plukkala

Saksan puolueet, Trump, Merkelin jatko

Saksassa toteutetaan useita mielipidemittauksia puolueitten kannatuksesta joka viikko. Ne toteutetaan nopeasti muutamassa päivässä ja julkaistaan välittömästi. Täten saadaan nopeasti tietää, miten yksittäiset asiat vaikuttavat puolueitten kannatukseen. Tulokset eivät aina ole aivan yhteneviä, mutta kuitenkin samansuuntaisia.

Trump voitti marraskuun alussa Yhdysvaltojen presidentinvaalit. Useat politiikkaa ammatikseen analysoivat olivat sitä mieltä, että Trumpin voitto antaa vetoapua populististen puolueitten kannatukseen Euroopassa. Saksassa näin ei näytä käyneen. Niiden gallupien tulokset, jotka on tehty Trumpin valinnan jälkeen Saksan populistisen puolueen, AfD:n, kannatus  ei ole kääntynyt nousuun, pikemminkin lievään laskuun.

Pari viikkoa sitten Angela Merkel ilmoitti halustaan jatkaa CDU:n puheenjohtajana. Tämä tarkoittaa sitä, että Merkel on todennäköinen CDU/CSU:n kansleriehdokas tulevan syksyn Saksan liittopäivävaaleissa. Tämän ilmoituksen merkitystä on Saksassa myös analysoitu. Niiden jälkeen toteutetuissa gallupeissa CDU/CSU:n kannatus kääntyi selvään kasvuun. Se nousi kyselyissä pari-kolme %-yksikköä. Unionipuolueiden kannatus on ollut tällä tasolla viimeksi vuoden alussa, jonka jälkeen se AfD:n kannatuksen kasvun myötä laski useita %-yksiköitä.

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eli ainakaan Saksassa vetoapua Trumpin voitosta AfD ei näytä saavan, saa nähdä, miten sitten populistiset puolueet muissa Euroopan maissa?

Näyttää siltä, että Saksassa ei ole varteenotettavaa vaihtoehtoa Merkelille, ainakaan toistaiseksi.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Noita mielipidemittauksia luin aamulla jostakin aviisista. Erityisesti suurissa maakunnissa, kuten Nordhein-Westfalen - AfD;llä oli vastatuuli. EU:n kannatus näytti kohonneen - ja erityisesti 18...25 vuotiaiden parissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tähän AfD:n kannatuksen laskuun vaikuttaa myös puolueen jatkuva julkisuudessa käyty sisäinen riitely.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset