plukkala

Stasi vaikuttaa yhä Berliinissä?

DDR:n valtiollisen turvallisuuden ministeriö (Stasi, MfS) tulee yhä vielä silloin tällöin esiin Saksassa. Berliinissä nimitettiin joulukuussa valtiosihteeriksi Andrej Holm, jonka takaa on sittemmin paljastanut Stasi-historiaa. Hän on nuoruudessaan toiminut Stasin (MfS) avustavana tietojen antajana. Tämän historian hän on kuitenkin salannut ja mm. kirjoittanut nimensä vakuutukseen, ettei koskaan ole ollut Stasin kanssa tekemisisssä. Tällainen vakuutus vaaditaan Saksassa kaikilta viranomaisilta.

Valtiosihteerin virkaan häntä esitti die Linke, ja tästä asiasta on tullut painolasti Berliinin osavaltion rot-rot-grün (SPD-die LInke-Vihreät) osavaltiohallitukselle. Holm on pyytänyt tekojaan anteeksi Stasi-uhreilta. Hän sanoo ottavansa täyden historiallinen vastuun tekemisistään, mutta ei aio erota paikaltaan.

Torstaina tekieräs Stasin uhreista tutkintapyynnön Holmin toimista. Hän syyttää Holmia petoksesta, CV:nsä väärentämisestä Stasi-historiansa osalta ja tullut siten väärin perustein nimitetyksi valtiosihteeriksi. Näin asiasta on tullut myös syyttäjäviranomaisten asia. Asiasta esiin  tulleiden tietojen vuoksi myös epäillään die Linken johtaja Katrin Lompscherin olleen yksityiskohdista jo aikaisemmin tietoinen.

http://www.bild.de/regional/berlin/berlin/ueberfuehrt-dieses-papier-die-...

http://www.bild.de/regional/berlin/strafanzeige/gegen-staatssekretaer-an...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näinhän se menee, minkä taaksesi jätät, sen edestäsi löydät.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomen Stasi- ja KGB-tiedottajat saavat elää täysin rauhassa ja pitää asemansa niin kuin ennenkin. Suhteet jatkunevat monen osalta Moskovaan vanhoissa merkeissä?

Pekka Iiskonmaki

#2
Ministeri Susanna Huovinen SDP, totesi; ''Se mikä toimii muualla ei toimi Suomessa''

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #4
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näin näyttää olevan. Eihän Tiitisen listaakaan puhumattakaan Rosenholz aineistosta ole vieläkään julkaistu.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Alpo Rusi muistuttaa Twitterissä tähän Holmin juttuun liittyen, että Suomessa on vielä "koko joukko" Stasin agentteja viroissaan.

https://twitter.com/RusiAlpo/status/82027375176175...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinpä. Eikä asian eteen edes mitään tehdäkään. Asiallinen twiitti Rusilta. Jopa saksankielinen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kommenttiini nro yksi voisi hyvin vielä lisätä sen, että näin yleensä on. Mutta ei kuitenkaan Suomessa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suomihan sai ns.Tiitisen listan ja Rosenholz-aineiston haltuunsa jo yli nejännesvuosisata sitten. En näe yhtäkään perusteltavissa olevaa syytä niiden salaamiseen yhä vielä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ei kai salaamiseen muuta syytä olekaan, kuin hengissäolevien DDR n 'palvelijoiden' julkinen häpeä listan julkistamisen myötä.
Lienee löytyy listalta nimiä maan entistä johtoa myöten.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Alpo Rusin mukaan heitä istuu vieläkin viroissaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kirjoitin jutun otsikkoon, että Stasi vaikuttaa vielä Berliinissä. Taitaa kuitenkin vielä vaikuttaa Helsingissä paljon enemmän?

Juha Hämäläinen

Erika oli Merkelin nimi Stasissa, eli kyllä Stasi vaikuttaa erittäin vahvasti Berliinissä

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Stasilla oli listoillaan myös paljon henkilöitä, jotka eivät toimineet sen kanssa yhteistyössä. Jos Merkel olisi ollut stasin aqgentti tai vaikkapa vain tiedottajakin, voit olla täysin varma, ettei hän toimisi Saksan liittokanslerina.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Berliinin hallitseva pormestari haluaa erottaa Andrej Holmin valtiosihteerin virastaan. Hän on pyytänyt "kypsän ja intensiivisen keskustelun jälkeen" hallituskumppaminsa senaattori Katrin Lompscherin (die Linke) jättämään senaatille erityksen Holmin erottamisesta. Näin ollen Holm joutuu jättämään virkansa vajaa kuukausi nimittämisensä jälkeen.
http://www.sueddeutsche.de/politik/berliner-bau-st...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tänään Holm-keskusteluun on nostettu esiin DDR:n historiasta myös se näköäkanta, että Holm saattoi olla itsekin SED-hallinnon uhri.

Holm allekirjoitti sopimuksen Stasin kanssa ollessaan 14-vuotias. Sen jälkeen hän toimi täysipäiväisesti Stasin laskuun. Vuonna 1989 hän oli 19-vuotiaana suorittamassa asevelvollisuuttaan Stasin upseerikoulussa. Sen mukana hän oli mm. torjumassa syksyllä 1989 ennen muurin murtumista silloisia Itäberliinin massiivisia mielenosoituksia.

"Hän oli aikansa ja vanhempiensa lapsi" (Holmin isä oli Stasi-upseeri).

http://www.sueddeutsche.de/politik/ddr-geschichte-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset