plukkala

SDP takertuu tiukasti menneeseen

Syksyn kestopuheenaihe, SDP:n kahtiajakautuneisuus  ja puolueen seuraavan puheenjohtajan valinta, on jäämässä Antti Rinteen taputtamiseksi yksimielisesti seuraavalle kaudelle. Tämä ei kuitenkaan paranna puolueen kahtiajakutumista, joka on ollut näkyvissä vuoden 2014 puoluekokouksen jälkeen. Antti Rinteen valinta ilman puheenjohtajakilpailua ei tätä miksikään muuta.

Rinteen mahdollisista haastajista Antti LIndtman on pelattu taitavasti pelistä ulos. Susanna Huovinen ilmoitti itse luopuvansa. Timo Harakka puolestaan ilmoitti harkitsevansa  kisaan lähtemistä, jos joku muukin Rinteen haastaa. Mahdollisista haastajista Tytti Tuppurainen ei ole vielä kantaansa asiaan ilmoittanut. Itse en kuitenkaan usko hänen kilpailuun ilmoittautuvan. Näin ollen Rinteen jatkokausi näyttää itsestään selvältä?

Ylen kyselyn mukaan joku aika sitten 57% puoluevaltuutetuista ilmoitti olevansa valinnassa Antti Rinteen takana, mutta kuitenkin 60% heistä toivoi puheenjohtajuudesta äänestystä. Rinteen yksimleinen taputtaminen seuraavalle kaudelle kuitenkaan tuskin kykenee yhdistämään kahtiajakautunutta puoluetta. Puolue on jakaantunut vanhaan takertuviin ja uudistusmielisiin.

SDP pitää puoluekokoukouksensa kolmen vuoden välein. Eli puolue on menossa valinnoillaan kuntavaaleihin, presidentinvaaleihin, eurovaaleihin, eduskuntavaaleihin sekä mahdollisesti tuleviin maakuntavaleihin seuraavan puheenjohtajansa johdolla. Antti Rinteen johtama puolue saa varmasti taakseen vanhenevan jäsenistönsä ja ikääntyvien kannattajiensa  tuen. Kokonaan eri asia on se, kykeneekö se Antti Rinteen johtamalla poliitiiikalla värväämään uusia nuoria tulevaisuuden tekijöitä joukkoihinsa?

En usko SDP:n uudistumiskykyyn Antti Rinteen johtamalla vanhakantaisella Ay-politiikalla. Se ei kykene huomioimaan yhteiskunnan ja työelämän täydellistä muutosta. Se puolustaa ainoastaan savupiipputeollisuuden aikaa. Suomessa on muutakin kuin menneisyys. Tulevaisuus on nyt tärkeämpää. SDP ei ole vielä kyennyt siirtymään tälle vuosituhannelle.

 

 

.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Miksi kirjoitan SDP:stä? Siksi, että pidän SDP:tä tärkeänä osana Suomen satavuotisen historian aikana rakentamassa suomalaista yhteiskuntaa. Nyt vain se on itse pelaamassa itseään menneisyytensä vangiksi, pienpuolueiden joukkoon.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Syvällisemmin en osaa ottaa kantaa kun ei ole tullut perehdyttyä edes kenenkään puolueohjelmiin. Mutta sellainen tuntuma on, että Urpilaisen syrjäyttämisessä tehtiin demarien tulevaisuudelle hallaa. Alkutaipaleen tarpomisen jälkeen Jutasta mielestäni kasvoi ihan kelvollinen johtaja verrattuna - oikeastaan kehen hyvänsä tämän hetken puheenjohtajaan. Vertaisin vaikkapa RKP:n Haglundiin, joka myös nuoresta iästään huolimatta kasvoi muutamassa vuodessa lähelle valtiomiestasoa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Joka tapauksessa SDP tekee puoluekokouksessaan tärkeän valinnan oman tulevaisuutensa kannalta.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Tuli tosiaan turha lenkki demareille Jutan syrjäyttämisestä.

Näitä tosi kovia kykyjä ei ole missään puoleessa liiemmälti, joten yhtään ei saisi hukata.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Urpilaisen syrjäyttäminen saattoi olla virhe, mutta tuskin hänkään olisi saanut puoluetta uudistettua tarpeeksi. AY-klikki on vain liian vahva.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ay-liikkeenkin valta on murenemassa. Vanhat jäsenet pysyvät mukana, uusia ei uudenlaisen työelämän myötä enää tule ja Loimaan kassa paisuu.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

SDP:n ja etenkin Rinteen kohdalla taitaa olla vielä avoimena Levillä puolitoista vuotta vellonut valtava kohu hissihankinnasta. Siihen on vahvasti sekaantunut myös SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Jouni Palosaari haluaa vielä keskusrikospoliisin selvittävän, onko Antti Rinteen hotellihuoneessa 17. marraskuuta 2013 tapahtunut törkeä petos tai muu rikos.

Lähempi yhteenveto hissihankintoihin liittyvistä tapahtumista IL:n kirjoituksessa.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015050219615835_u...

Tuolla tutkinnan lopputulemalla saattaa olla merkittäväkin seuraamus demareiden politiikan kentässä. Nähtäväksi vain jää milloin tutkinta valmistuu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näiden Levin ja Kittilän tapausten selvittämiseen menee vielä niin kauan aikaa, etteivät ne ehdi valmiiksi ennen SDP:n puoluekokousta. Valitettavasti näin.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Täytyy SDP:n olla todella epätoivoisessa tilanteessa jos T. Tuppuraisen puheenjohtajakseen valitsee. Oululaiset kun tuntevat ko. henkilön Riihisäätiö-Kannisen juoksutyttönä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuten jo avaukseeni kirjoitin, en usko Tuppuraisen kisaan lähtevän.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Puolueelta puuttuvat todelliset poliittiset kyvyt. Niitä ei yksinkertaisesti ole ja tämä asia huolestuttaa minua todella.

Toivon, että Timo Harakka lähtee ehdolle. Hän on hyvä haastaja Rinteelle ja hän on ainoa, joka voi edes hieman saada kannatusta vaikka häviäisikin puheenjohtajavaalin.

Puolueen kannattajat vanhenevat ja siirtyvät pois kannattajien joukosta. Uusia ei toimintaan tule ja tämä on suuri ongelma.
Ajatteleva ja politiikasta kiinnostuneet nuoret menevät muihin puolueisiin. Mitä SDP nyt tekee? Käpertyykö se menneeseen vaan pyrkii Suomen johtavaksi ja suurimmaksi puolueeksi vastavoimaksi porvaripuolueille?

Tässä sitä on ongelmia kerrakseen. Tulevan puoluekokouksen pitäisi kiinnittää huomionsa myös näihin asioihin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos Harakka lähtisi ehdolle, olisi Se SDP:lle hyvä asia. Se voisi toimia herättäjänä puolueelle?

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

SDP on jämähtänyt paikalleen vaikka demarit ovat kautta vuosikymmenien olleet edistyksellinen työväenpuolue.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näin on tapahtunut. Joku demari taisi joskus sanoa että "jotain tarttis tehdä"?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

SDP on kopioinut Perussuomalaisten räksyttävän ja kaikkea vastustavan oppositiopolitiikan Antti Rinteen johdolla. SDP ei oppositiossa ollessan edes etsinyt mitään ratkaisuja yhteiskunnan ja Suomen ongelmiin. Se on ainoastaan vastustanut kaikkia hallituksen tekemisiä, riippumatta siitä, ajoiko se itse hallituksessa ollessaan näitä samoja asioita.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vuoden 2014 puoluekokouksessa toimi ay-juntta.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Menneisyyteen jämähtäminen ei todellakaan ole entiselle mahtipuolueelle, joka suuruuden vuosinaan teki paljon suomalaisen vaurauden ja hyvinvoinnin eteen, kovin kunniakas juttu. Tavallinen kansa tuntuu ymmärtävän SDP:n johtoa paremmin, että se on jämähtänyt menneisyyteen, eikä ymmärrä maailman muuttuneen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

SDP ei kykene uudistumaan, ennenkuin SDP itse tajuaa maailman muuttuneen.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Mitenköhän pieneksi pitäisi mennä ennen kuin älyää uudistua? Demarit tuppaavat olemaan sen verran paksukalloisia ettei oppi helposti mene perille.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #21

Odotellaan,katsotaan, mitä kuntavaalit kertovat Antti Rinteen esikunnalle?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

EU:ssa ei työkansa juhli, sen näkee varsinkin maissa jotka ovat ottaneet euron riesakseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja Makkonen jatkaa samalla yhdenasian linjallaan, yhtä vanhentuneesti kuin SDP:kin tavallaan.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Pekka on täysin asian ytimessä. Säälittävä kohtalo tärkeän puolueen joutuessa ay-korporaation pankkivangiksi. SDP.n pitäisi olla uskottava, nykyaikainen vastavoima oikeistoakselille ihan vain rehdin kilpailuasetelman takia. Tämän vuoksi olen riippumattomana oikeistolaisena ko puolueen ja sen edustajien ainaisena dissaajana, nykyisin melkein joka toinen päivä. Kauas on gloria karannut Väinö Tannerin ajoista vaaran vuosien yhteydessä. Suoraselkäisyys on vaihtunut järjestösuhmuroinniksi ja sitten vielä ihmettelevät, miksi puolue ei vetoa uuden ajan Pisa-toivoihin. Harakka olisi fressi puheenjohtaja ja vielä melko vasemmistolaisella agendalla. Puiolueen soisi nostalgoida punakaartien tapaan ja valita uusi johtaja huutoäänestyksellä vaikka mikään ei tunnu auttavan muumion elpymiseen nykyaikaan ja siinä varteenotettaksi tekijäksi. Hieno blogi, Pekka Lukkal!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Veikko, juuri tästä samasta syystä olen syksyn aikana kirjoittanut useita blogeja SDP:stä. SDP:tä tarvitaan vastavoimaksi nykyiselle oikeistopolitiikalle, mutta siksi ei se enää kykene menneisyyteen takertuvalla viime vuosituhannen politiikallaan. Kiitos kehuista!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se on demareiden tappio, jos Rinne jatkaa, mitään isoahan tuskin lähiaikoina tapahtuu, mutta se hiljainen hiipuminen vasemmistolla on koko ajan menossa.

Omituista, että eivät itse ymmärrä tätä meneillään olevaa murrosta, vaan pitävät kiinni vanhasta kuin hukkuva köydestä.

Demareiden kannatus tulee varmasti putoamaan jos nkymeno jatkuu, Rinne voi voittaa seuraavat eduskuntavaalit, mutta se jää sitten viimeiseksi voimannäytöksi. Nämä opposition populistiset ulostulot varmasti iskevät vielä silmille vaalivoiton jälkeenkin.

Suomen tilanne ei muutu mihinkään ja seuraavien vaalien jälkeen tulee vielä isoja säästöjä eteen ja se lopullisesti pudottaa demarit jakkaraltaan.

Jos nyt demarit heräisivät ja lähtisivät rohkeasti uudistamaan politiikkaansa ja jättäisivät ay-liikkeen asioiden ajon ja keskittyisivät tasapuolisesti suomen ja suomalaisten eteenpäin viemiseen, niin vielä olisi mahdollisuuksia.

Uudistus ei Rinteen johdolla onnistu koskaan, työkaluja ei ole tämänkään hallituksen vertaa, joten ainoa mitä tulemme näkemään seuraavassa hallituksessa on verojen iso korotus. Kun vaihtoehdottomuus ja uskallus puuttua rakenteiisin puuttuu, niin siinä sitten vajotaan pikkuhiljaa koko suomi syvemmälle.

Ei uskaltanut tämä porvarihallituskaan puuttua rakenteisiin, ay-liike pelotti liikaa, voiko joku kuvitella, että työmarkkinat mitenkään uudistuvat demareiden johdolla, se on mahdotonta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Muuten puhut kuin minun suullani, mutta en usko SDP:n kannatuksen kantavan edes vuoden 2019 vaaleihin saakka, jos Rinne jatkaa puheenjohtajana. Maailma muuttuu koko ajan vanhaa SDP:n ja ay-liikkeen politiikkaa vastaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Juu, se voi olla noinkin, tietysti se riippuu paljon siitä miten tämä kehitys Suomessa ja Euroopassa etenee. Sellainen olo on kyllä mullakin, että se yleinen ilmapiiri alkaa kääntyä ay-liikettä ja demaripolitiikkaa vastaan.

Mutta on niillä kuitenkin vielä tämä hautajaissaattuekannatus ja kun siihen lisää populistisen oppositiopolitiikan, niin on se mahdollista, että vielä kerran saadan jonkunmoinen vaalivoitto.

En vaan ymmärrä, että onko siellä puolueessa täysin laput silmillä kulkevia ihmisiä, Harakka on ihan normaaleilla nykyaikaisilla mielipiteillä ''järisyttänyt'' puolueväkeä. Se jos mikä kyllä osoittaa, että kaikki mikä viittaakin uudistamiseen on demareille vierasta.

Ei Harakkaa kuitenkaan valita, vaikka lähtisikin, voi jopa olla että se on ulospäin tarkoituksellista osoittamista, että meillä on muitakin ehdokkaita.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #27

Harakan puheet ovat aiheuttaneet toistaiseksi ainoastaan kovaa muutosvastarintaa ja pyrkimystä omien vanhojen asemiensa säilyttämiseen. Vielä ainakaan eivät puolueessa ole silmät avautuneet.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

"En usko SDP:n uudistumiskykyyn Antti Rinteen johtamalla vanhakantaisella Ay-politiikalla. Se ei kykene huomioimaan yhteiskunnan ja työelämän täydellistä muutosta. Se puolustaa ainoastaan savupiipputeollisuuden aikaa. Suomessa on muutakin kuin menneisyys. Tulevaisuus on nyt tärkeämpää. SDP ei ole vielä kyennyt siirtymään tälle vuosituhannelle."

En ihan hahmota, mitä se "tälle vuosituhannelle siirtyminen" tarkoittaisi demareille, ja miten muut puolueet ovat siirtyneet "tälle vuosituhannelle"? Jos katsotaan tilannetta tällä vuosituhannella esim. viime eduskuntavaalien alla, niin siirtyivätkö esim. nykyiset hallituspuolueet "tälle vuosituhannelle" luvatessaan olla leikkaamatta opiskelusta ja sitten vaalien jälkeen rikkoessaan vaalilupauksiaan? Kumpi on enemmän "tätä vuosituhatta", se että luvataan olla tekemättä, vai että sitten tekeekin sen, mitä on luvannut olla tekemättä?

Persut ovat sitten vielä ihan oma lukunsa tässä "tälle vuosituhannelle siirtymisessä". He ovat siirtyneet "tälle vuosituhannelle" niin voimallisesti, että kaikki vaalilupaukset on rikottu. Kaikkein köyhimmiltä viedään ja puheenjohtaja vain hörähtelee.

Itse asiassa kun puhumme "viime vuosituhannelle jämähtämisestä", se voi tarkoittaa myös sitä, että puolustetaan vanhakantaista "hyvinvointiyhteiskuntaa", missä ideana on, ettei kaveria jätetä. Täytyy huomata, että esim. nykyhallitus oikeastaan haluaa siirtyä takaisin viime vuosituhannelle, missä vallitsevat kolkytlukulaiset työolot, missä köyhä on täysin armopalojen varassa ja missä rikkain prosentti saa vapaasti ahnehtia veroparatiisien ja muiden kikkailujen avulla sitä ennen vähän yhteisempää varallisuuttaamme.

Mutta ihan mielelläni kuulisin, miten esim. nykyiset hallituspuolueet ovat siirtyneet "tälle vuosituhannelle"? Ovatko kätilöt avustaneet tässä toiminnassa?

ps. Harakka on kyllä hyvä ehdokas.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vuoden 2015 vaaleissa SDP sai historiansa huonoimman vaalituloksensa. Se menetti kannatustaan perinteisten kannattajiensa tyytymättömyyden takia. Näistä "menetetyistä sieluista" suuri osa äänesti populistista protestipuoluetta, Perussuomalaisia. Osa ei äänestänyt ollenkaan.

Nyt perussuomalaisten petettyä kaikki lupauksensa, osa SDP:n kannattajista on palannut takaisin, mutta kuitenkin puolue on menettänyt 90-luvun kannatuksestaan merkittävän osan. Puolueen jäsenistö ja kannattajat ikääntyvät. Nuoria ei tule enää mukaan. Jo näiden asioiden luulisi herättävän puolueen. Puolue ei vastaa enää nuorten odotuksia. He valitsevat muita paremmin omaan elämäntilanteeseensa sopivia vaihtoehtoja.

Työelämä on muuttunut täydellisesti. Savupiipputeollisuuden tyäntekijöiden määrä vähenee kaiken aikaa. Uudet työpaikat ovat muualla. Nuorille on tarjolla ainoastaan työpaikkoja pieniin yrityksiin. Pätkätyöllisyys on kasvanut. Itse itsensä työllistäminen on kasvanut räjähdysmäisesti. Tähän uudenlaiseen työmaailmaan ei SDP ole kyennyt vastaamaan. SDP ja Antti Rinne ajavat ay-liikkeen vanhaa savupiipputeollisuuden ja sen työntekijöiden asiaa. Samalla unohtaen muut.

SDP ei näe tätä muutosta vieläkään. Enkä usko, että Antti Rinteen johdolla se ei siihen pysty jatkossakaan. Tämän muutoksen useat muut puolueet ovat kyenneet havaitsemaan.

Luulisi siinä olevan jo kylliksi syitä tarkastella omaa puoluettaan itsekriittisesti ja herätä nykypäivään.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Et oikeastaan vastannut kysymykseeni joka koski demareiden lisäksi, hallituspuolueiden kykyyn vastata työolojen muutokseen. Se on harmittavaa. On nimittäin niin, etteivät "aktiiviset työelämän heikennykset" ole hallituksen ulkopuolelta tulevia ehdotuksia.

"Savupiipputeollisuus" on edelleen merkittävässä osassa Suomen kansantaloutta. Viimeksi tänään raportoitiin metallin ja paperin merkittävistä lisätilauksista. Myös kansalaisten usko yhteiskunnan - ja omaan taloudelliseen kasvuun on korkeinta sitten vuoden 2011? Hyviä uutisia-

Mitä mieltä olet nykyisen porvarihallituksen toiminnasta? (osa2)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #33

Paljon ei ole porvarihallituksenkaan toiminnassa kehumista. Itse asiassa vastasit siihen osittain itse.

Kansalaisten usko on noussut korkeimmalle tasolleen yhteiskunnan ja oman talouden kasvun osalta sitten vuoden 2011. Pidän uutista toivoa antavana.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #35

Eli siis kaikesta huolimatta. Talous määrää ja hallitus legaalina toimijana on sivuraiteilla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #37

Markkinatalousmaassa ei politiikan ja hallituksen tehtävänä ole osallistua yritysten toimintaan aktiivisesti. Sen tehtävänä on antaa talouselämälle ympäristö, jossa yritykset voivat kannattavasti toimia ja työllistää.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Voin vielä vastata, että Jutta tuli liian aikaisin ay-juntturoille, jotka tekevät "Vakavaa Politiikkaa". Mutta kannattaa miettiä, miksi jotkut puolueet ovat olemassa yli sadan vuoden jälkeen. Ovatko ne niitä feikkejä, onneksi toivo elää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #36

Jutta ainakin pyrki puoluettaan uudistamaan. Hän pyrki selvästi etääntymään ay-liikkeestä. Tämä vain ei silloin, eikä vieläkään sovi ay-liikkeelle. Joten olet mielestäni johtopäätöksessäsi oikeassa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Lukkala näköjään käyttää vanhaa metodia, kun "valhetta toistaa tarpeeksi se muuttuu totuudeksi" siksi niin monta blogia samasta aiheesta, SDP:n tilasta on Pekka paasannut. Pekka ei ole tainnut huomata, että meillä on maassa porvarihallitus, joka haluaa "uudistaa" Suomea, palaamalla vanhaan, luokkayhteiskuntaan, onko tämä tosiasia veli Lukkalalta jäänyt kokonaan huomaamatta. Kokoomus ja kepu, eivät koskaan ole olleet suomalaisen yhteiskunnan uudistajia, eivät sitä ole nytkään ja on luojan lykky, että meillä on vahva AY-liike ja SDP, jotka puolustavat suomalaisen palkansaajien asemaa, joka on heikko, kun sitä verrataan Suomeen rinnastettaviin maihin kuten vaikka Ruotsiin tai Saksaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Arto, itsekrittisyys on vaikeaa, niin varmaan SDP:llekin. Olen tuomut kirjoituksissni myös ilmi sen, että pidän sen olemassaoloa Suomen puoluekartalla tärkeänä. SDP:n olisi jo aika uudistua, jos se sillä kartalla haluaa pysyä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Aivan varmaa on kuitenkin se, ettei SDP kannatustaan kykene nostamaan nykyisellä Perussuomalaisilta kopioidulla populistisella kaikkea vastustavalla oppositiopolitiikallaan. Se kortti on Suomessa jo kerran katsottu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset