plukkala

Helsingin Sanomien joulukuun puoluegallup

Viime ek-vaalien jälkeisissä puoluitten kannatusmittauksissa näyttää tilanne nyt varsin vakiintuneelta. SDP:n kannatus on noussut vaaleista noin 5%-yksikköä. Keskustan ja Kokoomuksen kannatukset on viime vaalien jälkeisissä mittauksissa pysynyt koko ajan osapuilleen viime vaalien lukemissa.

Myös vihreiden kannatus on viime vaaleista noussut merkittävästi, mutta se ilmeisesti saavutti huippunsa viime kesäkuussa. Sen jälkeen jälkeen Vihreiden kannatus on trendin omaisesti laskenut pikkuhiljaa, ja on nyt 11,2%.

Perussuomalaisten kannatus romahti vuosi sitten syksyllä ja on nyt vakiintunut noin 10%:n tasolle pysyvän oloisesti.

http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005008717.html

Puolueitten kannatuksia seuraavalle seuraavat niiden kannatuksiin vaikuttavat asiat tulevat esiin seuraavissa gallupeissa jo ennen kuntavaaleja. Niistä itse pidän mielenkiintoisimpina asioina SDP:n puoluekokouksen vaikutuksia SDP:n kannatukseen ja miten Kansalaispuolueen puoluerekisteriin merkintä näkyy ryhmä muut kannatuksessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos ryhmä muut kannatus merkittävästi nousee Kansalaispuolueen vetoavulla, keneltä se kannatus on sitten pois?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Pekka, jostain syystä en saanut ryhmän Muut kannatusta klikkaamallakaan näkyviin, jotta paljonkohan se nyt on? Ylen gallupissa oli muistaakseni jonkin verran yli 2 %.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässä HS:n joulukuun gallupissa se oli 2,6%.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tärkeämpi kuin ryhmä muut, on kantaansa ilmoittamattomien osuus. Viime aikoina se on ollut huomattavan korkea, yli 40 % tasossa ja se tekee näiden galluppien ennustearvon varsin huonoksi. Minusta kannattaisi pohtia sitä, mitä noin korkea kantaansa ilmoittamattomien osuus kertoo.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #18

Jaakko, on sitä pohdittukin. Se kertoo siitä, että suuri osa jättää yksinkertaisesti äänestämättä. Toisaalta se kertoo siitä, että puolueuskollisuus on laskemassa ja aikaisempaa useammat ovat tarvittaessa vaihtamaan puoluekantansa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #20

Aivan oikein. Lisäksi se voi kertoa tyytymättömyydestä politiikan teon tasoon ylipäätään. Vastaaja ei katso mitään puoluetta sen arvoiseksi, että ilmoittautuisi sen kannattajaksi. Hän voi kuitenkin äänestää pienimmän pahan periaatteella, ja sieltä ne yllätykset kumpuavat.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #26

Tämäkin pitää paikkansa. Monet ovat joutuneet näin toimimaan jo vuosikausia. Mutta se kertoo myös siitä, että äänestäjät ovat aikaisempaa valmiimpia toimimaan hetkessä.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Sipilä-gate iski vasta aivan lopussa. ”Kohu osui yksiin vain noin viikon verran aineiston keräämisen kanssa, joten syvällisempiä vaikutuksia voi tarkemmin arvioida vasta tuonnempana” Keskusta hyvon todennäköisesti on menettänyt kannatustaan, samalla kun Vihreät ovat saaneet kannatustaan takaisin opintotuki leikkauksen vuoksi. Ne eivät vielä näy, mutta vaikuttavat jo Ylen gallupissa vuoden vaihteessa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olet aivan oikeassa. Se Sipilä-Yle sotku ei ehtinyt tähän gallupiin vaikuttaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Teenpäs villin veikkauksen ja väitän, että Sipilä-kohu tulee näkymään Keskustan kannatuksen nousuna. Niin vähän villoja on kohusta jäänyt jäljelle, että useampi kokee tapahtuneen enemmän Sipilään kohdistuneena vihamielisenä panetteluna kuin YLEn sananvapauteen kohdistuneena painostuksena.

Kansan kahtiajako pahenee, koska tilannetta ajetaan Sipilän henkilöön kiteytyväksi valinnaksi. Perinteinen Kepu-viha pyritään nyt kanavoimaan Sipilään ja Sipilän kautta mutta toisaalta sitten myös moni Keskustan ulkopuolinen näkee Sipilän yrittävän kääntää politiikan suuntaa enemmän yhteisten ratkaisujen hakemisen suuntaan.

Tässä pelataan nyt kohtuullisen kovilla panoksilla, kun politiikka kärjistetään yhteen henkilöön.

Kirsikkana kakun päällä olisi tosiaan, että talous lähtisi nousuun. Tosin Sipilän tuntien en usko hänen vaativan edes siitä ansiota hallitukselle... Hän tietää varsin hyvin sen totuuden, että menestyksessä onnella on kuitenkin suuri merkitys, joten sitä ei kannata omia vaan ottaa vain se vastaan ja jatkaa työntekoa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Juho, pidän pienenä ihmeenä jos Yle.Sipilä kohu nostaa Keskustan kannatusta.

Muusta osasta kommentissasi olen samaa mieltä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #10

Pekka, mielestäni Ylen sisäinen tunarointi ja "aikuisten ihmisten" uhriutuminen sataa loppujen lopuksi Sipilän laariin. Ylen toimittajakaartiin voisi toimittaa hame-ja housukankaita. Ja johtajat + hallitus voisivat jämäköityä kunnolla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #14

Koko Yle-Sipilä kohu ei ollut kaunista katseltavaa kummankaan osapuolen toiminnan suhteen. Toivottavasti tällaisilta kohuilta jatkossa vältytään.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Talous on lähtenyt nousuun. Lähes tulkoon kaikilla toimialoilla. Vaikka kikyn vaikutus alkaa vasta ensi vuonna. Viennin kasvu noin 1,5% v.2017 ja yli 2% v.2018 ovat todennäköisiä, jos turvallisuuspuolella tilanne ei nykyisestään pahene. Euroalue ja Ruotsikin vetää- Venäjäkin elpyy hitaasti. Metsäteollisuuden investointien käyttöönoton myötä logistiikka saa sysäyksen, mikä lisääntyvien kuljetusten myötä laittaa painetta tiestön ylläpitoon. Kumuloi työtä maanrakennukseen. Meyer ja MB lisäsivät uskoa suomalaiseen yrittäjäkuntaan (myös pk-sektorilla). Hallitus saa noususta nostetta - ja miksipä ei saisi. Voisivat vielä laittaa pökköä pesään. Ainakin kuljetusten (tiet) ja satamien turvaaminen vaikka kohdistetulla elvytyksellä. Nyt sille on tilaa kun vienti ja kotimaan kysyntä alkaa vetää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #12

Seppo, juuri näissä asioissa tulee esiin se kasvupotentiaali nykyisille hallituspuolueille. Se Keskustan kasvun potentiaali ei tule Yle-Sipilä kohusta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #12

Osaako tämä kansa ottaa uutisen ("talous on lähtenyt nousuun") kannustuksena ahkerointiin, vai luetaanko se lupauksena rentoutua?

Oppositio ainakin ottaa talouskasvun suhteen käyttöönsä väittämät "se tapahtuu hallituksesta huolimatta" sekä "meidän toimillamme nousu olisi käynnistynyt aikaisemmin ja ilmenisi nopeampana".

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #16

Ja mitä muuta he voisivatkaan sanoa?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #17

Eivät mitään, mutta nuo normaalit repliikit on osattava lausua ehdottoman pokkana!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #19

Oppositiopuolueiden pokka pitää kuten aina ennenkin. Riippumatta siitä ketä kulloinkin oppositiossa istuu.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Vilkaisin käyrät linkin takana. Mielestäni kahden puolueen tilannetta kannattaa kommentoida, ja niitäkin vain ohimennen.

Demareilla menee varsin hyvin. Hesari itse on se, joka kesällä alkoi kirjoitella Antti Rinteen aseman vaikeutumisesta. Juuri niinhän media toimii: jos ristiriitaa ei ole, sitä ryhdytään virittelemään. Kannatuksen taso ei ole peruste etsiä tehokkaampaa puheenjohtajaa.

Ainoa edes jonkinlainen muutostrendi on vihreiden alamäki, joka tosin sekin on kaukana dramaattisesta. Pelivaraa perussuomalaisiin ja vasemmistoon on vielä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Teit samat havainnot kuin minä. Mutta jos tarkastellaan näitä puolueitten kannatuksia tällä vaalikaudella, ei voi millään ohittaa Perussuomalaisten kannatuksen romahtamista.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Vaalikauden aikana persu-kannatus on huvennut kutakuinkin puoleen. Mutta päättyvän kalenterivuoden mittaan muutosta ei ole käytännössä tapahtunut lainkaan. Trendien uhmaaminen on ollut tyypillistä perussuomalaisille, joten vastustajien on edelleen syytä pitää silmällä persujen kannatuskehitystä.

Vaikka Soini kumppaneineen tekee nyt hallituspolitiikkaa, on perussuomalaiset yhä tämän maan populistisin puolue, jonka "aate" on saavuttanut huomattavaa menestystä myös kansainvälisesti. Voisiko siis brexit-Trump -kehitys jättää Suomen väliin, vaikka se muuten kukoistaa joka puolella?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

Tuomo, kyllä eri puolueiden puoluetoimistoissa tarkkaan seurataan puolueitten kannatusta, myös Perussuomalaisten. Siitä ei varmasti tarvitse huolta kantaa.

Myöskään muissa Euroopan maissa populististen puolueitten kannatuksen ei näytä enää merkittävästi olevan kasvussa. Päinvastoin hiipumaan päin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #11

En sanoisi, että esimerkiksi Saksassa AfD olisi hiipumaan päin. Se vain on normaalissa laskuvaiheessa huikean nousun jälkeen. Vasta vuoden päästä nähdään, oliko kyseessä myös lopullinen huippu. Edelleenkin, mikään puu ei kasva taivaaseen saakka, joten populististen puolueiden ei tarvitse hävetä kasvun taittumista. Nyt sitten katsotaan, mitkä niistä kääntävät kannatuksen myös vastuulliseksi politiikaksi ja ottavat paikan myös päätöksenteossa.

Tosin Merkel on edelleen Euroopan kova ämmä, joten siinä on AfD:llekin miehen vastus. Olin varma, että hän jää syrjään mutta ilmeisesti CDU:lla ei ollut muutakaan vaihtoehtoa tässä tilanteessa.

En vielä alkaisi heittämään multia Perussuomalaistenkaan arkulle. Soini on ottanut todella erilaisen asenteen päästyään hallitukseen eikä hän ainakaan vielä näytä hermoilevan kannatusluvuilla. 20% ei ehkä ole juuri nyt saavutettavissa mutta pienoista nousua kuitenkin. Ja jo se saattaa riittää katkaisemaan SDP:n ja Vihreiden hallitustien myös 2019. Rinteeltä saattoi olla ratkaiseva virhe ja Suomelle ratkaiseva onni, että hän ei osannut neuvotella Sipilän kanssa. Hyötyniemen 'Enformaatioteoria' on jäänyt lukematta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #22

AfD:n kannatuksen nousu oli keväällä todella valtaisaa. Huippunsa se saavutti kesällä ja ja alkusyksystä. Sen jälkeen on tullut alaspäin pari %-yksikköä ja on nyt noin 12-13%:n tasolla. Saksassa tehdään useita mielipidemittauksia puolueiden kannatuksesta joka viikko. Alla kooste niistä.

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

Eri puolueitten kannatuksen kehitystä voi seurata klikkaamalla kunkin tutkimuksen tekijän nimeä puolueitten kannatusten yläpuolella.

AfD:n kannatuksen kasvu alkuvuonna söi eniten CDU:n kannatusta, mutta nyt AfD:n kannatuksen laskiessa on CDU:n kannatus toipunut vastaavasti.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Puolueet joutuvat tarkistamaan ehdokkaan taustat.

Näin kävi demarivaltuutetulle Savonlinnassa

http://www.ita-savo.fi/uutiset/lahella/sdpn-piirin...
-------

Mikkelissä ei paikallinen demarikansanedustaja kestänyt paikallislehteä
http://www.lansi-savo.fi/mielipide/kolumnit/paatoi...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuten totesit, kaikki puolueet joutuvat näin toimimaan.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Vihreiden kannatus on laskenut kuusi kuukautta putkeen. En osaa ihan heti sanoa onko syynä vain Ville Niinistön mediahuomion vähentyminen vai puolueen kannattajien siirtyminen johonkin muualle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Trendi on kesän jälkeen ollut kuitenkin selvä. Jotakin on selvästi tapahtunut.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Noin vuosi sitten Timo Soini valoi uskoa kannattajiinsa. Hän totesi, että jos puolueen kannatus nousee esimerkiksi 0,2%-yksikköä jokaisessa gallupissa ennen tulevia vuoden 2019 vaaleja, saavuttaa se ja jopa ylittää viime vaalien Perussuomalaisten kannatuksen. Nyt vuosi on mennyt siitä, ja Perussuomalaisten kannatus sahaa tasolla alle 10%?

Käyttäjän seppolappalainenkoti kuva
Seppo Lappalainen

Pekka katsoo nyt galluppeja niin kuin ne mukamas kertoisivat vaalituloksen.

Vaaleissa perussuomalaisten kannatus on huomattavasti suurempi kuin mielipidemittaukset kertovat, fakta juttu! Syynä se kun suuri joukko ihmisiä ei yksinkertaisesti kerro kantaansa ennakkoon. En minäkään kerro, tästä syystä pystyn analysoimaan täysin puoluettomasti politiikkaa. En katso asioita minkään puolueen lasien läpi, ettäs tiijät!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Seppo, uskon tällä palstalla kaikkien tietävän, että mielipidetutkimukset eivät ole sama asia kuin vaalit. Jopa minäkin sen tiedän. Saatat olla oikeassakin siinä, että Perussuomalaisten kannatus voi olla suurempaa kuin mitä gallupit kertovat. Gallupeja seuraamalla saa kuitenkin kuvan siitä, mihin suuntaan eri puolueiden kannatukset ovat liikkumassa.

Kommenttisi kertoo kuitenkin sen, että olet selvästi närkästynyt Perussuomalaisten huonosta gallupkannatuksesta, vaikka analysoitkin "täysin puolueettomasti" politiikkaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ikävä kyllä se, että Perussuomalaisten kannatus on nyt muutaman kerran ollut huomattavasti mielipidekannatusta suurempi, ei takaa sitä, että näin kävisi seuraavalla kerralla.

Ainoa mahdollisuus siihen olisi, että olisi olemassa joku juurisyy, miksi kantaansa ilmoittamatta jättävien joukossa olisi huomattava poikkeama siihen suuntaan, että he päätyvät kannattamaan Perussuomalaisia. Arvelisin kuitenkin, että nollahypoteesi (= kantansa ilmoittamatta jättävien kannatusjakauma vastaa virhemarginaalien rajoissa kantansa ilmoittaneiden jakaumaa) on ainoa tilastollisesti pätevä hypoteesi.

Se ei estä mitenkään sitä, että vaalipäivänä voi tapahtua kuitenkin muutoksia, jotka menevät kannatuskyselyjen marginaalien ulkopuolelle. Siitä huolimatta kannatuskyselyt kertovat puolueiden kannatuksen muutoksista, joista voi nähdä myös trendejä. Uskoisin, että kaikki puolueet pyrkivät analysoimaaan muutoksia ja niiden syitä.

Välttämättä analyysit ja johtopäätökset eivät kuitenkaan osu oikeaan. Täälläkin näkee usein amatöörien tekemiä analyysejä, joissa loistaa pyrkimys mieleiseen tulkintaan ja sen vahvistamiseen. Siinä mielessä Pekka on erinomaisen neutraali tulkitsija, vaikka hän tekeekin usein ärsyttäviä tulkintoja. Mutta hänen taustallaan ärsytyksen aiheuttamisen voi laskea ainakin osin keskusteluun ärsyttämiseksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kiitos Juho kommentistasi. Mutta mitä tarkoitit tässä yhteydessä minun taustallani?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tarkoitin sitä, että olet puolueisiin sitoutumaton pitkän linjan politiikan seuraaja. Vaikka sinulla ilmeisestikin on omia suosikkejasi ja vähemmän suosikkejasi, se ei kuitenkaan estä kohtuullista tasapuolisuutta. Täydellinen neutraalius olisi aikamoinen anomalia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset