plukkala

Erdogan kiristää Euroopan unionia

Euroopan unioni ja Turkki sopivat keväällä siitä, että Turkki rajoittaa pakolaisten pääsyä EU-alueelle. EU lupasi Turkille vastavuoroisesti massiivisen rahallisen korvauksen pakolaisten aiheuttamien kustannusten korvaamiseksi ja sen, että Turkin EU-lähentymisneuvottelut pidetään käynnissä. Kuitenkin Turkin ihmisoikeustilanne on dramaattisesti heikentynyt keväisen sopimuksen ja  Turkin epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen.

Euroopan parlamentti äänesti eilen Turkin ja EU:n lähentymisneuvottelujen jäädyttämisen puolesta. Parlamentti perustei päätöstään journalistien, parlamentin jäsenten, tuomareiden ja valtion syyttäjien vangitsemisilla ja heikentyneillä ihmisoikeuksilla Turkissa.

Tämän päätöksen jälkeen presidentti Erdogan uhkasi avata Turkin rajat pakolaisten pääsylle EU-alueelle. Erdogan mainitsi Turkin elättävän maassaan 3-3,5 miljoonaa pakolaista. Hän kuitenkin unohti mainita sen miljardiavun, jonka EU Turkille juuri siihen tarkoitukseen maksaa.

Asiasta on tänään uutisoinut mm. Yle ja huomattavasti laajemmin Süddeutsche Zeitung.

http://yle.fi/uutiset/3-9315794

http://www.sueddeutsche.de/politik/tuerkei-erdoan-droht-eu-mit-grenzoeff...

Turkin arvot eivät ole tänään lähelläkään Euroopan unionin arvoja. Siksi sen paikka ei ole EU:ssa. Erdoganista itsestään on taas tullut täysin arvaamaton sopimuskumppani.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Turkista on tullut Erdoganin diktatuuri.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Hyväuskoisuus on joskus hyve. Ei kuitenkaan aina.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mm. Angela Merkel on ehtinyt jo kommentoimaan Erdoganin uhkailua.
http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/saksa...

Niko Sillanpää

Aika tyhjä uhkaus. Balkanin reitti on joka tapauksessa Makedonian, Serbian ym. toimien vuoksi tukossa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Meritse Kreikan saarille tie olisi auki. Nythän sitä kautta tulleet sopimuksen mukaisesti palautetaan Turkkiin.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #6

Palautukset ovat toimineet erittäin huonosti, maaliskuusta lähtien on saatu palautettua vain muutamia satoja. Vaihtosopimus on vielä erillinen kitkatekijä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

Se sopimus kuitenkin pysäytti pakolaistutlvan Kreikan saarille.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #8

Ei, vaan tieto, että Makedonian rajalta ei pääse eteenpäin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #10
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tällä hetkellä ainoa reitti pakolaisille suuressa määrin on Afrikasta Välimeren yli Italiaan. Se on myös kaikista reiteistä riskipitoisin.

Niko Sillanpää

Anglosaksinen neutraalimpi media (ei siis Guardian) käyttää näistä Italian reitin yrittäjistä nimeä "migrant", ei "refugee".

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Itse asiaan ei käytellä nimellä ole suurta merkitystä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

EU:n tulisi ottaa Turkki jäsenekseen!

Juha Kuittinen

Taitaa Turkki alkaa veljeilemään Venäjän kanssa.

http://yle.fi/uutiset/3-9221812

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Viimeaikaiset tapahtumatm huomioon ottaen, voi olla?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pertti,, tällainenko Turkki? Heh, heh.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Tuntuu siltä, että Turkki on alkanut pelaamaan liian monilla korteilla. Siihen on ennenkin jotkut valtionjohtajat sortuneet.

Toisaalta onhan se hyvä, että Turkki selkeästi ilmoittaa, että länsi-eurooppalaiset arvot eivät sille sovi. Silloin ei ole kenelläkään epäselvää missä kukin maa ja yhteisö menee. Meillä on meidän arvomme ja teillä on teidän arvonne. Aivan niin kuin Venäjällä on Venäjän arvot ja EU:lla EU:n arvot. Ei niitä kannata yrittää sotkea keskenään. Pidetään vain yllä selkeitä rajoja.

Eiköhän se Turkin EU:hun kohdituva uhkaus ja kiristysyritys pakolaisinvaasiollakin saada tavalla tai toisella ratkaistua. Turkilla on 3 miljoonaa pakolaista. Kyllä on, mutta Syyria on Turkin naapuri, ei EU. Eiköhän Turkki voimiensa tunnossa kykene vaikuttamaan Syyriaan tilanteeseen, ei siis EU:hun, niin että pakolaiset voivat palata turvallisesti takaisin kotimaahansa. Mitä Turkki on tämän hyväksi tehnyt suhteessa esimerkiksi EU:hun tai USA:hab¨n ? No onhan Turkki hyvää pataa nykyjään Putinin Venäjän kanssa. Sekö auttaa Syyriasta paenneita palaamaan kotimaahansa ?

Eihän se ole ensimmäinen kerta, kun joku valtiojohtaja aliarvioi lännen kykyä ryhtyä todellisiin toimenpiteisiin. Toisaalta onhan tämä Turkinkin viimeinen veto herätys EU:lle, että nyt tarttis ruveta yhdessä toimimaan. Tämä tulisi myös EU:n jäsenmaiden kansalaisten ymmärtää, jotta ei tarvitsisi jatkuvasti muistuttaa Euroopan synkästä kylmän sodan aikaisesta historiasta. Silloinhan Eurooppa oli taas kerran jaettu etupiireihin. Ehkä joku Suomesskin vielä muistaa, mikä silloin oli Suomen asema yksi sodan hävinneenä maana Neuvostoliiton kyljessä. Jos ei muista, niin voi lukea sitä koskevaa historiankirjoitusta, jota on nykyjään 1990 -luvun alusta alkaen ollut saatavissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos Turkki itse ilmoittaa, ettei sille länsieurooppalaiset arvot sovi, on täysin selvää, ettei sen paikka ole Euroopan unionissa.

Asian maailmanpolitiikan takia tekee Turkin aseman kyllä ongelmalliseksi. Turkki on Nato-maa. Sen liiallinen lähentyminen Venäjään tuskin on Naton kannallta kovin toivottavaa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset