plukkala

Kokemuksia eri vaalikoneista

Käytin aikaani tänään täyttämällä kolmen eri vaalikoneen kysymykset.  Kyseessä olivat Iltasanomien, Helsingin Sanomien ja ja Ylen vaalikoneet.

Hesarin ja Iltasanomien (Sanoma Oy) vaalikoneiden kysymykset olivat hyvin samankaltaisia. Myös niiden tulos minun osaltani oli hyvin saman kaltainen. Ne kertoivat minulle kolme "parhaiten" sopivaa ehdokasta.  Ylen koneessa oli mukana myös oman kotikuntani paikallisia päivänpolttavia kysymyksiä. Muuttivatko nämä "oman kylän" kysymykset tulosta osaltani? Kärkiviisikossa oli mukana kolmen eri puolueen ehdokkaita. Lisäksi Yle kertoi listan 25:n parhaiten sopivista ehdokkaista. Tähän listaan sitten mahtuivatkin mukaan lähes kaikki ehdolla olevat puolueet Siilinjärvellä.

Itse suhtaudun näihin vaalikoneisiin enemmänkin huumorin kannalta. Kaikki politiikassa jonkin aikaa mukana olleet ehdokkaat tietävät sen, että äärimielipiteitä kannattaa kyselyssä välttää täyttäessään kyselyn. Ne voivat karkoittaa potentiaalisia äänestäjiä.

Täällä ja naamakirjassa ovat jotkut jo kokeilleet vaihtoehtoa täyttää kaikki kysymykset valitsemalla "en osaa sanoa".  Tuloksen saa silläkin lailla.  Eri asia sitten, minkä arvoinen sellainen tulos on?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Voi tietysti olla, että vaalikoneet auttavat sellaisia ihmisiä valitsemaan ehdokkaan itselleen, jotka eivät politiikasta itse kovin paljon tiedä?

Käyttäjän amgs kuva

"Hesarin ja Iltasanomien (Sanoma Oy) vaalikoneiden kysymykset olivat hyvin samankaltaisia." Se on sama vaalikone.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Hesarilla ja IS:llä on sama kone mutta ehdokaat joutuvat täyttämään kummatkin erikseen. Siinä syntyy pientä hajontaa, kaikki vastaukset eivät kiireessä (ja inhimillisen ajattelun luonnollisen hetkittäisen vaihtelun takia) osu aivan samaan.

Siksi kysyjänkin vastaukset saattavat olla hiukan erilaisia. On sinänsä hankala, että joissakin koneissa akselin keskikohta tarkoittaa sitä, ettei ole vastannut ollenkaan, vaikka keskikohtia pitäisi olla kaksi:
- en voi valita yleistä asennoitumista
- kysymys ei ole minulle tärkeä tai en ole vastannut vielä (tai taktikoin vastaamalla epämääräisesti)

Ensimmäinen vaihtoehto voi olla hyvinkin luonnollinen teeman todelliselle asiantuntijalle. Pitäisikin pystyä vastaamaan "vahvasti" keskelle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mitä se itse asiassa täddä näytelmässä auttaisi?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Myös monetkaan maakuntalehdet eivät vielä ole omia koneitaan edes avanneet.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Ainakin Keskisuomalaisen vaalikone oli hyvä. Se jopa keskittyi kyseisen kunnan kysymykssin, eikä juuri ollut kysymyksiä joita ei päätetä kunnissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Hyvä näin. Uskoinkin alunperin siihen, että maakuntalehdet ottavat alueensa kuntien omiin kysymyksiin koneessaan kantaa. Monet niistä eivät kuitenkaan ole vielä avautuneet.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kokeilin hetki sitten myös Iltalehden vaalikonetta. Se antoi mahdolliseksi vain kolme vaihtoehtoa. Joko samaa miltä, en osaa sanoa vai eri mieltä. Tuloksessaan se myös kertoi ainoastaan sen, minkä puolueen kannat on lähinnä omiani.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Toivottavasti nämä maakuntalehtien vaalikoneet, sitten kun ne avataan, ottavat paremmin huomioon paikkakuntakohtaiset kysymykset suuremmin huomioon? Tosin vaaleihinhan on aikaa vielä kuukausi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Uusi Suomikin ilmoittaa, että sillä on yhteinen vaalikone Yle:n kanssa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

En tiedä miten luotettavia nuo on, mutta kyllä se jotain kertoo ehdokkaasta jos hän laittaa kysymkseen "Pitäisikö julkisia palveluita siirtää yksityisille"
Ehdottomasti pitää.. Siis 5 vaihoehdosta sen jyrkimmän kyllä.. Kertoo ainakin minulle että älä tuota äänestä.. Tosin itsekin seuraan sen verran noita politiikkoja jne. ettei nuo koneet hievauta minun äänestämistä. Paitsi luo varmuutta puolueeesta.. 3 konetta käyty läpi kahdesta. 3 tarkinta ehdokasta ollut Persuista, yhdessa 2.. Ja aina puolueena samaa mieltä eniten PS... Mutta mukavaa oli kun HS:n? kone antoi sinulle paikan kartassa mikä olet. Vasemmisto vaiko oikeisto jne.. :)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Hesarin vaalikone ei kuitenkaan ottanut mitään kantaa paikkakunna omiin kysymyksiin. Kuntavaaleissa niillä voi olla yllättävänkin suuri merkitys.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vaalikoneessa voi nousta pahin vihamies ykköseksi ja se johtuu vain siitä, että hän ajattelee asioista samoin, vaikka kemianne ei muuten kävisikään yhteen.

Eli vaalikone seuloo vain sen mitä mieltä ehdokas on, mutta ei seulo keinoja joilla hän niihin pyrkii tai jättääkö vain asian haaveiden asteelle.

Vaalikoneen kysymykset ovat perinteisesti suhteellisen yksioikoisia, vaikka asiat ovat paljonn monimutkaisempia. Vaalikoneiden kysymykset tulisivat mielestäni kysellä enemmän keinoja joilla tuloksiin päästään, eikä niinkään mielipidettä siitä mitä mieltä ihminen on.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ehdokas voi myös täyttää vaalikoneen venyttämällä omia mielipiteitään sellaiseen suuntaa, jollaisen hän uskoo äänestäjien yleinen mielipide olevan.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Blogisti kyseli maakuntalehtien vaalikoneiden perään. Tässä on esim. Keskisuomalaisen vaalikone: http://www.ksml.fi/vaalikone/jyvaskyla/

On makuasia miten paikallisuus näkyy niissä enemmän kuin Ylen vaalikoneessa. Oli siellä mm. kysymys: Pitäisikö Jyväskylän palkata Matti Nykänen kaupungin pr-mieheksi.

Ylen vaalikoneessa voi muuten katsoa ehdokkaiden videovastauksia kolmeen kysymykseen. Tähän oli haastava vastata.

Ps. En kannattanut Nykäsen palkkaamista.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jos asuisin Jyväskylässä niin äänestäisin Malviina Heinää, hän ei puhu puutaheinää vaan Malviina Heinää.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

:) Jyväskylässä on muuten ammattien osalta laaja kirjo eri alan taitajia. Virallisilta ehdokaslitoilta löytyy mm. hevoskuiskaaja, uuden ajan sekatyömies jne. Ja löytyypä muuten ehdokas, jolla ei ole arvoa tai ammattia ollenkaan. Hän kertoi, että olisiko pitänyt laittaa "peruskoulun käynyt"?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #14

Ammattien kirjo Suomessaon laaja. Tottakai se näkyy myös kuntavaaleissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #14

Ammattien kirjo Suomessa on laaja. Tottakai se näkyy myös kuntavaaleissa.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Keskisuomalaisen vaalikone on ollut paras kaikista, ainakin niistä viidestä joita olen kokeilut.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuten sanottu, kaikkia vaalikoneita ei ole vielä avattu. Maakuntalehdet varmasti myös tuntevat alueensa kuntien asiat varsin hyvin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jarmo, lue kommenttini nro 17.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset