plukkala

Paras vaikuttamiskanava omassa kotikunnassa?

Kunnallisalan kehittämissäätiö on teettänyt TNS Gallupilla tutkimuksen, jossa vastaajat arvioivat, mitkä kahdeksasta eduskuntapuolueista tarjoavat parhaat mahdollisuudet vaikuttaa ja toimia paikallisissa asioissa vastaajan kotikunnassa. Mainintoja sai antaa useammalle puolueelle.

Ei liene sattumaa, että tutkimuksen tuloksessa kolme puoluegallupeissa kärjessä olevaa puoluetta keräsi eniten mainintoja. Muutenkin tulos seurasi varsin tarkasti viimeaikaisia gallupien tuloksia.

Vastaajien mainitsemien toiseksi parhaan vaikutuskanavan tarjoavan puolueen osalta äänet jakautuivat ristiin kolmen kärjessä olleen puolueen kesken. Perussuomalaiset eivät yllä kolmen kärkeen muiden puolueiden listoilla kakkossijaisena vaikutuskanavana.

Joka viides vastaaja koki, että mikään puolue ei tarjoa hyviä vaikutusmahdollisuuksia. Myös vaihtoehto "En osaa sanoa" keräsi paljon mainintoja. Ei kovin suuri yllätys sekään.

http://yle.fi/uutiset/3-9274884

Tämä tutkimus ei anna kovin paljon uutta. Mutta tutkimuksesta kysyttiin myös puolueista toiminta- ja vaikuttamiskanavana kotikunnassa? Se voi kertoa yksittäisen kuntalaisen halusta asettua ehdokkaaksi juuri jonkun tietyn puolueen listoille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuntavaalit tulossa. Joku aika sitten uutisoitiin, että kuntalaiset eivät tiedä kenellä on ylin päätäntävalta kunnissa.

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225094-kell...

Siksi ei myöskään suuri "En osaa sanoa" mainintojen määrä ei ole mikään yllätys tässäkään tutkimuksessa. Ennen vaaleja on eri puolueilla ja ehdokkailla vielä paljon töitä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kuntalainmyötä siirryttiin kunnissa enemmistöpäätöksiin, kyllä Kepu on ylivoimaisesti suurin vaikuttaja kokomaassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Aimo, kyselyssä ei kysytty sitä. Kysyttiin vastaajan mielipidettä siitä, mikä hänen mielestään on paras vaikuttamis- ja toimintakanava hänen omassa kunnassaan.

Siinä toisessa tutkimuksessa taas selvisi se, että ihmiset tiesivät hyvin heikosti sen, että kunnanvaltuustolla on ylin päätäntävalta kunnissa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Missä mahtaa olla muut puolueet? Ne jätettiin pois.

Itse galluppiin valitsen ei mikään istuvat puolueet.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näin tässä tutkimuksessa tehtiin, kysyttiin vain eduskuntapuolueista.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Paras vaikutuskanava on ja on aina ollut kunnan suurimman puolueen hyvä veli verkosto. Valitettavasti usein ajaa vaan omia asioitaan yhteisen hyvän ja luonnon kustannuksella. Vaikka kyllähän te tämän jo tiesittekin. Keskustaa ja Kokoomusta äänestämällä saa erityisen pahoja ympäristövaikutuksia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Börje, olisiko sinun syytä vähän perustella syytöstäsi Keskustaa ja Kokoomusta kohtaan? Vai riittääkö mielestäsi pelkkä heitto?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Lyödään pöytään vaikka Talvivaara-kortti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #11

Ja sitten vaikka Helsingin yleiskaava? Tai turvevero kaikkine vaikutuksineen aina maan kauppataseeseen asti? Esimerkkejä on muitakin, eli turha sinun on muita puolueita sormella osoitella.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Börje, kommentissasi paistaa taas käsitys siitä, että ympäristövaikutuksien arviointi olisi jotenkin Vihreiden yksinoikeus. Tänä päivänä kaikissa puolueissa on paljon ympäristötietämystä. Siksi ympäristöasiota Vihreät eivät voi omia yksin itselleen. Tämä Vihreiden käytös näkyi erinomaisen hyvin Helsingin yleiskaavakeskustelussa.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

On niin paljon helpompaa pistää muut hoitamaan ympäristöä kuntoon kuin itse siihen osallistua.

Tässä yksi oiva esimerkki vihreiden ympäristöteoista.
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/63571-suomessa-ja...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämän antamasi linkin takana oleva uutinen kertoo hyvin Vihreiden toiminnan. Tehdään päätös jostain, jossa ei huomioida ympäröivän maailman muutosta, eikä mietitä sitä, mihin heidän "vihreät" ideansa lopulta johtavat.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Enpä tiedä. 1082 vastaajaa on pikkaisen liian vähän. 51% ei kelpuuttanut/osannut sanoa juuta tai jaata. Lisäksi mistään ei ilmennyt mitä kuntia kyselyyn osallistui. Meinaan vain jos jaetaan nuo 1082 kuntien määrällä....

Ei se mitään, raflaavan otsikon yle ainakin tuttuun tyyliinsä tehdä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kieltämättä otos on varsin pieni. Mutta eri puolueet saivat useampia kuin yhden maininnan. Eli eri puolueiden saama summa yhteensä ei olut sata vaan yli. Kysymyksiä asetettiin myös kaksi. Joku on toisessa kysymyksessä antanut maininnan jollekin, mutta toiseen voinut vasta "En osaa sanoa". Siksi tulkintasi ei ole todennäköisesti oikea.

Kyselyssä ei kuitenkaan otettu huomioon eri kunnissa ns.pöydällä olevia asioita, jotka eroavat kunnittain paljonkin. Siksikin koko tutkimus on varsin erikoinen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset