plukkala

Presidentti Erdogan vahvisti Turkin uuden perustuslain

Perustuslain tehtävänä on  turvata  demokratiaa. Sen tarkoitettu kestävän kaikki pienet poliittiset risahdukset ja estää se, että jokainen uusi hallitus ei ensimmäiseksi lähtisi muuttamaan perustuslakia omien mieltymyksiensä ja halujensa mukaiseksi. Siksi perustuslainsäätämisjärjestys on myös tehty huomattavasti vaikeammaksi tavanomaiseen lakiin verrattuna. Kuitenkin nyt ilmassa on istuvien valtaapitävien halua muuttaa useissa eri maissa maansa perustuslakia.

Turkissa presidentti Erdogan on hyväksynyt uuden perustuslain, joka sementoi hänen valtansa. Se antaa hänelle mahdollisuuden pysyä maansa johdossa aina vuoteen 2029.

http://yle.fi/uutiset/tuoreimmat

Puolassa maan hallitus, jolla on takanaan yksinkertainen enemmistö parlamentissa, on tehnyt useita perustuslain vastaisia päätöksiä. Se on erottanut useita perustuslakituomioistuimen tuomareita, erottanut maan yleisradioyhtiön toimittajia, sulkenut uutistoimistoja, ja muutenkin rajoittanut median vapautta. Kuitenkaan vaaleissa Laki ja oikeus-puolue ei saanut enemmistöä puolalaisten äänistä. Tämän yksinkertaisen enemmistön teki mahdolliseksi Puolan erikoinen vaalijärjestelmä.

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207467-puola-polkee-demokratiaa

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/209542-puolan-riippumaton-media

Unkarin hallitus toimii Puolan hallituksen tavoin. Suomessakin istuva oikeusministeri Jari Lindström on ilmoittanut haluavansa muuttaa Suomen perustuslakia. Perusteena ainoastaan se, että hallituksen esitykset ovat niin usein törmänneet perustuslakiin?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä tilanne muistuttaa Saksan tapahtumia 30-luvulla. Laki ja oikeus-puolue saavutti yksinkertaisen enemmistön parlamentissa ja Saksan Weimarin tasavallan tapahtumat Hitlerin noustessa valtaan. Sama kaiku on askelten.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset