plukkala

Populistinen puhe, mitä se on

Populistit (Suomessa Perussuomalaiset) pyrkivät omassa kielenkäytössään yksinkertaistamaan mitä monimutkaisimpia asioita lyhyisiin "kansantajuisiin" lauseisiin tyyliin: "Kyllä kansa tietää". Tässä yhteydessä populisti tarkoituksella jättää määrittelemättä sen, mitä hän "kansalla" tarkoittaa. Asiaa yksinkertaistettuna tarkasteltuna populisti on oikeassa. Kansa todellakin tietää paljon. Tätä populisti käyttää hyväkseen. Mutta kansa ei myöskään ole homogeeninen, vaikka populisti näin vakuuttaakin.

Timo Soini ja Perussuomalaiset ovat puheissaan käyttäneet vuosien varrella monia unohtumattomia sloganeita. "Missä EU, siellä ongelma", "saat, mitä tilaat", "persut ei persettään myy" jne. Kuitenkin Perussuomalaisten siirryttyä hallitukseen ne vain ovat vajonneet historian unholaan. Persutkin tietävät sen, että niitä vastaan on kovin helppoa hyökätä.

Perussuomalaiset kertovat ohjelmissaan olevansa kansansuosioon perustuvan demokratiakäsityksen takana ja vastustavansa elitististä ja byrokraattista demokratiakäsitystä. Nyt hallituksessa ollessaan Perussuomalaiset itse edustavat tätä "elitististä" demokratiakäsitystä.

Hallituspuolueena Perussuomalaisten on myös ollut syytä uudistaa sloganeitaan. Esimerkkinä käyköön vaikka tämä: "Herrojen huvikuunarit ja juppikootterit pannaan nyt verolle". Suomen kieli ei tunne sanaa kootteri. Soini kertoo, että sana on hänen itse keksimänsä. No sellaisia sanoja, joita on itse keksinyt, voi sitten jälkeenpäin selitellä haluamallaan tavalla. Lopputulemana kuitenkin se, että kun oikein "yksinkertaistetaan" vaikeita asioita muutamaan sanaan, on yksinkertaistuksen  jälleen asia mahdoton ymmärtää. Ilman jälkiselityksiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

"Kyllä kansa tietää". Jos perussuomalaiset tulkitsevat kansaan kuuluviksi vain omat äänestäjänsä, viime kunrtavaaleissa kansaan kuului vain 12 prosenttia suomalaisista? Viimme eduskuntavaaleissa vain 18? Mutta tätä Perussuomalaiset eivät kerro?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Populisteja ovat joka ikinen puolue mutta mielestäni on hyvä puhua selkokielellisesti ja kapulakieltä vihaavat kaikki.

En ole vieläkään ymmärtänyt populismi-sanaa kuin sen, että luvataan jotain mutta ei onnistuta toteuttamaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Selkokielistä ymmärrettävää puhetta meistä varmasti kaikki haluavat. Polulistiseen puhetyyliin kuluu vaikeiden asioiden yksinkertaistaminen mahdollisimman pitkälle. Kun tässä mennään tarpeeksi pitkälle, ei kukaan enää tiedä edes sitä, mistä puhutaan.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Joku ilkeä voisi pitää Lukkalankin kirjoitusta populistisena, sillä se antaa monimutkaisesta asiasta yksinkertaisen selityksen.

No, asiaan. Ihan oikeasti lyhyesti ilmaisulle on perusteet. Nyt esim. PS:n vaalialustalla netissä on mahdollista kertoa vain 150 merkillä vaaliteemastaan ja näitä teemoja voi olla kolme. Lisäksi 500 merkkiin on mahduttava kuvaus itsestään ja muuta oleellista ehdokkaana olemisestaan.

Väkisinkin joutuu vain käsittelemään asioita otsikokkotasolla, eikä pitkille jaarituksilke ole mahdollisuuksia.

Sama koskee myös lehti-ilmoittelua. Lyhyt slogan, nimi, arvo ja numero. Siinä se yleensä on.

On toinen juttu sitten, jaksaako kukaan enää tässä hektisessä maailmassa lukeakkaan pitkiä kirjoituksia ts. onko niille enää tilaustakaan. Ps. tästäkin tuli liian pitkä luettavuuden kustannuksella.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ei ollut liian pitkä luettavuuden perusteella.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä Jarmon kommentin sisältö kävi minulle ainakin täysin selväksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En kyllä tarkoittanut kirjoituksellani millään lailla tämän hetkistä kuntavaaleihin valmistautumista. Vielä vähemmän PS:n vaalialustaa, sen merkkimääriä enkä perussuomalaisten kuvauksia itsestään. En edes lehti-ilmoituksia. Tarkoitin jotakin aivan muuta. Jos et sitä ymmärtänyt, en voi sanoa muuta kuin että "Oi, voi"!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässä yksi tiivistelmä tästtä "juppikootteri" hankkeesta uhosta tuhoon saakka.
http://www.iltalehti.fi/politiikka/201702152200071...

Käyttäjän MarkusNorrgran kuva
Markus Norrgran

Pohjanmaalla oli joillain seuduilla tapana pudottaa sanan aloittavasta kaksoiskonsonantista ensimmäinen konsonantti pois. Ainakin vielä 2011, kun seudulta muutin pois.

Käytiin reenaamassa kun mentiin treenaamassa ja puhuttiin raktrorista traktorina jne. Pääosin siis tr-yhdistelmään pätee tämä sääntö. Samaa sääntöä on Soini soveltaen käyttänyt ja jos sitä yhtään johdattelee, on sanan "kootteri" selittäminen muulla merkityksellä kuin skootteri pelkkä pelastusrengas.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Enemmänhän tuo on itäsuomalainen ilmiö. Toki myös Pohjanmaalle osittain levinnyt (savolaisekspansio?); alavutelainen appiukkoni puhuu riistä.

Mutta perinteisesti Pohjanmaalla trampataan kylän raittia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja Soini on Raumalla syntynyt.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä sama asia toistuu kaikissa Suomen länsimurteissa. Taiten asiaa hyväksikäyttäen Soini tästäkin omasta sloganistaan yritti selvitä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tulee mieleen Jutta Urpilainen "tämä hallitus ei eläkeikää nosta", vaikka oli selvää mitä pitää tehdä sekä mitä tuleman pitää.

Antti Rinne lupaa maksutonta varhaiskasvatusta. Taloustilanne on mikä on.

Eli pidän populismina katteettomia lupauksia, joita helposti annetaan äänestäjien koskikelemiseksi. Joskus ne realisoituvat teoiksi ja tulevat kalliiksi. Niiden seuraukset voivat hyvistä tarkoituksista huolimatta olla katastrofaalisia,

Tästä päästään Kokoomuksen "matalapalkkaisille" sairaanhoitajille junailemille korotuksille, joilla voitettiin vaalit. Mediaanipalkka on suomessa liki 3000e ja yli 3000e keksiansioilla olevat eivät ole matalapalkkaisia. Matalapalkkaisia ovat noin 1800e tai alle tuloilla elävät.

Siinä siis oli ja on edelleen elävää populisimia.

Perussuomalaiset linjaavat tietenkin olevansa populistinen puolue ja toimiikin niin. Mutta kyllä sitä muutkin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässäkin tapaulksessa urbaanista tarinasta on ajan kanssa muodostunut "totuus". Tosiasiassa Iltalehti artikkelissaan väitti kokoomuksen näin luvanneen.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200711206872030_uu...

Tämä tarina tietenkin jatkuu kaiken aikaa. Sipilä nosti esiin, että matalapalkkaiset kätilöt saivat hänen päätään käännettyä kiky asioissa. Toivottavasti Sipilä ymmärtää millaisia tuloja matalpalkoilla tarkioitetaan. Ainakin hänen pitäisi tietää.

Sairaanhoitajia ja muita vastaavia symbaattisia ammatteja käytetään kyllä erilaisin keinoin populistisesti hyväksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #15

Silloin vaalitaistelun aikana Kokoomus ilmoitti kannattavansa hoitohenkilökunnan palkan kuoppakorotusta. Mutta siinä pöydässä, jossa palkoista ja niiden korotuksista päätetään, kokoomus ei ollut mukana. Kokonaan eri asia on sitten se, onko minkään puolueen viisasta nostaa esiin asioita, joissa itsellä ei edes ole päätäntävaltaa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #18

No melkoista populismia kumminkin. Uskon sen vaikuttaneen ja mikäs siinä lisää palkkaa vaan ja ukkoo kilometritehtaalle toisesta päästä.

"Se on rikkaiden Neuvostoliitto tämä EU." Mutta onhan nämä melkoisen hienoja soinin sutkautukset. Taitaa vielä pitää paikkansa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #21

Tiivistämiset ja sloganit ovat asioita, joiden avulla voi tiivistää "monimutkaisia" asioita. Mutta sloganeilla on hyvin harvoin mitään tekemistä koko totuuden kanssa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #18

"Mutta siinä pöydässä, jossa palkoista ja niiden korotuksista päätetään, kokoomus ei ollut mukana."

Jep. Sari Sairaanhoitajan palkat nosti esiin puheenjohtaja Jyrki Katainen (kok.).

Kun riittävästi oli saatu painetta aikaan, Sari Sairaanhoitajan palkoista neuvottelivat TEHY:n puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola (kok.) ja Kunnallisen Työmarkkinalaitoksen työmarkkinajohtaja Markku Jalonen (kok.)

Olikos niissä pöydissä siis muitakin kuin Kokoomus?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #24

Ehkäpä kaikissa työriitoja koskevissa neuvotteluissa on muitakin osapuolia, kuin ainoastaan palkansaajien edustajat?

Jälkeenpäin ajatellen asia johti kuitenkin kaikkien ammattialojen vastaaviin vaatimuksiin, koska ne eivät voineet hyväksyä kuoppakototusta yhdelle (naisvaltaiselle) alalle.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #25

"Ehkäpä kaikissa työriitoja koskevissa neuvotteluissa on muitakin osapuolia, kuin ainoastaan palkansaajien edustajat?"

Niin kuin tässä tapauksessa tuo Kuntatyönantajat. Sehän siinä juuri hauskaa onkin, että operaation käynnisti Kokoomuslainen, ja neuvotteluja kävivät pöydän molemmin puolin Kokoomuslaiset. Pontius Pilatuksen käsien pesu on pientä siihen verrattuna, mitä ruiskukkaryhmä joutuu tuon härdellin jäljiltä tekemään pestäkseen näppinsä vastuusta.

"Jälkeenpäin ajatellen asia johti kuitenkin kaikkien ammattialojen vastaaviin vaatimuksiin, koska ne eivät voineet hyväksyä kuoppakototusta yhdelle (naisvaltaiselle) alalle."

Miten niin jälkeenpäin ajatellen? Tuo kuvio oli selvä jo etukäteen. Sillä ei vain ollut mitään merkitystä, koska hoitsujen äänillä piti päästä hallitukseen. Ja työmarkkinoiden logiikalla ei muuten ole minkään valtakunnan tekemistä alan naisvaltaisuuden kanssa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #26

Sen asian voi kukin tulkita haluamallaan tavalla. Mutta selväksi diinä yhteydessä tuli se, että vaikka sairaanhoiajien olisi tullut kaikkien osapuolien tunnustanmana saada kuoppakorotus palkkoihinsa, ei se ollut mahdollista Suomen ay-järjestemän takia.

Katson tämän osakekustelun päättyneen. Palataan aiheeseen, eli populismin käyttämään vaikeiden asioiden yksinkertaistamiseen.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #27

Niin ja se aihe on taas yhden totuuden suomessa valmiiksi taputeltu. Yleisestä eu/euro kaanonista poikkeavat ovat populisteja. JOS ET OLE KILTISTI POPULISTI VIE LEIVÄN PÖYDÄSTÄ.Trump on sitä ja tätä, joka ikinen päivä yleltä, iltalehdistä , hesarista jne... Mitä helkkaria tämmöisillä mediolla on virkaa.

Katainen puhumassa populismista herätti ihan myötähäpeää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #30

Populismista mielestäni saa kuka tahansa olla mitä mieltä haluaa. Mutta populistien käyttämästä monimutkaisten asioiden yksinkertaistamisesta omassa retoriikassaan, olen sitä mieltä, sen myötä, että joku sanoo, että päärynälle ei sovi sama päähine kuin meloonille. Päinvastoin, sillä tällä lauseella ko. monimutkainen asia karkasi vain kauemmaksi.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #27

Blogisi aihe oli kysymys mitä populismi on. Tämä osakeskustelu on juurikim blogin otsikon mukaista aihetta. Populismia on aivan selvästi hakea korotusta väitteillä, että ammattiryhmä A on matalapalkkainen, vaikka väitettä ei tue mikään fakta. Tämä on juurikin myös asian yksinkertaistamista yhteen lauseeseen.

Näin on siis todistettu, että kokoomus on ääripopulistinen joukkio. Myös herra Lukkala on hirveä populisiti ;).

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #32

Blogin otsikko on, "Populistinen puhe, mitä se on". Politiikassa varmaan kaikki puolueety käyttävät populistista puhetta. Toiset vähemmän, toiset enemmän. Jonkun puolueen käyttämä kaikki puhe on populistista retoriikkaa. Siinä se pieni, mutta tärkeä ero.

Mutta kaiken voi ymmärtää väärin, jos haluaa. Ja aivan tieten.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #33

No en minä pahalla. Päin vastoin. Ihan hyvää keskustelua, kuten blogissasi yleensä. ,:).

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen

Mikä on se monimutkainen asia, joka lyhennettynä ja yksinkertaistettuna kuuluu "Kyllä kansa tietää"?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Soinin ajatuksia vain arvuutellen, aivan kaikki.

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen

Entäs Kepun "Suomi nousuun" tai vihreiden uusi slogan "yhdessä rakennamme paremman huomisen"?

Onko nämä myös populismia?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se populismi on tarttunut kaikkii puolueisiin, ja pahiten ehkä Vihreisiin.

Soinin metodit toimivat vaaleissa, ja vallanhimo on puolueilla niin kova, että sitten pitää laukoa vaikka mitä.

Trumpin siivellä mennään ympäri euroopan tällä hetkellä, ja siihen vanaan yrittää sitten kaikki vähän osua.

Pitkä on matka vielä eduskuntavaaleihin, ja jos Halla-Aho siellä on puheenjohtajana, niin nähdään kyllä uusi populismin maailmanennätys, jossa Trumpin puheetkin jää toiseksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Valitettavasti tartunta on jo tapahtunut, eikä rokotteesta ole tietoakaan?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Joskus käy niin, että pahat bakteerit tuhoavat itse itsensä, toivotaan niin, että tuo Trump-bakteeri alkaa hajota sisältäpäin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #28

Toivotaan myös, että rokote myös lähiaikoina on jo käytössä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset