plukkala

Kellä on ylin päätäntävalta kunnissa? Kansalaiset eivät tiedä?

Suomalaiset tuntevat erittäin huonosti kunnallisen demokratian mekanismit. Ainoataan 38% tietää, kuka käyttää kunnissa ylintä päätäntävaltaa. Myöskään sitä, mitä valtuutetut tekevät, ei tunneta. Varsin karmeaa luettavaa.

Epätietoisimpia olivat varsinkin nuoret, pelkän peruskoulun käyneet. Kuitenkin kunnavaltuutettujen työtä arvostetaan? Vaikkei edes tiedetä mitä valtuutetut tekevät? Tämä kertoo siitä, että eri puolueiden vaaliteltoilla on paljon töitä tämän tietämyksen lisäämiseksi.

http://yle.fi/uutiset/3-9250983

Vai olisiko edes demokraattisen yhteiskunnan toimintatavan perusteet syytä selvittää jo koulussa? Tänäkin vuonna on keskusteltu koulujen opetussuunnitelmista. On haluttu vähentää mm. historian ja yhteiskuntaopin opetusta muuttamalla se lukioissa mm. vapaavalintaiseksi. Tämä kysely todistaa, että yhteiskuntaopin opetusta olisi päinvastoin syytä lisätä, jotta edes perusasiat demokraattisesta päätöksenteosta olisivat tuttuja kaikille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos ei tunne historiaa, on vaikeaa ymmärtää nykyisyyttä. Jos ei tunne yhteikunnan toimintamekanismeja ei voi tehdä tulevaisuutta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Se korutont' on kertomaa, ja sitten vielä ihmetellään miksi äänestysprosentit eivät ole korkeampia. Ehkä tämä herätti.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olen usein todennut, ettei kansa ymmärrä missä heidän jokapäiväisen elämän kannalta tärkeät päätökset tehdään. Jos ymmärtäisivät, olisi kunnallisvaaleissa korkein ja presidentinvaaleissa alhaisin äänestysvilkkaus - eikä päin vastoin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Oli tämä silti yllättävä tulos. Europarlamenttivaaleista olisi ymmärtänyt ettei tiedetä, mutta että ei kuntavaaleistakaan mitä äänestys koskee.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #4

Myös EU:n päätösmekanismin avaamiseen kohdistuvaa opetusta tulisi ehdottomasti lisätä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Max, kommentissasi on viisauden sanomaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olen kovin yllättynyt siitä, että jotkut tahot haluavat vähentää yhteiskunnalliseen päätösmekanismiin kohdistuvaa opetusta ja koulutusta? Sitä ei ainakaan tämä selvitys tue.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eikä tue kansanäänestyksiäkään, edes neuvoa-antavia. Mutullahan niissä suurelta osin otettaisiin kantaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #10

Tämä kertoo siitä, että edustuksellista demokratiaa eikä sen mekanismeja ymmärretä. Suorademokratia ei sovi Suomeen sellaisena kun se halutaan esittää. Kansanäänestyksiä on helppo manipuloida. Samasta asiasta voidaan saada niinkin yksinkertaisella asialla kuin kansanäänestyksiin esitettävällä kysymyksenasettelulla täysin päinvastaiset tulokset. Kuka se olisi se vaalikysymysten asettelija juupas eipäs äänestyksiin?

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Siilinjärvellä voidaan tietää kuka päättää, mutta Rovaniemellä ei ota poliittisista lehmänkaupoista selvää erkkikään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En usko Siilinjärven olevaan mitenkään poikkeusasemassa äänestäjien tietämyksessä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ylintä päätäntävaltaa kunnissa käyttää valtuusto, tosin se on degoinut päätäntävaltaansa alemmille toimijoille.
Käytännössä perustuslainmukainen esittelijän vastuu on tuskin koskaan toteutunut kuntien päätöksissä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #12

Ylin päätäntävalta kunnissa on aina valtuustolla. Valtuusto asettaa raamit kaikelle päätöksenteolle kunnissa. Toimenpanovaltaa valtaa kunnissa käyttää kunnanhallitus, jota johtaa kunnanjohtaja/pormestari.

Näinhän asia on. Mutta ongelmallista asiassa on se, että kansalaiset/äänestäjät eivät tätä mekanismia tunne. Kuntavaalit ovat vajaan kuuden kuukauden päästä. Tälle asialle tulisi välittömästi jotain tehdä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Yle järjesti illalla ensimmäisen ns. kuntavaalikeskustelun eduskuntapuolueiden puheenjohtajien välillä. Yle julkaisi tänään myös kyselyn kansalaisten tietämykseksen tasosta kunnallisessa päätöksenteossa.

Yllätykseni oli suuri, ettei tätä asiaa käsitelty käytännössä ollenkaan puheenjohtajien ensimmäisessä kuntavaaleja koskevassa keskustelussa. Suurin huomioni tässä puheenjohtajien kuntavaalikeskustelussa kiinnittyi taas kerran tapahtuneeseen toisten puheenvuorojen päällepuhumiseen tai huutamiseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Alhaisella noin 60% äänestysaktisuudella mennään innokkaasti äänestämään kuntavaaleihin? Ei kuitenkaan tiedetä sitä, kellä kunnissa on ylin päätäntävalta? Eikä mitään siitä, mitä yhteisesti vaaleissa valitsemamme kunnanvaltuutetut tekevät? Voi pyhä yksinkertaisuus!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kunnallislaissa oli määräenemmistö säännökset, nyt kaikki päätetään yksikertaisella enemmistöllä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset