plukkala

Eilinen A-talk ja Ulkolinja

Eilinen Ylen keskusteluohjelma A-talk yllätti positiivisesti. Jan Anderssonin juontamassa keskustetussa olivat mukana kansanedustajat Antti Häkkänen (Kok) ja Susanna Huovinen (SDP) sekä prikaatikenraali evp. Juha Pyykönen ja Tampereen yliopiston tutkija Matti Pesu. Keskustelun aiheena oli : Trump voitti - olemmeko turvassa.

Asiallinen keskustelu, ei päällepuhumisia eikä -huutamisia. Ei toisten keskustelijoiden keskeyttämisiä. Kukin sai puhua omalla puheenvuorollaan rauhassa sanottavansa loppuun saakka. Jan Andersson juonsi ja jakoi puheenvuorot tasapuolisesti. Positiivinen poikkeus kaikin tavoin näkemiini aikaisempiin A-talk keskusteluihin.

http://areena.yle.fi/1-3073444?autoplay=true

Heti A-talkin jälkeen tuli Marko Lönnqvisrin Ulkolinja-dokumentti Turkista. Siinä Lönnqvist tutkiskeli sitä muutosta, mikä Turkissa on tapahtunut viime kesäisen epäonnistuneen vallankaapausyrityksen jälkeen. Ainakin minun tietämykseni ja kuvani tästä muutoksesta ja viimeaikaisista Turkin tapahtumista täydentyi merkittävästi.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/11/07/turkista-tullut-pelon-valtakunta

Tällaista lisää, niin minustakin voi tulla tyytyväinen yle-veron maksaja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Yleä on viimeaikoina voimakkaasti arvosteltu, osin syystäkin. Mutta kun on kiitoksen paikka, voi kiittääkin.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Katsoin samat a-puheet. Oli hyvä. Häkkäsessä muuten Kokoomuksen tulevaisuus.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Häkkänen oli hyvä. Mutta koko keskustelu oli hyvä poikkeus A-talk-keskusteluista. Myös muut keskustelijat olivat alansa asiantuntijoita ja asiaa käsiteltiin monista eri näkökulmista.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kyllä Häkkänen sujuvasti esiintyi. Nykytilanteen syiden analysoinnissa hän on kuitenkin pihalla todellisuudesta. Häkkäsen mukaan populismi menestyy, kun muut mukaan lukien erityisesti Kokoomus eivät ole osanneet selittää Globaalin talouden vaikutuksia kansantajuisesti.

Kumpa asia olisikin vain tiedottamisesta kiinni. Syyt ovat paljon syvemmällä. se on syrjäytymisen kokemuksissa, joihin ihmiset törmäävät, kun työpaikat menevät alta ja henklökohtainen talous romahtaa. Näitä ihmisiä etenkin Amerikassa on paljon.

Eliitti Häkkänen mukaan lettuna elää ihan eri todellisuudessa kuin muutoksen kouriin joutuneet. Jos ihmisten perusturvallisuus horjuu, ei siihen auta minkään sortin tietottaminen. Pitää tehdä jotain konkreettista köyhyyskierteeseen joutuneiden ja joutuvien ihmisten hyväksi ja se on ihan eri asia kuin tarkin ja ymmärrettävin tilannealyysi. Sitä voi käyttää vain välttämättömien muutosten pohjatietona.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #19

Viljo, ei Häkkänen ole "pihalla" käsityksineen. Kyllä poliittisella eliitillä on täysi syy katsoa peiliin. Se on erkaantunut kansan todellisuudesta, eikä ole osannut perustella omia päätöksiään ymmärrettävästi. Se eliitin erkaantuminen todellisuudesta näkyy juuri siinä, ettei se ymmärrä kansan tuntoja eikä pelkoja.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Teknisesti sivistynyttä suoritusta ja käytöstä. Anderssonille pisteet ja myös keskustelijoille. Harvinaista Suomessa.

Keskustelun sisällöstä olen vetänyt tiettyjä johtopäätöksiä, mutta palataan niihin myöhemmin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Keskustelun sisältö toki jää kaikkien katselijoiden jokaisen itsensä arvioitavaksi. Se ei edes ole Ylen eikä A-talkin asia.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

AInoa korvaan särähtänyt oli Trumpin puheista leikatun insertin äänitehoste, jonkinlainen tööttäily, jota soitettiin kunkin pätkän välissä. Kuka täsmälleen YLE:ssä on henkilö, joka päättää tööttäilytehosteiden lisäämisestä asialliseksi tarkoitettuun keskusteluun? Häntä erityisesti haluaisin haastateltavan kameroiden edessä päätöksensä motiiveista.

MIksi emme kuulleet tööttäilyä silloin, kun Putin kertoi Kultarannassa Venäjän vetäneen kaikki sotajoukkonsa 1500 km päähän Suomen rajasta? Miksi tööttäilyä ei soiteta aina kun kotimaiset poliitikkomme pelaavat Moskovan kortilla?

Tuo ele osoittaa, että YLE ei ole oppinut mitään. Toimittajien mielestä tyhmälle kansalle on väännettävä rautalangasta, jotta se tajuaisi miten suhtautua kuvaruudussa kulloinkin puhuvaan päähän. Juuri tämä katteeton ylemmyysasenne selittää toistuvasti medialle yllätyksenä tulleet "väärin äänestykset".

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näillä pienillä välisoitoilla erotettiin Trumpin eri kommentit jopa eri puheista. Minua ei häirinnyt lainkaan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

http://areena.yle.fi/1-3073444

Tämä välisoitto kuullaan n. 22 minuuttia ohjelman alusta tulevassa insertissä, ja pikemmin se on rytmikästä jumputtelua kuin tööttäystä.

Mutta miksi Trumpin puheiden tekstityksineen ei anneta vain puhua puolestaan? Katsoja näkee mm. taustanäkymän vaihtumisesta omin silmin, milloin kommentti on otettu eri puheesta.

Miettikääpä, mitä se vaikuttaa sävyltään vaikkapa sikermään presidentin puheita, jos kutakin niistä näytetään virkkeen mittainen pätkä, sitten soitetaan "rönttä-tönttä-tsäpädä-päpädä, rönttä-tönttä-tsäpädä päpädä..." ja näytetään taas uusi pätkä, jonka jälkeen taas samat jumputukset...

YLE nähtävästi pitää katsojia holhouksen tarpeessa olevina lapsina, joille on kädestä pitäen osoitettava: "katsopas, kuinka hassusti setä nyt puhuu!".

Verovaroillamme palkatut toimittajat taas pitävät itseään aivan ylivertaisina neroina, joilla on oikeus propagoida omaa henkilökohtaista agendaansa ajankohtaisohjelmissa osoittaen sormella, mikä on hyväksyttävää ajattelua ja mihin on suhtauduttava ivallisesti. Kuka tämän kansankynttilän mandaatin on toimittajille antanut, se jää minulle epäselväksi, ja pidän sitä osoituksena ammattitaidon sekä journalistin etiikan puutteesta pikemmin kuin näytteenä niistä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #11

Kuten jo kirjoitin, tämä asia ei häirinnyt minua mitenkään. Katsoin ohjelman ensimmäisen kommenttisi jälkeen toisen kerran.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Totta, kerankin jotenkin itsekin sai selvää, mikä oli kenenkin mielipide asioista. Olisi piristävää kuulla samanlaista keskustelua myös puoluejohtajilta, mutta se taitaa jäädä haaveeksi.

Keskustelijoiden käytöksestähän tuo pitkälti on kiinni, ja toisaalta keskustelun vetäjälläkin on vastuu, mutta ei kai sitä päällepuhumista saa aikuisilta ihmisiltä pois, vaikka kuinka huomauttelisi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tätä keskustelua voisi käyttää oppituntina asialliseen keskusteluun.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Myös Marko Lönnqvistin Ulkolinja Turkki-dokumentti oli mielestänivarsin ansiokas. Kukaan ei vielä kommentoinut sitä?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Martti Issakainen kirjoittaa osuvasti mielen manipuloinnista: http://marttiissakainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Tässäpä aihepiiri, jossa Suomen valtamedialla olisi parantamisen varaa, jos se pystyisi itsekritiikkiin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Itse en usko Suomalaisen median tarkoitushakuiseen manipulointiin. Mediat vain uutisoivat omia toiveitaan noudattaen. Toimittajatkin ovat ihmisiä. Tällä en tarkoita "keltaista lehdistöä". Sen tarkoituksena on tehdä vain myyviä lööppejä.

Issakaisen kanssa olen samaa mieltä siitä, että kannattaa seurata myös muiden maiden medioita, silloin saa myös sitä kautta uutta näkökulmaa maailman tapahtumiin. Usein myös sellaisista asioista, joista ei Suomessa kerrota mitään. Itse seuraan päivittäin myös saksakielisia julkaisuja.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ohjelman juontaja on paljon vartiana. Kun Susanna Päivärinta istuu Anerssonin paikalla juontajaksi, keskeyttäen ja päälle puhuen, tarttuu tuo tapa lähes välittömästi myös keskustelijoihin. Päivärina on täysin soimaton A-talk tapaisten ohjelmien juontajaksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Totta puhut, juontaja on paljon vartijana.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Osuvia havaintoja mm. YLE:n kyvystä oppia kokemuksesta yhtään mitään:

http://eijariitta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225946-...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Luin Eija-Riitta Korholan blogin jo aikaisemminkin. Kyllähän tämä Trump-story antaa Ylelle peiliin katsomisen paikan. Niin muuten koko Suomen kuin myös koko Euroopan mediallekin.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kiitos vinkistä. Ohjelama oli katsottava. Antti Häkkänen oli ylivoimainen Susanna Huovisen tasoon verrattuna. Valitettavasti kokoomusta ei voi äänestää. Heillä veronmaksajien lompakko on täysin auki eu:lle. Eikä vakuuta muutenkaan kyvyt saada julkista tuhlausta kuriin.
Yle veroa en enää koskaan hyväksy. Pakko maksaa. Äänen saa kyllä lupaamalla ehdottaa sen puolittamista tai poistamista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset