plukkala

Sigmar Gabriel luopuu, Martin Schulz tilalle? Mikä muuttuu?

Yhteisessä tiedotustilaisuudessaan viime tiistaina Saksan SPD politiikot Sigmar Gabriel ja Martin Schulz ilmoittivat Gabrielin luopuvan Schulzin hyväksi SPD:n puheenjohtajuudesta ja kansleriehdokkuudesta. SPD:n puheenjohtajisto oli Gabrielin ehdotuksesta on päättänyt yksimielisesti tehdä entisestä Euroopan parlamentin puhemiehestä SPD:n kansleriehdokkaan syksyn liittopäivävaaleihin ja myös puolueen puheenjohtajan. Gabriel sanoi, että Schulzilla olisi paremmat mahdollisuudet haastaa Angela Merkel.

Schulz kertoi myös vaalikampanjansa suuntaviivoista. SPD on hänenkin johdollaan eurooppapuolue. SPD ei salli minkäänlaista vihaa vähemmistöjä kohtaan. Schulz ilmoitti aloittavansa taistelun yhteiskuntaa erisuuntiin repivää populismia vastaan.

http://www.spiegel.de/politik/deutschland/sigmar-gabriel-ueber-martin-sc...

Tämän tiedotustilaisuuden jälkeen on Saksassa julkaistu jo kolme puolueitten kannatuskyselyä, jotka on tehty kokonaan tai osittain, tämän ilmoituksen jälkeen. Tulos on niissä ollut kaikissa selkeä. SPD:n kannatus hypähti heti pari kolme prosenttiyksikköä korkeammalle tasolle.

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

Mikä sitten oikeasti SPD:n politiikassa muuttuu? Tuskin mikään? Muutos on mielikuvien puolella. Sigmar Gabrielia on pidetty värittömänä ja harmaana politiikkona. Martin Schulz on puolestaan pidetty pitkän uran Euroopan parlamentissa tehneenä, lopuksi sen puhemiehenä.  Politiikkona, joka ei ole ryvettynyt Saksan päivänpolitiikassa.

Ennakoin näin käyvän jo marraskuussa, kun tuli selville että Schulz luopuu paikastaan Euroopan parlamentissa ja palaa takaisin Saksan politiikkaan.

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226734-martin-schulzin-yllatys

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä Schulzilla ja SPD:lla on edessään vielä lähes mahdoton tehtävä Merkelin ja CDU/CSU:n voittamiseksi. CDU/CSU:n kannatus on vielä tämän ilmoituksen jälkeenkin 13 %-yksikköä SPD:n edellä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tätä samaa asiaa on myös Süddeutsche Zeitung pohtinut. Se toteaa, että Schulz antaa SPD:lle rohkeutta, mutta ei valtaa.
http://www.sueddeutsche.de/politik/bundestagswahl-...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Olen laittanut useita vuosia merkille Merkelin vuoropuhelun elinkeinoelämän kanssa. Ja etukäteen. Kuten Venäjän boikotissa. Samanlaista taitoa ei ole mielestäni kenellään muulla poliitikolla Euroopassa. Tarvitaanko tätä taitoa ja missä määrin mm. USA suhteiden ylläpitämisessä. Todennäköisesti. Vaikea uskoa, että kukaan tulee uhkaamaan Merkelin jatkoa. Toivotaan, että vireys ja motivaatio riittävät. Eipä täältä Euroopasta ole paljon muita lähetettäväksi esim. Venäjälle, Kiinaan tai Yhdysvaltoihin silloin kun on suuret asiat pöydällä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Merkelin ja Schulzin talous- ja Eurooppapolitiikka eivät toisistaan paljoa eroa. He ovat aikaisemmin tehneet paljon hyvää yhteistyötä. Ja nyt Schulz sitten aikoo tosissaan haastaa Merkelin? Gabriel on ilmaissut halunsa siirtyä ulkoministeriksi presidentiksi ousevan Steinmeierin paikalle. Mikä siis muuttuu?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Viimeisimmän eilen Saksassa julkaistun mielipidemittauksen mukaan on SPD:n kannatus Schulzin kansleriehdokkaaksi nimittämisen jälkeen noussut jopa 5 %-yksikköä. Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että SPD:n kannatuksen nousulla ei näytä olevan vaikutusta unionipuolueiden kannatukseen, vaan SPD:n kannatus on pois kaikilta muilta puolueilta.
http://www.wahlrecht.de/umfragen/insa.htm

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saksan SPD:n kansleriehdokas Martin Schulz on kertonut, että vaalitaistelussa SPD ei halua voimakasta vastakkainasettelua nykyisen kansleri Angela Merkelin kanssa. Die Linken kanssa hän on varovaisemoi. Ainoastaa oikeistoextremistit hän sulkee pois yhteistyöstä.
http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/martin-s...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset