plukkala

Neuvostokommunismin pakkovalta ns. sateliittivaltioissa

Näinä päivinä muistellaan yhtä neuvostokommunismin aiheuttamaa kansannousua., jonka Neuvostoliitto kukisti väkivaltaisesti vuonna 1956. Levottomuuksia oli Unkarissa ympäri maata. Taisteluissa kuoli eri arvioiden mukaan noin 3000 unkarilaista ja 700 neuvostosotilasta. Unkarista pakeni myös 200000 kansalaista, lähinnä Itävaltaan.

On hyvä muistaa, ettei tämä ollut ainoa sateliittivaltiossa tapahtunut väkivallalla kukistettu kansannousu. Jo kesäkuussa 1953 työläiset DDR:ssä vastustamaan maan silloista poliittista järjestelmää. Itä-Berliiniin kokoontui noin 100000 vastustamaan maan hallituksen päätöksiä palkkojen alennuksista ja yrityksille annettuja lisätuottovaatimuksia. Levottomuuksia oli ympäri maata. Tämäkin kansannousu kukistettiin väkivaltaisesti. Kymmeniä kuoli ja tuhansia vangittiin.

Myös Puolassa vuonna 1956 oli Poznanissa suuria mielenosoituksia talousvaikseissa olevan valtion lihan hinnankorotuksia vastaan. Myös vuonna 1968 aikana ympäri maata oli levottomuuksia. Nämä kukistettiin laajoin pidätyksin. Puola ei olisi halunnut osallistua samana vuonna tapahtuneeseen Tsekkoslovakian miehitykseen. Neuvostoliitto kuitenkin pakotti heidät siihen osallistumaan.

Tsekkoslovakiassa elettiin 1968 keväällä Prahan kevättä. Maassa haluttiin uudistaa kommunistista pakkovaltaa vapaampaan suuntaan. Haluttiin mm. antaa kansalaisten vapaasti matkustaa yli blokkirajojen. Elokuussa Neuvostoliitto "liittolaisineen" miehitti Tsekkoslovakian ja tämäkin kansannousu kukistettiin. Suurelta verenvuodatukselta vältyttiin, koska maan kansalaiset eivät nousseet aseelliseen vastarintaan.

Solidaarisuus-liike Puolassa 80-luvun alussa oli viimeisin nousu pakkovaltaa vastaan, mutta se olikin jo uuden ajan ennuste. Se ennusti jo koko neuvostojärjestelmän kaatumista.

Tässä vähän pikakertausta lähihistoriasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Historia kertoo, että ihmisten kahlitseminen raja-aidoilla ja muureilla ei pitkässä juoksussa onnistu.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Historian opetukset ovat tänään paljon ajankohtaisempia kuin 10 vuotta sitten. On hyvä, että lehdistö on laajasti antanut palstatilaa Unkarin kansannousulle tänä viikonloppuna.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Totta kirjoitat veliseni. Siksi juuri katsoin kirjoitukseni aiheelliseksi. Kansalaisten joukkoon on tullut paljon joukkoa, joilla ei ole omakohtaista kokemusta kirjoittamistani asioista. Toivottavasti mahdollisimman monet lukevat tämän "pläjäykseni".

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Prahan keväästä ei tullut arabikevättä, eli kaikki NL:n satelliitit ja isäntämaa eivät ajaneet maitaan täyteen kaaokseen. Kulttuureissa on huomattavia eroja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Miten siitä olisi voinutkaan tulla kaaosta. Näiden kannousujen loppitulos oli se, että kaikki jatkui ennallaan. Kansa ei saanut haluaamaansa järjestelmänmuutosta maansa hallintoon. Mitä nyt muutamat tuhannet kuolivat, sadat tuhannet pakenivat kotimaistaan ja maiden vankilat täyttyivät toisinajattelijoista vuosiksi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Niinhän minä kirjoitinkin: kaaosta ei tullut, koska kyseessä oli keskinen Eurooppa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

Silloin ko. maista puhuttiin Itä-Eurooppana.Silloin vielä järjestelmä ei muuttunut, mutta tyytymättomyys jäi kansan keskuuteen ja sisälle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tässäö mainio Lieko Zachovalovan raportti Prahasta:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/lieko-zach...

Katselin myös aikoinaan sen alkuperäisen uutislähetyksen, jonka yhteydessä se esitettiin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kiitos hyvästä linkistä. Kuuntelin itsekin silloin korvat höröllä Lieko Zachlovalovan raportteja Prahasta.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Kaivoin esiin Tim Weinerin kirjoittaman CIAn historiikin, koska nykyiset kansannousut muistuttavat CIAn projekteja 1950-luvulla. CIA:n propagandaradio Vapaa Eurooppa yllytti Neuvostoliiton satelliittivaltioiden kansalaisia mielenosoituksiin jopa kansannousuihin ja CIA oli myös paikan päällä agitoimassa kansaa. Unkarissa luvattiin aseellista tukeakin, joka kuitenkin sitten tosipaikan tullen osoittautui täysin katteettomaksi. CIAn johdossa oli tällöin itsevaltias Allen Dulles mutta salaisista operaatioista vastasi mielisairas Frank Wisner!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Silloin vallitsi kylmä sota. Tätä samaa tehtiin molemmin puolin yli rautaesiripun. DDR oli toimissaan hyvin voimakas esimerkiksi BRD:ssä ja Itävallassa. He ujuttivat saksankielisiä agenttejaan näihin maihin ja tukiessaan esim. Baden-Meinhof-ryhmää 70-luvulla pyrkivät horjuttamaan BRD:n yhteiskuntarauhaa.

Kyllä näihin kansannousuihin oli muut syyt kuin CIA.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Lyhyehkö historian tutkistelu olisi suotavaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Historiaa on hyvä tuntea, jotta voi ymmärtää nykypäivää.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Neuvostoliitostakin oli sallittua osavaltion erota. Käytännössä homma tehtiin vaikeaksi kuten tänään EUsta erkaantuminen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuinka monta osavaltiota edes yritti silloin erota?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Unkari ja tsekit. Osavaltioita taikka liittolaisia, eroaminen yhtä vaikeata.
Vaikeaksi asia tänään tehdään briteillekin.

Asiasta toiseen. Nato olisi pitänyt purkaa Varsovanliiton ohella.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #14

Osavaltioilla tai "liittolaisilla" on eronsa. Näistä pakkoliitetyistä Neuvostatasavalloistakin hyvin harva kuutuu enää Venäjän federaatioon.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #14

Baltian maat olivat Neuvosto tasavaltoja, niillä ei ollut minkäänlaista mahdollisuutta edes yrittää erota Neuvostoliitosta.

Briteillä ei ole mitään vaikeutta erota EU:sta. Kysymys on vain siitä minkälaista ja millä ehdoilla yhteistoimintaa voivat harjoittaa/jatkaa EU:n kanssa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #16

Neuvostavallan kaaduttua on moni entinen neuvostatasavalta irtoutunut Venäjästä. Ennen Neuvostoliiton hajoamista se oli mahdotonta. Sama päti myös ns.sateliittivaltioihin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #14

Kaikki muut pääsivät eroamaan paitsi Tsetseenia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #17

Tsetseenialle kävi "huono" tuuri?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #20

Mutta kyllä siellä ainakin Putinia arvostetaan. Viime vaaleissakin Putinin puolue sai nimenomaan Tshetsheniassa suurimman prosentuaalisen kannatuksen. Taisi olla 99,3%, jollen väärin muista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #22

Luku kuulostaa samanlaiselta ja yhtä uskottavalta kuin entisen DDR:n vaalien äänestysprosentti? Siellä vaaleissakin oli valittavana kokonaista yksi ehdokas. Se oli sitä kansanvaltaista demokratiaa.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto Vastaus kommenttiin #22

Nukkeosavaltioon on Venäjä pannut niin rautaisen ja hengenvaarallisen komennon, että käytännössä on mahdollista totella vain presidentiksi lahjottua/pakotettua Kadyrovia, joka julmuudellaan tukahduttaa kaiken paikallisen elämän.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #30

Näitä Neuvostoliiton aikaisia sateliittimaissa tapahtuneita kansannousuja muitellessa tulee esiin se pelolla ja pakolla harjoitettu politiikka sinä aikana.

Putin oli aikanaan itsekin sitä toteuttamassa. Osa siitä näkyy vielä, ehkä juuri siksi nykyisen Venäjän politiikassakin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #20

Ehkä Gerogian Abhasiallakin on paaikaa huono tuuri...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #24

Yksi näitä "huonon" tuurin kohdanneista. Sama koskee osaa Ukrainaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #25

Sorry, lipsui liuta kirjoitusvirheitä edelliseen Abhasia-kommenttiin...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kiintoisaa on muistella, mitä poliitikkomme - eräät yhä aktiivisia - asioista, siis otsikon pakkovallasta, olivat tuolloin mieltä, vaiko vaikenivat.

Näinä vuosina sen ajan asenteet näyttävät yhä olevan olemassa muodossa tai toisessa. Henkinen lukko vain muuttaa muotoaan tilanteen mukaan, mutta kyky aitoon kritiikkiin on edelleen jotenkin ns. kiellettyä hedelmää.
Neuvostokommunismi loi erilaisia muotoja: satelliitivaltio, puolimiehitetty valtio, itseen liitetty valtio, poliisi-, valvonta-, ilmianto-, keskussuunniteltu- ja säätelyvaltio.

Ne ovat Suomessa yhä kovin vaikeita käsitellä, vaikka menneisyyden olisi voinut karistaa niskastaan jo kauan sitten. Nyt opettelemme puhumaan tämän päivän todellisuudesta, vaikkakin hieman ontuen...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suomessa näitä samoja politiikkoja on suurin joukoin aktiivisesti mukana politiikan tekemisessä. Joku heistä yrittää jopa perustaa Suomeen omaa puoluettakin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ajattelin entistä presidenttiämme, mm. ihmisoikeuspoliitikkona esiintynyttä Tarja Halosta, joka aikoinaan unohti kuin ihmeen kaupalla itäblokin 'demokratian' ja toisenajattelijoiden kohtalot vaikkapa vuosina 1960-1990.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #26

Eipä ole enää aktiivipolitiikassa mukana, onneksi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ilmönä "suomettuminen" oli pitkälti pres. Kekkosen tekemällä tehty luomus jonka hän rakensi sisäpolitiikkaa varten. Varmasti muistamme "yleiset syyt" jolla kok. pidettiin oppositiossa ja näin kepu sai käyttöönsä koko porvarienemmistöisen eduskunnan tuen omia päämäriä ajatakseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja koska kokoomus pidettiin "yleisten syiden" takia oppositiossa, Keskusta katsoi härskisti, että Kokoomuksen äänet lisäsivät sen mandaattia porvarienemmistöisessä eduskunnassa. Tämä näkyi selvästi sen aikaisissa hallituksissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset