plukkala

Sote-uudistus eilen ja tänään

Sote-uudistuksesta on tulossa samanlainen ikuisuusprojekti kuin Olkiluodon kolmannesta ydinvoimalasta. Kirjoitin kolme vuotta sitten blogin edellisen hallituksen ja silloisen opposition saavuttamasta sote-ratkaisusopimuksesta. No lopulta se ei sitten kuitenkaan toteutunut, kuten kaikki tiedämme. 

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/163819-sote-ratkaisu

Matti Vanhasen toisen hallituksen aikana tämä sote-uudistus lähti käyntiin ns. Paras-hankkeena. Silloin pyrittiin vähentämään ja liittämään yhteen Suomen kuntia, jotta "hartiat" kustannusten jakamiseksi kasvaisivat. Kataisen hallitus puolestaan ajoi kunta- ja sote-uudistuksen nimellä samaa asiaa. Stubbin hallitus jatkoi samalla linjalla. Ja valmista ei tullut.

Nykyisen Sipilän havitteleman uudistuksen nimi on muuttunut, mutta on kuitenkin samaan tähtäävä. Nykyinen hallitus on tekemässä sote- ja maakuntauudistusta. Sipilä halusi siihen ehdottomasti mukaan myös maakuntauudistuksen. Kokoomus ei siihen suostunut saamatta mukaan myös potilaan valinnanvapautta.

Nykyisen hallituksen mukaan uudistus on "viittä vaille valmis". Lakiesitykset ovat nyt lausuntokierroksilla. Nämä lait pitäisi saada maaliin eduskunnan kevätistuntokauden aikana. Koko uudistukseen suhtaudun varsinkin aikataulun osalta varsin skeptisesti. Voi käydä samoin kuin viime hallituksen aikana ns. hallituspuolueitten ja opposition sote-sopimuksellekin kävi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sote-uudistus, maakuntauudistus ja potilaan valinnanvapaus ovat jokainen yksittäinkin niin suuria uudistuksia, että en ymmärrä, miksi ne kaikki piti kytkeä toisiinsa. Ne olisi voitu tehdä myös perättäin erillisinä?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Sote-uudistuksesta on tulossa samanlainen ikuisuusprojekti kuin Olkiluodon kolmannesta ydinvoimalasta."

Aavistin tuon alusta alkaen ja siksipä en ole vielä tähän päivään mennessä tuhlannut aikaani sote-uudistuksen sisällöstä lukemiseen tai kuuntelemiseen.

Mieleen tulee jopa ajatus, että tuo sotehömppä saattaa toimia savuverhona, jonka tarkoituksena on vain viedä kansan huomio pois muista asioista, joita tehdään (tai jätetään tekemättä) samanaikaisesti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sote-uudistus on kuitenkin pakko tehdä. Suomalainen yhteiskunta ei muuten kestä terveydenhuollon kustannusten kasvua. Yksittäinen sairaustapaus voi kaataa pienen kunnan talouden nykyisellään.

Paras hankkeen aikaan yritettiin vapaaehtoisia kuntaliitoksia. Niitä tapahtuikin jossain määrin, mutta ei jo sote-kustannusten takia riittävästi.

Kunta- ja sote-uudistusta tavoiteltaessa pyrittiin tähän samaan. Silloin otettiin mukaan myös kuntien välinen yhteistyö. Valmista ei kuitenkaan syntynyt.

Nykyisen hallituksen aikaan Sipilä ja Keskusta eivät halunneet katsoa edellisen hallituksen aikana jo lähes valmiiksi saatua uudistusta, eikä kuunnella asiantuntijoita. Se halusi halusi ehdottomasti mukaan maakuntauudistuksen, Keskustan pitkäaikaisen tavoitteen säilyttää puolueen painoarvo edes maakunnissa.

Ja niin ollen olemme nyt tässä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyllä keskusta haisti tilaisuutensa tulleen sementoidakseen valtansa maakunnissa. Sipilä ja kepu ymmärsivät kokoomuksen kovan halun terveydenhuollon yksityistämiseen ja käytti tätä, jopa hallituksen kaatumisen ohella, hyväkseen. Persuilla oli tässä näytelmässä, kuin koko hallituksessa olossa, ainoastaan statistin osa. Huolestuttavaa on, että yhä useammat asiantuntijat, joille Sipilä ummistaa korvansa, epäilevät koko SOTE:n onnistumisen mahdollisuutta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Aeto, vaikka en mikään asiantuntija olekaan, minäkin kovasti epäilen koko sote- ja maakuntauudistuksen toteutumista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset