SDP:n puheenjohtajapeli
SDP:n sisäinen tyytymättömyys puheenjohtaja Antti Rinteeseen on ollut otsikoissa säännöllisin väliajoin viime kesästä lähtien. Puolueen viime gallupeissa lievästi kasvanut puolueen kannatus on vähän rauhoittanut tilannetta. Myös se, että nykyinen puheenjohtaja Antti Rinne kertoi jo elokuussa ilmoittavansa marraskuun puoluevaltuuston kokouksessa, siis hyvissä ajoin ennen helmikuun puoluekokousta, haluistaan jatkaa tehtävässään. Puoluevaltuuston kokous on ensi lauantaina. Mutta pinnan alla kytee.
Puoluekokouksessaan ensi helmikuussa valitaan puolueelle puheenjohtaja, joka on myös SDP:n pääministeriehdokkaana vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Ylen viime viikon kyselyssä 57% puoluevaltuutetuista toivoo Antti Rinteen jatkavan puheenjohtajana, 32% haluaa uuden vetäjän. Kuitenkin puoluevaltuutetuista 60% haluaa puheenjohtajakisan.
Puoluevaltuuston jäsen ja puoluekokousedustaja Eemeli Peltonen (22) ilmoitti Demokraatti-lehden kolumnissaan haluavansa uudeksi puheenjohtajaksi Antti Lindtmanin. Rinteen mahdolliset haastajat odottavat vielä Rinteen omaa omaa päätöstä jatkohaluistaan. Peltosen mukaan olennaisin kysymys on se, että valittava puheenjohtaja on myös on SDP:n pääministeriehdokas seuraavissa eduskuntavaaleissa.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001954761.html
SDP:n suurin ongelma on se, ettei puolue ole kyennyt uudistumaan uuden vuosituhannen maailmaan ja haasteisiin. Se on jäänyt vanhoihin poteroihin puolustamaan maailmaa, jota ei enää ole. Puolueen kannatus on tasolla, joka on kaukana totutusta tasosta. Sen jäsenien määrä on romahtanut ja sen kannattajien ikähaitari on maan vanhin. Tämän on havainnut myös puolueen entinen puoluesihteeri Ulpu Iivari, joka rajusti arvostelee Suomen demarien nykytilaa.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001954790.html
Suomalainen sosialidemokratia ei kuitenkaan ole vaikeuksissaan yksin. Nämä samat vaikeudet ovat koko sosialidemokraatttisen eurooppalaisen liikkeen ongelmia.
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!
NäytäPiilota kommentit (110 kommenttia)
SDP:n olisi jo aika uudistua.
Uudistaa pitäisi periaateohjelma, poliittiset tavoitteet ja pitäisi luoda eduskuntavaaleihin uskottava ohjelma, joka saa myös liikkuvia äänestäjiä takaisin äänestämään puoluetta ja sen tavoitteita.
Tässä haastetta ja ongelmia riittämiin.
Koko sosialidemokratia on vaikeuksissa Euroopassa. Euroopassa valtaa pitää pääasiassa keskustaoikeisto, joten nämä pitäisi kyetä aina vaaleissa uskottavasti haastamaan, jotta voidaan tavoitella vaaleissa suurimman puolueen asemaa. Nyt sosialidemokratia on suurimpien haasteiden edessä. Puolue tarvitsee uusia kykyjä, jotka pystyvät muuttamaan kurssin kohti parempia vaalituloksia.
Mitä tapahtuu tulevaisuuden työelämälle? Miten suhtaudutaan automaatioon, digitaalisaatioon, robotiikkaan, tekoälyyn ja muihin globaaleihin haasteisiin.
Näiden haasteiden ratkaisemiseen tarvitaan tulevaisuuden kykyjä, joita puolueessa on nykyään valitettavan vähän. Puoluetta vaivaa myös sekä eduskunta- ja kuntatasolla älyllinen laiskuus ja porvaripuolueet ovat saaneet paljon liikkuvia äänestäjiä taaksensa.
Minulla ei ole puheenjohtajaksi selvää suosikkia, mutta olen sitä mieltä, että Rinteelle tarvitaan vähintään kaksi uskottavaa haastajaa seuraavaan puoluekokoukseen.
Sosialidemokratia vaikuttaa olevan kyvytön uudistamaan yhteiskuntaa ja se on suuri tappio nyt ja tulevaisuudessa koko Suomelle.
“Antti Rinteen poliittisessa linjassa ei ole mitään vikaa. Puheenjohtajavaali tarvitaan siksi, että SDP tarvitsee puheenjohtajakseen henkilön, joka voi toimia uskottavana pääministeriehdokkaana.”
http://yle.fi/uutiset/3-9286689
Rinteen pääministeryydestä voikin sitten olla puolueesta sivullisena toista mieltä kuin puolueen omat "jehut", kun ovat kannattamassa häntä uudelleen puheenjohtajaksi ja olettavat demareiden olevan vaalien jälkeen suurin eli pääministeripuolue. No, uskokoon tuonkin joka haluaa. Rinteellä ei kuitenkaan ole omasta mielestäni ainesta pääministeriksi. Enkä perustele paremmin jotten loukkaa ketään.
Ei Lindtmankaan toistaiseksi ole osoittanut kovin suuria pääministerin taipumuksia... Tarkkaan ottaen SDP:n kärkiporukoissa ei näy ensimmäistäkään sellaista.
Urpilaisen kohtelu pitää kyllä kaikki täyspäiset pois ehdokkuudesta. Ay-väen Damokleen miekka häilyy pään päällä, luo siinä nyt uutta linjaa koleeriselle jäänteelle viime vuosisadalta. Mainitse viimeinen onnistunut nimitys tai valinta puolueen sisllä!!
Veikko, M. Jutta Urpilainen saattoi SDP:n alennustilaan. Kuolasi Kokoomuksen pääministeri Jyrki Kataista mennen tullen.
Jos Demarit aikovat säilyttää linjansa työväen puolueena, on korkea aika tehdä pesäero oikeistolaisuuteen ja oikeistolaiseen siipeen (Paavo Lipponen).
Fiksuja nuoria on tulossa kuten Sanna Marin ja täälläkin kirjoittava Eetu Kinnunen. Mutta valitettavasti uudet kyvyt eivät ehdi näihin skaboihin.
Uudistuminen jää siis tälläkertaa tapahtumatta. Mutta hallituksen toiminta takaa kyllä demareiden vaalivoiton puheenjohtajasta riippumatta. Sitten onkin vuorossa taas seuraavat neljä vuotta paikallaanpysyttelyä demarivoimin.
Tännehän se epäilemättä valuu. Ainakin sen kannatuksen terve osa. Nämä demareiden ja persujen välillä hoippuvat voivat hyvin siirtyä nukkuviin tai luonnollisen poistuman tilastoihin.
Demarikannattajista 46% voisi äänestää myös Vihreitä, mutta Kokkareita vain 9%.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/201611172200029007...
Suosittelen Pekka Lukkalalle menemään facebookiin ja siella "Sosialidemokratia Suomessa" sivustolle, ettei tarvitse olla esim. Iltalehden juttujen varassa joiden tavoitteena on hajoittaa SDP sisältä, sinänsä ei mitään uutta porvarilehdistöltä. Juuri nyt siellä käydään railakasta keskustelua Ulpu Iivarin ulostulosta.
#13
Näyttäisi olevan suljettu ryhmä. Ja noin muutenkin eivätkös nämä (enemmän tai vähemmän) puolueettomat mediat ole parempi tiedonlähde, kuin omaa aatettaan kannattavien sivusto?
Kiitos Pekka - tuo puheenjohtajatouhu demareissa sehän kuullostaa protokollineen kuin polithbyroo olisi valitsemassa.
Taitaa ollakin?
Jos helpotetaan hieman - Hirvimäki ilmoittaa halukkuuteensa Demarien puheenjohtajakisaan parilla edellytyksellä - 1) Päivitetään agenda 2000-luvulle (esityö on jo tehty Unitaksessa) 2) muutetaan puolueen nimi paremmaksi.
Mennäänkö näillä, Rinne, Peltone, Iivari... jne. jokainen järkidemari seuraa?!
(ps. Minähän tituuleeraan itseäni joskus 2000-luvun sekatyömieheksi.)
Joo ei ne ei-järki-demarit ainakaan laske. Syyttäköön sitten itseään...tosin ei-järki-kokkareet, -kepulit ja -persut auttavat minkä kerkeävät, joten ei niillä taida niin oikea hätä ollakaan?
Ministeri-Audeja (vai mitä ne on) tiedossa jokatapauksessa?
Mutta suomen kansa..?
Pitäisiköhän kansa vaihtaa! ;-)
SDP pitäisi ymmärtää, että työmiehen ja naisen pitää pärjätä nettopalkallaan ilman tukiaisia.
Systeemi on sairas. Ensin maksat tolkuttomat verot ja sitten anomalla saat fattan luukulta verojasi takaisin.
Ei ole verottajapuolue demareista Suomen pelastajiksi nähtyjen historiallisten näyttöjen perusteella. Punapääoman romahduksineen ja vahvoine markkoineen.(Koivisto,Kullberg, Liikanen,Louekoski guruina).
http://pankkikriisi.blogspot.fi/2008/11/punapoman-...
On myös kysyttävä, onko sdp SAK:n apupuolue?
Suostuuko se palkkaa maksava puoli ilman tappelua maksamaan sen verran, että sillä pystyy elämään ja säilyttämään markkinoiden suoltaman tavaramäärän ostamiseen tarvittavan ostovoiman?
#84
Yritykset maksavat bruttopalkat. He eivät voi vaikuttaa nettopalkkoihin.
Nyt on verot hilannu niin korkeiksi, että duunari ei elä palkallaan. Mitä tekee SDP?
#95
Totta sekin ja yrityksen maksaman ja nettopalkan ero on niin suuri, että voidaan puhua todelisesta puhalluksesta siitä välistä.
Sitä kompensoimaan on luotu tukiaishimmeli, joka ei ainakaan nosta duunarien itsetuntoa.
#99
Tuo varmasti masentaa duunareita.
Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi yli 4 300 masennuksesta kärsivää suomalaista.
Vaikka masennus on yhä yleisin yksittäinen syy työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen,
Kun vuonna 2009 alle neljännes masennukseen perustuvista työkyvyttömyyseläkehakemuksista hylättiin, viime vuonna hylky tuli jo noin joka kolmannelle.
Se tarkoittaa sitä, että masennus on maan tapa ja ei siten sairaus.
Se on tosiaan hälyttävää, että alle esmes 35-44 vuotiaista demareita kannattaa vain 8% äänestävistä, nuorista vielä vähemmän.
Itse odotan demareiden puoluekokoukselta erityisesti Kiljusen ja vanhojen demareiden allekirjoittamaa aloitetta taitetun indeksin poistamisesta. Tilanne on kaikin puolin absurdi, kun allekirjoittaneissa on monta sellaista ex-kansanedustajaa jotka olivat sitä tekemässä.
Mutta tosiaan tätä asiaa odotan eniten, että minkälaisen ulostulon demarit tekevät tässä. Heidän äänestäjäkuntansa kuitenkin on suurimmissa määrin ikääntyneissä ihmisissä.
Hajallaan olevasta SDP:stä hyötyvät selvästi porvaripuolueet. Kun demareiden kannatus valuu kuin vesi hanhen selästä, niin silloin on mahdotonta taistella vaaleissa suurimman puolueen asemasta. Silloin yleensä suurimman puolueen paikan vie joku kolmesta muusta oikeistopuolueesta ja SDP joutuu kamppailemaan tällöin muista sijoituksista.
Viime vaaleissa kannatusta valui huomattavasti SDP:stä porvaripuolueille kuten Keskustalle ja etenkin Perussuomalaisille. Sen lisäksi kannatusta meni puolueelta myös Vasemmistoliitolle ja Vihreille. Osansa ovat saaneet varmasti myös ns. vaaleissa nukkuneet ehdokkaat. Tässäpä sitten syitä siihen, miksi viime eduskuntavaaleissa SDP putosi neljänneksi suosituimmaksi puolueeksi ja suoraan oppositioon tätä kautta.
Kokoomuksen kanssa harjoitetulla politiikalla on varmasti myös oma osansa viime vaalien tuloksella.
Pitäisi myös päivittää suhtautuminen sosialismiin. Kannatetaanko vielä sosialismiin siirtymistä parlamentaarisin keinoin? Vai löydetäänkö ja halutaanko löytää ns. kolmas tie?
Parlamentaarisin keinoin asioihin voidaan vaikuttaa vain siten, että saadaan aina eri vaaleissa riittävästi kannatusta omille poliittisille tavoitteille. Veikkaan, että uudistamisen tarve puolueella on paljon suurempi kuin osataan asiaa ajatella ja ymmärtää asian näin olevan.
Puolue on suurimmaksi osaksi menettänyt viime vaaleissa liikkuvien äänestäjien tuen ja se kyllä todella näkyy myös puolueen kannatukseen, mikä on ollut laskeva viime vaaleissa.
Olen joitain vaikuttajademareita hiljattain jututtanut, ja noiden keskustelujen pohjalta näyttäisi siltä, että Antti Lindtman ei lähtisi tässä tilanteessa "Lindtmanin listojen" jälkeen Antti Rinnettä haastamaan. Jos lähtee, hän lähtee pelaamaan kovan pelin, jonka seurauksena voi olla hänen koko poliittisen uransa kääntyminen alamäkeen. Rinne on kova poliittinen peluri; hän pudotti Jutta Urpilaisen vallan huipulta.
Toisaalta, kisan voittaessaan Lindtman olisi nykykäytännön mukaan tuleva pääministeri, jos saisi puheenjohtajan roolissa puolueensa suurimmaksi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.
Viime perjantain Puheenvuoro-kirjoitukseni aiheesta vähän hukkui Trump-hässäkässä muiden kirjoitusten sekaan tai sitten se oli yksinkertaisesti epäkiinnostava, kun ei herättänyt juuri keskustelua: http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22595...
Ulpu Iivarin tuore näkemys SDP:stä, johon tuossa ylempänäkin viitattiin, on kiinnostava: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000195479...
Ei herättänyt keskustelua? Olihan siellä monta kommenttia, Myös minun.
Ai niin. Eletäänhän nykyisin niin uusiutuvaa nykyaikaa jotta. Eihän tällaisen "vanhan liiton" papparaisen textausta lueta kannanotoksi. Vai mitä?
On muuten mukavan mielenkiintoista ajankulua seurata Usarin "pelin politiikkaa" myös täältä marginaalistakin käsin. Hyviä jatkoja.
Pekka, ei minulla, saati puolueessa ole tarvetta olla keskustelematta puolueen tilasta, päinvastoin ja kyllä sitä siellä käydään, mutta jos arvostelee nykymenoa on myös esitettävä vaihtoehto sille, pelkkä kriikki ei johda mihinkään, maahanmuutto-keskustelu on tästä oiva esimerkki. Mainitsen vielä, että journalismia opiskeleva tyttäreni tuohon puoluekokoukseen osallistuu.
Uskotko muuten sinä Arto Granlund, että Antti Lindtman lähtee haastamaan Antti Rinnettä SDP:n ensi helmikuun puoluekokouksessa? Jos hän lähtee, on kisa aito. Muiden esillä olleiden henkilöiden mahdollisuuksiin Rinteen kaatamisessa en ole kenenkään kuullut uskovan.
Hyvä analyysi mainitusta puolueesta.
En usko Lindmanin lähtevän, enkä usko hänestä koskaan tulevan edes puolueelle puheenjohtajaa, toki voin olla väärässäkin. Meillä on nyt hallituksessa poliittisia "broilereita" mm. puolueensa puheenjoht. Soini ja Orpo, eikä tulevaisuudessa pelkästään politiikassa ansioituminen anna pätevyyttä toimia yhä kansaivälistyvässä maailmassa ja siksi uskon, että sellaiset nimet kuten Lepomäki kok. ja Skinnari sd, joilla on työkokemusta kansaivälistä tehtävistä politiikan ulkopuolelta tulevat nousemaan esiin.
Tästä on kyse, Suomi tarvitsee kyllä demareita, mutta ainoastaan silloin jos on oikeasti kyse demareista, eikä pikkukokoomuksesta.
Vastavoimaa ja vaihtoehtoja nykyiselle politiikalle tarvitaan, pahasti näyttää siltä, että Vasemmistoliitto sortuu omaan mahdottomuuteensa ja värittömyytensä, vihretä taas lentelevät usein hieman maanpinnan yläpuolella vähän niinkuin joogalentäjät aikoinaan.
Nämä kolme voisivat yhdessä sen tehdä, jos jättäisivät vallanhimonsa vähän vähemmälle. Taas tulee mieleen tämä blokkivaalisysteemi, se olisi mielestäni se reitti, jolla esim yletön populismi saataisiin vähemmälle.
Demareita siis tarvitaan, mutta ei nykydemareita, uudistumisen aika periaatteessa jo oli, mutta nämä nykyset pienet gallupnousut taitavat taas sammuttaa sen uudistumisen halun.
Nämä seuraavat vaalit ovat varmaan ratkaiseva kohta, miten ja millaista politiikkaa demarit lähtevät tekemmään, jos tulee pääministeripaikka, niin pelkäämpä, että vanhoin sävelin mennään, hetken se ehkä lämmittää, mutta tulevaisuus puolueelle on sitten jo tosi synkkä.
Itsekin SAK/VVL:n ex-jäsenenä katson, että SDP:tä tarvitaan vastavoimaksi nykyiselle ylimarkkinaliberalistiselle ahneuspolitiikalle ja säilyttämään pohjoismaista hyvinvointivaltioperinnettä Suomessa. Duunarikin on palkkansa ansainnut. SDP tarvitsee uustannerilaisia johtajia imagonsa kohentamiseen.
Suomi tarvitsee ennen kaikkea pitkäjänteistä kaikkien tahojen pyyteetöntä yhteistyöta ja yhteisvastuuta menestyäkseen maailmalla ja sisäpolitiikassa.
Rinne, Ihalainen, Heinäluoma ja Lindtman SDP:n nykyisenä voimanelikkona ovat kovasti omasta leiristään ( SAK ), joka ei varmaankaan sovi suurelle osalle SDP:n naisvaltaisista äänestäjistä.
Puolueen vallasta mitellään kovasti kulissien takana, mutta nähtävästi julkisuuteen puolueen jakaantuneisuutta ja valtapelin hömpänpömpää ei suoda tuoda tai ei valtamedian tarkoitusperin suoda.
Monin suin todettu että uusiutuminen on demarien kohtalon kysymys. Mutta että Lindtmanin komennosss? Itse ainakin olen hänestä saanut mielikuvaa että on jo nuorella iällä humeetiltaan vanhentunut, ettei vallan kalkkeutunut demari.
Tottakai puolueen ratkaisut ovat puolueen omia. Minä vain itsekseni jahkailin tuota Lindtmanin suosiota. Että voisiko olla takana että SDPn päättävissä elimissä hyvinkin ymmärrettään että imua pitäisi olla nuorempien suuntaan ja Lindtmanissa lyötäisiin kahta kärpästä kerralla, saadaan nuori nokkamies mutta meno jatkuu entisellään.
Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlien lähestyessä ei unohdeta demarien suurinta saavutusta; ay-demarit ja asevelisosialistit pelastivat sodan jälkeen tämän maan kommunistien vallankumoushankkeilta. Stalin moitti SKP:ta, mutta ei kiitellyt SDP:ta.
Mistä uusia haasteita tällä vuosituhannelle?
Pekka kirjottaa, jotta kannatus Rinteen aikana on kasvanut SDP:ssä lievästi.
Paljoks se olikaan, kun Rinne astui remmiin?
Muistini mukaan nykyistä kannatusta voisi siteerata Persujen jytkyyn.
Mutta kun on kyse demareista, joiden motto on "seinät leveällä, katto korkealla", niin onhan se kannatuksen nousu aika heiveröistä, jytkystä puhumattakaan. Tavoitehan kun on puskauutisten mukaan ainakin 44 prossaa.
Eli vassarien kanssa tietynlaiseen vallankumoukseen pyrkiminen.
Vähän yli viidenneksen kannatuksella ei vielä "herrat huonetta rakenna".
Mutta kyll se siittä sanos Manu.
Ensinnäkin, puolueen johdon on irtisanouduttava asuntobisneksestä, kuten VVO. Kansa on äärimmäisen kypsä korkeisiin vuokriin, joista voitot netotaan niin yksittäisille VVO:n hallinnossa työskenteleville kuin ammattiliitoille.
Se on VVO:lta hyvä osoitus, että toiminnallaan on näyttänyt toteen, mitä raaka "pisnes" yhdessä kansalaisten kasaamien veroeurojen kuppaamisella vuokra-asuntomarkkinoilla saa aikaan. Bravoo VVO ja duunarien edustusliike.
On myös totuuden nimissä muistettava, että VVO ja ay-liike eivät ole ainoat. Kuppaajia ja kiskureita vuokramarkkinoilla näyttäisi olevan pilvin pimein.
Me vuokran maksajat toivomme, että valitsemillamme päättäjillä löytyy oikeudenmukaisuutta ja "munaa" perata perin juurin koko vuokramarkkinasysteemi. Ja ennen kaikkea korjata vääristymät. Katseemme kääntyy tuleviin vaaleihin.
SDP:llä on takanaan mahtava menneisyys ja edessään tylsä tulevaisuus kannattajien kuollessa vanhuuttaan yksi toisensa jälkeen.
Suomen teollisuus kutistunut niin paljon, että se näkyy SDP:n kannattajarakenteessa.
Ehkäpä SDP on hinnoitellut työvoimakustannukset niin korkealle, että se on hävittänyt ydinkannattajiensa työpaikoista liian suuren osan?
Eikö tuotantovälineiden automatisointi ole merkannut mitään?
Mistä muuten esim. Väänänen kirjoittaa? Yli 20 %:n kannatusko on kutistumista, kun lähtökohta ennen oli jotain 15 %: luokkaa. Aika jännää tää poliittinen laskuoppi.
Pekka, entä kepu ja kok. Maakuntamalli sekä kuntauudistusten vastustaminen tai vaikka esitetyt pakkolait, siinä kaksi esimerkkiä kuinka kesk. ja kok. haikailevat takaisin vanhaan. Toki on sinänsä ymmärrettävää, että katseet pyritään kääntämään kohti SDP:a kun tämä porvarihallitus tekee todella taantumuksellista "kaverikapitalistista" politiikkaa jolla pyritään tuhoamaan kaikki se hyvä joka vuosikymmenien aikana Suomeen on aikaansaatu.
Miksi pitää uudistua? Mihin maailmaan? Epätasa-arvoisempaanko? Oikeistopuolueeksiko? Eiks meillä ole jo nyt oikeisto enemmistö päättämässä asioista?
Eli pitäisikö yhteiskuntamme uudistua yksipuolue järjestelmäksi? Olen vahvasti sitä mieltä, että sellainen ei tulisi toimimaan länsimaisen demokratian kannalta. Vai onko sekin jo vanhan aikaista?
Kyllä vallan pitäjät tarvitsevat vastavoimaa. Ainakin jonkun asteista.
Demarien pitää nimityksissä ottaa enemmän hajurakoa ay-liikkeeseen.Nyt puheenjohtajan valinta mieluummin
Joku muu kuin suoraan jostakin liitosta.
Kommentoi 110 kommenttia