plukkala

Ajattelemisen aihetta Yle-veron maksajille

Iltalehti julkaisi tänään laajan artikkelin Ylen raskaasta organisaatiosta, työilmapiiristä Ylen sisällä, johtamistavoista ja myös Ylen rahankäytöstä. Suosittelen artikkelin lukemista.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201612272200045616_uu.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kiitos linkistä. Pelkään pahoin, että sama meno kaikissa julkisissa organisaatioissa. Lisäksi sairaslomia käytetään lähinnä lisävapaina ja työnantaja ei siitä juuri piittaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Julkisorganisaatioiden ongelmat tulisi huomattavasti useammin nostaa keskusteluun, mutta jostain syystä näin harvoin käy?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Artikkelin mukaan Ylen ongelmat ovat paljon laajemmat kuin joulun alla paljastuneessa ajankohtaitoimitusta koskevasta kohusta pystyi havaitsemaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Miten sattuukin että Sipilän vaalipiirissä on nimitetty Yle Oulun päälliköksi keskustan eduskuntavaaliehdokas vm 2011.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Nimittäjällä Atte Jääskeläisellä ei omien sanojensa mukaan ole mitään tekemistä Keskustan kanssa!

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Myös Ylen käyttämä digiverkko vanheni nopeasti ja se maksaa monopoliyhtiö Digitalle verkon käytöstä paljon rahaa.

Yle Arenan pohjalta saisi tehtyä nettiin pohjautuvan "lähetysverkkoratkaisun".

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Artikkelissa mainittiin myös Ylen rahan käyttö. Esille nostamasi asia on yksi esimerkki siitä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Pörssiyhtiön omistama viihdeviemäri repostelee Yleä... Uskottavuus on nyt kyllä vähän niin ja näin. Mitenkäs ne työolot ja johtaminen ovat Alman yksiköissä?

Jutun aihettakin kyllä selvästi on. Juttu käsittelee pääasiassa aluetoimituksia, jotka ovat ilmeisesti hallintoneuvoston sulle-mulle -siltarumpuilulla päässeet lihomaan liikaa. Jossain Kymenlaaksossa on yli 20 tyyppiä töissä - samaan aikaan Brysseliin on sijoitettu peräti kaksi toimittajaa...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Esa, kaikki julkisrahoitetut organisaatiot ovat veronmaksajien rahoittamia. Kyllä niiden on kestettävä saamansa arvostelukin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tottakai. Mutta on sekin muistettava, että kaupallinen media haluaa mitättömän pienen ja merkityksettömän Yleisradion. Se tavoite ei ole suomalaisten edun mukainen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #13

Kauhea väärinkäsitys. Suomalaiset siitä mitään hyödy, kun Ylen 257 pomoa törmäilevät toisiinsa. Pörssiyhtiö on aivan oikea taho arvostelemaan tuota pöhöttynyttä kruununjalokiveä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #23

Julkisrahoitteisten organisaatioiden tapana on vain paisua. Yksityisessä yrityksessä se ei vaan ole mahdollista. Jos yksityinen toimisi samoin, olisi se pian entinen yritys.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #13

Yksityisen median halu on ymmärrettävää. Samoilla markkinoilla Ylellä on ylivoimainen veronmaksajien mksama etu puolellaan.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #25

Kuluttajat maksavat nuokin mainostahoitteiset moskaläpyskät tuotteiden ja palveluiden hinnoissa.
Erikoinen uskonto tuo, jossa yksityinen on korotettu pyhäksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #35

Niinpä niin. Mielestäsi ilmeisesti Yle riittäisi, eikä muita uutislähteitä edes tarvittaisi? Se vaan muistuttaisi kovasti jotkain muuta yhteiskuntajärjestelmää kuin omaamme?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #36

Nyt menee pahasti luulemisen puolelle. Olenko esittänyt, että Yle riittäisi? Hölmöä ja noloa sinulta vihjailla jollain sosialismikortilla.

Alkaa muuten pikkuhiljaa nyppiä tämä heikkotasoinen mieskuoro, joka veisaa koko ajan yhtä ja samaa kappaletta vasikkavainaan nuotilla: Yle, me veronmaksajat, ei saa haukkua hallitusta/Venäjää/Putinia/Sipilää, suvakkipropaganda, viherbropaganta, taistolaispropakanta, suomalaisvastainenbrobagändä...

Yleisradio on hieno ja arvokas kulttuurimme osa. Se on pidettävä kunnossa. Sen rinnalla Almamedian kaupalliset radio- ja tv-kanavat ja lehdet ovat joutavaa moskaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #38

Ylen toiminnassa on paljon hyvääkin. Mutta kun on arvostelemisen paikka, silloin on sen paikka.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #41

Kyllä on Pekka Luukkala. Mutta rahoitustavan muutos on jo selvä viesti, mikä on YLEn nykyinen tarkoitus ja se EI OLE julkinen palvelu !

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #52

Pieni toivomus kaimalleni. Jos kommentoit, käytä edes nimeäni oikein kirjoitettuna.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Olisiko tässä jotain yllättävää, raskas organisaatrio, kustannustehokkuden puute ja johdon yli(mieli)valta lienevät yleisiä kaikissa monopolin omaisissa organisaatioissa joilla ei ole vastuuta taloudellisesta tuloksestaan. Inhimillistä tämä on, näin ihminen toimii.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ongelmana on ehkä juuri se, ettei ole vastuuta taloudellisesta tuloksesta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Voi siihen kritiikkiin olla aihetta, ehkä paljonkin, mutta ei niitä perusteluita tuosta jutusta löytynyt. Käytännöllisesti katsoen ainoa konkreettinen kauhisteltava asia oli, että Ylen maksamat palkat ovat ensi kertaa hitusen ylittaneet lehtien maksamat palkat. Muilta osin paljon oli mielipiteitä, mutta kaikki enemmän tai vähemmän ilmassa. Olisiko niin, että tämä oli enemmänkin sitä perinteistä kilpailijan mätkimistä ja vähemmän sitä analyysiä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jaakko, ei savua ilman tulta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Aika usein tuo pitää paikkansa. Mutta pitäisikö paikkansa myös, että pata kattilaa soimaa, musta kylki kummallakin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #16

Kullä näille vanhoille sanalaskuille kaikille perustansa löytyy.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kyse tuskin on Ylen palkkojen nousemisesta. Lehdethän ovat rajusti karsineet palkollisiaan - ja laatuaan: toimittajat kuvaavat, myös videota, (se näkyy...), kulttuurijutut teetetään nakkirahalla joillain eläkeläisamatööreillä, samat jutut julkaistaan lehtitalon joka aviisissa jne. Iltapäivälehdissä on myös suoraan ulkomaisista roskalehdistä kömpelösti vohkittuja juttuja, joista tuskin on edes maksettu mitään asianmukaista korvausta. No, joku suomalainen toimehtija niidenkin alle kehtaa nimensä laittaa...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Asioita voi tarkastella monelta kantilta. Tuot taas esiin sen, että yksityisomisteisessa mediassa uutisia kopioidaan. Muuten Yle suuressa arvossaan tekee tätä samaa. Olisi kiva kuulla määritelmäsi ulkomaisesta roskalehdesta? Varsinkin niistä, joita ei mielestäsi saisi siteerata?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #44

Ruotsalainen Expressen on aika tavallinen kopiouutisten lähde. Jos jonkun jutun suomi tuntuu epäilyttävän kököltä, kannattaa vähän googlailla sopivilla englannin ja ruotsin sanoilla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #46

Esa hyvä, suomalainen lehdistö siteraa muitakin kuin Expresseniä. Ja paljon.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #47

Jaha, et näköjään ymmärtänyt, että nyt ei ole kyse siteeraamisesta, vaan juttujen häthätäisestä kopioinnista. Lähinnä viihdepuolella sitä esiintyy, mutta myös jopa tiede- ja talousjutuissa. Suorasanaisesti käännetyt erikoistermit ne paljastavat ja kökkösuomi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #48

Jos puhut maailman tapahtumista Suomen ulkopuolella, lähes kaikki jutut ovat ulkomaisista uutislähteistä siteerattuja. Pääosin jopa ilman kökkösuomea.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Ihanteellinen työpaikka, hyvät palkat, paljon työkavereita, vastuullinen, jopa missiollinen tehtävä kansanvalistustyössä.

Yksinkertainen työilmapiirin korjaamistapa on, että korjaa OMAA asennettaan siinä työssä mitä tekee.

Pitkään on Suomessa ihmisiä piiskattu kiipeämään työurallaan. Jospa vaihteeksi alettaisiin tehdä tyytyväisenä sitä OMAA työtään. Kun on aika yletä tai edetä, se huomataan rauhallisemmassakin organisaatiossa vaikka kyynärpäät olisivat lepoasennossa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Yleensä näin onkin. Mutta jossain vaiheessa huono työilmapiiri alkaa väkisinkin näkyä ulospäin, aivan kaikissa organisaatioissa, ei tämä koske yksin Yleä.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Olen huomannut saman asian.

Olen kirjoittanut myös tällä palstalla blogikirjoituksen "Huomiotalous ja maapallo". Siinä toimittajat juoksevat ympäri maapallon etsimässä huonoja uutisia. Jospa toimittajat voisivat alkaa relata ja etsiä hyviä uutisia. Työilmapiirikin voisi parantua.

http://www.kolumbus.fi/tyhjapaperi/sh9_tiedostot/t...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #20

Tarja, hyvä uutinen ei ole uutinen.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa Vastaus kommenttiin #21

Toimittajilla ja medialla yleensä lienee ammattietiikka, joka voi olla hyväksytty nuoruuden ideaalisuuden aikoina. Sielullisesti ihminen voi ehkä huonosti jos toimii omaa ihannettaan ja ideologiaansa vastaan?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #27

Moniselitteinen kommentti? Toimittajatkin hakeutuvat työpaikkoihinsa?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Toki tässä on myös IL:ä ns. "oma lehmä ojassa" mutta varmasti Yle:n työilmapiirissä on ongelmia, mutta näin on myös yksityissektorilla, mistä osoituksena suomalaisten poikkeuksellisen syy eläkkeelle lähdölle, verrattuna esim. Ruotsiin, ja se on työuupumus.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Arto, ongelma on yhteinen, organisaatiosta riippumatta. Toisissa organisaatioissa asiaan kuitenkin puututaan. Yle on ilmeisesti tässä asiassa "jälkijunassa"?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näyttää siltä, että Sipilä-Yle kohu oli vain jäävuoren huippu Ylen organisaation sisällä?

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Nylund, vai on Yle Oulun päälliköksi nimitetty vuoden 2011 eduskuntavaaleissa keskustan ehdokkaana ollut henkilö. Se varmasti olisi ollut niin suuri synti ettei nimitystä olisi missään nimessä saanut tehdä. Olisikohan pääministeri Sipilä kuiskutellut valinnan tehneen korvaan jotain ekstraa. Se kannattaisi varmasti tutkia ensi tilassa.
Olisi tietenkin tasapuolisuuden nimissä hyvä tietää kaikkien 257 pomon poliittinen tausta. Olisikohan Lukkalalla jotain tietoa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kiitos kommentista. Miksi minulla pitäisi asiasta olla jotakin tietoa?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin,
tässähän on nyt pari todennäköistä vaihtoehtoa:
a) Jääskeläinen valitsi parhaan henkilön, joka sattui olemaan keskustalainen, eikä välitä asiasta mahdollisesti nousevasta kohusta.
b) Jääskeläinen nimitti hommaan erityisesti keskustalaisen, koska hän kannattaa itse keskustaa ja mietti valinnan olevan myös Sipilän mieleen. Ja hitot välittää mahdollisesta kohusta ja kritiikistä jopa viimeaikaisten tapahtumien jälkeen.

Siitä voi sitten valita kantansa, faktoja emme tiedä, konna vai sankari? ;-)

Rohkea veto joka tapauksessa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pätevin hakija varmasti valittiin?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

" Ja hitot välittää mahdollisesta kohusta ja kritiikistä jopa viimeaikaisten tapahtumien jälkeen."

Onhan tuossa kolmaskin vaihtoehto: Jääskeläinen ei silloin tiennyt että keskustataustansa nousee esiin, ei tulevasta Sipilä-kohustakaan eikä siitä että nimittämänsä Ylen Oulun päällikönkin keskustatausta nousee sen myötä esiin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #43

Totta puhut, en huomannut että nimitys oli kait hieman ennen Sipilän sähköposteja..
Tekevälle sattuu ja tekemättä ei taas synny mitään, kiitos hyvästä huomiosta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Olisiko Tammelalla tietoa että oliko pätevin vai sopivin?

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Lukkala, ajattelin teillä olevan jonkinlaista sisäpiirin tietoa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Miten asiaa vain tarkkailijana seuraavalla voisi olla sisäpiiritietoa?

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Iltalehden jutun kirjoittanut toimittaja on työskennellyt vuosia Yleisradiossa, joten hän luultavasti tietää asioista jotakin.

Juttu keskittyi kuitenkin liiaksi ay-diskursiiviseen kiistelyyn työoloista ja demariretoriseen väittelyyn hallintohimmelien tarpeellisuudesta ja sisäisistä suhteista.

Tämä ei ole pääongelma, vaikka se heijastuukin varsinaiseen ongelmaan.

Ongelmien ydin on, että Yleisradiossa ei voida tehdä ohjelmaa, jossa kansakuntaa hiertävät suuret ongelmat puhuttaisiin halki: kyseenalaistettaisiin euroalue, ilmastotuet, monikulttuurisuuden ideologia, maahanmuutto, islamin leviäminen ja monet muut Euroopan unionin hedelmät.

Sen sijaan harjoitetaan pyöristelevää ja sievistelevää uutisointia, sensuuria ja ongelmien kaunistelua. Kaupallisella medialla ei ole syytä varjella tällaista poliittista korrektiutta ainakaan puoluesidonnaisista syistä.

Mätää on siis sekä Ylen hallinnossa että toimituspolitiikassa, ja ne heijastuvat toisiinsa. Ihan samaa voi sanoa myös Sanoma Oyj:n medioista, jonne on klikkiytynyt vuosien saatossa tietty vihervasemmistolainen hegemonia.

Tuossa vielä oma analyysini siitä, mikä Yleisradiossa mättää:

http://hankamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/227974-y...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ylen näkyvyys Suomen uutistuotannossa ja myös siinä, mistä ihmiset päivän uutisensa kuulevat on jo vaarallisen korkealla tasolla. Ylestä on tullut keisari, jolla useat uskovat olevan päällään uudet vaatteet.

Ja tämä kaikki ilman minkäänlaista taloudellista vastuuta. Organisaatio, joka pitää sisällään suuren joukon suojatyöpaikkoja.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Nylund, huumorin kukka se on kaunein kukka. Sitä huolimatta uskallan sanoa, että teidän mielestä ainoastaan sopivin. Minun mielestä sekä pätevin että sopivin, kun kerran pomoksi on valittu. Tosin myönnän ettei minulla ole minkäänlaista tietoa hakijoiden määrästä eikä heidän poliittisista taustoista, ainoastaan teidän kertoman pomoksi nimitetyn henkilön taustasta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Arvo, tapoihini ei kuulu teitittely. Siksi mielestäni onkin hauska seurata mielipidettäsi tässäkin keskustelussa. Kiitos sinulle.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Arvo, kuinka voit tietää, että sekä pätevin, että sopivin. Kerrot nimittäin, ettei sinulla ole tietoa muista hakijoista. Ilmeisesti sinulle riittää lausuntosi perustaksi valitun poliittisen taustan tietäminen.

Ihmettelin vänkäämistäsi. Ja vaikka arvasinkin, tarkistin puoluekantasi. Keskusta!!

Nyt ei tarvitse enää ihmetellä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Arvolla toki saa olla omat mielipiteensä. Sehän on meidän kaikkien oikeutemme. Mutta me muut voimme tietysti kysyä, miksi silmät suljettuina ilman arvostelua hyväksyy ainoastaan yhden ismin?

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Pekka, oletko todellakin siinä luulossa, että hyväksyisin ainoastaan yhden ismin. Sinä et näköjään lukenut vastaustani Nylundille kovinkaan tarkasti. Voisitko lukea sen vielä kertaalleen.
Samoin voisi tehdä Reino Toivanen. Nylund tiesi pomoksi nimitetyn puoluetaustan, en minä. Sitä ihmettelen suuresti, miksi jotkut syyllistävät minutkin puoluetaustani perusteella. Kirjoittelen kommentteja ihan vapaasti,ilman minkäänlaista poliittista ohjausta. Ei minua kiinnosta tietää tai ottaa selville, mitä poliittista kantaa muut kirjoittajat edustavat.
Lopuksi, kuka teistä pystyy käsi sydämellä sanomaan, millä perusteella Ylen Oulun pomo on nimitetty. En minäkään, mutta kun valinta on aikanaan tehty voisin ajatella, että virkaan on valittu pätevä henkilö. Ellei olisi, varmasti valinnasta olisi noussut ainakin hirveä älämölö valistuneissa tiedotusvälineissä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Luen varsinkin itse saamani vastaukset hyvin tarkasti. Kirjoitit väärin perustein tehdyistä nimityksistä? Silloin niistä niistä nousee älämölö? Oliko siitä ehkä kysymys nytkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset