plukkala

Saksan uusi liittohallitus ensi vuoden vaalien jälkeen?

Vuosi ennen Saksan liittopäivävaaleja mielipidetutkimukset näyttävät suuntaa tuleviin hallitusneuvotteluihin tulevaa liittohallitusta ajatellen. Ainoa selkeästi muodostettavissa oleva enemmistöhallitus näyttäisi olevan nykyinen hallituspohja CDU/CSU:n ja SPD:n koalitio. 

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

Saksaan on toki muodostettavissa myös erilaisia vähemmistöhallituksia. Tämä tietysti perustuu AfD:n  ottamaan kantaan, ettei se edes pyri hallitukseen. Yksi vaihtoehto olisi ns. rot-rot-grün (SPD, die Linke ja vihreät) vaihtoehto, joka saisi noin 40%:n kannatuksen äänestäjiltä. Tästä vaihtoehdosta käyvät ko. puolueet Saksassa juuri nyt keskusteluja.  Vaihtoehdoksi sille tulisi CDU/CSU:n ja FDP:n vähemmistöhallitus. Sen kannatus olisi samaa luokkaa. Näissä vaihtoehdoissa AfD jäisi vaa`ankielen asemaan, joten näitä vaihtoehtoja en pidä kovin toteuttamisakelpoisina.

Vaaleihin on toki vielä aikaa noin vuosi, mutta nyt näyttää siltä, että Saksan hallitus jatkaa vaalien jälkeenkin entisessä kokoonpanossaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jossakin tutkimuksessa nämä vähemmistöhallituskokoonpanot, joista yllä kirjoitin, saisivat molemmat keskenään saman liittopäivämandaattien määrän.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niukkaan enemmistöön liittopäivillä voi yltää myös CDU/CSU:n, Vihreiden ja FDP:n koalitio, mutta tästä mahdollisesta koalitiosta en vielä ole nähnyt merkintöjä Saksan mediassa?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Merkkejä CDU/CSU;n kannatuksen hienoisesta vahvistumisesta alkaa olla.
Jos ja kun puolue saa SPD:n kanssa enemmistön liittopäiville, niin mikä muukaan vaihtoehto voisi tulla kysymykseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saksassa ei ole ollut koskaan liittohallituksessa kuin korkeintaan kaksi puoluetta yhtäaikaa. Osavaltiohallituksissa on kuitenkin viime aikoina muodostettu jo useita kolmen puolueen hallituskokoonpanoja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos näitä uusimpia mielipidetutkimuksia vertailee, ei voi todeta sitä, että unionipuolueiden kannatus osoittaisi merkkejä kannatuksen noususta. Sama alavire jatkuu, mutta ei niiden kannatuskaan enää laskussa ole.

Nyt mielipidekyselyjen mukaan CDU:n kannatus vähän runsaat 30%. Viime vaaleissa se oli kuitenkin 41,5%.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Viimeisten liittopäivivaalien jälkeen vuonna 2013 olisi ollut mahdollisuus perustaa ns rot-rot-grün (SPD, die Linke, Vihreät) enemmistöhallitus. Silloin Saksa ei kuitenkaan ollut siihen vielä valmis johtuen näiden kolmen puolueen erilaisesta historiasta. Täten syntyi nykyinen hallitus, ns. suuri koalitio (CDU/CSU ja SPD).

Nyt jo vuotta ennen seuraavia liittopäivävaaleja SPD, die Linke ja Vihreät neuvottelevat aktiivisesti rot-rot-grün vaihtoehdon tarjoamisesta vaihtoehdoksi äänetäjille.

http://www.bild.de/news/standards/nikolaus-blome/j...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

CDU ja CSU moittivat yksimielisesti SPD:n, die Linken ja Vihreiden tapaamista, jossa suunniteltiin eräänlaisen vasemmistorintaman (SPD, die Linke, Vihreät) muodostamista tuleviin liittopäivävaaleihin. Tähän tapaamiseen osallistui myös nykyisen liittohallituksen varakansleri, SPD:n puheenjohtaja Siegmar Gabriel.

http://www.sueddeutsche.de/politik/rot-rot-gruen-c...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset