plukkala

Saksan liittopäivävaalit 2017, ennakkoasetelmat

Saksan seuraavat liittopäivävaalit pidetään tulevana syksynä syyskuussa. Saksan poliittinen kartta on muuttunut sikäli nykyisen hallituskaudella siten, että kartalla on uusi puolue, joka tulee nousemaan liittopäiville. Kyseessä on populistinen AfD puolue. Uusi puolue on neljän vuoden historiansa aikana muuttunut eurovastaisesta "professorien puolueesta" avoimen maahanmuutto- ja islamvastaiseksi populistiseksi puolueeksi. Sen kannatus on mielipidemittausten mukaan nyt noin 12-15%.

AfD:n kannatuksen nousu on osaltaan vaikuttanut siihen, että nykyisten hallituspuolueitten, CDU/CSU ja SPD kannatus on kummakin osalta laskenut noin 4 %-yksikköä viime vaaleista. CDU/CSU:n kannatus on viimeisimpien mielipidemittausten mukaan nyt noin 36-37% ja vastaavasti SPD:n 20-21%.

Vaalitulos nykyisten kannatusprosenttien mukaan aiheuttaisi sen, että CDU/CSU:ta olisi käytönnössä mahdotonta ohittaa seuraavaa hallitusta muodostettaessa. Ja koska Angela Merkel on CDU/CSU:n kansleriehdokkaana on hän vaalien jälkeenkin liittokansleri. Enemmistöhallitusta ilman CDU/CSU:ta olisi käytännössä mahdotonta muodostaa edes neljänkään puolueen, SPD:n, Vihreiden, die LInken ja FDP:n, voimin.

Siksi pidän todennäköisenä sitä, että nykyinen "Groko" hallitus, siis CDU/CSU ja SPD, jatkaa vaalien jälkeenkin. On kuitenkin mahdollista, että esimerkiksi CDU/CSU, Vihreät ja FDP muodostaisivat hallituksen. Tätä hallituspohjaa uhkaa kuitenkin se, että ensin FDP:n tulisi ylittää Saksan 5%:n äänikynnys. Myöskään koskaan aikaisemmin ei liittohallituksessa ole ollut kolmea puoluetta.

CDU:lla ja CSU:lla on omat riitansa, lähinnä maahanmuuttokysymyksissä. Mutta uskon kuitenkin CDU:n ja sen Baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n jatkavan perinteistä yhteistyötään käsi kädessä. Jos näin ei tapahtuisi, sulkisi  CSU itseltään vallan ovet.

AfD on itse ilmoittanut, ettei se edes pyri hallitukseen, ei osavaltio eikä valtiollisella tasollakaan. Toisaalta kaikki muut puolueet sulkevat mahdollisuuden tehdä AfD:n kanssa yhteistyötä pois.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Alla viimeisimpien mielipidekyselyjen tulokset Saksasta. Tänäkin vuonna niitä on tehty jo useita.
http://www.wahlrecht.de/umfragen/

Käyttäjän JuhaMerentie kuva
Juha Merentie

GroKo taitaa olla ainoa vaihtoehto. Fdp ylittänee ääänikynnyksen, mutta ei lähde vihreiden kanssa hallitukseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näillä näkymin näyttää siltä, että Groko-hallitus, siis CDU/CSU ja SPD, on lähes ainoa mahdollinen enemmistöhallituskoalitio Saksaan.

Mutta siitä, etteikö FDP voisi lähteä samaan hallitukseen vihreiden kanssa en olisi niin varma. Tälläkin hetkellä FDP istuu nimittäin yhdessä SPD:n ja vihreiden kanssa ns. liikennevalo-hallituksessa Rheinland-Pfalzin osavaltiossa.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Syksy on kaukana ja monta miinaa on vielä matkan varrelta raivattava. Vuosi 2016 osoitti, että mahdottomastakin voi tulla mahdollista. Gallupeilla pyritään johdattelemaan kansaa ja niiden merkitys on hyvin kyseenalaistettu viime vuosina.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kirjoitin ennakkoasetelmista, siis siitä, miltä tilanne näyttää nyt. Toki vaaleihin on vielä aikaa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Alempana vielä Die Welt tulkinta tilanteesta. Jos talous ja työllisyys pysyvät nykyisellä tasolla ja terrosrimia saadaan torjuttua (nyt on varsin rivakat otteet meneillään), ei isompia muutoksia ole odotettvaissa. Saksan tasapainoinen politiikka ja menestys voivat vaikeuttaa osaltaan Le Pen sirkusta.

https://www.welt.de/politik/deutschland/article160...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä Emnidin tutkimustulos, jota ei vielä avausta tehdessäni ollut julkaistu, vain vahvistaa blogissa arvioimiani ja tekemiäni tulkintoja. Kiitos kirjoitustani täydentävästä linkistä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos seuraa puolueiden kannatusten muutosta Saksassa vaikka vuodenkin jänteellä, on CDU/CSU:n kannatus ollut viimeksi vuosi sitten yhtä korkealla tasolla kuin nyt. Tammikuusta kesäkuuhun saakka unionipuolueiden kannatus oli reippaassa laskussa ja oli kesäkuussa noin 32%:n tasolla. Sen jälkeen se on pikkuhiljaa noussut takaisin viime tammikuun tasolle. Mistä sitten CDU/CSU on kannatuksensa saanut loppukesän ja syksyn aikana? Samanverran kuin unionipuolueiden kannatus on viimeisen puolen vuoden aikana noussut, on Vihreät kannatustaan menettänyt.

Tätä eri puolueitten kannatusten muutosta voi hyvin seurata klikkaamalla kommentti nro yhteen liittämästi linkistä painamalla ylärivissä olevaa eri tutkimuslaitokten nimiä. jolloin aikaisemmat mittaustulokset tulevat esiin päivämäärineen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset