plukkala

SDP:n sisäinen yhtenäisyys?

Viimeistään viime kesästä saakka on ollut selvää, että SDP:n nykyinen puheenjohtaja ei ole pystynyt vakuuttamaan kaikkia puolueen jäseniä viimeisen vuoden 2014 puoluekokouksen jälkeen. Viime puoluekokouksessa istuva puheenjohtaja Jutta Urpilainen syrjäytettiin raastavan vaalitaistelun jälkeen. Tämä näkyi selvästi viime viikonloppuna pidetyssä SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa.

Puolue on menossa helmikuun puoluekokoukseen jakautuneena tekemään henkilövalintoja. Antti Rinteen ay-siipi pitää kynsin hampain kiinni entisestä, jota ei enää ole. Osa puolueesta tiedostaa puolueen syvän uudistumistarpeen, mutta Rinne puheenjohtajana ei anna siihen mahdollisuutta.

http://yle.fi/uutiset/3-9307409

Olivat henkilövalinnat puoluekokouksessa mitkä tahansa, ei riitelevä puolue anna hyviä lähtökohtia heti puoluekokouksen pidettäviin kuntavaaleihin.

Jos SDP haluaa pysyä yhtenä johtavana puolueena Suomessa, on sen päivitettävä ohjelmansa ja tavoitteensa tälle vuosituhannelle.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Henkilövalintoja tehdessään puolue päättää myös puolueen linjasta lähitulevaisuudessa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Sinulla on iso dilemma demareiden sisäisistä taistoista? Demareiden sisäisiä on käyty sisällissodasta asti ja ennenkin. Oli Kuusisen linja ja oli Tannerin linja. Eduskunnassa istui hetken vain yksi sd-kansanedustaja.

Kautta vuosikymmenien puolueessa on vaihdellut "oikeisto ja vasemmisto-suuntaus". Kun Rafael Paasio lähti Moskovaan Kekkosen painostuksesta hattu kourassa hakemaan virallista hyväksyntää, päättyi "oikeistodemareiden" länsisuuntautuminen. Väinö Leskinen kiipesi Kekkosen taskuun, Pitsinki siirtyi niin oikealle kuin voi, joutui marginaaliin ja sitten tulikin Sorsa, joka väräytti viisarin taas vasemmalle.

Koiviston (oikeisto-vasemmisto ulkopolitiikassa) ja Lipposen täysoikeistolaisuus vallassa ovat isoja maamerkkejä demareiden historiassa. Nykydemareiden isoin ongelma näyttäisi olevan suunnannäyttäjän puute. Ei oikein mennä mihinkään. Kyllä Harakan pitäisi lähteä ehdolle!

En oikein osta tuota sinun "menneisyyteen ripustuvaan" ikiaikaista hokemaa. Jos ihmisestä tulee demari myöhemmällä iällä, niin ..? Itse pysyn liikkuvan vapaana.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kieltämättä olen usein maininnut demarien uudistumistarpeen. Yhtenä syynä on se, että pidän puoluetta tärkeänä suomalaiselle demokratialle. Siksi heitä aikaajoin asiasta muistutan.

Demarit ovat juuttuneet pitkälti savupiipputeollisuuden aikaan. Sitä vaan ei enää ole. Työ ja koko työntekeminen on muuttunut tällä vuosituhannella täysin. Haluaisin myös SDP:n tulevan tähän aikaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kysehän on vain Reijon ja Antin henkilökemioista, aivan kuten aikoinaan oli Aleksin ja Antin henkilökemioista. Antti Rinne on henkilökemiallisesti vaikeahko tapaus ilmeisesti?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ari, varmasti sitäkin. Niin ympäripyöreästi Paananen äsken a-studiossa puhui.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pekka, ellei SDP ole tässä ajassa niin mikä puolue mielestäsi ememmän on, vihreät, kepu, persut kok. vai mikä? Se mikä toisen mielestä on uudistamista toisen mielestä se saattaa olla pyrkimystä palata vahaan, vanhaan pyrkimistä oli puhtaimmillaan hallituksen, EK:n vaatimuksesta, esittämät "pakkolait"

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ainakin Vihreät, kokoomus ja Keskusta pyrkivät muuttumaan maailman mukana. Tätä ei valitettavasti voi sanoa SDP:stä tällä hetkellä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Keskusta, jos jokin puolue Suomessa haraa muuttuvaa maailmaa vastaan, vai mitä muuta on maakuntahallinnon luominen ja sen kautta sementoida poliittisen asemansa maakunnissa ja kaikki tämän miljardiluokan kustannukset maksatetaan veronmaksajilla. Pekka voisi myös vastata, miksi kokoomusjohtoinen EK ei hyväksy työelämän uudistamista Ruotsin ja Saksan malliseksi, joissa työtekijöillä on mm. myötämäärämisoikeus ja edustus yhtiön hallituksessa. Kun tutustuu tarkemmin tämän hallituksen ohjelmaan, se on kaikkea muuta kuin uudistava, se on pyrkimys palauttaa vanha sanelupolitiikka työelämään ja romuttaa nykyinen hyvinvointiyhteiskunta ja tätä jotkut haluavat nimittää "uudistamiseksi" vaikka tosiasiassa on pyrkimys palata vanhaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #13

Arto, ehkä sinun olisi syytä pohtia mielummin niiden pienyrityksen asemaa, jotka tarjoavat uusista työpöaikoista yli 80%? Jättiyritysten ja savupiipputeollisuuden aika on Suomessa vääjäämättä ohi. Lue myös kommenttini nro 12.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Katsoin hetki sitten a-studion alussa olleen Reijo Paanasen haastattelun. Siinä tuli rivien välistä selväksi puolueen jakautuminen kahteen eri linjaan. Tarkoitan jakautumisessa kahta selkeästi erilaista linjaa. Uudistajat vastaan säilyttäjät.

http://areena.yle.fi/1-3062161

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ainahan niitä kahtiajakoja on ollut ja tulee olemaan. Eikös Aatami ja Eevakin olleet omenasta eri mieltä ja heidän lapsensa tappelivat niin, että yksi jopa kuoli riidan päätteeksi. Kokoomuskin on aika jakomielitautinen pulju. Stubb ajettiin maanpakoon ja Orpo lähtee kohta, jos ei tulosta synny.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

On tietysti muissakin puolueissa kahtiajakoja. Juuri siksi puoluejohto aina välillä vaihtuu. Ei kuitenkaan mielestäni aivan näin näkyviä linjaerimielisyyksiä. Reijo paananen totesi haastattelussaan, että puolueen sisällä on erilaisia toiveita mm. siitä, kuka johtaa puoluetta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

SDP:n seuraavalla puheenjohtajakaudella käydään ainakin neljät eri vaalit? Millaisella puoluejohdolla? SDP päättää siitäkin helmikuun puoluekokouksessaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kaikissa työlämän uudistuspuheissaan SDP:n tulisi muistaa se perussääntö, joka pätee vieläkin. Jos yrityksellä ei mene hyvin, ei sillä kohta ole työpaikkojakaan tarjota.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pekka, olen työskennellyt viidellä eri vuosikymmenellä konepajateollisuudessa ja vastaan ei ole tullut, ehkä muutaman jyrkän siiven kommunistia lukuuottamatta, ainoatakaan "duunaria" joka tuota perussääntöä ei ymmärtäisi. Suomalainen johtamistyyli poikkeaa muista verrakkimaistamme siinä, että Suomessa johdetaan käskyttämällä, jopa pelolla ja se näkyy työpahoinvointina ja ennenaikaisena eläkkeelle siirtymisenä mm. muihin pohjoismaihin verrattuna. Suomalainen palkansaaja olisi huomispäivänä valmis ottamaan käyttöön Ruotsinmallisen työelämän, mutta suomalainen työantaja ei ole siihen valmis vaan takertuu vanhaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei se ainakaan SDP:n ulostuloissa näy. Käskyttäminen ja pelko edustavat huonoa johtamiskäytäntöä. Itse niissä yrityksissä, joissa olen työskennellyt, en sellaista olen tavannut. Työkokemukseni alkoi 60-luvulla. Töissä olen ollut sekä Suomessa, että Saksassa pääsääntöisesti pienemmissä yrityksissä. Viimeiset työvuoteni toimin yrittäjänä. Sitäkin reilusti yli kymmenen vuotta. Siksi näen asiassa molemmat puolet, työntekijöiden ja yrittäjien.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset