plukkala

Kuntavaalien äänestysaktiivisuus kasvussa?

Almamedian teettämässä tänään julkaistussa kuntavaalikyselyssä selvitettiin myös äänestäjien aktiivisuutta äänestämiseen. 60% kyselyyn osallituneista ilmoitti äänestävänsä varmasti ja 26% melko varmasti. Eli yhteensä 86%.

Vuonna 2012 kuntavaaleissa äänestysprosentti oli 58,3. Eli kyselyn mukaan aktiivisuus kuntavaaleissa olisi rajussa kasvussa. Jos näin on, olisi se hyvä asia. Mutta onko se äänestysaktiivisuus sittenkään nousussa?

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201612282200046494_uu.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Todellinen äänestysaktiivisuus selviää vasta vaalipäivän iltana.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Tuskinpa. Valitettavasti useimmat eivät näytä ymmärtävän, että kunnallisvaalit ovat heidän osaltaan itse asiassa ne tärkeimmät... On ristiriitaista, että äänestysprosentti on korkein kansalaisia vähiten koskevissa vaaleissa eli presidentin.

Henkilökohtaisesti toivoisin, että kunnallisvaaleissa todellakin keskityttäisiin kuntia koskeviin ja paikallisiin asioihin. Edellisissä vaaleissa taidettiin puhua paljon EU:sta, mikä on täysin naurettavaa.

Oikeastaan olisi parempi, jos paikallistasolla ei olisi valtakunnallisia puolueita ollenkaan, vaan ainoastaan eräänlaisia paikallisia yhdistyksiä. Uskoisin kuntien asioiden hoituvan silloin paremmin kuin tällä hetkellä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tulevissa kuntavaaleissa asiaa mutkistaa mahdollisesti toteutuva maakuntahallinto, jolloin suuri osa kunnan nykyisistä tehtävistä on siirtymässä maakunnille. Tässä vaiheessa äänestäjien on kovin vaikeaa hahmottaa tulevaa muutosta.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Tämä on täysin totta. Saapahan nähdä, mihin kaikki johtaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #4

Ennen kevään vaaleja tulisi puolueiden tätä muutosta avata äänestäjille.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #5

I wouldn't hold my breath :-)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Niinpä pitäisi.
Ehkä äänestysinto johtuu juuri näistä maakunnissa tapahtuvista muutoksista.
Yksi skene äänestysaktiivisuudesta olisi se että ihmiset kokisivat voivansa vaikuttaa enemmän kuntavaaleissa kuin ek-vaaleissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Itse en vain jaksa uskoa kyselyn tulokseen siitä, että äänestysinto olisi kasvamassa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Paljon riippuu ehdokkaistakin, missä määrin puolueet onnistuvat ja jää nähtäväksi vaikuttaako lopputulokseen se, että Kuntaliiton kyselyn mukaan n. kolmasosa kunnista on vähentämässä valtuutettujen määrää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Ja eri puolueitten mahdollisesti saamia äänimääriä on vielä aivan mahdotonta arvioida. Minkään kunnan ehdokkaitakaan ei ole vielä julkaistu. Kuntavaaleissa lisäksi monissa kunnissa on myös erilaisia sitoutumattomien listoja.

Ehdokaslistatkin, kun ne julkaistaan, saattavat vaikuttaa myös äänestysaktiivisuuteen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #10

Puolueiden ehdokkaita löytyi vasta hajallaan olevina tietoina eri kunnista, ainoastaan PS:n kooste löytyi, ja jos se on ajan tasalla niin useassa vaalipiirissä ei ole vielä nimetty ainuttakaan.

https://vaalit.perussuomalaiset.fi/

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #11

Alkutekijöissään ehdokasasettelussa on suurin osa puolueista.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #12

Aikaahan on helmikuun loppuun, joten lopulliset tiedetään vasta maaliskuun alkupuolella.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #13

Yksi mielenkiinnon kohde ehdokasasettelussa on. Uskon nimittäin itse, että ehdokkaiden saaminen puolueidenn listoille ei ole ainakaan yhtä helppoa kuin aikaisemmin. Yhtenä seikkana painaa valtuustojen pienenminen useissa kunnissa, kuten jo mainitsitkin. Lisäksi vielä kuntien tehtävien oleellinen väheneminen. Perussuomalaisilla asiaan voi vaikuttaa myös sen valtuustoryhmien massiivinen riitely tällä valtuustokaudella, erot ja erottamiset. Maaliskuun alussa olemme viisaampia.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Mitä pidemmälle kevät etenee ja mitä korkeammalle aurinko kipuaa, sitä enemmän äänestysinto, mieli ja käsitys siitä, että vaalein kautta voimme vaikuttaa kotikuntiemme asioihin, kasvaa kasvamistaan. Myöskin mielenkiintoiset ja muuttuvat kannatuslukemat puolueiden kesken kasvattavat tuota vaali-intoa, josta jo jonninlaista orastusta ilmassa leijailee.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Seppo, odottelinkin kommenttiasi. Ilmeisesti kyselyn tulos ei tällä kertaa mielestäsi ollut manipuloitu?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei tietenkään ollut manipuloitu tällä kertaa, se riippuu aina tietysti siitä mikä on persujen suunta. :)

Äänestysaktiivisuuden nousuun en kyllä usko minäkään, kuntavaalit on aina ollut hieman vaikeasti sytyttävä. Voittajat aina sanovat, että tällä on vaikutusta valtakunnan politiikkaan ja häviävät taas, että ei merkitystä.

Ei tuolla vaalilla kyllä historiankaan valossa valtakunnan asioihin ole paljon merkitystä.

Vihreiden trendi on ollut ilmeisesti useammassa gallupissa nyt laskeva, se on mielenkiintoista, kun luulisi olevan toisin päin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #17

Tämä maakuntahallintouudistus vie kunnista paljon päätösvaltaa maakuntiin. Tuskin tämä muutos kuntavaalien mielenkiintoa nostaa. Riittääkö edes mielenkiintoa asettua ehdokkaaksi entiseen tapaan?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #18

Saattaa hyvinkin käydä niin että moni kuntavaaleissa ehdokkuuttaan miettivä tähtääkin vuoden 2018 maakuntavaaleihin.

http://www.talouselama.fi/uutiset/nyt-se-vahvistui...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #19

Se tässä onkin todellinen vaara. Ketä kuntapolitiikka enää kiinnostaa?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #20

Ainakin siitä on kirjoitettu että maakuntavaalit veisivät kokeneita kunnanvaltuutettuja, ja kilpailija niistä kuntavaaleille todennäköisesti tulee.

Moni kansanedustaja empii kunnanvaltuustoihin pyrkimistä, koska uusissa maakuntavaaleissa on tarjolla enemmän valtaa.

http://www.ksml.fi/kotimaa/Maakuntavaalit-houkutte...

Edit: täältä löytyy maakuntauudistuksen lakiluonnoksia, ainakaan minä en ole vielä kahlannut läpi.

http://alueuudistus.fi/lakiluonnokset-12-2016

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #21

Vaara on, että näin todella käy. Toinen asia on sitten se, tuleeko koko maakuntauudistusta, ainakaan ilmoitetussa aikataulussa? Niin moni asia on vielä auki.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #22

Vielä on paljon ratkottavaa eikä keskustan kentälläkään olla tyytyväisiä, joten tarvitaan taas ihme jos maakuntavaalit ovat suunnitellusti jo noin vuoden kuluttua.

Keskus­ta­laisen kunnan­joh­tajan huoli: Kuntien veroerot repeävät maakun­tau­u­dis­tuk­sessa

http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/160...

http://www.sitra.fi/artikkelit/sote-palveluiden-ra...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #23

En ainakaan usko siihen, että ensimmäiset maakuntavaalit olisivat jo presidentin vaalin yhteydessä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #24

Saattaa siirtyä 2019 vaalien yhteyteen.

Nyt alkoivat sitten kuntavaaligallupit, tänään Ylen. Suurin ero Alma-median julkaisemaan on vihreiden ja perussuomalaisten kannatuksissa.

http://yle.fi/uutiset/3-9377938

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #26

Lyhyesti vilkaisin Ylen gallupia. Alman vastaavaan ero näkyy kaikkein eniten juuri Vihreiden ja Perussuomalaisten kannatuksissa. Myös mielipitedenä kertoneiden määrä ja äänestysaktiivisuus näyttävät eroavan Alman kyselystä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Gallupeissa erittäin suuri joukko on jättänyt kertomatta kantaansa puolueisiin. Siellä voi siis jokin jytky kyteä.

Mitä todella merkitsevät maakuntavaalit? Itse olen ajatellut, että jätän äänestämättä kunta- tai maakuntavaaleissa. En hyväksy julkisen edelleen paisuttamista. Sitä tämä merkitsee ja nimenomaan hallinto paisuu. Täysin typerä hanke tällaisenaan. Olisi pitänyt valita jompikumpi. Kunnat pois tai sitten maakunnat pois ja kunnat riittävän isoiksi.

Toisaalta on ehkä tärkeä antaa vastaääni sdp:lle, vasemmistoliitolle ja vihreille. Mitään erityistä suosikkiryhmää ei minulla enää ole.

Viime kuntavaaleissa äänestin tuttua kokoomuksen hyvää ja järkevää ihmistä raisiossa. Kokoomusta ei enää voi äänestää. Ne on avanneet veronmaksajien piikin eu:n suuntaan täysin. Ei mitään järjellistä ajatusta ole enää muuta kuin lisää eu byrokratiaa.

Olisi vielä muitakin hyviä ja tuttuja ihmisiä esim kristillisissä ja yksi persu. Mutta kannattaako kuntavaaleissa äänestää enää lainkaan? Toisaalta se vastaääni?

Onneksi yhden ihmisen äänestämisellä ei ole juuri merkitystä. Pienessä kunnassa tosin isompi merkitys kuntavaaleissa, kuin joissain valtakunnallisissa vaaleissa. Muistaakseni Raisossa on noin 1/19000. Siihen vielä kun laskee meidän vaalitapamme mukaan vaikutus on häviävän pieni. Vaalien tärkein tavoite on antaa oikeutus tälle järjestelmälle. Sitäkin voisi pienentää jättämällä äänestämättä. Koska välillä on tunne, että ei vittuakaan kiinosta osallistua tämän paskan pyörittämiseen. Mutta se vastaääni.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näistä kuntavaaligallupeista ei voi vielä tehdä oikeastaan minkäänlaisia johtopäätöksiä. Ehdokkaitakin vielä pääosin haetaan. Lisäksi eri kunnissa on erilaisia hankkeita, joista myös kuntavaaleissa äänestetään. Lisäksi sitten vielä eri kunnissa olevat sitoutumattomien ryhmät sekoittavat pakkaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset