plukkala

Saksa, CDU reivaa puoluekokouksessaan oikealle

CDU on reivaamassa oikealle. Tämä tuli ilmi puolueen Essenissä pitämässä puoluekokouksessa. Painetta tähän reiviin antaa suuri pakolaistulva, nouseva populistisen AfD:n kannatus ja sisarpuolue CSU:n tiukempi turvapaikkapolitiikka. Toisaalta linjanmuutos voi jopa repiä puoluetta hajalle.

Angela Merkel valittiin jälleen puolueen puheenjohtajaksi lähes 90%:n kannatukselle. Merkel on ollut CDU:n puheenjohtaja jo vuodesta 2000 alkaen. Merkel piti valintansa jälkeen yli tunnin kestävän puheen Saksan ja Euroopan haasteista. Merkel lupasi, etteivät viime loppukesän tapahtumat toistu viitaten pakolaistulvaan. Hän totesi myös, ettei Saksaan saa syntyä rinnakkaisyhteiskuntia, joissa Saksan lakeja ei kunnioiteta. Merkelin mukaan myös burkhan ja nigabin käyttö pitäisi kieltää aina silloin kun kielto on oikeudellisesti mahdollista. Hän sai puheelleen lähes 10 minuuttia kestäneet suosionosoitukset.

Puoluekokous päätti myös kaksoiskansalaisuuden kieltämisestä niukalla enemmistöllä. Tämä kielto ei kuitenkaan koskisi EU:n ja Sveitsin kansalaisia, mutta Saksassa on paljon esim. Turkin ja Saksan passin haltijoita. Saksassa kaksoiskansalaisuus hyväksyttiin Saksassa vasta vuonna 2014 nykyisen CDU/CSU:n ja SPD:n hallituskoalition aikana. Kuitenkaan kaksoiskansalaisten määrää Saksassa ei tiedä kukaan. On kuitenkin arvioitu, että heitä olisi muutamia miljoonia. 

Kaksoiskansalaisuuden avaaminen uudestaan voi kuitenkin olla vaikeaa. Tätä puoluekokouspäätöstä Angela Merkelkin pitää vääränä eikä mikään muu puolue AfD:n lisäksi sitä kannata.

http://yle.fi/uutiset/3-9339532

http://www.sueddeutsche.de/politik/doppelte-staatsbuergerschaft-die-cdu-...

http://www.sueddeutsche.de/politik/heribert-prantl-die-cdu-entfernt-sich...

http://www.sueddeutsche.de/politik/doppelte-staatsbuergerschaft-sich-zwi...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Millä perusteella burkhakielto tai kaksoiskansalaisuuden kielto ovat oikeistolaisuutta?

Eikö se, että valtiovalta kontrolloi kansalaisten pukeutumista muistuta enemmäkin vasemmistolaisia totalitaarisia järjestöjä a la Maon Kiina?

Pukeutumisen vapauden puolustamisen lisäksi uskonnonvapauden puolustaminen on ollut perinteisesti enemmän oikeuston heiniä. Vasemmistolla uskonnot ovat olleet oopiumia, minkä pössyttelystä olisi päästävä eroon.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jiri, kyllä kysymyksessä on koko turvapaikkapolitiikan kiristämisestä ja paine CDU:n linjan kiristämiseen tulee juuri oikealta.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Sikäli kun AfD edustaa oikeistoa.

Vähän samalla tavalla, kun on vaikea sanoa et onko Donald Trump talouden elvytysesityksineen oikeistolainen vai vasemmistolainen figuuri. Ainakin hänen kannattajakuntansa on aika identtinen perinteisen vasemmiston kannattajakunnan kanssa: vallankumouksellinen työväenluokka.

Niin ikään kyllä se oli kylmänsodan aikana oikeisto, joka vaati turvapaikkapolitiikan löysentämistä ja porvarillisten ihmisoikeuksien kunnioittamista. Reagan halusi Berliininmuurin nurin. Neuvostoliitossa ei tällaista ongelmaa ollut.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #3

Painetta tulee myös baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n taholta.

Oikeistolaisuutta tavallaan edustaa myös burkha-kielto ja maan lakien kunnioittaminen, vähän tapaan: "Maassa maan tavalla tai maasta pois".

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

CDU on perinteinen Saksan sodanjälkeisen ajan keskustaoikeistolainen puolue. Kuinka paljon puolueen linja oikeasti muuttuu, sitä ei varmaan kukaan tiedä vielä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Nämä CDU:n uudet linjaukset ovat erittäin merkittäviä koko Euroopan Unionia ajatellen. "Herzlich Willkommen" saa eteensä Vielleicht (ehkä) sanan. Varmasti Merkel on asiaansa ja uudelleen asettumista pohtinut kuukausikaupalla. Kuten itsekin on ilmoittanut. Mutta pakko se jonkun on olla ankkuri. Tilanne Ranskassa, Italiassa, Hollannissa, Unkarissa ja tietenkin Iso-Britanniassa on niin sekava, että tarvitaan yksi isoista valtioista, joka ei hötkyile. Merkelille täytyy antaa pisteet, että pystyy muuttamaan kurssiaan näinkin paljon.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Itse odottelen, miten tämä lijan tarkistus näkyy Merkelin kampanjassa ensi vuonna? Eli otetaanko sillä vain pois vaaliaseita AfD:ltä?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Oikeastaan ennakoitavissa oleva juitska. Kunhan pitää sen maltillisen populismin linjan aivan kuten PerusSuomalaiset täällät Kotimaassamme.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Itse en pidä CDU:ta millään tavalla populistisena liikkeenä, en edes maltillisessa mielessä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Helsingin Sanomissa on tänään hyvä artikkeli CDU:n puoluekokouksesta Essenissä.
http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005002014.html

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset