plukkala

Meneekö sote-uudistus läpi?

Olen ollut skeptinen sote-uudistuksen läpimenomahdollisuuksiin sen jälkeen, kun siihen kytkettiin myös maakuntauudistus. Minun lisäkseni uudistuksen mahdollisuudesta mennä läpi moni muukin suhtautuu samankaltaisesti.

Uusi Suomi kysyi istuvan hallituksen ulkoministeri Timo Soinilta, joka myös on yhden hallituspuolueen puheenjohtaja, kuntavaalihaastattelussaan mm. sitä, että uskaltaako hän lyödä vetoa siitä, että sote-uudistus menee läpi? Soini vastasi tähän, että aina peluuri voi pienen summan vetoa lyödä. Mutta kaikkia siemenperunoitaan hän ei siihen iskisi. Eli onko Timo Soinikin skeptinen uudistuksen läpimenon suhteen? Usko oman hallituksensa tekemiseen ei näytä olevan kovin vahva?

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/216589-timo-soini-kylla-tama-jonkin-sor...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Voi tietysti olla, että uudistus meneekin läpi, mutta sen uudistuksen aikataulun pitämiseen en usko. Silloin myöskään maakuntavaaleja ei pidettäisi presidentinvaalin yhteydessä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kaatuu kuin liiaksi tupattu korttipakka kun Halla-Aho valitaan ja Kokoomus höpöttää ettei voi olla samassa hallituksessa.. ?

Itse asiassa sen verran epämääräisiä (hyödyn kannalta) on sote-uudistukset ja maakuntamallit olleet että ehkä hyväkin kun kaatuu. KEPUn ja Kokoomuksen kaupankäyntiä ja eppäillä soppii onko "tavalliselle suomalaiselle" eduksi. Perussuomalaisille tuntuu mikä vain käyvän noissa asioissa, joten siksi Kepu/Kokoomus diilejä.

Mistä ne laskelmat (linkki kiitos) näkee että noista muutoksista on Suomelle etua? Luotan enemmän numeroihin kuin lupauksiin (kunhan pitää mielessä että numeroitakin voi vääristellä mikäli haluaa niiden osoittavan haluttua lopputulosta).

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos hallitus kaatuu, uudistus ei varmasti mene läpi. Mutta vaikkei kaatuisikaan, epäilen uudistuksen läpimenoa siltikin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässä lisätietoa sote-uudistuksen ongelmista.
http://yle.fi/uutiset/3-9511997

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

On olemassa suuri mahdollisuus, että juuri näin käy.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Jos hallitus onnistuisi saamaan sisäisen sovun aikaiseksi, se kaatuu kuitenkin perustuslakiin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #5

Se on mahdollista. Voi myös osoittautua, että aikataulu on liian tiukka uudistuksen tekemiseen?

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Ikuisuusprojektia pukkaa vai?

Tuo perustuslakiongelma taitaa olla ennemminkin vastassa demareiden "aluekuntamallissa, vai miten siinä on tarkoitus taata "peruskuntien" asukkaiden kontrolli ja vaikutusmahdollisuus "aluekuntien" toimintaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sote-uudistuksessakin oli riittävästi purtavaa. En vaan mitenkään ymmärrä sitä, että tähän täytyi kytkeä vielä maakuntauudistuskin?

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Koska sotea ei saada perustuslainmukaiseksi ilman maakuntahallintoa. Kansalaisilla täytyy olla suora vaikutusmahdollisuus, eikä se onnistu kaiken maailman himmelivirityksillä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

Kyllä soteuudistuksen olisi voinut hyvin toteuttaa ilman maakuntauudistustakin. Kepu halusi ehdottomasti mukaan maakuntauudistuksen. Kokoomus tämän jälkeen siihen vielä valinnanvapauden. Siitä tämä sotku syntyi.

Olisi ensin pitänyt toimiva soteuudistus. Vasta senjälkeen maakuntauudistus ja valinnanvapaus. Nämä himmeliviritykset tähän tulevat mukaan samanaikaisen maakuntauudistuksen takia.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #10
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #11

Ensin varmistaa se, että palvelut toimivat sote-uudistuksen jälkeenkin. Sitten vasta on aika puhua mahdollisesta maakuntauudistuksesta ja valinnanvapaudesta. Jos kakkua ottaa liian suuren palan kerrallaan, sen jälkeinen diagnoosi on ähky.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #12

Mutta kun sitä uudistusta ei voi tehdä ilman että muokataan hallintoakin. Siihenhän se Kataisen-Urpilaisen yritys kosahti. Ei läpäissyt perustuslakiseulaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #13

Mutta sote-uudistukseen ei ole mitään pakkoa sotkea maakuntauudistusta eikä edes valinnanvaautta ensimmäisessä vaiheessa. Muuten tulee mainitsemani ähky.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Norjan malli: terveydenhuolto valtiolle, ja keskusjohtoiseksi. Asiantuntijaorganisaatiossa päättäminen kuuluu asiantuntijoille.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Isossa Britanniassa on myös keskitetty terveydenhuolto. Siellä taitaa olla noin 60 miljoonaa asukasta. Koko maakunta sote on täydellistä tyhmyyttä. Valtiohan tämän kaiken tulee rahoittamaan!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Näinhän se menee. Jos valtion lääkäri ei kelpaa, hyvä, mutta joudut valinnan vapaudesta sitten maksamaan. Suuri huijaus on se, että valinnan vapaus muka olisi ilmaista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Se, millaisena uudistus tulisi toteuttaa, se onkin sitten jo kokonaan toinen juttu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niin, tällaisena ja tällaisessa aikataulussa? Ei onnistu?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset