäisi saada häiritä toista mielenosoitusta millään tavalla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #36

No eiväthän nämäkään mielenosoitukset pahasti toisiaan häisinneet. Ainakin Suomi Ensin -liikkeen äänentoistolaitteet olivat sitä tasoa, että saivat varmasti "sanomansa sanotuksi".

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #37

Tähän kilpalaulantaan tämä onkin mennyt, kun toisella puolen huudetaan megafoniin ja huudatetaan vuvuzelaa. En vieläkään ymmärrä miksei näitä voi hoitaa rauhallisesti ja muita häiritsemättä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #38

En myöskään ymmärrä sitä, miksi vastamielenosoituksen megafoni piti ehdoin tahdoin mennä särkemään?

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #39

Sitä minä en tiedä. Minähän olen jatkuvasti sanonut, että en ymmärrä miksi vastapuolta pitää mennä häiritsemään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #40

Älä välitä. en minäkään. Kaikki meni rauhallisesti. Tapahtumat olivat jo päättymässä, mutta Suomi Ensin joukosta kaksi mielenosoittajaa halusi senkin muuttaa. He syöksyivät järjestyksenvalvojien toimista piittaamatta "puolueettoman alueen" yli vastapuolelen megafonin rikkomaan? Saivat toiminnastaan vielä Suomi Ensin joukoista raikuvat suosionosoitukset?

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #41

Minä en tiedä SE:stä muuta kuin se on hyvin juutalaisvastainen ja show sekä kiihotus tapahtumissa on kovaa. De Witin tarkoitusperät ovat minulle aivan hämärän peitossa, sillä tällä tavoin hän ei tule saamaan mitään aikaiseksi. Huuhtasen kanssa olen muutaman kerran peistä vääntänyt ja yrittänyt tolkuttaa, että tällainen kiihkoilu, sekä jatkuva perussuomalaisten solvaaminen, ei tuo heille puoluestatusta.

Joko tämän orkesterin johtajat ovat äärimäisen hölmöjä tai vastapuolen myyriä. Muuta selitystä en keksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #42

Vaikea oli itse ainakaan heidän toiminnastaan täällä mitään yhtäläisyyttä järjen kanssa löytää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset