plukkala

Valta ja vastuu, Pekka Seppäsen kolumni

Helsingin Sanomien kolumnisti Pekka Seppänen avasi vallan ja vastuun käsitetteitä tuoreesta näkökulmasta Helsingin Sanomien kolumnissaan tänään mielenkiintoisella tavalla. Hänen mukaansa valta ja vastuu käsiteet sekoitetaan yleisesti normaalissa kielenkäytössä.

Hän käsitteli yritysjohtajien vastuuta esimerkiksi palkanmääriytymisen perusteena. Seppänen totesi, ettei kysymyksessä olekaan vastuu vaan valta.  Valta on se palkitsemisen perusteena, koska vastuuta ei välttämättä ole.

Kuitenkin vastuuta voi olla paljon, ilman minkäänlaista valtaa. Tässä Seppänen käyttää esimerkkinään linja-autonkuljettajaa. Lääkäreillä ja muulla hoitohenkilökunnalla on valtaa potilaidensa hoidossa, mutta he myös voivat joutua vastuuseen tekemistään vääristä päätöksistä.

Sitten erikseen vielä käsite "poliittinen vastuu". Sillehän yleisesti nauretaan ja syystäkin.

Kaikenkaikkiaan hyvä ja poikkeava näkökulma asiaan. Suosittelen kolumnin lukemista.

http://www.hs.fi/ura/art-2000005033803.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Niko Sillanpää

Seppäsen ajattelussa on harvinaisen vähän järkeä, ikäänkuin vastuun kantaminen tarkoittaisi vain tuomioistuimessa langetettua rangaistuta ja vahingonkorvauksia. Lisäksi hän sekoittaa kaupallisen epäonnistumisen ja juridisen vastuun. Johtajaan kohdistuu paljon enemmän juridisiakin velvoitteita ja vastuita kuin rivityöntekijään. Suuremmasta kaupallisesta epäonnistumisesta vastuullinen tai vastuutettu -- kaikki asiathan eivät ole niidenkään vallassa, joilla paljon valtaa on -- saa useinmiten potkut, mikä johtajasoppareissa on yleensä kirjattu ilman irtisanomisaikaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niko, Seppäsen näkökulma oli erilainen, siksi asian tänne nostinkin. Kyllä asioita voi joskus käsitellä uusistakin näkökulmista. Kysymyksessähän olivat ainoastaan valta ja vastuu käsitteinä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Sitten on vielä virkavastuu. Lainvalnistelutyötä tekevät joutuvat ottamaan myös sen huomioon.

Lisäksi voidaan puhua oikeuksista. Esim. poliisilla on vastuu, mutta asianomistajalla oikeus jne.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Oikeassa olet. On vielä myöskin virkavastuu.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

"Määritelmä virkamiehen vastuu virkatoimistaan sekä vastuuseen liittyvät seuraamukset

Selite Virkavastuusta säädetään perustuslain 118 §:ssä. Sen lähtökohdan voidaan katsoa olevan myös perustuslain 2 §:ssä säännellyssä oikeusvaltioperiaatteessa ja lainalaisuusperiaatteessa. Vastuuseen liittyvät seuraamukset velvollisuuksien rikkomisesta voivat olla kurinpidollisia, rikosoikeudellisia ja vahingonkorvausvastuuta
Virkavastuu liitetään julkisten hallintotehtävien hoitamiseen ja erityisesti julkisen vallan käyttöön." Tieteen Termipankki.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #5

Joissakin asioissa, esimerkiksi vallan ja vastuun suhde toteutuu oikein, esimerkiksi virkavastuun osalta, tosin aina siinäkään. Mutta tämä ei koske vaaleilla luottamustoimeen valittuja politiikkoja. Heillä on vain se kuuluisa "poliittinen vastuu".

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #6

Tapaus Juhantalo 1990-luvulta on erikoinen esimerkki poliittisesta vastuusta. Kauko Juhantalo tuomittiin valtakunnanoikeudessa ehdolliseen vankeuteen (juridinen vastuu), ja siksi hänet erotettiin eduskunnan jäsenyydestä (poliittinen vastuu?) parlamentin omalla enemmistöpäätöksellä.

Runsasta vuotta myöhemmin, siis ensimmäisissä mahdollisissa eduskuntavaaleissa, kansa valitsi Juhantalon uudelleen. Tämä on asian ydin: äänestäjät ottivat kantaakseen poliittisen vastuun päteväksi kokemansa poliitikon puolesta!

Jotain vastaavaa oli tapaus Tennilässä noin kymmentä vuotta aikaisemmin. Esko-Juhani Tennilä joutui puolueensa (SKDL) epäsuosioon, eikä häntä kelpuutettu eduskuntaehdokkaaksi muiden joukkoon. Tennilä asettui vastavetona ehdolle ikiomana itsenään, ja sai vaalipiiristään (Lappi) muhkean, parlamenttipaikkaan oikeuttavan äänisaaliin. Samoissa vaaleissa hänet syrjäyttänyt puolue joutui alakynteen, mutta sai sentään samaisesta vaalipiiristä läpi yhden edustajan. Esko-Juhani Tennilä oli siis Belgian valtion kokoisessa vaalipiirissä yksin yhtä vahva kuin kokonainen puolue. Kyllä äänestävä kansa tietää, miten vastuu kannetaan!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

Näinkin voi käydä. Luottamuustoimeen valitun politiikon luottamus on äänestäjien käsissä. Mutta esimerkiksi Juhantalo itse ei ratkaisuaan erostaan tehnyt, eli hän eiitse sitä kuuluisaa poliittista vastuuta kantanut. Sen kantoivat äänestäjät, jotka hänet heti takaisin äänestivät, aivan kuten kirjoitit.

Käyttäjän JuhaniHirvonen kuva
Juhani Hirvonen Vastaus kommenttiin #6

Tekeekö yksi poliitikko päätöksiä, ei tee. Esim. lait päätetään eduskunnassa kollektiivisesti. Lakien on oltava linjassa jo voimassa olevien lakien kanssa.
Ministerivastuu on myös kirjattu, mahdolliset väärinkäytökset ratkaisee valtakunnan oikeus.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

Kyllä ministerit voivat tehdä yksinkin päätöksiä. Alla esimerkki siitä.
https://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/keskusta_edus...
Ja tässä ministerin vastaus saamastaan eduskuntaryhmänsä antamasta varoituksesta,
http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/tiilikainen...
Tästä kuuluisasta "poliittisesta vastuusta" en Tiilikaisen vastauksessa nähnyt merkkiäkään.

Käyttäjän JuhaniHirvonen kuva
Juhani Hirvonen Vastaus kommenttiin #10

Olimpa huolimaton, piti sanoa ei yksi kansanedustaja päätöksiä tee, ellei ole ministeri, Eduskuntaryhmässä ei rikota lakia, sen sisäisiä päätöksiä.....

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässä taustatietoa Pekka Seppäsestä, ellei ollut vielä tiedossa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Pekka_Seppänen

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mikä vastuu on Finavian virkamiehillä jotka pelaavat kymmenillä miljoonilla veronmaksajien rahoja loton tapaista uhkapeliä ja voiko ministeri poistaa vastuun?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset