plukkala

Halla-aho ja "isänmurha"?

Kaksi vuotta sitten Timo Soini ennen eduskuntavaaleja ilmoitti, että perussuomalaiset nostavat maahanmuuton keskeiseksi teemakseen eduskuntavaaleissa. Samalla hän ilmoitti, että puolue ulkoistaa puolueen maahanmuuttopoliittisen ohjelman valmistelun Jussi Halla-aholle, koska katsoi tämän olevan asiaan pätevämpi ja perehtyneempi kuin Soini itse.

http://yle.fi/uutiset/3-7742795http://yle.fi/uutiset/3-7742795

Kirjoitin silloin asiasta blogin, jossa kysyin, onko puolueelle näin syntynyt uusi "varapuheenjohtaja" ja perintöprinssi?

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/184535-timo-soini-jussi-halla-aho...

Joku viikko sitten Halla-aho ilmoitti, että hän on tedennäköisesti ehdokkaana Perussuomalaisten kesäkuun puoluekokouksessa puolueen puheenjohtajaksi. Tämä riippumatta siitä, onko Soini ehdolla jatkokaudelle vai ei. Tämä "perintöprinssi on siis tarvittaessa valmis vaikka ns. "isänmurhaan" tavoitteeseensa pääsemiseksi?

Mitä sitten Halla-ahon valinnasta sitten voisi seurata? Sitä käsittelin muutamia päiviä sitten kirjoittamassani blogissa.

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229373-halla-aho-haluaa-tasmentaa...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Niko Sillanpää

Eikö Soini alunperin torpannut Halla-ahon (europarlamentti?-)vaaliehdokkuuden? Jotenkin kitkaiseltahan tuo Halla-ahon ja Soinin suhde on aina vaikuttanut.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mielestäni se "kitkainen" suhde päättyi viimeistään silloin, kun hän ulkoisti puolueen maahanmuuttolinjan Halla-aholle?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Itse sain sen käsityksen, että Soini nimenomaan halusi Halla-ahon menevän europarlamenttiin ettei se sähläisi liikaa kotimaan politiikassa. Soini ei kai koskaan ole erityisemmin piitanut Halla-ahon politiikasta, mutta kyynisenä populistina ymmärsi toki että Halla-aho tuo puolueelle ääniä. Alunperinhän Halla-aho nousi eduskuntaan sitoutumattomana, mutta persujen listalla. Myöhemmin hän liittyi puolueeseen.

Perussuomalaiset on kyllä mielenkiintoinen hybridi. Soini jatkaa SMP:n linjoilla (sen raunioillehan koko puolue perustettiin), mutta Halla-ahon nuiva maahanmuuttopolitiikka taas on tyypillistä eurooppalaisen äärioikeiston politiikkaa. Enemmistö persuista tuskin on kuitenkaan niin tohkeissaan maahanmuutosta kuin Halla-aho. Niinpä Halla-aholla ei liene oikeasti mahdollisuuksia puoluejohtajuuteen, sillä hän häviää Soinille, jos Soini on ehdolla. Ja jos Soini ei ole ehdolla, hän häviää Terholle. Ikuinen kakkonen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Yllättävän korkealla Halla-ahon kannatus kuitenkin on Soinia vastaan tässä mielipidetutkimuksessa. Ja jos Soini ei asetu ehdolle, vielä korkeampi Terhoa vastaan.
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/lännen-media-halla-aho-hipoo-perussuomalaisissa-soinin-kannatusta-1.175298

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #6

Joo, niin on. Saa nähdä miten käy jos Halla-ahosta tulee persujen pomo: loppuuko siihen hallitusyhteistyö vai Halla-ahon suosio?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #22

Siihenkin otin kantaa avauksessani liittämällä siihen linkin muutama päivä sitten kirjoittamaani blogiin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #23

Löysin siitä vain tämän kysymyksen: "Kuinka hallituskumppanit katsoisivat Perussuomalaisten uutta strategiaa, jos siihen otettaisiin mukaan ero EU:sta ja eurosta?" Vastaus on jo saatu: eivät hyvällä. Hallituksen linja sovittiin hallitusneuvotteluissa, eikä se ministeriä vaihtamalla muutu. SOS-hallitus on aivan samanlainen kuin oli SSS-hallitus, ja niin olisi SOH-hallituskin. Ministerinä Halla-aho ei voisi sooloilla, joten epäilemättä se tietäisi hänen äänestäjiensä pettymistä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #25

Mutta Halla-aho voisi viedä itse puolueensa oppositioon? Tuntuisi jopa loogiselta. Sen jälkeen tuloksena olisivat todennäköisesti ennenaikaiset vaalit. Olisit lukenut ketjun kommenttejakin ainakin nro 2 asti. Siinä nostin hallituskriisin mahdollisuuden esiin.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #6

Tuossa linkissä ei taideta mainita Halla-aho – Terho -asetelmasta (vai enkö vain löytänyt?).

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #28

Linkkamani blogi on jo muutaman päivän vanha. Onhan asia sen jälkeen tullut jo yleisestikin tietoon. Aivan kaikkea en minäkään aivan ensimmäisenä ennätä kertomaan. Mutta onneksi on muitakin tiedonvälityskanavia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mikäs siinä. Tulkoon vaan tämä somehahmo taistelemaan lökäpöksyjä vastaan. Halla-ahohan kutsui Soinin kannattajia lökäpöksyiksi. Meitä lökäpöksyjä hän ei kiinnosta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä Soinillakin oli omat nimityksensä näistä halla-aholaisista ja hakkaraisista.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000073756...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Onkos Sinikin siirtynyt vuorostaan persuihin ?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kitkainen suhde on ollut, huomaahan se jo siitä miten keskestelevat viileästi median kautta. Soini antoi kirjassaan Halla-ahosta melko reppanan kuvan. Tuntuvat pitävän etäisyyttä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Äänet Soinille kuitenkin kelpaavat?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tiedä sitten, nostaako näiden halla-aholaisten tuomiot uskonrauhan rikkomisista ja rasisitisista vihapuheista perussuomalaisten kannatusta?. Halla-aho itse mukaanluettuna?

Tänään viimeisimpänä tähän seuraan liittyi Sebastian Tynkkynen.

Niko Sillanpää

Ehkäpä. Ainakin julkisuutta sillä voi ostaa. Ja aikalailla sellaisen vaikutelman saa, että noiden nykyisin de facto islamin erityissuojelupykälien arvostus ei ole ko. äänestäjäkunnassa kovin korkealla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kävi kuinka kävi niin PS näkyy pyrkivän jäsenmäärän kasvattamiseen pj-vaalin avulla:

Slunga-Poutsalo sanoo, että sääntöjen mahdollistamaa uusien jäsenten värväystä puheenjohtavaalia silmällä pitäen voivat käyttää hyödykseen yhtä hyvin Soini kuin Halla-ahokin ja heidän kannattajansa. ”Ongelma” on siis positiivinen puolueen näkökulmasta.

https://demokraatti.fi/riikka-slunga-poutsalo-juss...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kukin näkee asian omilla silmillään? Slunga-Poutsalokin?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kunnalisvaalien ehdokkaiden värvääminen ei näy etenevän suotuisasti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jossakin on onnistunut hyvin, jossain taas ei ollenkaan? Oulussakin näkyy olevan jo 45 ehdokasta nimetty. Kärsämäellä ei puolestaan ainuttakaan.
https://vaalit.perussuomalaiset.fi

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä tuosta Halla-Ahon ilmoituksesta ja näkyvyydestä on varmasti hyötyä persujen kannatukselle. Veikkaan, että helmi-maaliskuussa, tai koska hän sitten virallisesti ilmoittaa ehdokkuudestaan, niin kannatus muutaman prosentin nousee.

Ne nukkuvat, jotka haluavat tiukempaa linjaa maahanmuuttoon, niin taas voivat herätä, ja niitä kyllä meidän syrjäkylillä ja lähiöissä riittää.

Onhan tuo tilanne hieman eri, kuin jos vertaa demareiden kainohymyisiin puheenjohtajaehdokkaisiin. Persujen tilanne on mediankin mielestä paljon kiinnostavampi, ja jokainen juttu ja esiiintyminen on periaatteessa puolueelle hyväksi.

Demareilla on puheenjohtajaleikki, persuille tulee todellinen vaali.

Soinin kannatus taitaa kuitenkin olla vielä liian iso haaste Halla-Aholle, mutta eipä sitä koskaan tiedä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niin, ja välissä ovat vieläkuntavaalitkin? Niidenkin tulos voi tähän puheenjohtajakisaan vielä vaikuttaa?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niin juu, kainohymyt eivät ole muodissa. Räikeää pukkaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Porvarillinen lehdistö toistaa samaa kaavaa mitä se noudatti Stubbin syrjäyttämisessä, nyt kohteena on Vuorostaan Rinne. HS:n viikonvaihteen, samoin, kun tämänpäiväisen IL:n juttu demarien sisäisetä "taistosta" ovat nykykielessä ilmaistuna täyttä "tuubaa" Onko seuraava kohde Rinteen jälkeen persujen puolekokouksen lähestyessä Timo Soini, se jää nähtäväksi.

Niko Sillanpää

Porvarillinen lehdistö? Pikemminkin vihervasemmistolaiset toimittajat haluavat sdp:n puheenjohtajaksi aatteeseensa paremmin rimmaavan kollega Timo Harakan kuin ay-mies Rinteen, jota on jo edeltävästi nöyryytetty kaiken maailman "feministisellä taloudella".

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Media kertoo taustoista. Varsin hyvä asia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Oletko Arto sitä mieltä, ettei demarien puheenjohtajataistosta saisi ollenkaan uutissoida? Kyllä siinä pelissä on mukana kova vääntö. Mutta itse asiassa se ei ole tämän blogin aihe. Tällä kertaa keskustellaan Perussuomalaisten mahdollisesta puheenjohtajataistosta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tottakai saa uutisoida, mutta nimettömättömien "sisäpiiriläisten" mielipiteet näen täysin arvottomina. Viittasin Stubbin kohtaloon ja nyt käytävään kskusteluun Rinteestä siihen, että kokeeko Soini saman kohtalon. Lännen median ulostulo mielipidekyselyineen viittaa hieman siihen, että media on kääntämässä Soinille peukalon alas ja Halla-aholle ylös. Tämä oli se pointti miksi otin Stubbin ja Rinteen esille.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Arto, voit aivan varma olla siitä, etteivät nämä median uutiset kovasta väännöstä SDP:n sisällä aivan tyhjästä synny. Tyytymättömyys Rinteeseen on ollut esillä jo viime kesästä lähtien. Ei savua ilman tulta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Itse asiassa persujen jytkykin johtui pitkälti pettyneistä demareista, jotka loikkasivat persuihin. Nyt kun gallupien valossa persujen suosio näkyy olevan sulamassa, on ainakin osittain kyse siitä, että väki on vaeltanut takaisin demareihin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #24

Tämä tulee selvästi esiin, jos tarkastelee mielipidemittauksia pitemmällä jänteellä. Elokuussa 2015 alkoi Perussuomalaisten jyrkkä lasku gallupeissa. Samaan aikaan alkoi demarien kannatuksen nousu vastaavasti. Käyrät olivat keskenään peilikuvia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämänkin kysymyksen Soini taisi ulkoistaa? Ilmeisesti Halla-aholle? Iltalehti kysyi Soinilta, voiko Tynkkynen tuomionsa jälkeen olla Perussuomalaisten ehdokkaana kevään kuntavaaleissa? Soini tapansa mukaan vastasi aivan muuhun kuin mitä häneltä kysyttiin.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2017011622810104_u...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ei Halla-aho ole tekemässä isänmurhaa. Isä on lapsensa pettänyt.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Joku voi varmaan asian näinkin nähdä? Uskon kuitenkin, etteivät aivan kaikki perussuomalaiset asiaa näin näe?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Halla-aho on aina halveksinut Soinin peruspirukkaa. Eli ei voi sanoa että Soini olisi pettänyt kun ei ole koskaan kunnioitusta saanut. Soini oli Halla-ahon väline. Mutta Soini osasi aika hyvin pitää oman nokkansa pystyssä snobin edessä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Siinä, Sini, olet aivan oikeassa, että Soini on käyttänyt Halla-ahoa hyödykseen monta vuotta. Ainoastaan äänten kerääjänä. Nyt sitten voi olla "isänmurhan" vuoro?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #36

Kiitos vaan vaikken ihan niin sanonut.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #37

Mutta juuri niin kuitenkin on. Sen takia avaukseni otsikko on täysin relevantti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

On kuitekin koko ajan muistettava se, että ilman Soinia Halla-aho olisi edelleenkin vain se "mestari" Hommafoorumilla, eikä mitään muuta. Juuri siksi käsite "isänmurha" sopii erinomaisesti tähän.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Halla-aho Perussuomalaisten puheenjohtajana omien sanojensa mukaan pitäisi puolueen hallituksessa.
http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kotim...
Mutta onko hän asiaa jo hallituskumppaneilta kysynyt?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jos Soinin saavat kaadettua, niin tietenkin PS päätyy oppositioon.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pertti, näin todennäköisesti tapahtuu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset