plukkala

Kansanedustajan työn arvostus?

Kun Olli Rehn valittiin Suomen pankin johtokuntaan hän jättää eduskunnan. Näin kansanedustajan paikka vapautui Rehnin varakansanedustajalle, Paula Lehtomäelle. Lehtomäki odotti rauhassa hallituksen työ- ja elinkeinoministerin nimityksen. Ministeriksi kaavailtiin  myös mm. Paula Lehtomäkeä, muiden muassa. Työ- ja elinkeinoministeriksi nousee kuitenkin Mika Lintilä. Tämän jälkeen Lehtomäki ilmoitti hakevansa eduskunnalta vapautusta edustajanpaikastaan. Jos eduskunta Lehtomäen paikastaan vapauttaa, nousee hänen tilalleen Pekka Puska.

Jos Lehtomäki ottaisi kansanedustajan paikkansa vastaan, hän saisi omalla pitkällä kansanedustajan kokemuksellaan palkkaa 6831 €/kk. Kaikkine lisineen noin 8000 € kuukaudessa. Sipilän hallituksen valtiosihteerinä hänen palkkansa 12350 €/kk. Jokainen voi itse päätellä sen, miltä tämä näyttää?

Kieltäytymistään Lehtomäki perustelee edustajanpaikastaan sillä, että hän on nyt hyvin sitoutunut nykyiseen työhönsä. Kuitenkin tässä kannattaa muistaa se, että ellei eduskuntaa ja kansanedustajia olisi, ei Paula Lehtomäen palveluksia valtiosihteerinäkään tarvittaisi.

Näiden politiikkojen sitoutuminen Kansanedustajan  tehtäväänsä ei kovin korkealta näytä. Paula Lehtomäen lisäksi myös muissa puolueissa on näiden kansanedustajan paikkojen ympärillä suhmuroitu. Mieleen tulevat esimerkiksi Kokoomuksen Laura Räty ja Lasse Männistö. Ei ihme, että kansalaisten luottamus politiikkoja kohtaan on mitä on. Jos politiikot eivät itse  kansanedustajan tehtäväänsä arvosta, kuinka kansalaiset sen voisivat tehdä? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niin, mikä se äänestysaktiivisuus olikaan? Politiikkojen olisi useammin syytä muistaa se, että asia on usein niin, miltä se näyttää.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kansanedustaja ei ole työssä, vaan luottamustehtävässä, rahan on ratkaissut hänen valintansa

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Poliittiset broilerit käyttävät kansanedustajuutta ainoastaan astinlautana rahakkaampaan tulevaisuuteen!

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Olipa hyvä kirjotus ja komppaan loppuaki, politiikot itte osottaa, ettei kansanedustajat ole mithään eli meile ei jää mittään keinoa uuuh!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämäkin asia oli vähällä jäädä eilisten muitten politiikkauutisten alle.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Lisäksi ovat vielä puoluetuet yms. joilla kansanedustajaksi pääsyä siivitetään. Kansanedustajuus näyttää olevankin vain "välttämätön paha", joka mahdollistaa pääsyn nautiskeluun helpommissa hommissa ja useamman viinipikarin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niin, sitten vielä tämä Antti Lindtmanin tapaus tämän lisäksi. Siinä selkeästi suosittiin täysistunnoissa osaa SDP:n kansanedustajista toisten jäädessä nopen osalle. Ei tämäkään korkeaa arvosanaa politiikan teosta ansaitse.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Puuhamaassa vietän vaikka joka päivän iloisen..

Eduskunnan kerhot: Tällainen on Arkadianmäen puuhamaa

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/talous/edu...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vähän vanha linkki, mutta tuskin tilanne tuosta on paljon muuttunut.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #7

Kas tässä uusin. Aikanaan valitettiin kovasti kun määrärahoja leikattiin, Tutkas-kerhokaan ei enää päässyt jokavuotiselle matkalleen Aasiaan.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/eduskunnan%20k...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Eipä taida Suomesta löytyä yhtään muuta työpaikkaa, jossa työntekijöiden harrastuksia sponsoroidaan työnantajan toimesta noin avokätisesti?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #9

Eipä taida ja lisäksi tulevat mm. valiokuntamatkat, löysi ulkomailla tutustumiskohteeseen tai ei.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mun mielestä nuo kansanedustajat ja ministerit ansaitsisivat parmmat palkat. Niin paskamainen homma, josta ei koskaan saa kiitosta, niin ei kyllä käy kateeksi.

Omia ajatuksia ei saa esittää, varsinkaan jos ne poikkeavat puolueen linjasta, pitää olla aina valmiina ja kännissä ei voi olla kuin omassa kotona, ja silloinkin verhot kiinni.

Oma elämä annetaan neljäksi vuodeksi lainaan medialle ja kaikille arvostelijoille, kyllä tommosesta hommasta pitäis minimissään kymppitonni saada alkupalkkaa, eikä sekään mikään iso raha ole.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Petteri, jokainen voi valita sen, haluaako politiikoksi. Jos palkka ei tyydytä, ei politiikkaan ole pakko hakeutua. Kansanedustajien palkat ovat keskiverokansalaisille lähes saavuttamattomissa jo nyt. Kansanedustajathan edustavat kansalaisia. Jos heidän palkkansa ja muut etunsa kasvaisivat tästä nykyisestä, he vieraantuisivat kansasta ja tavallisen ihmisen elämästä vielä kauemmaksi kuin nyt.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Väyrynen saisi esittää omia ajatuksiaan jos vaan ensin saisi kannattajakortit kerättyä ja pääsisi sitten eduskuntaan. - Talouselämän laskuopin mukaan "Väyrysen hommaksi jäi kerätä vielä loput 1 3000 korttia"

KSML: Paavo Väyrysen puolueen kannattajapapereita puuttuu yhä paljon

http://www.talouselama.fi/uutiset/ksml-paavo-vayry...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämän päiväisen Savonsanoman mukaan enää 600-700. Väyrysen mukaan homma on selvitetty vuoden loppuun mennessä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Väyrynen sinänsä on oiva esimerrki kansanedustajan työn arvostamisesta. Hän on vuosikausia osallistunut säännöllisesti sekä Euroopan parlamentin vaaleihin että eduskuntavaaleihin ja tullut myös valituksi. Nytkin hänellä on kansanedustajan paikka takataskussaan.

Väyrynen on kuitenkin väheksynyt kansanedustajan työtä valitsemalla näistä kahdesta paikasta sen, joka enemmän hänen omaa etuaan ja halujaan etuaan ajaa, mm. kiristämällä kahdeltakin eri pääministeriltä itselleen ministerinpaikkaa. Vanhasen hallitusta muodostettaessa hän tässä kiristyksessään onnistui ja palasi eduskuntaan. Sipilän hallitusta muodostettaessa hän epäonnistui ja jäi Brysseliin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niinpä. Väyrynen oli ehdolla vuosien 1995 ja 1999 eduskuntavaaleissa Uudenmaan vaalipiirissä ja tuli valituksi, mutta jatkoi työtään Euroopan parlamentissa. Syynä ilmeisesti se että keskusta ei ollut niiden jälkeen muodostetuissa Lipposen hallituksissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Juuri näin. Hän ei voinut ketään kiristää.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Laronia tuolla jo tavallaan asiasta kirjoittikin.
Demokraatti (Lindeman) jakaa, rajoittaa tovereidensa puhevaltaa. Mitä mahtaakaan tehdä vähemmän demokraattiset edustajat eduskunnassa ryhmäkureineen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kieltämättä ei tapaus Lindtman paljon kansanedustajan työtä eikä sen riippumattomuutta arvostanut. Poliittinen broileri kuvitteli voivansa tehdä mitä tahansa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kun minulla on tapana (usein) esittää sitä toista näkemystä, niin teen sitten tässäkin.

Lehtomäki on ollut valtiosihteerinä valtioneuvoston kansliassa, siis Sipilän valtiosihteeri. Jos hän nyt lähtee kansanedustajaksi, valtioneuvoston kansliaan joudutaan nimittämään uusi valtiosihteeri. Eduskunta jopa voi päättää, että hän ei saa vapautusta kansanedustajan tehtävästä. Lehtomäki (ja Sipilä) on oman näkemyksensä esittänyt.

Tuota taustaa ajatellen on tehokkaampi vaihtoehto, että Lehtomäki jatkaa valtiosihteerinä ja Puska nousee eduskuntaan. Vaikka asioiden ei pidä olla yhdestä henkilöstä kiinni, niin ei tarpeeton kierrätyskään mikään optimi ole.

Asioilla on aina monta puolta. Kaiken kaikkiaan olen havaitsevinani sekä median toiminnassa että uutisten edelleen jakamisessa taipumusta pöyristyä asian yhdestä puolesta, kaivaa siitä se raadollisin vaihtoehto ja unohtaa kaikki muut näkökulmat.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kaikilla asioilla on aina vähintään kaksi puolta. Jos Lehtomäki kunnioittasi kansanedustajan mandaattiaan, hän ottasi edustajan paikkansa epäröimättä vastaa. Jos ja kun näin ei tapahdu, tilanne näyttää juuri siltä, miten asian kuvasin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Iltalehtikin on asian havainnut. Parempi kuitenkin myöhään myöhään kuin ei milloinkaan.
http://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/2016110820002...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset