plukkala

Mistä Martin Schulzin hype?

Martin Schulz valittiin 25. tammikuuta valittiin Saksan SPD:n liittokansleriehdokkaaksi syksyn liittopäivävaaleihin. Tämän jälkeen tehdyissä mielipidemittauksissa SPD:n kannatus on noussut ällistyttävän jyrkästi. Ennen valintaa puolueen kannatus oli 21-23%. Tällä viikolla julkaistuissa kyselyissä jopa 26-28%.

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

Süddeutsche Zeitung pohti eilisessä artikkelissaan ilmiön taustoja. Sen mukaan saksalaiset pitävät Schulzia päivänpolitiikan ulkopuolelta tulleena, vaikka hän onkin tehnyt pitkän uran europarlamentaarikkona. Schulz vetoaa erityisesti nuoriin äänestäjiin. Tutkijat pitävät ilmiötä myös eräänlaisena vaihtelun haluna.

Mistä nämä uudet kannattajat sitten ovat tulleet SPD:n taakse? Mielipidemittauksista näkyy, että SPD on syönyt kaikkien muiden puolueiden kannatusta, mutta myös siitä joukosta, joka on aikaisemmin ilmoittanut, etteivät aio äänestää tai eivät halua kantaansa ilmoittaa. Ja myös niiden pienpuolueiden kannatusta, jotka eivät ole edustettuina liittopäivillä. Hänen kannatuksensa kansleriksi on suurempaa kuin Angela Merkelillä. Mutta liittokansleria ei Saksassa valita suoralla kansanvaalilla.

http://www.sueddeutsche.de/politik/ard-deutschlandtrend-schulz-ueberholt...

Tavallaan yllättävää on se, että vahvana EU-miehenä tunnettu Schulz kerää kannattajia myös EU-, euro- ja maahanmuuttovastaiselta populistiselta AfD-puolueelta.

Näyttää myös siltä, että Martin Schulz pystyy pelkällä omalla olemuksellaan haastamaan Angela Merkelin kunnolla. CDU/CSU:n ja SPD:n politiikat eivät niin kovin radikaalisti toisistaan eroa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Kertoo jotain saksalaisista kun "innostuvat" Schultzista.

Olisi hauska nähdä, montako ääntä tämä demari keräisi Suomessa - veikkaan vähemmän kuin Paavo Lipponen viime presidentinvaaleissa (6,7%)...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Hyvä kysymys? No ainakin Saksan SPD ja Suomen SDP eroavat kyllä aika paljon toisistaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Innostuivat Schultzista vai saivat kyllikseen Merkelistä?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Nuorten äänestäjien osalta hyvinkin mahdollista, että haluavat kanslerin vaihtaa juuri vaihtelun vuoksi. Monella heistä ei ole ollut aikuisaikanaan muita kanslereita, kuin Angela Merkel.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Ah, kun aina unohtuu että ironia/satiiri ei Suomessa toimi ...

'innostua' ja 'saksalaiset' samassa lauseessa on oksymoroni ..ne eivät samaan tilaan mahdu (vrt. vaikkapa italialaiset).

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Voi, voi Juha! Et taida saksalaisia kovin hyvin tuntea?

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Olisikohan niin, että kyse eräänlaisesta teini-ilmiöstä. Hallitseva äitihahmo houkuttaa kiukuttelemaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jostakin sen tapaisesta. Näyttää siltä, että nuori polvi Saksassa haluaa "vaihtaa" maan politiikan kärkihahmoa? Muutoksen halusta kirjoitti myös SZ.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä SPD:n kannatuksen äkkijyrkkä nousu 10:ssä päivässä on on Saksankin oloissa ennennäkemätön? Ja kaikki perustuu ainoastaan uuden päivänpolitiikassa "ryvettymättömän" kansleriehdokkaan nimeämiseen?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Eiköhän kyse ole nimenomaan siitä, että Schulz on leimallisesti eurooppalainen. Merkelille vasemmistolaista vaihtoehtoa etsiviä on saattanut pelottaa kotimainen Nordstream-sukupolvi, mutta Schulzin lojaaliudesta ei ole epäilystä.

Kyse on kuitenkin vielä alle 30%:n kannatuksesta. Kyllä niille Euroopan vastustajille ääniä riittää, toivottavasti mahdollisimman moneen suuntaan hajautuen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saksan parlamenttipuolueista oikeastaan vain AfD on Eurooppa- ja eurovastainen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Se on tavallaan harmillista, mutta ehkä sen ehtisi vielä hajottaa ennen vaaleja :)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #13

AfD on hyvin hajanainen ja sisäisesti riitelevä puolue jo hajottamattakin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eilen julkaistun Emnid-tutkimuslaitoksen kyselyn mulaan SPD:n kannatus vain kasvaa, se on nyt jo 29%. Sen mukaan SPD:n kannatuksen nousu näyttäisi olevan suoraan pois unionipuolueilta?
http://www.wahlrecht.de/umfragen/emnid.htm
http://www.bild.de/politik/inland/spd/legt-dank-sc...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset