plukkala

Iso-Britannian punnan kurssi Brexit-äänestyksen jälkeen

Iso-Britannia äänestytti kesäkuussa kansaansa mahdollisesta erosta Euroopan Unionista.  Maa valitsi eron. Äänestyksen jälkeen Britannian pääministeri on vaihtunut ja uusi on ilmoittanut eroneuvottelujen alkavan ensi vuoden maaliskuussa. Neuvottelut voivat EU-sääntöjen mukaan kestää korkeintaan kaksi vuotta.

Toistaiseksi toteutumassa oleva Brexit on aiheuttanut lähinnä suurta epävarmuutta yrityksille pitkällä tähtäimellä niin Britanniassa kuin myös EU:ssa ja ympäröivässä maailmassa. Näkyvin muutos äänestyksen jälkeen on Iso-Britannian punnan arvon romahtaminen. Äänestyksen jälkeen punnan arvo euroon nähden on laskenut noin 20% ja dollariin nähden vielä enemmän.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/valuutat/valuutta.jsp?curid=GBP&day...

Tavallisille briteille tämä näkyy päivittäisillä ostoksilla kaikkien tuontitavaroiden hintojen kurssimuutosten mukaisena nousuna ja selkeänä ostovoiman laskuna.  Tämä näkyy hyvin esimerkiksi paljon matkustaville briteille lomamatkojen selkeänä kallistumisena, ellei jopa muuttumisena luxukseksi.

Toki punnan kurssin aleneminen aiheuttaa vaikeuksia jäljelle jääneille EU-maillekin, mutta niiden näkyminen tavallisille kansalaisille paljon vähäisempää. Joka tapauksessa nämä kurssimuutokset aiheuttavat myös Euroopassa yrityksille vaikeuksia muodostaa kuvaa tulevaisuudesta. Siten myös epävarmuus Euroopassakin talouden näkymistä ja tulevaisuudesta lisääntyy.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eroneuvottelujen alla on keskusteltu Britannian mahdollisesta halusta pysyä osana EU-vapaakauppa-aluetta, joka taas edellyttäisi ihmisten vapaata liikkumista talousalueen sisällä? Tämä taas on Brinnanialle yksi neuvottelujen kipupiste.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Saahan britit mieliä mitä tahansa, mutta kannattaa heidän keskittyä voitelemaan Valloniaa. EU:n kanssa vapaakauppasopimukset ovat tiukassa jos vaikka kanadalaisilta kysyy.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tältä pahasti näyttää. Vallonia osoittaa toimissaan EU:n huonoimpia puolia.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Niin, mutta lohduttanee sekin, että Kiinan kanssa sellainen saattaa syntyäkin.

http://www.telegraph.co.uk/business/2016/10/15/chi...

EU ei olekaan sellaista saanut aikaan, vaikka ovat siitä jo vuosia puhuneet.

edit. Ei se näköjään ihan yksinkertaista ole sekään:

http://bruegel.org/reader/what-consequences-would-...

Kaunaisesta exästä pitäisi näköjään päästä eroon mahdollisimman hyvissä väleissä ennen kuin uutta matoa lyö koukkuun.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #23

Tuskin Euroopan maat haluavat brittejä heidän EU-erostaan mitenkään rankaista. Kuitenkaan heille ei pidäkään olla vapaamatkustajan tietä Euroopan sisämarkkinoille. Euroopan on tärkeätä pitää kiinni omille sisämarkkinoidellensa pääsyn ehtona ihmisten vapaata liikkuvuutta sisämarkkina-alueen sisällä. Jos britit eivät sitä hyväksy, he rankaisevat itse itseään.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #25

Maista en tiedä, mutta minä jos olisin federalisti ja EU-oligarkki, tekisin Britanniasta esimerkin muille moista suunnitteleville. Ei tämä auvo pysy kasassa ilman keppiä niskureille - jos sittenkään. Riskiä pitää nostaa tai muuten ei koirat pysy lieassaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #30

Antti, asia ei varmastiole aivan niin yksinkertainen, kuin esität. Britannia on Brexitin jälkeenkin tärkeä markkina-alue jäljelle jääville EU-maille.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #25

Tämä uutinen taidettiin myöhemmin osittain kumota, mutta ainakin Puola on ilmoittanut ettei se tule hyväksymään työntekijöiden liikkuvuuden rajoittamista, ja vetoonhan riittää yksi maa. Ko. asia oli yksi keskeisimmistä Brexit-äänestyksessä, joten siinä on briteille pähkinää purtavaksi.

Slovakia: Itä-Euroopan maat valmiit kaatamaan Britannian brexit-sopimuksen, jos työntekijöiden vapaata liikkuvuutta rajoitetaan

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1474163307609

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #31

Tämä työntekijöiden liikkuvuus on erityisesti Puolalle tärkeä, koska puolalaisia on tuhansia Britanniassa töissä. Mutta koskee se kyllä monia muitakin EU-maita.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tällä viikolla pitäisi alkaa tulla brittiyritysten 3. kvartaalin tuloksia ja vientiyritykset ovat todennäköisesti menestyneet romahtaneen punnan vuoksi hyvin, mutta toinen stoori sitten miten jatkossa jos kauppasopimusneuvottelut eivät suju.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Monet näistä Britanniasta toimivista tuotannollisista yrityksistä ovat muualta sinne tulleita. Pääasiallisena syynä juuri se, että pääsevät Euroopan vapaakauppamarkkinoille. Näitä on esimerkiksi autoteollisuudessa. Asimerkiksi japanilaislähtöiset Toyota ja Nissan ovat jo tuoneet julki huolensa asiasta ja kertoneet miettivänsä muuta muita EU-maita tuotanntonsa sijoittamiseksi. Sama epävarmuus koskee Lontoon finanssikeskusta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Noinhan se on ja osa lähtee todennäköisesti varmuuden vuoksi, sillä kestäähän aikansa ennen kuin on uudet toimitilat sekä henkilökunta asuntoineen siinä tapauksessa että kauppasopimusneuvottelut eivät onnistu.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

99% Ei matkustele. Tämä argumentti on ehkä paras. Eurosta eroaminen olisi kirous jos vaikka Herlin joutuisi sen jälkeen maksamaan Ranskassa Dompastaan 20% ekstraa? Kauhistuttava ajatus.Tuontitavaroiden kallistuminen taas on se ainoa perus-britin murhe muuten taas yleisesti ottaen kansantalous tykkää kurssilaskusta, devalvaatiosta. Mehän täällä Suomessa emme pyhään euroon koske kunhan saisimme niitä vähemmän (kiky, sisäinen devalvaatio) niin hyvin menisi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olisi kiva saada perusteita sille, että 99% briteistä ei matkustele? Lähteenä varmasti taas kerran se kuuluisa mutu-tietotoimisto?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Näet tosissasi lomailun, matkustamisen, kallistumisen painavana argumenttina?

Myöse se jos tuontitavarat kallistuvat ei välttämättä ole huono juttu kotimarkkinoita ajatellen. Ellei nyt ole samoin kyseessä suuri tragedia jonka myötä Saksan mersut kallistuvat 20% ?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

Jätit vastaamatta itse kysymykseen. Punnan devalvoituminen ottaa briteiltä pois paljon päätösvaltaa saamistaan punnista. Yhä suurempi osa niistä menee pakollisiin elämisen ja asumisen kuluihin.

Tämän sivutuotteena myös energiakustannukset kansalaisille kasvavat, vaikka maa on itsekin öljyntuottaja. Öljybisnes vaan maailmalla käydään dollareina.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #10

Noniin. Liioittelin. 50% käy lomailemassa kuten Kanarialla. Mutta sovitaan, että ennen kävi juuri päinvastoin 99% ja nyt osalla ei ole enää varaa siihen ja joutuvat viettämään lomansa kotimaassaan. Onko tämä kansantaloudellisesti huono asia?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #11

Omassa blogissani käsittelin sitä, miten tavalliset britit näkevät punnan kurssin laskun.

Miten tämä pitkässä juoksussa tavallisten brittien elämään vaikuttaa? Se on pitkälti auki. Se selviää vasta eroneuvottelujen jälkeen. Paljon riippuu siitä, kuinka tärkeänä britit pitävät Iso-Britannian pysymistä osana Euroopan vapaakauppa-aluetta.

Joka tapauksessa tämä koko Brexit tohina vaikuttaa negatiivisesti koko Euroopan taloudelliseen kehitykseen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #12

Pekka, näinkin se voi brittien elämään vaikuttaa jos pääsy EU:n sisämarkkinoille tai muut kauppasopimukset eivät luonnistu, ja briteille alkaa valjeta ettei se Brexit ilmaista olekaan:

Britit kauhistuivat: Voiko EU-ero nostaa suosikkilevite Marmiten hintaa?

http://yle.fi/uutiset/3-9230434

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #13

Heh, pikku yksityiskohta muutoksessa.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen Vastaus kommenttiin #12

Alenesipä Suomellakin. Punnan arvon lasku tarkoittaa sitä Eglannin kilpailukyky paranee.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #34

Ehkä sitäkin. Mutta miten se "kilpailukyky" sitten näkyy tavallisen britin omassa elämässä?

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Seija kirjoitti: ”Tällä viikolla pitäisi alkaa tulla brittiyritysten 3. kvartaalin tuloksia…”

Seija,
viimeksi kommentoit minulle, että minun antama viite Britannian taloudellisetä kehityksestä oli ”teekkaripilaa”.
=

Haluaisin kuitenkin huomauttaa, että olin viitannut parhaisiin taloudellisiin lähteisiin joita netistä oli löydettävissä. Edelleen britti eivät yleensä näytä käyttävän kvartaaliraportteja, vaan yhteenveto julkaistaan kuukausittain! Tässä viitteet:

Accounting Period:
OTS data are collected and published on a monthly basis. Quarterly and annual products are also made available in the 'Pre-prepared' area of the Overseas Trade Statistics (OTS) data pages!

“This web site is managed by HM Revenue & Customs (HMRC) Trade Statistics unit, and operates alongside the main HMRC website for the purpose of publishing and hosting UK trade statistics data.
These statistics record the movement - for trade purposes – of goods between the UK and both EU and non-EU countries.”:
https://www.uktradeinfo.com/Pages/Home.aspx

https://www.uktradeinfo.com/Statistics/BuildYourOw...

https://www.uktradeinfo.com/Statistics/OverseasTra...
=

Punnan kurssi ennen ja Brexit äänestyksen jälkeen:
1 GBP = 1.27 EUR = 1,43 USD (10.6.2016)
1 GBP = 1.17 EUR = 1.32 USD (23.8.2016)
1 GBP = 1.117 EUR = 1.216 USD (keskikurssi 25.10.2016, tänään)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"viimeksi kommentoit minulle, että minun antama viite Britannian taloudellisetä kehityksestä oli ”teekkaripilaa”."

Oletko varma?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Toivottavasti on tuo vastapuoli vielä jäljellä minkä kanssa Britit neuvottelevat. :)

Kyllä tuo EU:n yhtenäisyys ja päätöksenteko on aika kauheaa katsottavaa, Vallonia pitää koko europpaa pihdeissään, ja muu maiilma ihmettelee. Jos tuo prosessi päättyy huonosti, niin kyllä se vie koko EU:n arvovaltaa valtavasti alaspäin.

Hyvähän se on kaikille muille maille, että Britit nyt ensin neuvottelevat, siinä sitä sitten on mallia ja esimerkkiä muille.

EU:n pitäsi nopeasti palata alkujuurille ja lopettaa kaikenlainen lisäintegraatio ja pikkuasioihin sekaantuminen, vapaakauppaliitto vapaalla liikkuvuudella riittäisi varmaan aika monelle maalle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kieltämättä Vallonian touhu ei anna Euroopan unionin toiminnasta kovin hyvää kuvaa. Mutta en usko sen pystyvän Euroopan unionia kaatavan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ai Petterikin kannattaa liittovaltiokeehitystä EU:ssa, kun näkee Vallonian teot ongelmana;)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kommenttisi näyttää myös hyvin punnan kurssin syöksyn ja jopa sen laskun jatkumisen.

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Juu, ja kyllä suhteet Englantiin kannattaa pitää kunnossa. Aikaisemmin on selvinnyt, että Suomen Pankin kultavaranto (kultaharkot) säilytetään salaisessa paikassa Englannissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tällä pikkuseikalla on todennäköisesti kovin vähän merkitystä Brittanian EU-eroneuvotteluissa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Muutama asia:
1) Puntaa kannattaisi tarkistella muutaman vuoden aikavälillä => punta on käynyt alempanakin.
2) Ei se olisi huono homma jos Suomikin devalvoisi 20%:lla . Vienti vetäisi . suomalaiset tuotteet olisivat kilpailukykysempiä myös kotimarkkinoilla, ei tuontitavaraa ostettaisi niin paljon.
3) Turimi kasvaisi.

Henry

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Silloin samaan aikaan euron kurssi oli historiallisesti korkeimmalla tasollaan. Silloin eurolla sai 1,6 dollaria. Nyt saa enää vajaat 1,1 dollaria. Tämän jätit kommentissasi huomiotta.

Asiaa näin tarkastellen euro on devalvoitunut dollariin nähden melkoisesti. Kuitenkin suuri osa maailmankaupasta käydään yhä dollareissa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Halusin vain alleviivata, että valuutat heiluvat melkoisesti.
Jätit kommentoimatta kohtaa 2) ja 3).

Henry

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #27

Kohta 2. Euro on jo devalvoitunut rajusti dollariin nähden. Suurin osa maailmankaupasta käydään dollareina.
Kohta 3. Turismi ei supistu nytkään, turistit vain tulevat eri suunnasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset