plukkala

Juha Sipilä ja yritysvaltuuskunnan matka Intiaan

Juha Sipilä on itse omalla toiminnallaan Terrafame ja Yle-kohussa vaikuttanut siihen, että hänen toimiaan media seuraa ja tutkii nyt erityisen tarkasti.

Iltalehti on nostanut tikun nokkaan pääministeri Sipilän johtaman vierailun Intiaan helmikuussa 2016. Vierailun tarkoituksena oli edistää suomalaisten yritysten bisnesmahdollisuuksia Intiassa. Matkaan osallistui myös 17 yrityksen yritysvaltuuskunta. Tässä valtuuskunnassa oli mukana myös hänen lapsiensa Fortel Investin kautta osaomistama Chempolis. Vierailun viimeisenä päivänä ilmoitettiin, että Chempolis oli saanut 110 miljoonan arvoisen diilin Koillis-Intiaan. Se rakentaa sinne biojalostamon.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201701102200051346_uu.shtml

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201701102200051351_uu.shtml

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201701102200051454_uu.shtml

Finpro on ilmoittanut, ettei se  valitse yrityksiä ministerin johtamille vienninedistämismatkoille.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2017011022786620_uu.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (320 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sipilän todella tulisi olla toimissaan tarkempi, silloin ei näitä epäilyjä edes syntyisi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ehkä medialtakin voisi odottaa jonkinlaista suhteellisuudentajua, vaikka tuossa odotuksessa todennäköisimmin pettyy. Jos matkan tuloksena saadaan Suomelle vientituloja ja mahdollisesti Sipilän lapsetkin niistä pääsevät osallisiksi, missä ongelma? Ei tuo toiminta ole Suomea vahingoittavaa, eikä verorahoja nielevää. Ilmapiiri, jossa leimataan suorastaan rikolliseksi kaikki, mistä jollekin voisi koitua hyötyä, ei ole oikein terve. Ja se kyllä näkyy taloutemme tilassa. Etenkin ihmetyttää, että paljon suuremmat ja paljon epäilyttävämmät asiat, kuten asumistukien kierrättäminen voukrataloyhtiöille tai tieifraan ja ajoneuvoseurantaan liittyvät hankkeet eivät näytä herättävän mediassa juurikaan intoa kriittiseen tarkasteluun.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Media on vallan vahtikoira ja toimii tavallaan.

Käyttäjän AriThti kuva
Ari Tähti Vastaus kommenttiin #26

Ja se keino inhottaa minua. Suhteellisuudentajua! Mielestäni Sipilä on erinomainen pääministeri ja tässäkin tapauksessa hänen selitys tapahtumien kulusta oli täysin hyväksyttävissä. En ymmärrä, mitä sipilän käytännössä olisi pitänyt tehdä? Jättää ko yritys pois valtuuskunnasta jolloin 100 miljoonan kaupat olisi jäänyt tekemättä? Vaikka Sipilä ei itse oli mitenkään osallinen kauppaan. Ihan hullua!

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Jaakko A., olet oikeassa siinä, että Suomelle saatetaan saada tuloja Intian hyväksymästä investoinnista.

Sen sijaan, jos puhut verorahoista, niin miten voit perustella, etteikö tuohon kyseessä olevan, Intiaan perustettavan biojalostamon rakentamiseen, tarvittaisi jälleen suomalaista veronmaksajien rahaa.

Mitä taas tulee asumistukien kierrätykseen vuokrataloyhtiöille, lienee täysin eri mittaluokassa.

En hyväksy lainkaan, että valtion tuella rakennettujen talojen omistajat (VVO, SATO, Nuorisosäätiö, Asuntosäätiö etc.) ovat löytäneet loistavan keinon hyötyä verorahoistamme. Vuokrat sisältävät paljon ilmaa ja olisikin korkea aika asuntoministeri Tiilikaisella tehdä korjausliike valtion hyväksi.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

" Åbo Akademin julkisoikeuden professori Markku Suksi sanoi Taloussanomille, että Intian tapauksessa on Terrafameen verrattuna tiettyjä epäilyttävältä näyttäviä piirteitä "

Jokuhan vois kuitenkin vaikka ajatella kyseessä olleen hyvän ja epäitsekkään teon pääministerin puolelta. Työllisyys paranee (?) Oulussa ja raha vaihtaa omistajaa. Että kyllä nyt on taas lehdistö ihan väärän ja mitättömän asian kimpussa. Melkein on mennyt pääministeriressukan ajojahdiksi tällainen ruma ja ikävähkö kirjoittelu ja sormella osoittelu.

Eihän tuollainen Kepu pääministerin harjoittama touhu herätä mitään ajatuksia ?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kirjoitin heti avaukseni aluksi sen syyn, joka tähän on johtanut. Sipilä voi katsoa peiliin.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Suomenmaassa puhutaan jo Sipilän kaatoyrityksistä! He he!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Onko sinunkin mielestä pääministerimme "Ressukka" ?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Chempoliksen tekemä kauppa on ehdottomasti peruttava...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Miksi näin, eihän siihen ole mitään syytä? Sipilä voisi vain toimia tarkemmin, jottei tällaisia epäilyjä edes syntyisi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Minusta on yhdentekevää, vaikka koko valtuuskunta olisi ollut Sipilän kavereita, jos jokainen olisi tehnyt 100 miljoonan vientikaupat. 1,7 miljardia olisi ollut nätti potti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Se olisikin ollut kaunis potti. Mutta miksi media Sipilän asioita tonkii, siihen on Sipilälläkin oma vastuunsa, kuten jo avauksessanikin kirjoitin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #10

Mutta kummalla on suurempi vastuu, medialla vai Sipilällä? Vaikka rinnastus ehkä ei ole sopiva, tässä on melkoisesti analogiaa sellaisten tapausten kanssa, jossa ryhdytään pohtimaan, että kyllä raiskauksen uhrillakin oli varmaan omaa syytä tapahtuneeseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #31

Yhtä hyvin asiaa voisi pohtia siltä kantilta, että voiko valtiota johtaa samoin kuin yritystä?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #35

Yritystäkin voi johtaa monella tavalla...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #53

Voi varmasti, sitä en ihmettele. Mutta valtion johtamistapoja en toistaiseksi tiedä kopioidun minkään yrityksen johtamiseen.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola Vastaus kommenttiin #63

Valtioita johdetaankin enimmäkseen huonosti, paitsi Kekkonen aikoinaan. Kun ajelee Pohjois-Suomen maisemia, tulee mieleen että ilman Kekkosen alulle panemia hankkeita, Pohjois-Suomi olisi yhtä taantunutta kuin Venäjän Karjala. Jota tosin sitäkin Kekkonen on edistänyt.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #35

Tuo on liian yleistävä kysymys, vaikka sitä mielellään toistetaankin. Tietyissä asioissa valtiota voi ja tulisi johtaa kuin yritystä ja toisissa asioissa sitten taas ei. Otetaan pari esimerkkiä. Yrityksissä täytyy tietää miten asiat ovat ja tehdä päätökset sen pohjalta, ei sen pohjalta, miltä asiat näyttävät. Yrityksissä täytyy pitää huoli siitä, että henkilöstön määrä ei pääse tarpeettomasti paisumaan ja ammattitaito vastaa tehtäviä. Kyllä valtiota on syytä noissa suhteissa johtaa kuin yritystä. Itse asiassa vstaavia asioita on varsin paljon. Mutta tietysti on niitäkin asioita, joissa se, mikä on yrityksessä hyvää johtamista ei ole sitä valtion tapauksessa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #65
Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #35

Miten ajattelit, että pääministerin vienninedistämisvaltuuskunta edes etäisesti muistuttaisi yritysjohtamista? Tuohan on nimenomaan poliittista johtamista. Teatteria kotimaan medialle, jotta näyttäisi siltä että on saatu aikaan hyviä tuloksia politiikan kautta. Kai noihin on aina liittynyt taustalla jotain lehmänkauppaa valtiontuista tai muista, eihän niihin muuten yritysjohtajat lähtisi mannekiineiksi.

Tämän tyyppiset valtuuskunnat ovat ummehtunut tuulahdus ajalta, jolloin kaikki asiat sovittiin kabineteissa. Yritysjohtamisen kanssa niillä ei ole juurikaan tekemistä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #69

Asia liitty juuri näihin yritystukiin, joita yritysjohtajat tietysti pyrkivät omalle yritykselleen saamaan. Myös siihen kaksoisrooliin, jossa yritysjohtajataustaisen ministerin toimia oman lähipiirinsä osalta seurataan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #71

Käsittääkseni tässä tapauksessa yritystuen maksaminen lopetettiin samoihin aikoihin kuin Sipilästä tuli pääministeri. Millä tavoin Sipilä on mielestäsi nyt johtanut kuin yritystä. Itse olen yllättynyt, että hän toimii kuin olisi ollut politiikassa sitten 70-luvun. Itse Paavo Suurikaan ei varmasti osaisi paremmin...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #73

Kunnes Fortum viime syksynä osti ison siivun Chemopoliksesta ja yrityksen pääomatarve hetkeksi tyydytettiin?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #77

En tiedä miksi et halua kertoa mitä Sipilän toimissa pidät "yritysjohtamisena". Lopetan asiasta jankkaamisen, sinulla lienee syysi.

Kuten aiemmin totesin pidän Fortumin sijoitusta ihmeellisenä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #79

Nykyisessä hallituksessa valtion yritysten omistajaohjauksessa vastaa Sipilä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #73

Max S., kiinnostavia kommentteja Sinulta.

Minua ihmetyttää kovasti, miten puolustat hallinnoivaa pääministeriä. Toki hän myös puolustajansa ansaitsee, mutta epäilykset on aina selvitettävä.

Kuten olen aiemmin todennut, pm Sipilä on monikasvoinen ja vaikeasti luettavissa. Hänen visionsa hyvin toimivasta yhteiskunnasta on edelleen mikrotasolla.

Toisaalta, hän on valjastanut kokonaisen hallituksen ministeriön alisteisuuteensa. Jopa suuri ja mahtava Soini vain piipittää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #80

Anteeksi puolustan? En ollutkaan huomannut tekeväni sitä. Kun sanon Sipilän hyvin sopeutuneen politiikkaan ja toimivan kuin Paavo Suuri konsanaan, olen sarkastinen ja tarkoitan Sipilän hylänneen ihanteensa ja olleen kyvytön muuttamaan poliittista kulttuuriamme... valitettavasti!

Toki kyseenalaistan villeimmät salaliittoteorioiat. Tarkistan vaistomaisesti kolikostakin molemmat puolet. Jos molemmat puolet ovat samanlaisia saattaa kyseessä olla arvokas keräilykappale, mutta useimmiten arvoton kyhäelmä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #89

Max S., Sarkastisuus ei välttämättä aina hahmotu, mutta hyvä niin. Lienet kuitenkin tunnistanut Sipilän ihanteet.

Mitähän ne mahtoivat olla?

Mielestäni nyt ei kuitenkaan puhuta salaliittoteorioista, vaan puhtaasti faktoista, joita käsittelemme kukin tahollamme.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #114

Kyllä täällä on hyvinkin suoraan esitetty, että Sipilä on käyttänyt asemaansa väärin ja ainakin painostanut Fortumin investoimaan Chempolikseen. Esitettyjen faktojen valossa en osaa kuvailla tuota kuin parhaimmillaan spekulaatioksi ja pahimmillaan salaliittoteoriaksi. Voihan tuo osoittautua todeksikin, mutta toistaiseksi ei ainakaan tässä keskusteluketjussa ole esitetty mitään todisteita, tai edes uskottavaa kuvausta tapahtumien kulusta ja syy-yhteyksistä. Itsekin taisit jo esittää väitteen että Sipilä pelastaa sukunsa huonosti kannattavia yhtiöitä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #69

Vaikea sanoa. Tuolla päin maailmaa kulisseilla on vielä enemmän merkitystä kuin täällä. Silloin niihin kulisseihin on vain osallistuttava.

Ihan sama kuin tarjouskilpailut. Voi hyvinkin olla, että jo tarjotessa tietää, että tarjolla on vain sähköjäniksen osa mutta osallistumattakaan ei voi olla. Harvalla kantti kestää vain odotella kotona, että ostajat saapuvat ovelle.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #76

Varmasti kulisseilla on merkitystä muuallakin. Jos tuo valtuuskunta jotain sai aikaiseksi ihan aikuisten oikeasti, se selvinnee aikanaan. Eiköhän tuo Chempolis-kaupan vahvistus ollut sovittu julkistettavaksi vierailun huipennukseksi jo etukäteen. Ihan kuin "vanhaan hyvään aikaan" Neuvostoliittoon suuntautuneilla matkoilla. Joka firmalla oli satumaisen hyvä onni ja kotiintullessa uusi sopimus salkussa...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #78

Olet tasan oikeassa. Valtuuskunnan oleellinen asia olivat ne 16 muuta osallistujaa. Pääsivätkö he eteenpäin omissa tavoitteissaan.

En muista, että tuosta Chempolis-kaupasta edes olisi isommin otsikoita tuolloin ollutkaan. Chempolis varmaan on kyllä omilla sivuillaan uutisoinut siitä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #78

Ja sitten huudettiin avuksi valtionyhtiö Fortumia? Yrityksen oma pääoma oli jo kulutettu?

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen Vastaus kommenttiin #69

Miettikää nyt miltä tämä näyttää kun sitä katsoo joku ulkopuolinen, vapaana Kepu/ kekkosmyytistä, uskonnosta ja oman kylän poika yrittää...

Joko Sipilä on täysin naivi tai todella röyhkeä. Arvatkaa kumpaa luulen. Katsokaa nyt hieman detaljien ylitse pls. On tässä nyt muutkin olleet eri retkueilla ja kyllä siellä likeisesti puhutaan. Miksi helkutissa niitä muuten pidettäisiin?
Sipilä ja Berner ei välitä mitään muista, koska heillä on : Tehtävä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #189

Naiviksihan häntä tässä keskusteluketjussa lähinnä moititaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #215

Tässä muuten taitaa olla osuvin tästä aiheesta käytetty puheenvuoro:

http://blogit.savonsanomat.fi/mita-sita-tyhjaa/sip...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #221

Hyvä puheenvuoro, sitä ei voi kieltää. Mutta siinä puheenvuorossa myös ohitettiin tietoisesti suuri osa ilmitulleita asioita.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #215

Esimerkiksi kommenttisi #91, on aika selkeä vihjaus, että ainakin osakkeenomistajien yhdenvertaisuusperiaatetta on Fortumissa rikottu ja mahdollisesti jopa kavallettu Fortumin varoja. Asiaa alleviivaa se, että olet myös kommenteissa korostanut Sipilän vastuuta valtion omistajaohjauksesta. Ei tuo ole naiviuden moittimista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #228

Mielestäni varsin outo tulkinta. Totesin vain, että valtionyhtiö Forunia huudettiin apuun. Jos se mielestäsi tarkoittaa, että sen kommentin yhteydessä olen jotakuta kavallauksesta syyttänyt?. No kommenttisihan on omasi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #230

Nyt heittäydyit ymmärtämättömäksi. Ei passiivissa kirjoittaminen vapauta vastuusta. Ei Fortumilla korvaa lotkauteta jonkun pikkufirman avunhuudoille. Joko heillä on ollut tarjota Fortumille kiinnostava sijoituskohde, eikä silloin ole kyse apuun huutelusta, tai sitten huutelijalla on ollut merkittävässä määrin vaikutusvaltaa. Kenen tarkoitit huudelleen ja miksi uskot Fortumin kuunnelleen?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #231

Koko jutussa onkin epäily epäasiallisesta omistajanohjauksesta. Valtion yritysten omistajaohjauksesta vastaa kuinka ollakaan Juha Sipilä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #232

Kirjoitat taas passiivissa, jättäen kantasi epäselväksi. Tulkitsen epäilyn omaksesi, mikä siis käytännössä vahvistaa tuon varsin outona pitämäsi tulkintani.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #293

Epäilyni ei ole ainoastaan omani. Asia on tuotu esiin varsin monessa verkkolehdessäkin jo eilen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #294

Ei selvästikään ole vain omasi, onhan sitä koko media nyt pullollaan. Kiitos kuitenkin vahvistuksesta, vaikka ensin kutsuitkin tulkintaani varsin oudoksi. Arvostan, pieni nöyryys tekisi varmasti itsellekin hyvää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #298

Kiitos vastauksestasi. Olen näissä keskusteluissa varsin nöyrin mielin aina mukana.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #294

Kun katsoo mitä näyttöjä tuo hälyn perustaksi on löytynyt, niin hälyn kohdetta kiinnostavampi asia on itse häly. Väistämättä tulee mieleen se vanha sanomus "Parturient montes, nascetur ridiculus mus". Kysymys siis on, ketkä ovat hälyn takana ja mitkä ovat heidän motiivinsa. Kun katsoo, ketkä poliitikot tässä ovat esille tulleet, vastaus on ilmeinen. Ja ilmeisesti siinä on luotettu siihen laumaefektiin, että kun saadaan riittävän suuri melu, se jatkaa omaa elämäänsä täysin perusteista riippumatta. Toimittajien intressin tuossa ymmärrän hyvin. He saavat helpolla palstamillimetrinsä sentattua ja lähetyssekuntinsa täytettyä. Mutta sitä en ymmärrä, miksi pitäisi mennä lauman mukana sen sijaan, että arvioisi, onko moiseen meteliin perusteita ja mikä mahdollisesti on sen todellinen syy.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #300

Jos tässä jotain pitäisi kyseenalaistaa, on se mielestäni ne perusteet joilla hallitus otti bioteknologian kärkiohjelmakseen. Toki tuo saattaa oikein pitkässä juoksussa palkitakin, mutta olisi luullut nopeammin työllisyyteen vaikuttavan alan olleen silloisessa tilanteessa luonnollisempi valinta. Ihmettelin asiaa jo silloin, mutta en jaksanut perehtyä siihen riittävästi kirjoittaakseni siitä blogia. Se näyttää sekä Keskustan että Sipilän kotiinpäin vedolta, mutta kun se päätös oli olemassa en näe Chempoliksen Intianmatkalle osallistumista muuta kuin täysin luonnollisena asiana.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #304

Mutta Risto Uimosen sanoin, Sipilän lasten omistuksesta Chemopoliksessa olisi voitu kertoa jo etukäteen. Silloin tätä kohua tuskin olisi edes syntynytkään?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #306

Ehkä, mutta kysymykseni on edelleen, mistä kohistaan? Kuinka monta etusivua kannattaa käyttää sille, että Sipilä totesi ettei ole esteellinen, eikä pitänyt aiheesta lehdistötilaisuutta? Jotain vähän mehukkaampaa pitäisi löytyä edes yhteen etusivuun...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #309

Jatkossa odotan Sipilän pohtivan näitä jääviysasioita enemmän kuin vain nopeasti. Neuvoa epävarmoissa tilanteissa on hyvä kysyä muiltakin. Mutta Sipilälle hänen perheensä, oma ja perheenjäsentensä omaisuus on ollut pyhä asia. Ehkä juuri siksi hän ei ole neuvoja mahdollisesta jääviydestään kysynyt? Näin hän välttyisi paljoalta loalta, jota nyt niskaansa saa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #300

Sitä arviotahan tässä keskustelussa on koetuttu tehdä. Mutta totta on, että olisi mielenkiintoista tietää, miksi ja kenen taholta tämä show alkoi?

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #35

Tätä korttia on käytetty Sipilää vastaan jo niin paljon, että se on muuttunut kliseeksi ilman varsinaista sisältöä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Chempoliksen suurimmat omistajat ovat viime vuonna toteutetun uudelleenjärjestelyn myötä Fortum (noin 34 prosenttia), Rousun perhe (noin 22 prosenttia), Taaleri (noin 21 prosenttia), Juha Hulkko (noin 10 prosenttia) ja Sipilän lapset (noin 5 prosenttia).

Tämän vainoharhaisuuden perusteella olisi sitten ollut hyvä jättää tämä Chempolis rannalle Intian matkalta. Kyllä sen biolaitoksen ruotsalaisetkin olisivat olleet valmiit rakentamaan.

Kun kansanedustajat tulevat lomalta, vaadin että oppositio pyytää asiasta pääministerin selvityksen koko kansan edessä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä olet oikeassa siinä, että tämäkin näyttää vainoharhaisuudelta. Johtunee median osalta siitä, että Terrafame-kohussa Sipilä toimi niinkuin toimi?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

#4

Aivan. Ihan totta. Fortum pelasti konkurssikypsän lafkan. Fortum on valtion omistama 50,7 %. Sen omaistajaohjauksesta vastaa Juha Sipilä ( kepu ) yllätysyllätys. Meneekö puurot, jauhot ja siltarummut nyt ihan sikinsokin ?

""Valtionyhtiö Fortum sijoitti syksyllä 2016 miljoonia euroja biopolttoaineiden jalostusprosessia kehittävään yhtiöön. Pääministeri Sipilä on Chempolis-nimisen yhtiön entinen osakas ja neuvonantaja.""

Aiheesta lisää Ylen tuoreissa uutisissa. Ja MOT on tehnyt aiheesta jutun jo muutama vuosi sitten. 2012. ( onkohan muuten Ylen Atte nyt hiihtolomalla )

http://yle.fi/uutiset/3-9395763

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näyttä siltä, että myös Yle Iltalehden kanssa rinnan tutki asiaa. Iltalehti ennätti julkaista juttunsa ensin, ja taas Ylelle tuli kiire julkaista omansa.

Kun Atte Jääskeläinen aikansa tätä uutisointia seuraa, hän varmasti taas kääntää hanat kiinni, niin kuin Terrafame tapauksessakin, ja Jarmo Liskin ja Jyri Hännisen suut suljetaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Pääministeri Sipilä ei ole toistaiseksi vastannut Ylen haastattelupyyntöön." Mitäköhän Jääskeläinen ja Sipilä tosiaan nyt keksivät? Tämä näyttää todelliselta uutispommilta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jouko Repo

Minusta Fortumin tehtävänä ei ole "pelastella" lafkoja. Jos Fortumin hallitus pelastelee firmoja, osakkeenomistajien edun mukaista on, että hallitus ja toimitusjohtaja vaihtuu.

Fortumin strategia etenee. Fortumin strategia on edistää kehitystä kohti puhtaampaa maailmaa. “For a cleaner world” kertoo, että haluamme johtaa muutosta kohti vähäpäästöistä energiajärjestelmää ja resurssien optimaalista käyttöä. Edistämme asiakkaidemme ja yhteiskunnan kanssa muutosta kohti puhtaampaa maailmaa.

Näkymä on selvä. Tuulivoima, biolaitokset, aurinkoenergia, jätteenpolttolaitokset, kiertotalous.

Kivihiilen poltto ja öljypohjainen energiantuotanto on tiensä päässä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #20

Ja nykyisen hallituksen aikana omistajaohjauksesta vastaa Juha Sipilä?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #20

Niin Ilkka

En ota kantaa Fortumin liiketoimintaan.

Hankittava yritys oli konkurssikypsä. Elänyt yritystukien varassa, ilman riittävää ja kannattavaa liiketoimintaa.
Ehkä olennaista on tuossa ne pari pikku juttua.

- Omistajaohjaus ja Sipilän osuus.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #37

Ehkä, tai sitten lupaava teknologia ja 110 miljoonan € esisopimus kassakaapissa. Ehkä kova usko saada kylvetyt tukimiljoonat korkoineen takaisin. Mistä näitä tietää, mutta kertoo enemmän kommentoijasta kuin kohteesta että spekuloi vain toista mahdollisuutta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #41

Niin, mistäpä sen totuuden ja motiivit sivullinen voi varmuudella tietää. Se on kuitenkin fakta, että yritystukia lafkaan kannettiin paljon.

http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/yrittaja/a...

No, Sipilänkin kannanotto aiheeseen kuullaan varmaan kohtapuolin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #45

Vastikkeettomien yritystukien turmiollisuudesta emme saa riitaa aikaiseksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #45

Voipi, olla, ettei ihan heti kuulla, jos hän vähänkin otti opikseen Terrafame tapauksesta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #41

Ei valtion tukimiljoonia kukaan halua takaisin, ne ovat isännätöntä eli tyhmää rahaa, jota kerätään sitten yksityisten taskuihin. Sitä vaaraa ei todellakaan ole, että Sipilä tai kukaan muukaan olisi ajatellut näissä kuvioissa valtion etua.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #50

Ihmiskuvasi on synkkä, mutta saatat hyvinkin olla oikeassa. Valitsen olla olettamatta pahinta, kunnes se minulle todistetaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

On hauskansorttista Sipilään kohdistuvaa mediauutisointia (oma mielipide tämäkin). Tämänkertainen uutinen, joka kohdistuu Intian matkaan.

Talouselämä kirjoittaa ko. matkaan liittyen. Sipilä vieraili helmikuussa 2016 Intiassa edistämässä suomalaisyritysten bisnesmahdollisuuksia. Team Finland -matkalle osallistui 17 suomalaisyritystä, joista yksi oli Chempolis.

Talouselämä kirjoittaa "Iltalehden mukaan Team Finlandin Intian-matkan viimeisenä päivänä, 14. helmikuuta 2016, Chempolis ilmoitti rakentavansa 110 miljoonan euron arvoisen biojalostamon Koillis-Intiassa sijaitsevaan Assamin osavaltioon.

Hankkeesta oli solmittu aiesopimus vuonna 2014. Jalostamon on tarkoitus tuottaa paikallisesta raaka-aineesta furfuraalia, etikkahappoa ja selluloosapohjaista etanolia. Hankkeesta odotetaan lähtölaukausta useamman biojalostamon rakentamiselle, jotka Intiassa on tarkoitus toteuttaa vuoteen 2022 mennessä."

http://www.talouselama.fi/uutiset/tallainen-on-sip...

Iltalehdessä on vastaava uutiskirjoitus, mutta siinäpä ei olekaan mainittu jo vuonna 2014 solmittua aiesopimusta ko. urakasta, joka on sitten vierailun aikana kerrottu aiesopimuksen mukainen urakka toteutuvan. IL kirjoittaa matkan tarkoituksesta "Team Finland -matkan tarkoituksena oli edistää suomalaisten yritysten liiketoimintamahdollisuuksia Intiassa." Uutiskirjoitukseen on kyllä IL:ssä ympätty huomattavan paljon kaikenmoista taustatietoa Chempolis-yrityksestä. http://www.iltalehti.fi/uutiset/201701102200051346...

Joku voisi sanoa kyseessä olevan "noitavaino" Sipilää kohtaan. Tarkoituksena ......?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä se esisopimuskin on kommenttiketjussa jo tullut esiin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Olenko sitten sokea kun en huomaa IL:n kirjoituksessa minkäänlaista kommenttiketjua? Kts IL:n linkki ed.kommnetissani.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #39

En jaksa edes tarkistaa, mutta vaikka olisikin kommenttiketjussa se ei vähennä toimittajaa kohtaan suuntaamasi kritiikin validiteettia. Jokainen ajatteleva ihminen ymmärtää, ettei 110 miljoonan investointia kyhätty pystyyn alusta yhden valtuuskuntamatkan aikana. Nuohan ovat poliittista teatteria ja menneen maailman medialavastuksia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #39

Sirpa, ymmärsiksitkö tahallasi väärin? Tarkoitin tietysti tämän ketjun kimmenttiketjua.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #51

Mitä sitten jos tässä kommenttiketjussa, kun siitä ei ollut mainittu IL:n kirjoituksessa. Tuosta kerroin ja huomautin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #87

Omalla kommentillani tarkoitin tätä ketjua.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jos Chempolis on viime syksynä pelastettu valtion rahoilla konkurssilta, niin "noitaa" sietääkin vainota.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ainakin media seuraa nyt Sipilän toimia erityisen tarkasti.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miksiköhän Fortum, vaikuttaisi ennemmin Neste Oilin tontilta. Nuohan eriytettiin toisistaan nimenomaan että keskittyisivät omiin osaamisalueisiinsa?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #29

Fortum ja Taaleri Kiertotalous Ky, keitä sen takana sitten onkin.

http://www.fortum.com/fi/media/pages/fortum-ja-taa...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #36

Pikaisen googlettamisen jälkeen en löytänyt muita henkilöitä Taaleri Kiertotalous Ky:stä, kuin vastaavan sijoitusjohtajan, Tero Luoman.
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/taaleritehdas-va...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #43

Niin, siis tuo on Taaleritehtaan hallinnoima sijoitusrahasto.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi Vastaus kommenttiin #36

Seija katsoinkin äsken TV uutisten kuvaa, kun siellä näytti olevan Pekkarisen tuulimylly-vävy varmaankin Taalerin edustajana.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #113

Ilman muuta. Tämähän oli selvää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #113

Jos noin on niin piiri pieni pyörii, Taaleri Energian teknologiajohtajana toimii Pekkarisen vävy Taamir Fareed.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #29

No, en minä tiedä esittämääsi kysymykseen vastausta, kun en ole millään muodoin kytköksissä mainittuihin yrityksiin. Oisiko kuitenkin Fortumin netti-sivulla kerrottu biopolttoaineiden valmistus vastausta. Käyneekö vastauksena?

"Uusiutuvaa energiaa
Yksi uuden voimalaitoksen keskeisistä tavoitteista on lisätä uusiutuvan energian käyttöä. Uudessa monipolttoainevoimalaitoksessa voidaan käyttää biopolttoaineita, turvetta, kivihiiltä ja hyvälaatuista kierrätyspolttoainetta. Biopolttoaineen osuus tulee olemaan käynnistysvaiheessa 40 prosenttia ja tavoitteena on nostaa se myöhemmin 60-70 prosenttiin. Biopolttoaineena on tarkoitus käyttää pääosin paikallista metsähaketta, joka kerätään ja kuljetetaan 100-150 kilometrin säteeltä laitoksesta."

http://www.fortum.com/countries/fi/lampo/tulevaisu...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #42

Niin, ja hetkeä aiemmin oltiin sitä mieltä että nestemäisen polttoaineen tuotanto hoidetaan Fortumista varta vasten pilkotun Neste Oilin hoteissa... Ei tuo teksti minusta näytä siltä, että Fortum olisi suuntaamassa polttoaineen tuottajaksi, eikä varsinkaan polttoaineen tuotantolaitosten tuottajaksi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #52

Mutkan kautta taitaa liittyä kuitenkin biopolttoaineeseen.

"Fortum osallistuu osakkuusyhtiönsä Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n (TSE) kautta uuden sähköä ja lämpöä tuottavan voimalaitoksen rakentamiseen Naantalissa. Voimalaitos korvaa osittain Naantalin yli 50 vuotta käytössä olleen hiilivoimalaitoksen. Rakenteilla oleva voimalaitos on tarkoitus ottaa käyttöön syksyllä 2017."

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #55

Kyllä voimalaitoksen rakentamisesta on vielä todella pitkä matka tuohon Chempolikseen. Kärjistäen vähän kuin auton omistaja ostaisi öljynjalostamoteknologiaa kehittävästä yrityksestä osuuden, koska tarvitsee polttoainetta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #62

Max, niin totta kai on voimalaitoksen rakentamisesta pitkä matka. On kuitenkin huomioitava Fortumin omistus 49,5 % Turun seudun Energia Oy:stä jonka uusi kaukovoimalaitos käyttää monitoimikattilassa suunnittelun mukaan 60 % biopolttoainetta. Oiskohan samansuuntaisia tavoitteita Intian suunnalla? Mene ja tiedä.
Voihan Fortum olla osakkaana muissakin yrityksissä.

http://www.esitteemme.fi/tse/MailView/

http://www.tset.fi/fi/etusivu

Lieneekö vaikutusta sillä, että Fortumilla on toimipaikka ja yhtiö myös Intiassa? http://www.fortum.com/countries/in/pages/default.aspx

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #29

Tuli mieleen minullekin. Toisaalta Neste Oil ja Numaligarh Refinery Limited toimivat samalla tontilla. En tiedä, miten ostajayritys yleensä suhtautuisi siihen, jos toimittajan osaomistajana on oma kilpailija.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Ei valtio käytä siihen varoja, vaan pörssiyhtiö Fortum. Josta tosin valtio omistaa puolet.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Tämä alkaa näyttää saman kaltaiselta toiminnalta kuin mikä kohdistui Matti Vanhaseen aikoinaan. Lienee kyse 'etelän mediasta'. Tähtäin on tietenkin seuraavissa vaaleissa. Pääministerin paikan haluavia on niin oppositiossa kuin hallituksessakin ja heillä on tietenkin 'omat toimittajat'. Vauhtia antaa nyt Vanhaseen nähden sekin, että YLE:ä pidetään kaiketi sipilämyönteisenä ainakin jossain mielessä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ainakin ko. yrityksessä näyttää nyt valoisammalta:

Tällainen on Sipilän lobbaama Chempolis – KL: Kuin ikuinen startup-yritys, sai silti suuren sopimuksen Intiasta

Chempolis on perustettu jo 90-luvun puolivälissä. Toimintavuosinaan yritys on tehnyt yhteensä yli 15 miljoonaa euroa tappiota. Rahaa yritykseen on pumpattu useita miljoonia euroja.

Edellisvuosien raskaista tappioista huolimatta valtionkonttori on antanut Chempolikselle 3,7 miljoonaa euroa lainaa vuoden 2015 tilikaudella. Vanhaa pääomalainaa sillä on valtionkonttorilta reilu miljoona euroa. Lainoilla on lyhennysvapaita vuosia kymmenen.

http://www.talouselama.fi/uutiset/tallainen-on-sip...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eikö Sipilän mahdollinen jääviys ole moninkertaisesti suurempi Fortumin omistusosuuden vuoksi Chempolisissa, kuin lastensa Fortel Investin omistuksen vuoksi? Ettei vain olisi edistänyt valtionyhtiön etua ja syrjinyt jotain yksityisiä yrityksiä?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Valitettavasti ei Sipilän jääviyttä ratkaista tässä kommenttiketjussa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Itse asiassa ratkaistaan. Ei näissä asioissa ole käytännössä kuitenkaan muuta kuin "poliittinen vastuu".

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Pekka, hyvä, että otit aiheen käsittelyyn.

Kommentti, että Finpro ei valitse yrityksiä vienninedistämismatkoille on ristiriidassa Sipilän viestin kanssa. Hän ilmeisimmin viestitti Iltalehdelle, että nimenomaan Finpro Oy, joka on valtion yhtiö vuodesta 1999, valitsi yritykset.

Minulla on nyt semmoinen olo, että herra pääministerimme, niin rehellinen ja vilpitön kuin onkin ministeri Kai Mykkäsen mukaan, on unohtamassa, millaista johtajuutta valtio edellyttää.

Olinkin hämmentynyt, että Yle:n aamu-uutisissa aihe myös nostettiin uutiseksi - tosin ympäripyöreästi ja ministeri Mykkäsen puoltolausunnolla.

PM Sipilä näyttäytyy toisaalta 'kilttinä koulupoikana', joka viehättää kansalaisia, toisaalta hänen 'itsevaltias' toimintansa on jo nähty.

Yritänkin miettiä, millainen henkilö häneen kätkeytyy. Onko hän hyväntahtoinen, kansamme parasta ajava johtaja vai häikäilemätön oman ja suvun edun tavoittelija?

Ainakin viimeaikojen kohuista päätellen jälkimmäinen näyttäisi todemmalta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Obama neuvoi seuraajaansa siitä, ettei valtiota voi johtaa kuten yritystä?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Eikä valtion johtotehtäviin palkata lähipiiriään, saati jakaa valtion rahaa lähipiirin yrityshankkeisiin.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Mieti nyt vaikka tuon alla olevan linkin tekstiä. Ei väylähankkeet ole yksin Bernerin keksintöä ja touhuja. Oletko kuullut, että valtion 'tase pitää panna töihin'. Tuossahan niin tehdään. Mihin päädytään pitkässä juoksussa.

http://timokohvakka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22923...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ikävää, mutta statistiikkaa yritystuista ei MOT n sivulta enää löydy. ? Ei ainoatakaan tilastoa linkkien takana.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/09/07/yritystuki...

Se on kuitenkin merkittävää, että PM on itse ottanut omistajaohjauksen hoitaakseen. Ammattitatoahan toki on.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

MOT-käsikirjoitus, jossa mainitaan myös Chempolisin saamat miljoonat löytyy täältä:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/09/07/yritystuki...

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Seija, ketään ei näytä kiinnostavan se että liiketoiminna eettinen ohje koskee kaikkia jotka ovat kytköksissä bisnekseen. Tässä niitä on:
- Chempol
- Sipilä
- Fortum
- Suomen valtio/pääministeri
- Intian valtio
- Intialainen 100MEUR asiakas (yhä tuntematon)?

Aika soppa jota selvitellään pitkään...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #175

Kuinka kauan selvittely kestää, sen saamme sitten nähdä

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #176

Eihän tämä hyvältä näytä, uutinen on kaikissa Ruotsin suurimmissa päivälehdissä, mm. Aftonbladet ja Svenska Dagbladet:

Statsministern lobbade för barnens företag

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/ut...

http://www.svd.se/statsministern-lobbade-for-barne...

Dagens Nyheter:

Statsminister Sipilä i nytt blåsväder

http://www.dn.se/ekonomi/statsminister-sipila-i-ny...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #182

Ei vahingoita Suomen mainetta, ei!

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Neljäs valtiomahti tuntuu heränneen unestaan, kun lukee näitä Iltalehden ja Iltasanomien uutisia tässä asiassa. Yle kun saadaan vielä mukaan, niin hyvä niin. Se pitää pääministerinkin mielen virkeänä. Ei rupea muisti niin helposti ”pätkimään”. Tätäkin taustaa vasten tuntuu täysin ymmärrettävältä, että Sipilä halusi ottaa valtioyhtiöt ”siipiensä suojaan” hallituksessaan. Silloin on tarkemmin selvillä siitä, ”missä mennään.” Siinä vertauskuvallisesti ”voinokarekin saattaa mennä helposti puuroon.”

Lastenlaulua lainaten ”maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, ne hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa.”

Näyttää siltä, että joillekin ”on lottovoitto syntyä Suomeen.”

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mistähän nämä rahat saadaan?

Chempoliksella ei ole vielä omaa rahaa Intian hankkeeseen

Intia-hankkeesta puuttuu yhä oman pääoman osuus, joka on 30 prosenttia hankkeesta. Puolet on NRL:ltä (Numaligarh Refinery Limited) tulevaa rahaa. Chempoliksen puuttuva osuus on 20 miljoonaa euroa.

http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-200000...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tyypilliseentapaan lisätietoa tulee tipoittain.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Taitaa olla kyseessä samanlainen ihme kuin Terrafamessa, ulkomaisen sijoittajankin on odotettu ilmaantuvan milloin tahansa.

Terrafame-uutisen julkaissut Kansan Uutiset muuten uutisoi tänään:

SIPILÄ TIESI TERRAFAMEN JA KATERA STEELIN YHTEYKSISTÄ PÄIVÄÄ ENNEN VALTIONEUVOSTON PÄÄOMITUSPÄÄTÖSTÄ

http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3653990-sipi...

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Seija, niin kauan kuin nykyhallituksemme on pm Sipilän ohjauksessa, olen varma, että rahat löytyvät vaikkapa köyhän mummon kukkarosta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tässähän voi sitten vielä käydä niin onnellisesti, että kauppa ei koskaan toteudu lopullisesti, Chempolis menee konkurssiin ja Fortum ja muut sijoittajat menettävät sijoituksensa. Pääasia, ettei kukaan vain pääse rikastumaan.

Hallitus on oikeilla linjoilla vähentäessään TEKESin ja muitakin tutkimusmäärärahoja. Ei niillä kuitenkaan mitään kannattavaa saada aikaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Hallitus on oikeilla linjoilla vähentäessään TEKESin ja muitakin tutkimusmäärärahoja. Ei niillä kuitenkaan mitään kannattavaa saada aikaan."

? Rahoittajastako on ollut kiinni ettei Chempolis ole saanut TEKESin myöntämillä miljoonilla mitään kannattavaa aikaan?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #72

Tietysti se on Chempolisista kiinni. Eihän TEKES tee muuta kuin antaa rahaa määrättyjä selvityksiä ja raportteja vastaan.

Pitäisi tehdä selvitys TEKESin rahoittamien yritysten menestyksestä. Paljonko rahaa tukeen on palanut ja paljonko tulosta on syntynyt? Jos rahaa on mennyt enemmän kuin tulosta tullut, niin silloinhan rahoittaja joko ei ole osannut valita rahoituskohteita tai vielä pahempaa, rahoittaja on valinnut kyllä parhaat kohteet mutta edes niistä ei ole ollut menestyjiksi.

Jos näyttää siltä, että tutkimuksen ja tuotekehityksen tukeminen on pitkällä aikavälillä kannattamatonta puuhastelua, siitähän kannattaa silloin luopua.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #81

Tässä taustaa, tilauksia piti olla, mutta mitään ei syntynytkään:

Tekes väänsi rahahanat kiinni 2011

Chempolis oli pitkään valtion yritystukien kanta-asiakas. Etenkin innovaatiorahoituskeskus Tekesin tuet ovat olleet yhtiölle hyvin tärkeitä. Tekes on myöntänyt Chempolikselle tukia 1990-luvun lopulta lähtien useita miljoonia euroja.

Kaivattua liiketoimintaa ei kuitenkaan syntynyt, vaikka lehdissä ehdittiin useampaan kertaan uutisoida muun muassa kymmenien miljoonien eurojen laitostilauksesta Kiinaan. Ensin vuonna 2008 uutisoitiin Chempoliksen ja metsäyhtiö UPM:n sopimuksesta biojalostamon rakentamiseksi. Seuraavaksi vuonna 2010 kerrottiin kolme jalostamoa käsittävästä tilauksesta Tianjin Jiuqian Paper -nimisen yhtiön kanssa. Jalostamot oli määrä rakentaa 2012–2013.

Uutisista huolimatta näitä laitoksia ei ole tänäkään päivänä.

http://yle.fi/uutiset/3-9395763

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Totta puhut. Chemopolikselta puuttuu riittävä omapääoma projektin toteuttamiseen. Tämä tietysti herättää kysymyksen, miksi valtiojohtoinen Fortum lähti Chemopolista yleensä rahoittamaan? Vai rahoittaako Fortum Chemopoliksen pääomavajeen tähän projektiin?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #75

Mitä ihmettelemistä rahoituksesta on kun Fortum yhdessä Taalerin kanssa omistaa yhtiötä? Yhtiöiden yhteisomistus Chempoliksesta ylittää 50 prosenttia. Enemmistöosakkaina myös päättävät miten C. toimii.

Fortum ja Taaleri Kiertotalous ovat tänään sopineet sijoituksista biojalostusteknologiayritys Chempolikseen.

Fortumilla on sitä paitsi yhtiö ja toimintaa Intiassa aurinkoenergiassa.

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/fortum-ja-taaler...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #94

Niinpä. Konkurssikypsä yritys pelastettiin.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #75

Kuvio Chempoliksella on samannäköinen kuin Katera Steelin tapauksessa: huonossa hapessa oleva yritys saakin mahdollisuuden, joko Talvivaaran ihmeen, Intian ihmeen Fortumin ja Taalerin muodossa.

Sipilä teki taas sipilät, oli ensimmäinen ajatukseni kun luin uutisen. Edesmennyt valtiomies sanoi, että niin on, jos siltä näyttää. Ei riitä, että toimitaan lain kirjaimen mukaan, on toimittava myös eettisesti oikein, tasapuolisesti ja käyttämättä maamme poliittisen vallan ylintä asemaa hyväkseen (= omiensa, lähipiirinsä hyväksi).

Bisnes on bisnes ja Mooses on Mooses kääntyy myös siten, että Sipilä, joka on avoimesti tunnustava kristitty (arvostan tässä sekä avoimuutta että kristittyyttä), joutuu - ollakseen katu-uskottava - toimimaan kuten kristityn tulee toimia: esimerkillisesti. Niin hän ei toiminut Terrafamen suhteen eikä Chempoliksen tapauksessa. Käsitykseni Sipilästä pysyy samana kuin on ollut jo aikaa, hänen puolitoistavuotisten edesottamuksiensa perusteella: vaihtoon, kuta pikemmin sen parempi valtakunnan kokonaishyvälle.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #75

Fortumin teknologiajohtajan ja Chempoliksen nykyisen hallituksen jäsenen Heli Antilan mukaan Fortum ainakin kokeilee toimiiko Chempoliksen tuotantoprosessi muutainkin kuin yhtiön omissa kokeissa:

Fortum suunnittelee parhaillaan uuden tuotantolaitoksen rakentamista Suomeen Chempoliksen teknologian varaan. Näin Chempolis pääsisi todistamaan, että sen tuotantoprosessi toimii myös kaupallisessa mittakaavassa.

– Kaupallisen kokoluokan pilottihanke tarvitaan, että asiakkaat vakuuttuisivat teknologian toimivuudesta kaupallisessa mittakaavassa, hän sanoo.

http://yle.fi/uutiset/3-9395763

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #116

Jännittyneenä jään odottamaan tuloksia.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Taloussanomien uutisen mukaan Sipilä olisi osakkeenomistajana Chempoliksessa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vaihtovelkakirja

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Oman ilmoituksensa mukaan hän on luopunut kaikista suorista omistuksista eri yrityksissä.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Valtion johdossa kaikki tietävät, että nyt tulevan kesän aikana vaaditaan päättäjiltä sidonnaisuuksista ilmoitukset.
Eikä tämä jääviyden tarkempi oma-arviointi ole tullut Sipilälle sen paremmin kuin kenelläkään muullekaan huippupoliitikolle yllätyksenä.
Myöskin se, että päätöksen mukaan Intian matkalle otettavista edustajista tekee aivan eri taho kuin pääministerin etupiiri, ei tunnu alkuunkaan uskottavalta.
Kyse ei ole pelkästään jostakin poliitikosta tai kuten tässä tapauksessa pääministeristä. Kyse on poliittisesta luottamuksesta ylipäätään. Sen säilyttäminen on kansanedun kannalta katsottuna tärkeimpiä seikkoja, joka vaikuttaa "sentimenttiin" ja myös taloudelliseen luottamukseen. Jääviyden arvioinnissa on ensiarvoisen tärkeää itsearvioinnin kyky. On siis tulkittava jääviyttä omalla kohdalla mieluimmin yli kuin ali. Näyttää siltä, että pääminsterillämme on tässä suhteessa opittavaa.
Kaupan edistämisestä on tässäkin jupakassa todellakin kyse. Mutta samalla myös kaupantekokulttuurista. Eihän liene turhaa luoda kuvaa maailmalla rehdistä ja luotettavasta kaupanteosta ja tässä tapauksessa edustuksesta. Kun maailmalla on paljon myös niitä tahoja, jotka pyrkivät hyötymään epämääräisistä sopimuksista, tulee tässä suhteessa Suomen olla tarkkana ja esimerkillinen. Siitähän Suomi ja suomalaiset liikekumppanit tunnetaan. Mitä arvelette, jos Intian päämedia repäisisi nämä samat otsikot sivuilleen kuin mitä täällä kotimaassa on tähän jupakkaan liittyen olleet?...Kirkastuisiko Suomikuva?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Yhdestä asiasta kuitenkin olen tämän uutisen myötä aivan varma. Sipilä ei lähettele ensi yönä sähköposteja Liskille eikä Hänniselle. Jääskeläisen suhteen en sitä kuitenkaan varma ole.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kauhee kohina ja lapset omistaa 5% tosta firmasta :)

No kohina on kivaa, mutta toisaalta merkityksetöntä jälleen kerran, ei vaikuta mitään mihinkään.

Sipilä jatkaa ja koirat haukkuu :)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä se johonkin vaikuttaa. Ainakin Fortel Investiin. Se on tänään myynyt omistuksensa Katera Steelista.

http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-200000...

On asia vaikuttanut myös Juha sipilään. Hän on tänään avannut tietojaan lastensa omistaman Fortel Investin omistuksista.

http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-200000...

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Petteri R., paljosta huolehdit ja hätäilet, tarpeen on vain yksi - viranomaisvastuu.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Sipilä ei ole tehnyt mitään lainvastaista!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sitä käsittääkseni tässä ketjussa ei edes kukaan ole väittänytkään.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eli kysymys on Sipilän poliittisesta uskottavuudesta, jota hän hävittää omilla toimillaan?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #100

Aivan, siitä juuri on kyse. Sipilä ei vielä näytä ymmärtäneen sitä, että maan pääministerinä hänen toimiaan vartioidaan median toimesta hyvin tarkoin. Tätä vielä vahvisti Sipilän oma ylimielinen käyttäytyminensä Terrafame tapauksessa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #102

Kieltämättä tässä on jotain tuttua

Sipilä kommentoi kohua MTV Uutisille: Toimin niin oikein kuin osaan

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sipila...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #107

Kiitos linkistä. Sipilä näyttä jotakin jo oppineen. Muutenhan asia jonkun silmissä voisi vaikuttaa jopa nepotismilta.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

PV: "Sipilä ei ole tehnyt mitään lainvastaista!"

Edesmennyt valtiomies totesi, että niin on, jos siltä näyttää. Ei riitä, että toimitaan lain kirjaimen (vaikka ei lain hengen) mukaan, vaan on oltava tasapuolinen, vetämättä kotiinpäin, oltava älyllisesti rehellinen. Sipilä ei ole ollut mitään näistä, mutta hän ei ole myöskään naiivi vaan määrätietoinen: tulosta pukkaa - omalle lähipiirille.

Bisnes on bisnes ja Mooses on Mooses. Avoimesti kristitty (arvostan sekä avoimuuttaan että kritittyyttään) Sipilä, ollakseen katu-uskottava, toimikoon uskonsa mukaan. Nyt hänen toimintansa täyttää lähinnä älyllisesti epärehellisen selittelijän tunnusmerkit. Vaihtoon.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jouni, pitkälti tästä on kysymys. Uskon kuitenkin, että Sipilä on muutaman viimekuukauden aikana oppinut enemmän kuin koko pääministerikautensa aikana. En häntä vielä kuitenkaan vaihtoon panisi.

On vain niin, ettei valtiota voi johtaa kuten yritystä.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Niin on jos siltä näyttää -mielikuva tulee yleensä sen ensimmäisen uutisen perusteella. Ja sitä uutistahan poliitikko ei ole laatimassa. Ehkä onneksi Sipilällä ei ole niin kiero mieli, että pystyisi aina huomioimaan kaikki tavat, jolla hänen tekemisensä voidaan kuvata...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ei syytä huoleen. Maassa kaikki hyvin.

"" Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) perheen omistukset Chempolis-yhtiössä selvisivät Fortumille vasta, kun sijoituksesta oli sovittu, Fortumilta kerrotaan.

Yle kertoi tänään valtio-omisteisen Fortumin sijoittaneen kuusi miljoonaa euroa Chempolis-nimiseen biojalostusyhtiöön, jossa Sipilän lapsilla on viiden prosentin omistusosuus. Omistajaohjausasiat kuuluvat hallituksessa pääministerille.

Pääministeri ei kuitenkaan yrittänut vaikuttaa Fortumiin, yhtiöstä kerrotaan. "" - Ylen uutinen, hetki sitten.

Uskoo, ken haluaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Alla linkki kyseiseen kertomaasi Ylen uutiseen, uskokoon ken haluaa, kuten kirjoitit.
http://yle.fi/uutiset/3-9396584

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tää on tätä nykyaikaa ja Sipilä oli hiukan naivi, ja luuli, että työtä tehdään hallituksessa Suomen hyväksi.

Se oppi tulee nyt kantapään kautta, että tärkeintä ei ole se mitä tekee, vaan tärkeintä on nykyään poliitikolle, että osaa oikeaan suuntaan kumartaa ja hymyillä. Teolla ja kyvyillä ei ole mitään virkaa politiikassa, mutta pitää muistaa, että liika hymyily ja erilainen käytös johtaa myös sivuraiteelle, Stubb sen tietää.

Elikkä 70-luvun totinen toimiminen on pitkän poliittisen uran edellytys, mitään uudistuksia ei kannata yrittää.

Suomi saa Rinteestä sopivan juron Lippostyylisen pääministerin, silloin kansa taputtaa käsiään. Rinteen ei tarvitse pelätä näitä kohuja, sillä ay-liike tekee sijoitukset demareiden puolesta.

Täytyy sanoa, että on Sipilä viitseliäs kaveri, kun viitsii vapaaehtoisesti tällaista koohotusta kuunnella, jos minä olisin yhtä rikas, niin en päivääkään kusipäisiä toimittajia kuuntelisi, vaan haistattaisin pitkät ja muuttaisin pois täältä murheellisten laulujen maasta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sipilä on, kuten kirjoitit, naivi. Politiikkona Sipilän tulisi aina tekemisisssään huomioida se, miltä asia ulkopuolisen tarkkailijan silmiin näyttää.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olisi pitänyt Sipilän kauniisti pyytää anteeksi kansalta, kun ei jäävännyt itseään. Nyt tämän jääväämättömyyden todistelu johti tähän.

"Fortum on pörssiyritys, mutta valtio omistaa siitä 50,7 prosenttia. Sen omistajaohjauksesta vastaa pääministeri Juha Sipilä (kesk.), joka hallituskauden alussa kesällä 2015 otti omistajaohjaukset poikkeuksellisesti pääministerin vastuulle. Yleensä omistajaohjauksesta on vastannut jokin muu hallituksen jäsen kuin pääministeri. Samoihin aikoihin Fortum alkoi valmistella sijoitusta konkurssikypsään Chempolikseen". (IL)

Kannattiko myöskään ottaa omalle kontolleen omistajaohjaus?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #109

Olet oikeassa siinä, että syitä asiaan Sipilä saa etsiä omasta toiminnastaan. Toivottavasti oppi on jo mennyt perille.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #111

Tosin, miten Sipilän olisi pitänyt toimia toisin helmikuussa 2016, siinä kuulussa briefing-tilaisuudessa paria päivää ennen Intian-matkaa? Siinä, jossa Sipilälle ilmeisesti selvisi, että chempolis-yhtiökin on mukana tuolla vienninedistämismatkalla.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Naapurin Pekalle sen verran, että niitä ulkopuolisia tarkkailijoita on joka lähtöön, ja osa jää asemalle.

Kohtaan 106

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #178

Tuossa olet Raimo aivan oikeassa. Ulkopuolisia tarkkailijoita kyllä riittää. Osaa taas asia ei kiinosta pätkääkään.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Sipilä ei ole naivi, vaan määrätietoinen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Sipilä ilmeisesti on päättänyt katsoa homman loppuun. 2019 katsotaan sitten tilanne.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Allekirjoitan Ritalan kommentin täysin.

Tämä kohtaan 104

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Kun presidentti Putin teki liikemiesvaltuuskunnan kanssa 24 tunnin vierailun Intiaan Modin vieraaksi 11.12.2014 tehtiin tällöin 20 sopimusta maiden yritysten välillä yhteisarvoltaan 100 miljardia USD. Suomessa on viime vuosina taivasteltu Venäjän korruptiota ja rahakkaiden sopimusten päätymistä Putinin lähipiirille samalla korostaen suomalaisen demokratian puhtautta, ylemmyyttä jne. Nykyisen pääministerin aikana venäläiset käytänteet näyttävän kotiutuvan aivan avoimesti Suomeen. Yhden tapauksen voi tietysti lukea kokemattomuuden ja hallinnollisen saamattomuuden piikkiin mutta useampaa ei enää. Toisaalta mikäpäs siinä mutta tällöin soisin naurettavan tekopyhyyden tiputtamista repertuaarista.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

AR: "Toisaalta mikäpäs siinä mutta tällöin soisin naurettavan tekopyhyyden tiputtamista repertuaarista."

Arvostan perinnejärjestöjä/yrityksiä Camorra, Cosa nostra, N'drangheta, Sacra corona unita siinä, että ne ovat mitä ovat teeskentelemättä muuta ja että niillä on oma, suhteellisen toimiva moraalikoodeksinsa omertà, vaikenemisen laki, ja toisaalta myös hyvin toimiva toimeenpano-osasto niin liiketoimien toteuttamiseksi kuin ei-toivottujen poistamiseksi.

Suomen pääministeri vai rehelliset mafiaorganisaatiot? Jälkimmäiset, kiitos.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

JS: "Suomen pääministeri vai rehelliset mafiaorganisaatiot? Jälkimmäiset, kiitos."

Mitäpä jos rehellisyydessä otettaisiin vaihteeksi oppia Ruotsista; muistaakseni ministeri lensi palliltaan Toblerone -patukan takia, joissakin maissa ns. poliittinen vastuu on arkipäivää, milloinkahan siltarumpupoliitikkojen luvatussa maassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #130

Siksihän täälle poliittiselle vastuulle Suomessa yleisesti nauretaankin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #130

Täällä vaan selvitellään

Oikeusasiamies pyytää Sipilältä uutta Terrafame-selvitystä

Oikeusasiamies haluaa vielä lisää täsmennystä siihen, mitä Sipilä tiesi Kateran ja Terrafamen yhteyksistä, kun valtioneuvosto päätti Terrafamen lisärahoituksesta.

Sipilän lisäselvitys ei riittänyt

Kyseessä on jo kolmas lausunto, jonka Sipilä antaa asiasta oikeusasiamiehelle.

http://yle.fi/uutiset/3-9395844

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #130

Ruotsin Mona Sahlin tarjoaa hyvän esimerkin seurattavaksi: kyse ei ole edes summista ja määristä vaan laadusta ja periaatteesta.

Toinen esimerkki Saksasta 2012, jolloin liittopresidentti Christian Wulff erosi häneen kohdistuneiden epäilyjen vuoksi.

Saksan liittopresidentti eroaa virastaan
http://yle.fi/uutiset/3-5055557

AR: "...joissakin maissa ns. poliittinen vastuu on arkipäivää..."

Suomessa vain poliittinen valta on arkipäivää. Pitkä on matka edessämme sivistysmaaksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #130

Tuo Tobleronijuttu on jäänyt elämään someen, mutta kyse on kuitenkin paljon muusta. Mona Sahlin käytti valtion luottokorttia moniin omiin hankintoihinsa, ennen kaikkea kalliisin vaatteisiin. Ja shopaholistin käyttäytymistapaa noudattaen ei pystynyt välttämään kiusausta käyttää valtion luottokorttia vielä senkin jälkeen, kun hänet oli moisesta käräytetty.

Kyse puolueen puheenjohtajamahdollisuuden menettämisessä ei siis suinkaan ollut yksi suklaapatukka. Seurasin juttua aika tarkkaan, koska asuin silloin Ruotsissa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Toki on hyvä asia, että suomalaista osaamista saadaan vietyä ulos ja vientituloja Suomeen. Ongelmana on vaan se, ettei Sipilä ole sisäistänyt asemaansa pääministerinä. Suomea, syystäkin, pidetään eräänä maailman vähiten korruptoituneena maana maailmassa ja eräänä selittävänä tekijänä ovat varsin tiukat esteellisyyslait jotka rajoittavat politiikkojen, mutta myös virkakunnan toimintaa Näiden lisäksi on myös "maan tapa" ettei poliittista asemaa hyväksi käytetä politiikon lähipiirin suosimista, tehtäessä poliittisia ratkaisuja ja tätä hyvää "maan tapaa" Sipilä ei suostu ymmärtämään tai hyväksymään ja siksi hän omalla toiminnallaan syö poliittista, ei yksin omaa, vaan koko järjstelmän uskottavuutta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Meillä on onneksi kuitenkin lait jotka toimintaa ohjaavat, kaikki muu on vain sitä poliittista höttöä.

Jos Sipilä on toiminut laittomasti, mitä epäilen, niin se on sitten toinen juttu.

Täällä lehdistössä ja some-maailmassa sitten niitä tuomioita jaellaankin heti, mutta mitään periaattellista vaikutusta tällä kohulla ei ole.

Sipilä ei ole riippuvainen poiittisesta menestyksestä, ja kun tietää äänestäjien muistin, niin eipä tämäkään asia mihinkään mullistuksiin johda. Nykyään kaikki kohut ovat nopeasti ohi, hiukan aikaa mesotaan ja sitten taas tasaantuu.

Eipä taas aikaakaan kun seuraa joku uusi ja ''merkittävä'' kohu, persujen vuoro seuraavaksi varmaan.

Demareista ei kohua saa aikaiseksi, sen verran väritöntä porukkaa, se on parempi vaan hiljaa nautiskella mitättömyydessä :)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mitä nyt, ainakin juttu jo Ruotsin lehdistön etusivulla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nuo ministereiden johtamat bisnesdelegaatiot ovat hiukan silmänlumetta, sillä eivät ne kaupat koskaan sellaisten delagaatiovierailujen johdosta ole syntyneet.

Jos itse matkan aikana allekirjoitetaan sopimuksia, niin ne on neuvoteltu jo kauan aikaa sitten ja kutsu osallistua bisnesdelegaatioon on antanut vain hyvän ajallisen yhteyden sopia allekirjoituspäivämäärästä.

En oikeastaan usko, että ministerillä, kuka sitten kulloinkin lieneekään, on milloinkaan ollut todellista vaikutusta kauppojen syntyyn. Osa delegaation jäsenistä edustaa yrityksiä, joilla on ollut intressi ja strategia panostaa kyseisen maan markkinoille jo pitkän aikaa ja moinen delegaatioon osallistuminen on sitten hyvä almanakka tehdä seuraava reissu ja tavata potentiaalisia yhteistyökumppaneita.

Tiedän aika paljon tällaisten delegaatioiden käytännön toteutuksesta ja merkityksestä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sitten kuitenkin tämän kauppasopimuksen syntymisen jälkeen huudettiin valtionyhtiö Fortum apuun? Ilman tätä ei koko kauppaa olisi syntynyt.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Fortum on pörssiyhtiö ja vaikka siinä on merkittävä valtionomistus, niin se ei juurikaan vaikuta sen toimintaan verrattuna täysin privatisoituun yhtiöön.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #129

Sen omistus on kuitenkin valtioenemmistöinen. Silloin myös omistaohjauksella on merkityksensä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #132

Tietäen millaista omistajaohjaus käytännössä on, ei ole kovinkaan uskottavaa, että kansainvälistä pörssikonsernia olisi ohjeistettu menemään osakkaaksi lilliputtimaiseen peräpohjalaiseen start-uppiin. Tuohon päätökseen on toki voinut vaikuttaa Chempolin menestyminen Intiassa yhdistyneenä Fortumin omaan bisnesstrategian kehittämiseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #179

Juha, kysymys onkin pitkälti siitä, miltä asia näyttää ulkopuolisen maailman silmin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #186

Niin, ruotsalaiset taitavat tässä tapauksessa edustaa sitä ulkopuolista maailmaa. Hehän sen tarjouskilpailunkin hävisivät.

Tietysti Suomessa on myös liuta revansistisia toimittajia, jotka kyllä tulevat levittämään uutisaihetta joka maailman kolkkaan, joten eiköhän tästä vielä jossain brittilehdessäkin kerrota.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #188

Juha, siitä voit olla varma. Mutta ehkä Sipilälläkin on osuus asiaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #132

Kun sanot a, voit myös sanoa b. Vihjailulla ei ole keskustelun kannalta mitään arvoa. Mitä tiedät/uskot omistajaohjauksella tehdyn (ja miten)?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #187

Politiikassa on kysymys paljolti luottamuksesta. Myös siitä, miltä asiat ulkopuolisille tarkkailijoille näyttävät.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #193

No miltä ne sinusta näyttävät?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #194

Eivät Sipilän kannalta ainakaan kovin kirkkailta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #201

Etkö nyt voisi tätä asiaa kuitenkin konkretisoida, kun kieltäydyit konkretisoimasta mitä tarkoitat kuin yritystä johtamalla? tuntuvat kovin turhauttavalta tuollaiset mitäänsanomattomat västöt.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #202

Yritysjohtaja yleensä tekee päätöksensä itse. Kyselemättä muilta. Näin näyttää Sipiläkin monissa asioissa toimivan. Miettimättä lisäksi ollenkaan, miltä asia ulkopuolisista näyttää. Näin voi yrityksen toimitusjohtaja toimia, mutta ei Suomen pääministeri.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #214

Niinkö näyttää, siksi varmaan hallituskumppanit ovat niin kärkkäästi kritisoineet sooloilusta ja hallitusohjelmasta poikkeamisesta. Taidat ajatella lähinnä nyrkkipajayrityksiä tuolla vertauksellasi. Ison yhtiön toimitusjohtaja joka ei kuuntele hallitustaan on ex-toimari ennen kuin kerkiää kissaa sanoa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #218

Kirjoitin tarkoituksella yritysomistajan ominaisuudessa toimivasta toimitusjohtajasta. Sellainenhan Sipilä oli.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #219

Kiitos tarkennuksesta, varmaan tuo 55 miljardin "liikevaihto" sai minut ajattelemaan jotain muuta liikkenjohtamista. Ovatko siis mielestäsi hallituskumppanit vain hiljaa hyväksyneet Sipilän nyrkkipajatoimarin elkeet, miksiköhän?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #226

Sitä sopii kysyä. Mutta sekä Terrafame- että Chemopolis-tapauksessa toimijana on ollut Sipöilä yksin.

Esimerkiksi eilen Sipilä myönsi miettineensä Chemopoliksen ottamista mukaan tälle vienniedistämiseen tähtäävälle matkalle. Hän kuitenkin tuli siihen tulokseen, ettei estettä olisi. Kysyikö hän keneltäkään asiaan neuvoa? Ei ainakaan vielä ole tullut esiin?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #229

En tiedä kysyikö. Keksitkö sinä miksi sille olisi ollut este?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #233

Se kysymys tulisi esittää Sipilälle? Jos mitään estettä ei ollut, miksi hän sitten asiaa edes pohti? Olisi voinut muidenkin näkemystä kysyä?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #236

Miksi kysymys pitäisi esittää Sipilälle? Hän on näkemyksensä jo kertonut, enkä usko että hän osaa valistaa minua sinun näkemyksestäsi.

Asiaa kannatti pohtia, koska lasten omistama sijoitusyhtiö oli Chempoliksen osakas ja ministerin vastuulla on itse huomata jääviystilanteet. Eli pohdinnan paikka on silloin kun esteellisyys on mahdollinen, ei vain sen esiintyessä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #246

Siis jääviyden mahdollisuus oli olemassa, koska Sipiläkin sitä pohti?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #282

Mielestäni kyllä oli olemassa tilanne, josta olisi voinut syntyä esteellisyys, Sipilän lasten välillisen omistuksen vuoksi. Pääministeri kertoi myös ajatelleensa kanssani samoin ja siksi pohtineensa asiaa nopeasti. Hän ilmeisesti piti tilannetta hyvin selvänä, koska ei katsonut asian vaativan syvällisempää pohdintaa tai kolmannen osapuolen näkemyksen pyytämistä. Itse en näe että esteellisyyttä olisi tässä asiassa ollut, saamieni tietojen valossa. En näe missä eturistiriita olisi ollut. Jätit taas jostain syystä kertomatta oman näkemyksesi, mutta siihen alan jo tottua.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #289

Minun oma mielipiteeni Sipilän mahdollisen jääviyden osalta tärkeä. Mutta epäilys jääviyden mahdollisuudesta on selvä. Tämän totesi Sipiläkin, kun kertoi asiaa pohtineensa. Missä hän muuten sanoi pohtineensa asiaa vain nopeasti?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #292

A-studion puhelinhaastattelussa eilen. Sirpa sen tuossa alla on linkittänytkin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #295

En katsonut eilen A-studiota. täytynee tänään katsoa Areenasta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #296

Jos vain tuo detalji kiinnostaa, löytyy kohdasta 06:50. Suosittelen toki kokonaisuudessaan, Risto Uimosen analyysi vaikutti täyspäiseltä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #297

Katsoin juuri koko eilisen A-studion. Kyllä Sipilä käytti sanaa nopeasti. Kuitenkin mielenkiintoisempi osa koko ohjelmassa oli Risto Uimosen arvio siitä, mitä Sipilä olisi voinut tehdä toisin. Jos Sipilä olisi pohdinnastaan muillekin kertonut, olisi tämä ratkaisu voinut löytyä jo etukäteen?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #302

Pistitkö merkille toimittajan ilmeen, kun Uimonen päätti, että on sitten eri asia olisivatko toimittajat tuollaista tiedotetta lukeneet? Joskus sanaton viestintä on kullan arvoista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #307

Huomasin saman. Mutta Uimosen ohjeita noudattaen ei tätäkään Sipilä-kohua olisi edes syntynyt.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #308

Totta, mutta luin toimittajan ilmeen vahvistuksena sille, että hän oli varsin tietoinen olevansa vain mukana puhaltamassa ilmapalloa median juhliin, tietäen hyvin ettei mitään juhlan aihetta ollutkaan (ainakaan vielä).

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #310
Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #312

Oppiipahan Sipilä kutsumaan koolle lehdistötilaisuuksia, tiedottaakseen asioista jotka on päättänyt olla tekemättä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #313

Nuun oppi, ja syytä onkin. Perheyrityksen johtajan näin ei ole pakko tehdä, mutta valtiota ei pääministeri voi johtaa tiedottamatta omista tekemisistään ja riippuvuuksistaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #236

#236
Pekka, Sipilä kertoi tuohon pohtimiseen oman kantansa eilen illan A-studiolähetyksessä puhelimitse. Samaan tulokseen muuten tuohon Sipilän pohdintatuloksen kanssa tuli Risto Uimonen. Hän oli varsinainen keskustelija Sipilän Intian matkasta syntyneeseen uutisointiin.

http://areena.yle.fi/1-3778005#autoplay=true

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Onhan ministereillä vielä monissa maissa Afrikassa, Aasiassa ja E-Amerikassa oma merkityksensä ovien avaajina ja uusien kontaktien syntymisessä vaikka ko. matkan aikana ei sopimuksia allekirjoitettaisikaan. Paikalliset lähetystötkin ovat järjestelyissä mukana.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niinhän ne lähetystöt ovat, mutta vain siksi, että ministerin ohjelmasta pitää huolehtia.

Tuo ovien avaus pätee tiettyihin virkaportaisiin ja toki yritykset voivat sellaistakin hyödyntää, mutta se ei mitenkään ole edellytys niiden markkinoille pääsemiseksi. Kyllä ne itsekin sen tiensä raivaisivat. Ja kuten sanottu, aika harvinaista on sellaisen merkitys kauppojen syntymiselle.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Media on säälittävässä tilassa. Miksei kerrota, miten vienninedistäminen ja Talvivaaran hallinta sujuvat. Terrafame-pipot, vaikuttamis-, jääviys- ja edistämissyytökset ovat naurettavia. Nyt ne Suomen kuvalehden masinoimat exYLE-toimittajat markkinoivat SK:n levikinkasvua. Harmi, kun tuli juuri tilattua 2 v:ksi kun kirjamessuilla onnistuivat markkinoimaan. Mutta siihen se sitten saa päättyä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Asiapitoinen kohta kommentissasi on erehdyksessä tilaamasi Suomen Kuvalehti.

Iiroseni, soitahan rohkeasti lehden markkinointiosastolle ja esitä perusteesi saada perua tilaus.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Lehdet yleensä palkkavat väkensä itsenäisesti. Ainakaan minulta eivät ole neuvoja kyselleet.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

" Pitäkää tunkkinne ! " ei vielä joidenkin kommentoijien ilmeisistä toiveista huolimatta tule vielä lähiaikoina olemaan pääministeri Sipilän jäähyväispuheen odotettu kohokohta.

Vielä on paljon laillista (ja moraalitonta) taloudellista valtaa käyttämättä, eikä liikemies Sipilä pääministerinä jätä tätä tilaisuutta käyttämättä.

Sipilä-dynastia tulee aina muistamaan kunnioituksella Pater noster Juhan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näinhän Sipilä kommentissaan MTV:lle ilmoitti.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Täytyy MYÖS muistaa, että nyt puhutaan vasta vuoden 2016 alun tapahtumista.

Tutkivilta journalisteilta on perkaamatta käytännössä koko viime vuosi. Lisää on todennäköisesti tulossa, sillä pääministeri ei näe nytkään moitittavaa tekemisissään hallituksessa valtion omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä.

Pääministeri juoksee nyt kilpaa ajan kanssa ja jokainen päivä voi vielä tuoda ison dealin. Helpolla ei tämä kepulainen uskova businessman luovu elämänsä tilaisuudesta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #140

Kaima, ei tässä kannata kuitenkaan vainoharhainen olla. Mutta toivottavasti ei uusia tapauksia enää ilmene.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #141

Miksi toivot, ettei uusia tapauksia ilmene ?

Pelkäätkö Sipilän jatkon pääministerinä tuolloin vaarantuvan ?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #143

Pidän tulkiintaasi varsin outona. Kysymys on enemmänkin Suomen maineesta. Terrafame-sotku levisi kansainväliseen lehdistöön. Näillä sotkuilla ei Suomen mainetta ainakaan paranneta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #141

Kunhan nyt ensin selvitellään tämäkin.

Näin Sipilän muisti pätkii ja selitykset muuttuvat - asiakirja asettaa pääministerin vastauksen outoon valoon

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi maanantaina Iltalehdelle, että hän keskusteli Intian-vierailullaan vain yleisellä tasolla suomalaisesta biotalousosaamisesta.

Vierailusta tehdyn asiakirjan mukaan Sipilä kuitenkin puhui 13. helmikuuta Intian pääministerin kanssa erikseen juuri Chempoliksen biojalostamohankkeesta Intian Assamissa.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201701102200051780...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #144

Tällä hetkellä huonomuistisuus ei ole Sipilälle hyväksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #147

Niin no, Sipilähän ei ole valehdellut eduskunnalle, eikö siinä mene raja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #148

Eihän varmaan Iltalehdellekään valehdellut? Hän vain muisti väärin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #148

Miten eduskunnalle voi valehdella, kun koko sana " valehdella" on kielletty eduskunnassa ?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #150

Niin, siellähän on ilmaisuna että ei puhunut totta, täällä ainakaan vielä ei.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #150

Eduskunnassa sanalle valehdella on keksitty lukematon määrä synonyymeja.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #152

" Puhun niin totta kuin osaan." Ex-pääministeri Jäätteenmäki ( kesk.)

" Toimin niin oikein kun osaan." Pääministeri Sipilä ( kesk.)

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #144

Niin käytännössä tuo raportti tuo vain esiin sen että koko projekti oli jo käytännöösä ennen kyseistä keskustelua sovittu ja suoraan sanoen olisi ollut enemmän merkillistä jos tuossa tilanteessa PM kieltäytyy siitä sanomasta yhtään sanaa. Ja olisi myös yhtä ihmeellistä jos Intian PM ei sovittua projektia toisi esiin.

Projektista alunperin sovittiin jo vuonna 2014 Niinistön vierailun yhteydessä ja viimeinen julkistus kaupoista vain julkistettiin Sipilän vierailun yhteydessä. Itse olen sitä mieltä että Sipilän vierailu ei kauppoja synnyttänyt vaan parempi loppari oli Niinistö ja varsinaiset kauppiaat.

Itse pidän yleisenä tasona sitä että asioista keskustellaan pintapuolisesti. Esim. siten että hienoa että maittemme välillä kaupat onnistuvat ja hanke täällä etenee suotuisasti jne. Erikseen keskustelu on sitä että neuvotellaan itse kaupasta tai suunnitellaan yhteisiä ratkaisuja ongelmiin. Alla oleva lainaus ei kerro että tuolla olisi neuvoteltu tuosta kauapasta, sillä silloin tuossa raportissa moinen mainita myös löytyisi.

Lainaus iltalehdestä.

"Lisäksi raportissa mainitaan aivan erikseen pääministerien keskustelleen myös Assamiin rakennettavasta biojalostamosta, joka tuottaa etanolia bambusta. Pääministerien todettiin ”arvostavan” hankkeen etenemistä.

Kyseessä on juuri Chempoliksen ja intialaisyhtiö NRL:n yhteishanke, vaikka yhtiöitä ei raportissa nimeltä mainita. Chempolis julkisti 110 miljoonan euron arvoisen yhteistyöprojektin pääministerien tapaamisen jälkeen.#

Lainauksen jälkimmäinen kappale on toimittajan omaa kirjoitusta, ensimmäinen on viittaa osoittain raportiin, joten verrataanko Sipilän sanoja nyt toimittajan sanoihin vaiko raporttiin, kun mietitään kuka sanoi mitä ja missä. Kaiken lisäksi tuo raportti listaa keskustelu aiheet joita oli aika monta, joissa Intia ja Suomi voisi yhteistyötä tehdä. Joten tuo "erikseen" keskustelu näyttäytyy vain toimittajan kynästä kirjoitettuna asiana, sillä on ilmeisesti jokin tarkoitusperä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #195

Kaksi asiaa raportista kuitenkin tuli esiin. Ensinnäkin se, että ensimmäisessä Iltalehdelle antamassaan lausunnossa Sipilä kielsi asiasta erikseen keskustelleensa. Lisäksi se on osoitettu, että mitään kauppaa ei voitu toteuttaa, ellei Chemopolis olisi saanut suurta pääomaruisketta. Sen antoi Fortum, mutta vasta Intian matkan jälkeen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Juha Kuikka, olet aivan oikeassa, näiden delegaatioiden vierailujen tarkoitus on lähinnä tuoda esille maamme monipuolista teollisuutta ja jos jotain yritysten välisiä sopimuksia allekirjoitetaan, ne tehdään vierailun yhteydessä, eikä siinä ole mitään pahaa, päinvastoin. Toki pres. Kekkosen aikana NL:n suuntautuneisiin delekaatioihin saivat osallistua vain ne tahot jotka Kekkosen presidenttiyttä tukivat. Nyt ajat ovat toiset ja siksi on hämmentävää, miksi Sipilä "haali" itselleen hallituksessa valtion omistusohjauksen itselleen, kun tiedossa oli hänen yhteydet yritysmaailmaan, niin on aivan oikeutettua kysyä onko kysymys naiviudesta vai yritysjohtajana opitusta tavasta, että "minä päätään, muut vikisevät"

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Arto G., sokeakin näkee ja kuuro kuulee, että pääministerimme toimii siten, että heikosti menestyneet sukunsa yritykset nousisivat valtion avulla kannattaviksi.

Eihän näin selvää, oman suvun toimeentuloa, saa merkittävimmällä valtion yritysvastaavan paikalla oleva suosia.

Nythän nämä kommentit selkeästi kiemurtelevat puolesta ja vastaan.

Vain itse, pääministeri Sipilä, on vastuullinen ja tietää toimensa.

Hänen jälkeensä, valtiomme oikeusasiamies vastuullistetaan tutkimaan jääviys.

Mikäli jääviys todetaan, sen jälkeen seuraamuksista tiedotetaan.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

MP: "...pääministerimme toimii siten, että heikosti menestyneet sukunsa yritykset nousisivat valtion avulla kannattaviksi."

Sama kaava näkyy molemmissa, sekä Katera Steelin nousussa että Chempoliksessa.

Esittämäsi on kokonaisuudessaan kiistatonta ja kysymys onkin siitä, jos eduskunnan oikeusasiamies toteaa Sipilän syyllistyneen väärinkäytöksiin, uskaltaako hän esittää sen julkisesti? Se tarkoittaisi paitsi Juha Sipilän asian käsittelyä joko rikosoikeudellisesti tai ministerivastuulain perusteella (riippuen asiasta) ja hallituksen vaihtoa.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Oma ensimmäinen ajatus oli, että haluaako Sipilä eroon virastaan? Yksi toisensa jälkeen näitä jääviysongelmia, ensin Katera Steel, nyt tämä Chempolis, melko epäuskottavaa, että kyseessä olisi vahinko. Suuttuiko Sipilä anteeksiantamattomasti Ylelle, vai onko tämä kaikki ennalta laadittua suunnitelmaa? En usko hetkeäkään naiviuuteen, -Aikooko Sipilä vain huolehtia siitä, että itse ja perhe on taloudellisesti turvattu sopimuksin, jotka hän itse auttoi voimaan, ja sitten exit? Tässä taitaa Suomen kansa olla naiivi eikä Sipilä - taas kerran.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Juurikin näin.

Kyseessä on piinkova liikemies, joka omiensa ( lestadiolaisten) keskuudessa on kunnioitettu. Se luonnollisesti riittää moraalisesti hänelle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tuskin kuitenkaan yksin siitä on kysymys.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

itse uskon kuitenkin enemmän Sipilän naiviuteen kuin viritelmääsi salaliittoteoriasta. Sipilällä on naivina vielä käsitys siitä, että valtiota voi johtaa kuten yritystä. Eiköhän se käsitys jo pikku hiljaa haihdu?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Eikä pidä unohtaa rouva pääministerin järjestelyjä maahantulijoiden osalta. Olisi ollut estettävissä satojen miljoonien kulut, ainakin osittain. Tekikö pääministeri sitten mitään estääkseen tulijavirran ? Joo, laittoi näppärästi talonsa myyntiin.

https://www.suomenuutiset.fi/immonen-keskusta-halu...

Oliko kysymys kuitenkin Keskustan tavoittelemasta hyvästä bisneksestä ?

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000101782...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jos Perussuomalaisilla on ollut hankaluuksia vihapuheiden yms kanssa, niin Keskustan ongelmana näyttää olevan bisneksen ja politiikan pitäminen erossa toisistaan. Vaalirahakohut, Nuorisosäätiön sekoilut, lautakasat ja nyt Sipilän sekä Bernerin touhut nostavat epäilyksen siitä, onko tämä liiketoiminnan ja poliittisen päätöksenteon sekoittaminen vuosikausia jatkunut puolueen tapa?

En muista millään muulla puolueella olleen näin vaikeaa tämän asian kanssa - sulle, mulle ja kaverille kanssa...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näyttää kylläkin siltä, että asia olisi näiden busines-ministerien mukanaan tuomaa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Niko Kaistakorpi

Jotenkin minulle tuli mieleen tämä demareiden lista.

* Oy Veikkaus Ab antaa potkut toim.joht. Matti Ahteelle 17.4.2001 saatuaan selvityshenkilön, OTT, Pirkko K. Koskisen arvion siitä, että oli olemassa riittävää näyttöä syyllistymisestä seksuaaliseen häirintään.
* hoitajille ja alipalkatulle muulle kuntasektorin naisvaltaisille aloille ei koskaan ole edes tavoiteltu ns. tasa-arvokorotuksia
* surkuhupaisat helikopterikaupat monta vuotta sitten - sovittuja koptereita vasta yksi ns. karvahattumalli Suomessa 2003-2008 (Halonen)
* puolustusvoimain puolustuskyvyn ajaminen sotilaallisen tyhjiön tasolle (Halonen)
* Tuomioja toimeenpannut julkisen nimilistan, ns. yllytysadressin asepalveluksesta kieltäytymisen tueksi 1969 (Ilkka Taipale, ym.)
* Tuomiojan tuomitseminen yllytyksestä rikokseen 1 v 2 kk:ksi vankeuteen Helsingin raastuvanoikeudessa 1970 (Kekkonen armahti)
* Tuomiojan kantaminen jalat edellä poliisimaijaan hänen häiriköityään Persian shaahin mellakoiden yhteydessä Helsingissä 1970
* Halonen runnonut (ns. tunnustamiskomitean varapuh.joht.) Suomen tunnustamaan kommunistisen fasistivaltion DDR:n (1969-72) (Sorsa, Lipponen, Sundqvist, Koivisto, Hämäläinen, E. Raatikainen, Ahde ym.)
* julkinen vetoomus "EI" EEC:lle, VAPAAKAUPPASOPIMUS TORJUTTAVA 19.09.1973 (Halonen, Tuomioja, Lipponen, Liikanen, Jyränki, Työläjärvi, Söderman ym.)
* Halonen runnonut presidenttinä ja armeijan ylipäällikkönä Suomen mukaan sen puolustuskyvylle kohtalokkaaseen Ottawan maamiinat kieltävään sopimukseen
* Nato -vastainen disinformaatio ja epäluulon lietsominen (Halonen, Tuomioja, Heinäluoma)
* Lipposen poliittinen silmänlumepeli EU:n elintarvikeviraston sijoittamisella Suomeen 2000-2003
* Lipposen ja Bushin salaiset sopimukset Valkoisessa talossa Suomen liittämisestä osaksi Irakin vastaista ja USA-vetoista koalitiota 07.-09.12.2002
* Lipposen ja Bushin salaiset kauppasopimukset suomalaisesta AMOS-kranaatinheitinjärjestelmästä juuri ennen Irakin sotaa joulukuussa 2002
* EU:n 141-tukien ja koko maatalouden johdonmukainen vastustaminen (Lipponen, Heinäluoma, Filatov, Gustafsson)
* metsäteollisuuden ja pörssiyhtiöiden vaikeuksien ymmärtämättömyys (Stora-Enso Oyj ym.) (Halonen, Heinäluoma, Filatov, Feldt-Ranta, Tuomioja)
* varallisuusveron alentamiset (Heinäluoma, Liikanen)
* 90 -luvun pankkikriisin ja laman kehittäminen (Liikanen, Koivisto, Koskinen, Halonen, Louekoski ym.)
* Ulf Sundqvistin vahinkonkorvausten anteeksianto: 16,4 milj. "soviteltiin" tovereiden (Alho, Lipponen) kesken 1,2 miljoonaan
* lapsilisien jäädyttäminen, ei inflaatiotarkistuksia vuosikausiin (Lipponen, Liikanen, Heinäluoma, Kalliomäki)
* Kiinan, Vietnamin ja muiden diktatuurien tukeminen ja hallinnon liehitteleminen (Halonen, Tuomioja)
* Suomen ulkoministerin ajattelemattomat Israel-puheet ja keskinäisten suhteiden kylmettäminen (Tuomioja 2001)
* ulkosuhteiden epäviisas tulehduttaminen länteen ja erityisesti Yhdysvaltoihin (Halonen, Tuomioja)
* suomettumispolitiikan, rähmällään olon, johdonmukainen jatkaminen Venäjän suuntaan 2000-2008 (Halonen)
* Venäjän kaasuputkilinjauksen, ns. Nord Streamin, kritiikitön hyväksyminen Suomen talousvesille 2007 (Halonen)
* Venäjän epärehellisten duuman vaalien hyväksyminen ilman epäkohtien arvostelua (Halonen 2007)
* Venäjän epädemokraattisten ja epärehellisten presidentinvaalien kritiikitön hyväksyminen (Halonen 2008)
* Johdonmukainen vaikeneminen Venäjän Tshetshenian kansanmurhasta 2000-2008 (Halonen)
* kyvyttömyys Venäjän rekkajonojen ja puutullikysymyksen hoitamisessa 2000-2008 (Halonen)
* poliittisten demarinimitysten jatkumo, punaisia värisuoria jne (Halonen, Liikanen, Lipponen, Ahde, Arajärvi, Söderman, Mönkäre, Lindblom, R. Väyrynen...)
* Alpo Rusin silmitön poliittinen ja rikosoikeudellinen ajojahti 2002-2007 (Nevala, Halonen, Lipponen)
* Sorsan, E. Raatikaisen, Lipposen, Liikasen, Sundqvistin, Tuomiojan, Ahteen ym.:n Stasi/DDR:ään ja KGB/NKP:hen suuntautuneet toimet, jotka odottavat yhä rikosoikeudellista arviointia
* Saksan liittotasavallan Suomeen toimittaman listan suomalaisista stasi-kontakteista sulkeminen SUPO:n kassakaappiin huhtikuussa 1990 (Koivisto)
* ns. tiitisen listojen (Stasi-listat) avaamisen hysteerinen vastustaminen (Lipponen, Halonen, Tuomioja)
* ulkoministerin toiminta vastoin hallituksen ja presidentin kantaa laiminlyömällä pyytää USA:n hallussa oleva ns. Rosenholz-aineisto (Stasi) Suomeen (Tuomioja 2003-2007)
* N-liiton Suomea koskevan NORDEK-liittymishankkeen vastustamisen ja sitä koskevan salaisen muistion vuotaminen Dagens Nyheterille (Högglöf) 1970 (Koivisto)
* Koiviston kieltäytyminen tarjouksesta ostaa Karjala takaisin Suomelle 1991 ja asian salaaminen eduskunnalta
* Kekkosen ja Breznevin EEC:tä ym. koskevan huippusalaisen ns. Zavidovo -muistion vuotaminen julkisuuteen lehdille (Dagens Nyheter, Vasabladet/Högnäs) 31.10.1972 (Tuomioja; Lindblom, Jyränki)
* Tuomiojan todistajan valan nojalla tapahtunut valehteleminen Zavidovo -vuotoa käsitelleessä oikeudenkäynnissä 1973
* Tuomiojan Rusin esitutkintaa koskevan salaisen tiedon vuotaminen eteen päin, valtiosihteeri Antti Satulille 2002
* Fortum Oyj:n ökyoptioiden siunaaminen valtionyhtiöiden omistajaohjaajina 1999-2002 (Kalliomäki, Tuomioja, Mönkäre)
* valtionyhtiö Valco Oy:n tappiollinen pyörittäminen ministereinä ja samanaikainen istuminen yhtiön hallintoneuvostossa 1976-80 (Sorsa, Rantala)
* Osuuskunta Eka-yhtymän, Haka Oy:n ja Kansa-yhtymän taitamaton luotsaaminen konkursseihin 1984-94 (Rantala)
* ns. potilasturvallisuuslain vastustaminen 2007 (Heinäluoma, Filatov, Feldt-Ranta, Gustafsson ym.)
* Tuomiojan tunnustautuminen marihuanan pössyttelijäksi 60-luvulla ylioppilastalolla (2008)
* Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden tarkoituksellinen salailu ja vähättely Suomessa 1986 (Koivisto, Kaisa Raatikainen, Sorsa)
* Tahallinen jahkailu ja Venäjän miellyttäminen suomalaiskoneen lähettämisessä Kiovaan Tshernobylin onnettomuuden evakuoinnin yhteydessä 1986 (Koivisto)
* Koiviston Holkerin sinipunahallituksen (1987-1991) kasaan runnominen oman valinnan varmistamiseksi tulevissa presidentinvaaleissa 1988
* Koiviston kieltäytyminen vastaanottamasta Jeltsinin tarjoamia Kremlin arkistoja sodan jälkeisestä suomalaisesta lähihistoriasta 1992
* pääministeri Lipponen loukkaa eduskunnassa Mauri Pekkarista viittaamalla tämän tukan alla olevaan järkeen (1999)
* UM:n kyvyttömyys ja laiminlyönnit Aasian tsunamin tiedottamisessa, pelastustoimien koordinoinnissa ja kriisivalmiuksien järjestämisessä 2004 (Tuomioja)
* Suomen nolo ja harkitsematon viivytteleminen ETYJ:n puheenjohtajana Kosovon itsenäisyyden tunnustamisessa (Halonen 2008)
* presidentin mielistely ja hätäily onnittelusoitossa Venäjän Medvedeville vaalivoitosta tilanteessa, jossa virallinen, tarkistettu loputulos puuttui (Halonen 2008)
* presidentin viettämät pääsiäislomat suomalaisen vakuutusyhtiön luksusmökillä paljastuvat median toimesta v. 2007, lahjustutkinta asiasta ei käynnisty (Halonen)
* presidentin osallistuminen suojelijana SAK:n ja vasemmiston järjestämään Tammisaaren punavankileirin 90-vuotistapahtumaan 14.06.2008 (Halonen)
* presidentin kieltäytyminen osallistumasta vapaussodan suuren muistojuhlan 90-vuotistilaisuuteen Finlandia-talossa 16.05.2008 (Halonen)
* puhemies Lipposen vetämän eduskunnan 100-vuotisjuhlatoimikunnan holtiton rahankäyttö 5,5 miljoonaa eur, josta 2,7 milj.euroa meni kirjasarjaan Lipposen toimiessa yhtenä kirjoittajista (2004-2007)
* lähes koko demariryhmä antanut lain määräysten vastaisesti selventämättömän vaalirahoitusilmoituksen 2007 (Heinäluoma, Ahde, Feldt-Ranta, K. Kiljunen, Rönni, Guzenina-Richardson, Kumpula-Natri jne)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Vaikuttava lista noin pikaisesti muisteltuna. Pääosin siinä on tosin kaikkea muuta kuin liiketoiminnan ja politiikan sekoittumista tsunamitiedotuksesta lähtien.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #172

Niko Kaistakorpi

Niin. Kaikki ovat olleet hallituksessa ministereinä. Suurin osa useammin kuin kerran. Vahinkoa on aiheutettu miljardien edestä.

Kommenttisi mukaan ministereiden tehtävänä on politiikka ei Suomen talous. Minun ehdoton kantani on, että ministerit vastaavat hallitusneuvottelujen yhteydessä sovitusta Suomen valtion budjetista ja eduskunta vastaa politiikasta.

Jokaisen ministerin tehtävänä on vastata valtion taloudesta ja oman hallinnonalansa ministeriön taloudenpidosta ja budjetin määrärahojen vastaavuudesta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #196

Eduskunta päättä politiikan suunnasta, hallitus sitä aina omalla tavallaan toteuttaa.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Roomalainen filosofi ja valtiomies Seneca on todennut: ”Kuta enemmän on valtaa, sitä vähemmän sitä saa käyttää väärin.” Hän on myös sanonut: ”Aika paljastaa totuuden.”
Aika on nyt paljastanut ”ruusunpunaista” totuutta ja vallankäyttöä. Kiitos kommentista.

Vanha kansanviisaus sanoo ”Totuus ei pala tulessakaan.”

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #190

Ja tämä vanha käytäntö näkyy sisältyvän suomalaiseen vallankäyttöön edelleenkin, puolueesta riippumatta.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Olen kuullut tarinan, jonka mukaan eräällä presidentin vetämällä vienninedistämismatkalla mukana oli myös presidentin vävy, joka solmi sukellusvenekauppoja...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Luottamuksenne suomalaisiin pörssiyhtiöihin on nähdäkseni aika heikoilla.

Tästä ketjusta saa nyt sellaisen kuvan, että pääministeri Sipilä on käväissyt Fortumin pääkonttorissa pullakahvilla ja tuonut esille toiveen, josta Fortumin hallitus ei voi kieltäytyä.

"Mulla on pojilla Chempolis firma jolla ei mene ihan hyvin, niin kai te sen nyt ostatte ja jätätte niille pienen 5 % potin". Jos yhtiökokouksessa omistajat kyselee tästä hankinnasta niin kerrotte vaan, että se on uusi strategia. Viedään firma Intiaan ja pakotetaan niitä ostamaan tää biojalostamo".

Luuletteko, että Fortumin tai suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituksessa on ääliöitä. Suomalaisten pörssiyhtiöiden omistus on 50 % ulkomailla. Investoijat vetävät heti rahansa pois Suomesta jos täällä ministerit tekevät pörssiyhtiöissä päätöksiä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pakko myöntää, ettei mielikuvituksesi ainakaan ole huono.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Pekka Lukkala

No mitenkäs muuten Fortumin päätökseen voi vaikuttaa, kun käydä se kertomassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sinun pitää muistaa myös aikajana. Fortum tuli mukaan Chemopolis yhtiöön vasta Intian matkan jälkeen. Ja samaan Aikaan Chemopolis tarvitsi surkeasti rahaa yrityksen pyörittämiseen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Eivät kaukaa viisaat liikemiehet kaikkea dokumentoi.

Naiiviutta heidänkin edestään toki riittää joillakin muilla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #168

Siksi juuri koko tässä Chemopolis jutussa on mukana paljon kysymyksiä herättäviä asioita.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pääsääntöisesti tällaiset ministerien johtamat delegaatiovierailut ovat valtion rahojen haaskausta ja osittain yksittäisten yhtiöidenkin, kun niiden johtajisto katsoo kuvioon kuuluvan moiselle retkelle osallistumisen. Tällä kertaa delegaatiovierailulla saattoi osittain olla positiivista vaikutustakin suomalaisyrityksen menestykselle tarjouskilpailussa.

Jos Sipilä olisi suomalaisten yhtiöiden välisessä kilpailussa lobbaillut sukulaistensa omistamien yhtiöiden puolesta, niin tilanne olisi olennaisesti toinen kuin silloin, että hän on pyrkinyt edesauttamaan ainoan suomalaisen tarjoajan menestymistä esimerkiksi Intian markkinoilla.

Ja jos kyseinen kauppa pelastaa oululaisen yhtiön konkurssilta ja päinvastoin antaa sille ensimmäisen merkittävän kaupan koko olemassaolonsa historian aikana, niin ei siinä sinänsä mitään pahaa ole.

Kyseinen firmahan ei ole varsinaisesti Sipilän sukulaisten firma, vaan Kemiran entisen Oulun tehtaanjohtaja Rousun perustama start-up, joka pureutui lähinnä olkisellun tuotannon kehittämiseen alkuaikoinaan. Sen jälkeen se on sinnikkäästi puskenut henkitoreissaan satsaten tutkimukseen ja tuotekehitykseen saamatta tarpeeksi kassavirtaa säilyäkseen hengissä pitemmän päälle, vaikka valtionkin maksamia tuotekehitystukia on saatu tavan takaa.

Lisäomistajia on tullut myöhemmin ja muutaman prosentin osuus niiden kautta sattuu olemaan Sipilänkin sukulaisilla, jotka kuuluvat harvalukuiseen Pohjois-Suomen liikemiespiiriin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Niko, tuo kepun bisneksen ja politiikan kytkeminen toisiinsa syntyi prs.Kekkosen (kesk) valtakauden aikana. Maalisliitto/kepu oli pres. Kekkosen erityisessä suojeluksessa, kok. paitsiossa ja muut puolueet pidettiin "kurissa" Moskovan korttia käyttäen ja näin kepussa syntyi ajatus, ettei meitä lait ja asetukset koske ja samaalla myös paralamentarismi Suomessa, jonka Koivisto palautti, vedettiin lokaan,

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Mitäs olet Arto mieltä ammattiyhdistysliikkeen bisneksistä? Heillä on semmoinen rahantekokone joka muuttaa toimeentulotuen ja asumistuen verottomiksi osingoiksi?

Demareiden nykyinen Pj tietää bisneksen hyvin, kun on istunut VVO:n hallituksessakin.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Niin, olisihan tämän 110 miljoonan kaupan pitänyt mennä Ruotsiin, mistä he viime metreillä myös taistelivat.

Olisi Suomessa paljon sopuisempaa.

SDP:n varapuheenjohtaja jo ehti ottamaan tähän 110 miljoonan euron kauppaan kantaa että:

"Sanna Marin ‏@MarinSanna 10 t10 tuntia sitten

Päivä päivältä näyttää enemmän siltä, ettei #Sipilä ole politiikassa edistämässä isänmaan vaan lähipiirinsä etua. #Terrafame #Chempolis"

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

"Toimin niin oikein kuin vain osasin"
Jotenkin alkaa kuulostamaan entiseltä Pääministeriltä. Lauseen molemmissa merkityksissä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuulostaa tutulta kepulaisen pääministerin sanomana.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Tästä muistui mieleen entisen naispääministeri Jäätteenmäen lausahdus ”Puhun niin totta kuin osaan.”

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Oli tässä mukana myös suomen kuvalehti. Sinänsä hassua, että ylestä eronneet toimittajat saivat duunin kuvalehdessä. En nyt sano että suomen kuvalehden syväkurkkujen tietoihin perustuvat jutut olisivat näiden loikanneiden toimittajien tekosia...

Suomessa on tosi huonoa ja omaan pesään kusevaa journalismiä. Valitettavasti. Jos vaikka ruotsalaiset olisivat voittaneet tuon tavoitellun 110 miljoonan kaupan, niin täällä ei olisi mitään ongelmaa. Nyt on ongelma pääministeri ja hänen sukulaisensa.

Outo maa.

Hyvä kirjoitus (savosta muuten):
http://blogit.savonsanomat.fi/mita-sita-tyhjaa/sip...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinpä, nyt ruotsin lehdistö revittelee tapauksella jo etusivuillaan. Olisiko Sipiläkin tähän jotenkin osallinen?

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Ei ole, Suomen lehdistö vain syöttää niin sanotusti lapaan Ruotsin medialle, josta he ottavat ilon irti ja laittavat oman talouttaan kasvuun suuntaan. Faktoillahan tässä asiasas ei ole ollut kovinkaan suurta merkitystä vaan sillä miten asiat kerrotaan. Jopa toimittajan pitäisi se tietää että miljoonasopimuksia ei lyhyillä valtion päämiesten vierailulla tehdä tai kyllähän sen tietää

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #197

Täällähän on kansainvälisiä uutistoimistoja, joista ulkomaiset lehdet ammentavat uutisia, ei niitä tarvitse syöttää. Tai esim. Svenska Yle:

IL: Sipilä lobbade i Indien - företag med koppling till hans familj får bygga bioraffinaderi för 110 miljoner

https://svenska.yle.fi/artikel/2017/01/10/il-sipil...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #199

Jos tuo ei ole lapaan syöttämistä, kun ruotsalaiset hävisivät tarjouskilpailun, niin mikä sitten?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #200

No olisiko Sipilää koskevista uutisista pitänyt vaieta? Ja oikeuskanslerillehan on kanneltu, joten sieltä tulee sitten aikanaan päätös oliko toiminnassa moitittavaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #205

Siis mikä tässä nyt on se uutinen, josta olisi mahdollisesti pitänyt vaieta?

Onko Sipilä [mielestäsi] tehnyt jotain ei-toivottavaa, väärää, tai jopa laitonta? Miksi asia oli nyt "uutinen"?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #211

Sen päättää oikeuskansleri.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #213

Osaatko siis ottaa kantaa siihen mikä oli uutisarvoista vasta oikeuskanslerin kannanoton jälkeen, mutta kysyt silti minun näkemystänl? Halusin sinun tarkentavan mitä tarkoitit "Sipilää koskevalla uutisella".

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #216

Max, mielestäsikö pääministeriä ei media saa arvostella? Ja jos saa, niin vasta oikeuskanslerin päätöksen jälkeen?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #217

Mielestäni median kuuluu kääntää jokainen kivi paljastaakseen pääministerin väärinkäytökset. Heidän tulee raportoida jokainen kavallus pienintä yksityiskohtaa myöden. Heidän tulee esitellä nepotismi ja epämuodollinen vaikuttaminen suosituimmuusaseman saavuttamiseksi. Median tulee tehdä työnsä!

Jos taas haluaa spekuloiden kehitellä salaliittoteorioita, ei pitäisi esittää uutistoimittajaa, vaan siirtyä MV-lehteen tai romaanikirjailijaksi.

P.s. Seija se oikeuskanslerin selän taakse piiloutui enkä minä, luehan kommentit uudemman kerran.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #220

Media tekee vain tehtäväänsä. Siksi tapaus Chemopolis on nyt esillä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #223

Ei tee. Median tehtävä on selvittää asiat, ei heitellä löysiä spekulaatioita.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #237

Asiat selviävät tutkimalla. Asiasta on tänäänkin tullut paljon uutta esiin. Lisäksi on tullut esiin se, että pääministerin muistikin pelaa vain pätkittäin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #238

Onko siis sinustakin toteamus että ministerit arvostavat yhteistyöprojekteja: aaa; bbb; ccc; ddd ja; biojalostamon rakentaminen, todiste muusta kuin yleisen tason keskustelusta? Paljon ei näemmä vaadita yksityiskohtaisuuden täyttymiseksi, kun muistioon asiat kirjattiin luettelonomaisesti yhteen lauseeseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #240

Kuitenkin Chemopolis ja sen havittelema projekti oli muistiossa erikseen mainittu. Mutta sinähän tulkitset asiat omalla tavallasi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #237

#237 Max
Aivan. Samaa mietä Max kommenttiesi kanssa. Journalismista toimittajia kohtaan esitti eilen illalla Risto Uimonen kritiikkiä (oma tulkinta hänen sanomisestaan), kun Uimonen sanoi suoraan haastattelevalle toimittajalle, että tämä uutisointi olisi tullut tehdä jo vuosi sitten, eikä nyt.
Tutkivaa journalismia siis harrastetaan jälkijättöisesti ja mitä ilmeisimmin vasta jonkun tahon "paljastustietojen" valossa. Ei ole mielestäni oikeaa tutkivaa journalismia. Matkalle osallistujalistahan oli jo matkaan lähdettäessä toimiajakunnan saatavissa ja tutkittavissa mitä minkäkin tahon "pesästä" löytyy.

(linkki eilisillan ohjelmaan aiemmin kirjoittamassani kommentissa)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #220

"Seija se oikeuskanslerin selän taakse piiloutui enkä minä,"

Eihän sitä huutoäänestyksellä ratkaista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #224

Minun on vaikea ymmärtää miten oikeuskansleri voisi päättää mielipiteistäsi, mutta en lähde asiasta enempää vääntämään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #235

Tarkoitus olikin vastata niin että et lähde vääntämään. Lobbaamisen aihetta Sipilällä oli, Chempolikselta puuttuu vielä 20 miljoonaa euroa ja Rousu sanoo, että Sipilän Intian-matkan yhteydessä öljy-yhtiö Numaligarh Refinery Limitedin (NRL) hallituksen tekemä hyväksyntä merkitsee ainoastaan sitä, että projekti jatkuu ja ehdot on hyväksytty.

Ylen pääuutisissa mainittiin että pilottihanke on aloitettu, ts. testataan toimiiko Clempoliksen kehittämä menetelmä käytännössä.

http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-200000...

PS. Missä muuten on mainittu että ruotsalaiset hävisivät?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #239

Ilmiselvästi epäonnistuit surkeasti. Nyt on väännetty siitä mikä mielestäsi on uutinen ja voitko sen minulle kertoa ilman oikeuskanslerin apua. En edes ymmärrä miten ihmeessä tuo kansleri tarkennuspyyntööni liittyy? Edelleen on epäselvää mistä uutisesta olisin mahdollisesti katsonut mieluummin vaietun. En osaa vastata ilman apuasi, eikä siinä nyt kannata oikeuskansleria odotella. Tuskin muistamme kumpikaan enää sitten palata aiheeseen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #216

Kas tässä, oikeuskansleri päättäköön voiko pääministeri lobata yritystä, jossa lähisukulaiset ovat osakkaina.

Asiakirja paljastaa pääministerin muistin pätkivän. Sipilä keskusteli Intiassa Chempoliksen jalostamosta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi maanantaina Iltalehdelle, että hän keskusteli Intian-vierailullaan vain yleisellä tasolla suomalaisesta biotalousosaamisesta.

Vierailusta tehdyn asiakirjan mukaan Sipilä kuitenkin puhui 13. helmikuuta Intian pääministerin kanssa erikseen juuri Chempoliksen biojalostamohankkeesta Intian Assamissa.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201701102200051780...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #222

Seija, olet oikeassa siinä, että ainakin tässä asiassa Sipilän muisti pettää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #222

Päättelitkö keskustelun olleen muuta kuin yleistä, koska raporttiin kirjattiin yhdessä lauseessa ministerien arvostavan viittä lueteltua maiden välistä yhteistyöprojektia?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #234

Tuota noin, odotitko että raportissa oltaisiin julkaistu koko keskustelu?

"Lisäksi raportissa mainitaan aivan erikseen pääministerien keskustelleen myös Assamiin rakennettavasta biojalostamosta, joka tuottaa etanolia bambusta. Pääministerien todettiin ”arvostavan” hankkeen etenemistä.

Kyseessä on juuri Chempoliksen ja intialaisyhtiö NRL:n yhteishanke, vaikka yhtiöitä ei raportissa nimeltä mainita."

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #242

Vakavissasiko kysyt, vai härnäätkö vain? Uskon ettei yksityiskohtaista keskustelua mistään aiheesta tuolla tasolla kuitata sivulauseen maininnalla neljän muun aiheen joukossa. Tuo viittaa hyvin kevyeen "kahvipöytäjutusteluun", jossa avustajat ovat etukäteen briiffanneet, että näistä projekteista keskustellaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #244

Max, tämä keskustelu on jo siirtynyt jankkaamisen puollelle. Meillä kummallakin on omat näkökantamme asiaan. Olisi varmaan syytä päättää tämä istunto. En kuitenkaan aio keskustelua aiheesta lopettaa. Itse palaan asiaan yöunien jälkeen saatuani aamulla julkaistavista lehdistä roppakaupalla uutta tietoa asiasta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #242

#242 Seija N.

Jokseenkin kummallista epäreilua vääntämistä raporttiin tehdystä kirjauksesta, kun Chemopoliksella oli jo v.2014 solmittu esisopimus ko. urakasta, etteikö tuosta nyt matkan aikana allekirjoitetusta varsinaisesta urakasta olisi raportissa mainittu. Tuossa raportissahan muuten näytetään sanottavan "Pääministerien todettiin ”arvostavan” hankkeen etenemistä."

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #269

Eihän siitä ollut kyse, vaan siitä että Sipilä oli aiemmin sanonut Iltalehdelle että keskusteli vain yleisellä tasolla, mutta raportista kävikin ilmi että Chempoliksen. Ja aiesopimuksia Chempoliksella oli ollut Kiinankin kanssa, ne kuitenkin jäivät toteutumatta.

Chempoliksen Pasi Rousu onkin maininnut miten tärkeää Intian sopimuksen eteneminen on:

Kaakkois-Aasian läpimurto vaatii onnistuneen mallin Intiasta, sillä ilman toimivaa esimerkkiä lähistöltä indonesialaisia on vaikeaa saada mukaan.

http://www.talouselama.fi/uutiset/tallainen-on-sip...

/ Aiheesta lisää / "Tätä varten olen tehnyt koko urani ajan töitä"

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #270

#270 Seija N.

Minusta Sipilä on keskustellut yleisellä tasolla ottaen huomioon C:n jo vuosia sitten käymät omat sopimusneuvottelut intialaisen yrityksen kanssa ja joka nyt tällä vierailulla saivat sinetin eli urakkasopimuksen.

Kanssasi näyttää olevan ihan turhaa keskustella tästä sen enempää vaan yrität väännellä tapahtumien kulun Sipilään vastaan. Meillä on siis täysin erilainen näkökulma liike-elämän asioihin ja varsinkin miten niitä kehitellään sekä niistä keskustellaan jopa pääministerin kanssa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #278

Pikemminkin vuosien aikana kuin vuosia sitten, sillä kuten mainittu 2014 oli vasta aiesopimus:

2014: NRL, Finnish firm to study possibility of extracting fuel from bamboo

Guwahati, September 11: Numaligarh Refinery Limited today signed a Memorandum of Understanding with a Finland based Company M/s Chempolis Oy, for carrying out a feasibility study for production of ethanol from bamboo biomass.

https://medium.com/@Sentinel_Assam/nrl-finnish-fir...

The project has preceded several preparation stages including signing memorandum of understanding with neighbouring states of Assam for the sustainable supply of bamboo.

http://biomassmagazine.com/articles/12911/chempoli...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #280

En ymmärrä miten yrität kommentillasi ja siinä esitetyillä linkeillä jotenkin esittää Sipilää kohtaan epäluottamusta?

Linkkien mukaan Intiassa olisi suomalaisella C:llä oma yritys, jonka lukuun Chempolis India Mr.NavinSinghania on yhtenä muistion/esisopimuksen (millä nimellä sitö kutsuttaneenkaan) allekirjoittajana.

"Both NRL and Chempolis have agreed to cooperate with each other in carrying out the feasibility study and implement the project, if found feasible and on mutually acceptable terms and conditions through a JV/SPV, subject to Environmental Clearance from Ministry of Environment & Forest (MoEF), Government of India , other statutory clearances."

Toisessa linkissä "The project has preceded several preparation stages including signing memorandum of understanding with neighbouring states of Assam for the sustainable supply of bamboo."
"Biofuels and cellulosic ethanol are subjects that India's Prime Minister Narendra Modi's government is promoting.
The topic was discussed also in meetings between Prime Minister Narendra Modi, India's Finance Minister Arun Jaitley and Finland's Prime Minister Juha Sipilä during his business delegation in India on Feb. 12-14."

Vierilulla Sipilän kanssa keskusteltiin yleisellä tasolla biopolttoaineista ja selluloosasta ja etanolia käsittelevistä aiheista. Miten muuten tuota kirjoitusta voikaan tulkita kuin yleisen tason keskustelulla, kun asiaa oli jo vuosia kehitelty yhteistyösopimuksena C:n ja intialasen yrityksen sekä Intian valtion viranomaisten kanssa?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #285

"Vierilulla Sipilän kanssa keskusteltiin yleisellä tasolla biopolttoaineista ja selluloosasta ja etanolia käsittelevistä aiheista."

Niinhän Sipilä IL:lle kertoi, mutta virallisessa raportissa mainittiin keskustellun Assamin biojalostamosta, linkissä kuvan alla.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201701102200051780...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #269

Kysyn vaan, mitä sana "arvostaa" tarkoittaa pääministeri Sipilän käyttämänä ?

Pääministeri Sipilän toimia tarkoin seuranneet kommentoijat voivat varmasti antaa yksilöityjä esimerkkejä siitä , mitä muuta Sipilä pääministeriaikanaan on kertonut arvostavansa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #271

Pekka Toivonen

Sipilä saattaa pääministerinä arvostaa kaikkea sitä toimeliaisuutta ja innovaatioita jotka edistävät suomalaista vientiä ja Suomen tunnettavuutta maailmalla. Vientikauppaa.

Minä kuulun Sipilän kanssa siihen samaan ryhmään joka arvostaa koko sydämestään viennin kasvua ja työllisyyden lisääntymistä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #273

"Arvostukseni Yleen on nyt täysi nolla." Pääministeri Sipilä 30.11.2016.

Muita suoria "arvostukseen" liittyviä lausuntoja tai kommentteja en ole mediasta löytänyt tai muista hänen julkisuudessa lausuneen.

P.S. Ulkopuolisten hänen nimissään ilmaisemia mielipiteitä tuskin pääministeri itsekään haluaa lukea tai kuulla.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #271

Pekka T.

Alla Ilkka Varsio vastasi esittämääsi kysymykseen ja tuohon yhdyn täydellisesti. Hallituksen ja pääministerin tulee talouspoliikassa edistää maamme talouden kehittämistä. Tähän kuuluu olennaisesti ulkomaan vientikauppa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #279

Ilkka Varsion mainitsemaa "Suomen tunnettavuutta maailmalla" on toistuvasti edistänyt Suomen pääministeriin liitetty nepotismi-uutisointi kansainvälisessä mediassa. Itse kylläkin näen tämänlaatuisen tunnettavuuden vahvasti kielteisenä.

Toivoisinkin suomalaisten veronmaksajien rahoittaman Ylen kohdistavan uutisointinsa pääministeri Sipilän ( kesk.) maineen puhdistamiseen ja (väärien) tietojen korjaamiseen (oikeiksi).

P.S. Luonnollisesti Ylen kansainvälinen arvostus luotettavana tietotoimistona on kärsinyt Suomen pääministerin viime vuonna ilmaisemasta mielipiteestä, joten Ylen uutisoinnin merkitys on rajallinen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #269

Esisopimus oli, mutta Chemopoliksella ei ollut pääomaa projektin toteuttamiseen. Sitten avuksi tuli valtionyhtiö Fortum?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #284

Kovin jää köykäiseksi tuo kommenttisi perusteluineen. ;)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #286

Kukin näkee tavallaan. Pääministerin tulisi olla kovin tarkka toimissaan. Siksi, ettei mistään hänen toimistaa jäisi minkäänlaista sijaa epäilyksille. Juha Sipilä ei ole ollut pääministerinä tässä asiassa riittävän tarkka. Silloin ei hänen toimissaan myöskään olisi tässä suhteessa mitään arvosteltavaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #287

Tarkoittanee sitä, että kun ei tee mitään, niin ei tee joidenkin tahojen mielestä väärinkään. Hieno homma. Näinhän se Suomi saadaan nousuun.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #197

Eli mielestäsi Sipilän tekemisillä ei ole mitään yhteyttä tähän?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Luottamus Sipilän sanomisiin alkaa olla lähinnä uskon asia - minulla sitä ei enää ole. Milloin se loppui - se loppui hänen YLE-lausuntoihinsa.
Katselin aikanaa eduskunnan kyselytunnin, jossa Sipilä useaan kertaan kertoi ettei ole pyrkinyt vaikuttamaan YLE:n toimintaan. Kaiken selvinneen valossa hän mielestäni syyllistyi toistuvasti valehteluun eduskunnalle.

Pitkä matka on tultu siitä, kun Atte Jääskeläinen piffasi Sipilälle mahdollisuuden puhua Ylellä oman puheensa kansalle Kekkosen tapaan. Jo tuossa hän muuten herätti kohua lausumalla seuraavaa: "Suomen valtio on velkaantunut melkein miljoona euroa tunnissa seitsemän vuotta — yötä päivää — pyhää arkea.”

Iltalehdessä Tommi Parkkonen kirjoittaa artikkelissaan Sipilä pelottelee väärillä faktoilla:
”Valtiokonttorin laskelmien mukaan Suomen velkaantumisen oikea summa on 600 000 euroa tunnissa. Ero Sipilän lukuun ei ole ’kuin’ noin 400 000 euroa tunnissa, mutta viikossa summien eroksi kertyy jo rapsakat 68 miljoonaa euroa.”

Minun luottoni on mennyttä, kenties muila sitä vielä on. Ja kaikista hankalin asia on menetetyn luottamuksen palauttaminen, minun osaltani en keksi miten se edes tapahtuisi. Mutta minä olen vain yksi äänestäjä ja ihminen - hyvä niin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kuinka paljon Kaistakorpi Suomen julkinen velka on lisääntynyt vuosittain sitten v. 2009 lähtien ?

Mikäli Parkkosen lukuihin olisi luottaminen, julkinen velka olisi lisääntynyt n. 5 miljardilla eurolla vuosittain. Mikäli taas Sipilään olisi uskominen, velka olisi lisääntynyt n. 8,7 miljardin euron verran vuosittain.

Kumpin on täysin metsässä tai kaunistelee lukemia ?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Lauri,
vaikea sanoa, laske sinä. Parkkonen perusti asian valtionkonttorin laskelmiin, ehkä se on metsässä eikä Helsingin keskustassa? Sipilän perusteita en tiedä. Sipilä muuten puhui siitä hetkestä eikä mistään 2009 lasketusta summasta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jos nyt kirjoittelet, niin pitäisi tietää, eikä jakaa roskaa disinfomaatona.

Suomen julkinen velka oli v. 2008 63,3 miljardia euroa ja v. 2015, jolloin Sipilä velkaantumisesta huolestuneena mainitsi ( kuten kirjoitit ) 133,1 miljardia euroa. Julkinen velka oli siis kasvanut seitsemän vuoden aikana 69,8 miljardia euroa ali n. 10 miljardilla eurolla / vuosi. Tämähän merkitsee sitä, että jopa Sipilän lukema tunnittaisesta velkaantumisesta oli alimitoitettu ja todellinen velkaantuminen oli reilusti yli 1.000.000 euroa per tunti noiden seitsemän vuoden aikana.

Suomen julkisen velan kehitys v. 2008 - 20015:

2008 63,0 miljardia euroa
2009 75,5
2010 88,2
2011 95,5
2012 107,7
2013 114,8
2014 123,7
2015 133,1

Lähde: EKP:n tilastot AMECO

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Lauri,
kuten jo sanoin, niin hän puhui sen hetkisestä velkaantumisesta eikä velan kehityksestä vuodesta 2008 lähtien kuten nyt koitat asian vääntää. Pyrit nyt itse disinformaatiolla perustelemaan lausumaa. Edelleen luotan valtionkonttorinantamiin tietoihin.

Sivu 1 | 2 | »

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset