plukkala

Ylen uusin puoluegallup kuntavaaleihin

Ylen tänään julkaisema mielipidetutkimus kuntavaalien suhteen eroaa kahdella tavalla edellisistään. Taloustutkimuksen toteuttamassa kyselyssä otannan koko oli kaksi kertaa suurempi kuin tavallisesti. Otoksen koko oli peräti 4862 kyselyä. Toinen ero aikaisempiin tutkimukseen oli se, että vain alle 55% kertoi, mitä puoluetta aikoo äänestää.

Parissa vuodessa puoluekantansa tutkimuksessa ilmoittaneiden määrä on laskenut yli 10 %-yksikköä. Tämä kertoo liikkuvien äänestäjien ja epävarmojen äänestäjien määrän selkeästä kasvusta. Tämä ei myöskään ennakoi hyvää vaalien äänestysprosentille.

Taloustutkimus kysyi myös oman puoluekantansa kertomatta jättäneiltä, mikä puolue voisi heitä kiinnostaa. Siihenkin kysymykseen tästä joukosta 60% jätti  syystä tai toisesta vastaamatta.

Itse puolueiden kannatuksessa ei suuren suuria muutoksia näkynyt. Kaikki muutokset mahtuivat virhemarginaaliin. Kuitenkin viidenneksi suurimman puolueen asemasta käydään kovaa taistoa Vasemmistoliiton ja Perussuomalaisten välillä. Nyt oli Vasemmistoliiton vuoro olla tässä taisteluparissa edellä.

Itse kuntavaalitaistelu on kuitenkin vielä täysin lähtökuopissaan. Puolueitten ehdokaslistoja eri kunnissa ei vielä ole julkaistu, eikä yhdenkään puolueen paikallisista tavoitteista ole vielä mitään tietoa. Siis turhan suuria johtopäätöksiä tämänkään tutkimuksen pohjalta ei kannata vielä vetää.

http://yle.fi/uutiset/3-9494281

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vaalien lopputulokseen voi vaikuttaa myös Perussuomalaisten toistaiseksi avoimena oleva tulevan puheenjohtajan valinta? Tuoko se puolueelle vetoapua, vai käykö päinvastastoin?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Huojunta 1,3% kun virhemarginaalikin on enemmän, eli 1,5%, joten ei oikeasti mitään merkitystä mihinkään suuntaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä tämä tutkimus kertoi enemmän muista asioista kuin puolueitten kannatuksesta.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Minulle tämä kertoi merkittävästi puolueiden kannatuksesta. Oli iso yllätys, että kannatuslukemat ovat pysyneet muuttumattomina. Kaikki ovat tiukasti leireissään. Voihan toisaalta olla, että osa vaihtaa leiriä ja saman verran tulee naapurileiristä tilalle. Joka tapauksessa jännä tilanne vaalien alla ja aika ratkaiseva tutkimus valtakunnan tasolla ennen vaaleja siihen, mitä voi odottaa. Joku tietysti aina väsähtää ennen vaaleja ja toinen ottaa tuulta purjeisiin. Viime eduskuntavaalissa demarien vauhti hiipui ja Kokoomus sai yllättävän loppukirin. Vihreiden kannatus on todella korkealla ja ihmettelen, jos se realisoituu vaalivoittona koko Suomessa. Helsingin Kokoomuksen paniikkia on hauska silti seurata täältä naapurikaupungista käsin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

Nyt kysymys ei ollut ek-vaalikannatus. Kysymys kuului, minkä puolueen jäsentä äänestätte kevään kuntavaaleissa. Kysymykseen vastaamattomien suuri määrä tuo kyselyn tulokseen suuren epävarmuustekijän.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #7

Jos ei vastaa, tuskin käy äänestämässäkään. Veikkaan, että äänestysprosentti taas laskee kun kansalaiset vieraantuvat politiikasta. Eihän tuollaista pelleilyä moni oikeasti jaksa. Asiakysymykset ovat aivan sivuroolissa ja höpötys vie kaiken uskottavuuden.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Näin ei kuitenkaan välttämättä ole. Ehkä nämä henkilöt odottavat vain ensin eri puolueitten ehdokaslistoja ja niitä paikallisia tavoitteita? Vaaleihin on vielä yli kuukausi aikaa?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niin kertoi, muun muassa sen, että nukkuvien puolue on saanut lisää kannatusta. Sehän tulisikin ilmoittaa aina yhtenä puolueen, silloin demarit eivät enää kylläkään olisi keulilla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kertoo myös siitä, että ns. puolueuskollisuus on katoava luonnonvara. Kun kerran vaihtaa, on toinen kerta jo huomattavasti helpompaa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Noita galluppeja ei oikeasti kannattaisi katsoa yksittäisinä, sillä vain edelliseen verrattuna muutokset ovat aina aika vähäisiä ja usein jopa mahtuvat huojunnan sisälle. Pidempiaikaiset muutokset kertovat enemmän, eli siitä näkyy niin perussuomalaisten alamäki, kuin se, että kaksi muuta hallituspuoluetta on pitänyt kohtalaisen hyvin kannatustaan. Puhumattakaan vihreiden ja demareiden etenemisestä. Itselleni tästä gallubista kiinnostavan teki lähinnä tieto siitä, että aiemmin tapahtunut muutos päti edelleen, eli kyse ei ole vain virhemarginaalin sisällä tapahtuneesta heilunnasta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Nyt ei kuitenkaan ole kysymys ek-vaaleista vaan kuntavaaleista. Kannatuksetkin kuntavaaleissa eroavat usein ek-vaalikannatuksesta. Jo yksistään erilaisten sitoutumattomien ryhmien runsaan osallistumisen takia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

1995 demareilla oli lähes 35% kannatus, mutta omituista on se, että vuoden 2011 persujen nousu koitui tappioksi keskustalle, muttta 2015 persujen lasku koitui voitoksi demareille.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Keskustalaiset siis loikkasivat persuhin ja aikansa oltuaan pomppasivat demareiksi;)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #13

Demarit taas ovat niitä edestakas suotajia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Omaan puolueeseensa prttyneet menevät sinne, jossa uskovat onnen odottavan. Itse uskon kepulaisten jääneen kotiin vuoden 2011 vaaleissa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #14

Se onkin ilmeisen pätevä epäily.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tein edellisistä kuntavaaleista yhteenvedon, miten viimeiset ennusteet pitivät paikkansa (ks.blogin lopusta) sitten vaalituloksen kanssa.

http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/122787-kuka...

----
Nyt tämä suuri kantansa ilmoittamatta jättäneiden määrä on kyllä
niin suuri haaste ennusteille, että ennustan viime vaaleja suurempia poikkeamia puoluekohtaisissa luvuissa ennusteiden ja vaalituloksen kanssa. Myös puoluekohtainen äänestysvarmuus on yksi vaikuttava tekijä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Aioin kirjoittaa puolueiden äänestysvarmuudesta, mutta ehdit ensin kun haeskelin tätä:

Keskustan suosio tipahti tuoreessa puoluebarometrissa

http://yle.fi/uutiset/3-9490876

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tähäkin muutokseen kyllä sellainen, joka seuraa politiikkaa, löytää kyllä syyt.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #20

Otsikon olisin voinut jättää pois, lopussa on puolueiden äänestysvarmuudesta, jolla silläkin on merkitystä jos ja kun äänestysprosentti on alhainen.

N. 32% vastaamatta jättäneistä EOS mitä puoluetta äänestäisi, 20% EVVK. Ei hyvältä näytä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #21

Kyllähän puolueitten kannattajien äänestysvarmuudella on todella suuri merkitys vaalien lopputulokseen. Äänestysprosentin kannalta tutkimus oli murheellista luettavaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #22

Ja maakuntapohjainen soteuudistus vielä murheellisen keskeneräinen, mitähän siitä kuullaan illalla puheenjohtajatentissä. Sekin vielä kuntavaalien alla, valinnanvapaus auki eikä rahoituksesta tietoakaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #23

Tämän sote-ja maakuntahallintouudistuksen olen alusta asti ollut hyvin skeptinen. Enkä ole vielä kantaani muuttanut.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #24

Eikä Ylen Areenasta kuuntelemani eduskunnan täysistunto vakuuta, pikemminkin päin vastoin. Ja mielipiteenäni että jos siitä keskustellaan puheenjohtajatenteissä niin ei se äänestysintoa ainakaan nosta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #27

Onhan siitä pakko keskustella,jotta kuntalaisille tulisi selkeä kuva siitä, mitkä kuntien tehtävät ovat, jos sote- ja maakuntauudistus toteutuu. Miten se keskustelu mahdolliseen äänestysintoon vaikuttaa, en lähde arvailemaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #29

Siinä jää mielestäni vastuu haastattelijoille, ts. esitetäänkö kuntavaalien kannalta olennaisia kysymyksiä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #31

Totta kirjoitat. Mutta vaikka sote- ja maakuntauudistus toteutuisikin, jää kunnille kuitenkin vielämerkittäviä tehtäviä. Tärkeimpänä opetustoimi ja varhaiskasvatus. Mutta lisäksi vielä kaavoitus, ja vapaa-ajantoiminnot. elinkeinotoiminta. Toivottavasti tämä keskustelussa tulee selväksi?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Juuri tästä vähäisestä halusta ilmoittaa puoluekantansa johtuen kirjoitin kuten kirjoitin. On kyllä aikamoinen fakiiri, joka näillä nykyisillä tiedoilla vaalituloksen pystyy tarkasti ennustamaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Pekka, aiotko kokeilla osataanko?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #35

Vasta sitten, kun julkaisen taas perinteisen vaaliveikkauksen täällä US-puheenvuorossa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kun tätä kuvaa puolueiden kannatusten muutoksesta viime eduskuntavaalien jälkeen katsoo, ei voi olla huomaamatta SDP:n ja PS:n käyrien saman muotoisuutta ja yhtäaikaisuutta. Toisella vaan käyrä on nouseva ja toisella laskeva.
http://yle.fi/uutiset/3-9495271

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tuolla aiemmin juuri tuosta yritin kertoa, samanlainen kuvio näkyy myös 2011 keskustan ja persujen välillä, mutta ei aivan noin selkeänä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllähän se siellä näkyy. Mutta tarina ei kerro eri puolueiden kannattajien äänestyshistoriaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #34

Juu demarit saivat nukkuvat hereille ja persut taas nukuttivat omansa.

Aika moni on kuitenkin persuista jo oikeasti loikannut demareihin, mm PerusHannu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #36

Myös moniin muihin puolueisiin. Väyrysen kansalaispuoluekin on omansa sieltä hakenut.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #38

Katselin KD:n luvusta että ei siellä ainakaan vielä jytkyä näkynyt, mutta ei olisi ehtinytkään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #39

Mielestäni siinä, kun KD otti "Yerve Helsinki"-liikkeen edustat omalle listalleen, he tekivät suuren taktisen virheen. Kaikki ehdokkaat eivät Väyrysen lupauksista huolimatta kunnioita KD:n arvoja.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #40

Essayah on hyvä puheenjohtajien vaalitenteissä, mutta paljon riippuu siitäkin nouseeko Terve Helsinki -ryhmästä vaalien alla negatiivisia uutisia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #41
Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Gallupit ovat täyttä mielipidemanipulointia! Kyselyihin vastaavat vain digitaalisia välineitä käyttäjät. Heistäkin mielipiteensä ilmaisee vain runsas puolet!
Vanhemmat ihmiset ja varsinkin koneita vieroksuvat ovat aktiivisimpia äänestäjiä! Kyllä pitää kehittää varmempia menetelmiä äänestyskäyttäytymisen mittaamiseen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tuota noin, gallupit tehdään satunnaisina otantoina puhelinhaastatteluina.

Nettikyselyt ovat erikseen, pelkkää viihdettä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Anita, olet väärässä. Mielipidetutkimukset toteutetaan puhelinhaastatteluina.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Huomioitavaa on että vastaakia oli yli 4000, normaalisti on 2000.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Muistaakseni mainitsin asian avauksessani.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Pääseköhän PS enää koskaan yli 10% kannatuslukeman? Ainakin Sampo Terhon tulevalla puheenjohtajakaudella tämä olisi ihme.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Lähdit Pertti ennakoimaan. Uusi puheenjohtaja valitaan vasta kesäkuussa.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Mielenkiinolla odotan kuinka Perussuomalaisten kannatus kehittyy Soinin jälkeen, kuntavaaleissa voi tulla anti-jytky. Todellinen kannatus nähdään vasta kun uusi puheenjohtaja on valittu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja väliaikatiedon saamme kuntavaaleissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämän illan puolueiden puheenjohtajien kuntavaalitentti ei kovin paljoa vielä tarjonnut. Toki sote- ja maakuntauudistusta oli pakko käsitellä, jotta äänestäjät tietäisivät sen, mistä kunnissa uudistuksen jälkeen oikein päätetään. Mutta nyt siihen sote-keskusteluun käytettiin ajasta yli kaksi kolmasosaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Saikohan Soini katsojilta säälipisteitä kun oli sote- ja maakuntauudistuksesta pihalla kuin lumiukko.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eihän ulkoministeri kiireiltään pikku asioihin ehdi perehtyä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #51

= puolusteli, vaikka ei tiennyt mitä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Valtava epävarmuus näyttää vallitsevan äänestäjien keskuudessa pelkästään jo sen suhteen mennäkö äänestämään vai ei ja mitä puoluetta silloin uurnilla äänestäisi.

Tämä gallup selvensi kuntavaalien tuloksen epävarmuuden vaikka tiedämmekin, etteivät gallupit äänestä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vaali- ja politiikka-aktiivisuudessa on ilmeisesti viime vuosina tapahtumut hidas, mutta jatkuva samansuuntainen muutos.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässä eilisestä vaalitentista puheenjohtajille toimittajien antamat pisteet.
http://www.is.fi/kuntavaalit2017/art-2000005118529...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset