plukkala

SDP:n puheenjohtajapeli

SDP:n sisäinen tyytymättömyys puheenjohtaja Antti Rinteeseen on ollut otsikoissa säännöllisin väliajoin viime kesästä lähtien. Puolueen viime gallupeissa lievästi kasvanut puolueen kannatus on vähän rauhoittanut tilannetta. Myös se, että nykyinen puheenjohtaja Antti Rinne kertoi jo elokuussa ilmoittavansa marraskuun puoluevaltuuston kokouksessa, siis hyvissä ajoin ennen helmikuun puoluekokousta,  haluistaan jatkaa tehtävässään. Puoluevaltuuston kokous on ensi lauantaina. Mutta pinnan alla kytee.

Puoluekokouksessaan ensi helmikuussa valitaan puolueelle puheenjohtaja, joka on myös SDP:n pääministeriehdokkaana vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Ylen viime viikon kyselyssä 57% puoluevaltuutetuista toivoo Antti Rinteen jatkavan puheenjohtajana, 32% haluaa uuden vetäjän. Kuitenkin puoluevaltuutetuista 60% haluaa puheenjohtajakisan.

Puoluevaltuuston jäsen ja puoluekokousedustaja Eemeli Peltonen (22) ilmoitti Demokraatti-lehden kolumnissaan haluavansa uudeksi puheenjohtajaksi Antti Lindtmanin. Rinteen mahdolliset haastajat odottavat vielä Rinteen omaa omaa päätöstä jatkohaluistaan. Peltosen mukaan olennaisin kysymys on se, että valittava puheenjohtaja on myös  on SDP:n pääministeriehdokas seuraavissa eduskuntavaaleissa. 

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001954761.html

SDP:n suurin ongelma on se, ettei puolue ole kyennyt uudistumaan uuden vuosituhannen maailmaan ja haasteisiin. Se on jäänyt vanhoihin poteroihin puolustamaan maailmaa, jota ei enää ole. Puolueen kannatus on tasolla, joka on kaukana totutusta tasosta. Sen jäsenien määrä on romahtanut ja sen kannattajien ikähaitari on maan vanhin. Tämän on havainnut myös puolueen entinen puoluesihteeri Ulpu Iivari, joka rajusti arvostelee Suomen demarien nykytilaa.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001954790.html

Suomalainen sosialidemokratia ei kuitenkaan ole vaikeuksissaan yksin. Nämä samat vaikeudet ovat koko sosialidemokraatttisen eurooppalaisen liikkeen ongelmia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (110 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Puoluejokokous helmikuussa ratkaisee pitkälti puolueen halut uudistumiseen vaiko vanhan linjan jatkamiseen?

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

SDP:n olisi jo aika uudistua.

Uudistaa pitäisi periaateohjelma, poliittiset tavoitteet ja pitäisi luoda eduskuntavaaleihin uskottava ohjelma, joka saa myös liikkuvia äänestäjiä takaisin äänestämään puoluetta ja sen tavoitteita.

Tässä haastetta ja ongelmia riittämiin.

Koko sosialidemokratia on vaikeuksissa Euroopassa. Euroopassa valtaa pitää pääasiassa keskustaoikeisto, joten nämä pitäisi kyetä aina vaaleissa uskottavasti haastamaan, jotta voidaan tavoitella vaaleissa suurimman puolueen asemaa. Nyt sosialidemokratia on suurimpien haasteiden edessä. Puolue tarvitsee uusia kykyjä, jotka pystyvät muuttamaan kurssin kohti parempia vaalituloksia.

Mitä tapahtuu tulevaisuuden työelämälle? Miten suhtaudutaan automaatioon, digitaalisaatioon, robotiikkaan, tekoälyyn ja muihin globaaleihin haasteisiin.

Näiden haasteiden ratkaisemiseen tarvitaan tulevaisuuden kykyjä, joita puolueessa on nykyään valitettavan vähän. Puoluetta vaivaa myös sekä eduskunta- ja kuntatasolla älyllinen laiskuus ja porvaripuolueet ovat saaneet paljon liikkuvia äänestäjiä taaksensa.
Minulla ei ole puheenjohtajaksi selvää suosikkia, mutta olen sitä mieltä, että Rinteelle tarvitaan vähintään kaksi uskottavaa haastajaa seuraavaan puoluekokoukseen.
Sosialidemokratia vaikuttaa olevan kyvytön uudistamaan yhteiskuntaa ja se on suuri tappio nyt ja tulevaisuudessa koko Suomelle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

SDP tekee ensi puoluekokouksessaan suurempia päätöksiä valitessaan puheenjohtajaansa kuin ymmärtääkään?

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Todenäköisesti juuri näin!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

Komea historia ei pitkälle auta, jos toiminta "kalkkeutuu" ja nykyisyys ja tulevaisuus hämärtyy.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

“Antti Rinteen poliittisessa linjassa ei ole mitään vikaa. Puheenjohtajavaali tarvitaan siksi, että SDP tarvitsee puheenjohtajakseen henkilön, joka voi toimia uskottavana pääministeriehdokkaana.”
http://yle.fi/uutiset/3-9286689

Rinteen pääministeryydestä voikin sitten olla puolueesta sivullisena toista mieltä kuin puolueen omat "jehut", kun ovat kannattamassa häntä uudelleen puheenjohtajaksi ja olettavat demareiden olevan vaalien jälkeen suurin eli pääministeripuolue. No, uskokoon tuonkin joka haluaa. Rinteellä ei kuitenkaan ole omasta mielestäni ainesta pääministeriksi. Enkä perustele paremmin jotten loukkaa ketään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tätähän varmasti Eemeli Peltonen kolumnissaan tarkoitti?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ei Lindtmankaan toistaiseksi ole osoittanut kovin suuria pääministerin taipumuksia... Tarkkaan ottaen SDP:n kärkiporukoissa ei näy ensimmäistäkään sellaista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En ole SDP:n jäsen, enkä edes kannattaja, mutta jos puolue jatkossa haluaa olla merkittävä vaikuttaja Suomessa, on sen tehtävä jotakin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä SDP:n kyky uudistua alkaa olla jo elämän ja kuoleman kysymys SDP:lle. Ainakin, jos verrataan menneisiin loiston päivien kannatuslukemiin.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Urpilaisen kohtelu pitää kyllä kaikki täyspäiset pois ehdokkuudesta. Ay-väen Damokleen miekka häilyy pään päällä, luo siinä nyt uutta linjaa koleeriselle jäänteelle viime vuosisadalta. Mainitse viimeinen onnistunut nimitys tai valinta puolueen sisllä!!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Paljon pohtimista SDP:lle puoluekokouksessaan? Saa nähdä, pystyykö se itsekriittisyyteen?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Veikko, M. Jutta Urpilainen saattoi SDP:n alennustilaan. Kuolasi Kokoomuksen pääministeri Jyrki Kataista mennen tullen.

Jos Demarit aikovat säilyttää linjansa työväen puolueena, on korkea aika tehdä pesäero oikeistolaisuuteen ja oikeistolaiseen siipeen (Paavo Lipponen).

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja tulos siitä on se, minkä näemme. Rinne ei ole asioita pystynyt mitenkään muuttamaan. Puolueelta puuttuvat nuoret kannattajat. Puolue tarvitsee peruusteellisen uudistuksen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #69

Ja nimenomaan mainittiin että nuoret miehet, jollainen Lindtman olisi. Mutta muuttuisiko mikään on sitten toinen stoori.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Fiksuja nuoria on tulossa kuten Sanna Marin ja täälläkin kirjoittava Eetu Kinnunen. Mutta valitettavasti uudet kyvyt eivät ehdi näihin skaboihin.

Uudistuminen jää siis tälläkertaa tapahtumatta. Mutta hallituksen toiminta takaa kyllä demareiden vaalivoiton puheenjohtajasta riippumatta. Sitten onkin vuorossa taas seuraavat neljä vuotta paikallaanpysyttelyä demarivoimin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos SDP haluaa itselleen tulevaisuuden, sen on pakko tajuta muutos ja maailman nykytila. Ilman sitä ei voi nähdä tulevaisuuttakaan. Jos SDP ei tätä tajua, sen kannatus valuu muualle.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tännehän se epäilemättä valuu. Ainakin sen kannatuksen terve osa. Nämä demareiden ja persujen välillä hoippuvat voivat hyvin siirtyä nukkuviin tai luonnollisen poistuman tilastoihin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #81

Börje, kyllä SDP:n jättäville on muitakin osoitteita kuin Vuhreät.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #87
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #101

Heh, heh! Vaiko vihreää ylemmyydentunnetta? Vassarit vievät myös paljon demarit jättäviä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #102

Demarikannattajista 46% voisi äänestää myös Vihreitä, mutta Kokkareita vain 9%.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/201611172200029007...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #108

Niinpä, mutta on demareista lähtijöillä muitakin lähtösuuntia kuin Vihreät.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suosittelen Pekka Lukkalalle menemään facebookiin ja siella "Sosialidemokratia Suomessa" sivustolle, ettei tarvitse olla esim. Iltalehden juttujen varassa joiden tavoitteena on hajoittaa SDP sisältä, sinänsä ei mitään uutta porvarilehdistöltä. Juuri nyt siellä käydään railakasta keskustelua Ulpu Iivarin ulostulosta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Arto, koko kirjoitukseni syntyi itse asiassa Eemeli Peltosen Demokraatti-lehteen kirjoittaman kolumnin pohjalta. Demokraatti kertoo myös, että istuvan puheenjohtajan haastamisesta on tullut hyväksyttävää.

https://demokraatti.fi/demokraatin-kysely-sdpn-pii...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Arto, en muutenkaan ymmärrä SDP:n ja sinun haluasi vaieta puolueen sisäisestä tyytymättömyydestä nykyiseen menoon? Mielestäni avoimuus olisi parempi vaihtoehto. Silloin ei tulisi näitä entisten puoluesihteerien lausuntoja?

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

#13
Näyttäisi olevan suljettu ryhmä. Ja noin muutenkin eivätkös nämä (enemmän tai vähemmän) puolueettomat mediat ole parempi tiedonlähde, kuin omaa aatettaan kannattavien sivusto?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Demari tietysti puolustaa omaa puoluettaan, teki se puolue sitten mitä tahansa.

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Niklas Renner #50, ja muutkin, on suljettu ryhmä mutta hakemuksesta hyväksytään ryhmään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #61

Esa, yleensä kaikkia kantaaottavia kuunnellaan. Saa nähdä, kuinka hyvin SDP:n helmikuun puoluekokouksessa?

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Pekka - tuo puheenjohtajatouhu demareissa sehän kuullostaa protokollineen kuin polithbyroo olisi valitsemassa.

Taitaa ollakin?

Jos helpotetaan hieman - Hirvimäki ilmoittaa halukkuuteensa Demarien puheenjohtajakisaan parilla edellytyksellä - 1) Päivitetään agenda 2000-luvulle (esityö on jo tehty Unitaksessa) 2) muutetaan puolueen nimi paremmaksi.

Mennäänkö näillä, Rinne, Peltone, Iivari... jne. jokainen järkidemari seuraa?!

(ps. Minähän tituuleeraan itseäni joskus 2000-luvun sekatyömieheksi.)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tuskinpa sinun tavoitteesi kuuluvat SDP:n nykyisiin eikä myöskään tulevaisuuden tavoitteisiin?

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Puhuinkin niistä "järkidemareista"...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #18

Tuskinpa he sinua siihen ryhmään kuuluvaksi laskevat? Presidenttiehdokkaankin he löytävät itselleen aivan omasta takaa.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #19

Joo ei ne ei-järki-demarit ainakaan laske. Syyttäköön sitten itseään...tosin ei-järki-kokkareet, -kepulit ja -persut auttavat minkä kerkeävät, joten ei niillä taida niin oikea hätä ollakaan?

Ministeri-Audeja (vai mitä ne on) tiedossa jokatapauksessa?

Mutta suomen kansa..?

Pitäisiköhän kansa vaihtaa! ;-)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #26

Tai Hirvimäen lopettaa järjetön pyrkynsä?

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #27

Älä nyt viitsi Pekka, pitäähän noille ei-järki-demareille yms. olla vastavoimana ei-järki-Hirvimäki #petripresidenttiehdokas -

ja jos loppupeleissä sittenkin vielä pärjätään samalla kansalla?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #31

Olet varmasti jo saanut sanomasi tässä blogissa sanotuksi?

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #34

Vaikuttiko siltä että edellisen kommentin jälkeen olisin vielä jatkanut? Nyt jatkoin kun noin nätisti kiitit osallistumisesta.

Pekka Iiskonmaki

SDP pitäisi ymmärtää, että työmiehen ja naisen pitää pärjätä nettopalkallaan ilman tukiaisia.

Systeemi on sairas. Ensin maksat tolkuttomat verot ja sitten anomalla saat fattan luukulta verojasi takaisin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Totta tämäkin, mutta uskoisin, että heillä on suuremmissakin kysymyksissä paljon pohdittavaa?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Ei ole verottajapuolue demareista Suomen pelastajiksi nähtyjen historiallisten näyttöjen perusteella. Punapääoman romahduksineen ja vahvoine markkoineen.(Koivisto,Kullberg, Liikanen,Louekoski guruina).

http://pankkikriisi.blogspot.fi/2008/11/punapoman-...

On myös kysyttävä, onko sdp SAK:n apupuolue?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #41

Suomen itsenäisen historian aikana SDP on ollut mahtitekijänä hyvinvointivaltion kehittämisessä. Sinä aikana kaikki puolueet ovat varmasti tehneet virheitäkin.

Nyt SDP:llä on edessään kuitenkin kysymyksessä sen tulevaisuus yhtenä Suomen tulevaisuuteen vaikuttavista puolueista?

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Suostuuko se palkkaa maksava puoli ilman tappelua maksamaan sen verran, että sillä pystyy elämään ja säilyttämään markkinoiden suoltaman tavaramäärän ostamiseen tarvittavan ostovoiman?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vainj kannattavat yritykset pystyvät pitkällä tähtäimellä maksamaan palkkaa.

Pekka Iiskonmaki

#84
Yritykset maksavat bruttopalkat. He eivät voi vaikuttaa nettopalkkoihin.

Nyt on verot hilannu niin korkeiksi, että duunari ei elä palkallaan. Mitä tekee SDP?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #91

Pekka, yritykset maksavat bruttopalkan lisäksi myös erilaisia palkkasidonnaisia sosiaalimaksuja.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #95

#95
Totta sekin ja yrityksen maksaman ja nettopalkan ero on niin suuri, että voidaan puhua todelisesta puhalluksesta siitä välistä.

Sitä kompensoimaan on luotu tukiaishimmeli, joka ei ainakaan nosta duunarien itsetuntoa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #98

Tämä asia on tuntunut monelta kokonaan unohtuneen. Yritän hivenen avata asiaa esimerkin muodossa.

Jos työntekijän bruttopalkka on 2000 euroa kuussa, maksaa työntekijä työnantajalle kaikkine sivukuluineen noin 3400 euroa. Työntekijä puolestaan saa palkasta käteensä verojen jälkeen.noin 1500 euroa. Eli yhteiskunta kerää tästä 2000 euron bruttopalkasta itselleen 1900 euroa veroja ja erllaisia veroluontoisia maksuja.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #99

#99
Tuo varmasti masentaa duunareita.

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi yli 4 300 masennuksesta kärsivää suomalaista.

Vaikka masennus on yhä yleisin yksittäinen syy työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen,

Kun vuonna 2009 alle neljännes masennukseen perustuvista työkyvyttömyyseläkehakemuksista hylättiin, viime vuonna hylky tuli jo noin joka kolmannelle.

Se tarkoittaa sitä, että masennus on maan tapa ja ei siten sairaus.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen Vastaus kommenttiin #100

Työ jauhatte potaskaa. Aikuiset miehet. Ette usko itsekään juttuihinne ja syötätte sitä julkisuuteen totena. Selviä "persuja" tai trumppilaisia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #103

Teuvo, loistava argumentointi väitteesi tueksi?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #103

#103
Miksi moinen soimaaminen?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Se on tosiaan hälyttävää, että alle esmes 35-44 vuotiaista demareita kannattaa vain 8% äänestävistä, nuorista vielä vähemmän.

Itse odotan demareiden puoluekokoukselta erityisesti Kiljusen ja vanhojen demareiden allekirjoittamaa aloitetta taitetun indeksin poistamisesta. Tilanne on kaikin puolin absurdi, kun allekirjoittaneissa on monta sellaista ex-kansanedustajaa jotka olivat sitä tekemässä.

Mutta tosiaan tätä asiaa odotan eniten, että minkälaisen ulostulon demarit tekevät tässä. Heidän äänestäjäkuntansa kuitenkin on suurimmissa määrin ikääntyneissä ihmisissä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

SDP:n ongelmien syy on pitkälti puolueen jäsenten ja kannattajien ikääntyminen. Nuoret eivät koe sitä enää nykypäivän puolueeksi. Puolue on jäänyt viime vuosituhannelle haluamatta ymmärtää yhteiskunnan muutosta ja sen mukanaan tuomaa muutosta työelämään.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Hajallaan olevasta SDP:stä hyötyvät selvästi porvaripuolueet. Kun demareiden kannatus valuu kuin vesi hanhen selästä, niin silloin on mahdotonta taistella vaaleissa suurimman puolueen asemasta. Silloin yleensä suurimman puolueen paikan vie joku kolmesta muusta oikeistopuolueesta ja SDP joutuu kamppailemaan tällöin muista sijoituksista.

Viime vaaleissa kannatusta valui huomattavasti SDP:stä porvaripuolueille kuten Keskustalle ja etenkin Perussuomalaisille. Sen lisäksi kannatusta meni puolueelta myös Vasemmistoliitolle ja Vihreille. Osansa ovat saaneet varmasti myös ns. vaaleissa nukkuneet ehdokkaat. Tässäpä sitten syitä siihen, miksi viime eduskuntavaaleissa SDP putosi neljänneksi suosituimmaksi puolueeksi ja suoraan oppositioon tätä kautta.

Kokoomuksen kanssa harjoitetulla politiikalla on varmasti myös oma osansa viime vaalien tuloksella.

Pitäisi myös päivittää suhtautuminen sosialismiin. Kannatetaanko vielä sosialismiin siirtymistä parlamentaarisin keinoin? Vai löydetäänkö ja halutaanko löytää ns. kolmas tie?

Parlamentaarisin keinoin asioihin voidaan vaikuttaa vain siten, että saadaan aina eri vaaleissa riittävästi kannatusta omille poliittisille tavoitteille. Veikkaan, että uudistamisen tarve puolueella on paljon suurempi kuin osataan asiaa ajatella ja ymmärtää asian näin olevan.
Puolue on suurimmaksi osaksi menettänyt viime vaaleissa liikkuvien äänestäjien tuen ja se kyllä todella näkyy myös puolueen kannatukseen, mikä on ollut laskeva viime vaaleissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

SDP:n nuoremmat jäsenet ilmeisesti ovat ongelman havainneet. Mutta myös puolueen sisällä on voimakasta muutosvastarintaa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Olen joitain vaikuttajademareita hiljattain jututtanut, ja noiden keskustelujen pohjalta näyttäisi siltä, että Antti Lindtman ei lähtisi tässä tilanteessa "Lindtmanin listojen" jälkeen Antti Rinnettä haastamaan. Jos lähtee, hän lähtee pelaamaan kovan pelin, jonka seurauksena voi olla hänen koko poliittisen uransa kääntyminen alamäkeen. Rinne on kova poliittinen peluri; hän pudotti Jutta Urpilaisen vallan huipulta.

Toisaalta, kisan voittaessaan Lindtman olisi nykykäytännön mukaan tuleva pääministeri, jos saisi puheenjohtajan roolissa puolueensa suurimmaksi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

Viime perjantain Puheenvuoro-kirjoitukseni aiheesta vähän hukkui Trump-hässäkässä muiden kirjoitusten sekaan tai sitten se oli yksinkertaisesti epäkiinnostava, kun ei herättänyt juuri keskustelua: http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22595...

Ulpu Iivarin tuore näkemys SDP:stä, johon tuossa ylempänäkin viitattiin, on kiinnostava: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000195479...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Markku, olen kanssasi samaa mieltä siitä, että Antti Rinne käy kovaa peliä omasta jatkopaikastaan. Saa nähdä sitten sen, miten vaikuttaa asiaan viimeaikaiset puolueen jäsenten ulostulot asiaan? Itse en usko SDP:n kykenevän puolueen uudistumiseen Rinteen johdolla. No, ratkaisuhan on SDP:n puoluekokouksella. Uskon kuitenkin Lindtmanin harkitsevan toimiaan jatkossa juuri nyt?

Olen myös kanssasi samaa mieltä siinä, että Suomi on kerrallaan vain yhden uutisen maa.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Ei herättänyt keskustelua? Olihan siellä monta kommenttia, Myös minun.
Ai niin. Eletäänhän nykyisin niin uusiutuvaa nykyaikaa jotta. Eihän tällaisen "vanhan liiton" papparaisen textausta lueta kannanotoksi. Vai mitä?
On muuten mukavan mielenkiintoista ajankulua seurata Usarin "pelin politiikkaa" myös täältä marginaalistakin käsin. Hyviä jatkoja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Teuvo, kyllä Markku on oikeassa siinä, että viime viikolla monet keskustelun aiheet hukkuivat Trump-keskustelujen alle. Turha sinun on siitä uhriutua.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pekka, ei minulla, saati puolueessa ole tarvetta olla keskustelematta puolueen tilasta, päinvastoin ja kyllä sitä siellä käydään, mutta jos arvostelee nykymenoa on myös esitettävä vaihtoehto sille, pelkkä kriikki ei johda mihinkään, maahanmuutto-keskustelu on tästä oiva esimerkki. Mainitsen vielä, että journalismia opiskeleva tyttäreni tuohon puoluekokoukseen osallistuu.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Uskotko muuten sinä Arto Granlund, että Antti Lindtman lähtee haastamaan Antti Rinnettä SDP:n ensi helmikuun puoluekokouksessa? Jos hän lähtee, on kisa aito. Muiden esillä olleiden henkilöiden mahdollisuuksiin Rinteen kaatamisessa en ole kenenkään kuullut uskovan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niin, ja mitä tekee uusimpien käänteiden jälkeen Rinne itse?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Ei lähde vielä, on liian kokematon ja liian nuori. Ei tee Kataisia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #49

Raimo, tarkoitatko, että Rinne on liian nuori jättääkseen paikkansa vai sitä, että Antti Lindtman ei lähde kisaan mukaan?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #54

Lindman on liian nuori vielä tuohon tehtävään. Mielestäni ei kannata lähteä missään tapauksessa mukaan. Ehkä joskus 2020 luvun alussa. Muuten tulee liian nuorena "kehäraakki"

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #86

Mutta pelissä on SDP:n tulevaisuus?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Hyvä analyysi mainitusta puolueesta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Juuri näitä samoja asioita tulisi myös SDP:n sisällään tutkia!

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

En usko Lindmanin lähtevän, enkä usko hänestä koskaan tulevan edes puolueelle puheenjohtajaa, toki voin olla väärässäkin. Meillä on nyt hallituksessa poliittisia "broilereita" mm. puolueensa puheenjoht. Soini ja Orpo, eikä tulevaisuudessa pelkästään politiikassa ansioituminen anna pätevyyttä toimia yhä kansaivälistyvässä maailmassa ja siksi uskon, että sellaiset nimet kuten Lepomäki kok. ja Skinnari sd, joilla on työkokemusta kansaivälistä tehtävistä politiikan ulkopuolelta tulevat nousemaan esiin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei kestä enää kovin kauan siihen kunnes vastauksen asiaan tiedämme Lindtmanin suhteen?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vaikka en minkäänlainen demarien varsinainen kannattaja olekaan, katson SDP:n kuitenkin tärkeäksi vastavoimaksi nykyiselle ylimarkkinaliberastiselle politiikalle. Helmikuun puoluekokokouksessaan SDP tekee päätöksen siitä, haluaako se se vastavoima olla?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tästä on kyse, Suomi tarvitsee kyllä demareita, mutta ainoastaan silloin jos on oikeasti kyse demareista, eikä pikkukokoomuksesta.

Vastavoimaa ja vaihtoehtoja nykyiselle politiikalle tarvitaan, pahasti näyttää siltä, että Vasemmistoliitto sortuu omaan mahdottomuuteensa ja värittömyytensä, vihretä taas lentelevät usein hieman maanpinnan yläpuolella vähän niinkuin joogalentäjät aikoinaan.

Nämä kolme voisivat yhdessä sen tehdä, jos jättäisivät vallanhimonsa vähän vähemmälle. Taas tulee mieleen tämä blokkivaalisysteemi, se olisi mielestäni se reitti, jolla esim yletön populismi saataisiin vähemmälle.

Demareita siis tarvitaan, mutta ei nykydemareita, uudistumisen aika periaatteessa jo oli, mutta nämä nykyset pienet gallupnousut taitavat taas sammuttaa sen uudistumisen halun.

Nämä seuraavat vaalit ovat varmaan ratkaiseva kohta, miten ja millaista politiikkaa demarit lähtevät tekemmään, jos tulee pääministeripaikka, niin pelkäämpä, että vanhoin sävelin mennään, hetken se ehkä lämmittää, mutta tulevaisuus puolueelle on sitten jo tosi synkkä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En tarkoittanut mitään pikku Kokoomusta, vaan oikeaa SDP:tä. Vihreät ovat pintaliitopuolue, kuten kerroit. Myös omassa vallan himossaan pelkästtän oman agendansa dikktatoorisen tyyliin ajaminen ei ole kovin rakentavaa. Mutta siitä olen kanssasi samaa mieltä, SDP:tä tarvitaan vieläkin, Ei tosin sellaisena kuin se on nyt.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #44

Ehkä demarit kaivavat naftaliinista Kalliomäen raportin Uudistumisen alku.

http://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/2007061962547...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #48

Kalliomäen raportti varmasti olisi hyvä lähtökohta keskusteluun demareiden uudistumiseen? Se kyllä silloin jäi unholaan ja se taas näkyy puolueen kannatuksessa ja imagossa edelleen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Itsekin SAK/VVL:n ex-jäsenenä katson, että SDP:tä tarvitaan vastavoimaksi nykyiselle ylimarkkinaliberalistiselle ahneuspolitiikalle ja säilyttämään pohjoismaista hyvinvointivaltioperinnettä Suomessa. Duunarikin on palkkansa ansainnut. SDP tarvitsee uustannerilaisia johtajia imagonsa kohentamiseen.

Suomi tarvitsee ennen kaikkea pitkäjänteistä kaikkien tahojen pyyteetöntä yhteistyöta ja yhteisvastuuta menestyäkseen maailmalla ja sisäpolitiikassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kari, tämän kommenttisi allekirjoitan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jotensakin yllättävää tässä Suomessa vallitsevassa työttömyystilanteessa on se, että Kun Turun telakan ja Uudenkaupungin autotehtaan värvätessä työntekijöitä, ei tahdo löytyä tekijöita?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Paikkakunnan vaihto ei ole "pakollista". Ennen oli. Ja työn arvostus erilaista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näin kyllä on, valitettavasti.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Siksi uutiset siitä että yli 50 vuotiaiden, joilla työmoraali yleensä on kohdallaan, on vaikeaa saada töitä. Jossain vilahti jokin aika sitten sellainenkin uutinen, että nuoret hitsarit eivät viitsi hitsata, joskin hyvän jäljen syntymiseen kuluu aikaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

SDP:llä on varmasti tilaa Suomen poliittiselle kentälle. Seuraavassa puoluekokouksessaan SDP itse päättää itse siitä, kuinka suuri se tila SDP:lle on.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Rinne, Ihalainen, Heinäluoma ja Lindtman SDP:n nykyisenä voimanelikkona ovat kovasti omasta leiristään ( SAK ), joka ei varmaankaan sovi suurelle osalle SDP:n naisvaltaisista äänestäjistä.

Puolueen vallasta mitellään kovasti kulissien takana, mutta nähtävästi julkisuuteen puolueen jakaantuneisuutta ja valtapelin hömpänpömpää ei suoda tuoda tai ei valtamedian tarkoitusperin suoda.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kysymys on vain siitä, että SDP:n tapana ei ole tuoda omia sisäisiä kärhämöitään julkisuuteen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eikä suomalaisen tutkivan journalismin kuulu kiinnostua enemmälti SDP:n tai minkään muunkaan valtapuolueen sisäiistä otteluista - paitsi tietenkin toimittajalaumaa innostaa alati Hakkarainen, persut ja muut pyhän kolminaisuuden uhkakuvat.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #64

Valitettavasti olet osin oikeassa. Mutta olen varma, että Rinteen päätöksen jälkeen asiallinenkin media keskittyy enemmän SDP:n sisäiseen tilanteeszeen ja sen helmikuun puoluekokoukseen.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Monin suin todettu että uusiutuminen on demarien kohtalon kysymys. Mutta että Lindtmanin komennosss? Itse ainakin olen hänestä saanut mielikuvaa että on jo nuorella iällä humeetiltaan vanhentunut, ettei vallan kalkkeutunut demari.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Matti, nämä ovat vain SDP:n sisäisen opposition mielipiteitä. Kuitenkin kaikki lopulliset ratkaisut ovat SDP:n omia.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Tottakai puolueen ratkaisut ovat puolueen omia. Minä vain itsekseni jahkailin tuota Lindtmanin suosiota. Että voisiko olla takana että SDPn päättävissä elimissä hyvinkin ymmärrettään että imua pitäisi olla nuorempien suuntaan ja Lindtmanissa lyötäisiin kahta kärpästä kerralla, saadaan nuori nokkamies mutta meno jatkuu entisellään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #66

Kaikki on mahdollista, mutta kyllä SDP:ssä on selvästi myös todellista uudistumishalaua. Kuinka se sitten puoluekokouksessa purkautuu en saamme sitten nähdä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlien lähestyessä ei unohdeta demarien suurinta saavutusta; ay-demarit ja asevelisosialistit pelastivat sodan jälkeen tämän maan kommunistien vallankumoushankkeilta. Stalin moitti SKP:ta, mutta ei kiitellyt SDP:ta.

Mistä uusia haasteita tällä vuosituhannelle?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Harri, kyllä haasteitan riittää. Ei tarvitse katsoa kuin ympäröivää maailmaa? Mutta silloin pitää myös nähdä maailman muuttuminen ja pyrkiä sopeutumaan siihen muutokseen mukaan. Entinen ei koskaan enää palaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pakko sanoa vielä sekin, ettei SDP voi ay-liikkeen tuella toimia jatkosssa yhteiskunnan muutosta ja kehittymistä jarruttavana voimana. SDP:kin on otettava maailman muutos huomioon. Miten, sen he päättävät itse.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Pekka kirjottaa, jotta kannatus Rinteen aikana on kasvanut SDP:ssä lievästi.
Paljoks se olikaan, kun Rinne astui remmiin?
Muistini mukaan nykyistä kannatusta voisi siteerata Persujen jytkyyn.
Mutta kun on kyse demareista, joiden motto on "seinät leveällä, katto korkealla", niin onhan se kannatuksen nousu aika heiveröistä, jytkystä puhumattakaan. Tavoitehan kun on puskauutisten mukaan ainakin 44 prossaa.
Eli vassarien kanssa tietynlaiseen vallankumoukseen pyrkiminen.
Vähän yli viidenneksen kannatuksella ei vielä "herrat huonetta rakenna".
Mutta kyll se siittä sanos Manu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinpä. paljon olisi tekemistä. Tänäänkin. Varsinkin, jos SDP haluaa olla jatkossa päättämässä Suomen tulevasta linjasta.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Ensinnäkin, puolueen johdon on irtisanouduttava asuntobisneksestä, kuten VVO. Kansa on äärimmäisen kypsä korkeisiin vuokriin, joista voitot netotaan niin yksittäisille VVO:n hallinnossa työskenteleville kuin ammattiliitoille.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En lähtisi sanomaan sitä, onko kysymyys kaikkein tärkeimmästä asiasta, mutta tärkeästä asiasta kuitenkin. SDP:ssä on paljon asioita, jotka tulisi päivittää tähän päivään.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Se on VVO:lta hyvä osoitus, että toiminnallaan on näyttänyt toteen, mitä raaka "pisnes" yhdessä kansalaisten kasaamien veroeurojen kuppaamisella vuokra-asuntomarkkinoilla saa aikaan. Bravoo VVO ja duunarien edustusliike.
On myös totuuden nimissä muistettava, että VVO ja ay-liike eivät ole ainoat. Kuppaajia ja kiskureita vuokramarkkinoilla näyttäisi olevan pilvin pimein.
Me vuokran maksajat toivomme, että valitsemillamme päättäjillä löytyy oikeudenmukaisuutta ja "munaa" perata perin juurin koko vuokramarkkinasysteemi. Ja ennen kaikkea korjata vääristymät. Katseemme kääntyy tuleviin vaaleihin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

SDP:llä on takanaan mahtava menneisyys ja edessään tylsä tulevaisuus kannattajien kuollessa vanhuuttaan yksi toisensa jälkeen.

Suomen teollisuus kutistunut niin paljon, että se näkyy SDP:n kannattajarakenteessa.

Ehkäpä SDP on hinnoitellut työvoimakustannukset niin korkealle, että se on hävittänyt ydinkannattajiensa työpaikoista liian suuren osan?

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Eikö tuotantovälineiden automatisointi ole merkannut mitään?
Mistä muuten esim. Väänänen kirjoittaa? Yli 20 %:n kannatusko on kutistumista, kun lähtökohta ennen oli jotain 15 %: luokkaa. Aika jännää tää poliittinen laskuoppi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Teuvo, automatisoinnin yksi syy on työn hinnan karkaaminen. Automatio on pitänyt eri tuotannonaloja kilpailukykyisinä, mutta sen myötä myös työpaikat ovat vähentyneet.

Kyllä pitkässä juoksussa SDP:n kannatus on kutistunut. Vielä 90-luvulla SDP:n kannatuksen taso oli 25-28%.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pertti, juuri siksi SDP:n pitää uudistua toisenlaiseen maailmaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pekka, entä kepu ja kok. Maakuntamalli sekä kuntauudistusten vastustaminen tai vaikka esitetyt pakkolait, siinä kaksi esimerkkiä kuinka kesk. ja kok. haikailevat takaisin vanhaan. Toki on sinänsä ymmärrettävää, että katseet pyritään kääntämään kohti SDP:a kun tämä porvarihallitus tekee todella taantumuksellista "kaverikapitalistista" politiikkaa jolla pyritään tuhoamaan kaikki se hyvä joka vuosikymmenien aikana Suomeen on aikaansaatu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Arto, tässä blogissa käsitellään SDP:n nykytilaa ja sen tulevaisuuden haasteita.

Mutta ei se mitään, vastaan kuitenkin. Olen tähän ketjuun jo kirjoittanut selkeästi sen, että suomalainen politiikka tarvitsee SDP:tä vastavoimaksi muille poliittisille liikkeeille. Mutta se ei onnistu, jos SDP pelaa itse itsensä ulos.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Miksi pitää uudistua? Mihin maailmaan? Epätasa-arvoisempaanko? Oikeistopuolueeksiko? Eiks meillä ole jo nyt oikeisto enemmistö päättämässä asioista?
Eli pitäisikö yhteiskuntamme uudistua yksipuolue järjestelmäksi? Olen vahvasti sitä mieltä, että sellainen ei tulisi toimimaan länsimaisen demokratian kannalta. Vai onko sekin jo vanhan aikaista?
Kyllä vallan pitäjät tarvitsevat vastavoimaa. Ainakin jonkun asteista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

SDP:n puheenjohtajakisan osapuolet ajamassa asemiin. Kisa voi alkaa.
http://lassijskelinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226...

Käyttäjän tit1839 kuva
torsti tuukkanen

Demarien pitää nimityksissä ottaa enemmän hajurakoa ay-liikkeeseen.Nyt puheenjohtajan valinta mieluummin
Joku muu kuin suoraan jostakin liitosta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Huomautan kommentoijaa siitä, että US-puheenvuoron sääntöjen mukaan täällä kirjoitetaan aina oman nimen ja tunnistettavan kuvan kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset