plukkala

Schulz: AfD ei ole vaihtoehto vaan häpeä Saksalle

Tammikuussa Saksan SPD:n puheenjohtaja Sigmar Gabriel yllättäen ilmoitti, että hän väistyy puolueen puheenjohtajuudesta ja liittokansleriehdokkuudesta europarlamentaariikko Martin Sculzin hyväksi. Tästä alkoi SPD uskomattoman nopea kannatuksen kasvu. SPD:n kannatus on sen jälkeen kasvanut noin 10 %-yksikköä ja on nyt runsaat 30%.

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

SPD:n puoluekokous on viime viikolla valinnut Schulzin virallisesti puheenjohtajakseen ja SPD:n kansleriehdokkaaksi syyskuun liittopäivävaaleihin. Monet asiantuntevat tahot tulkitsevat Schulzilla olevan paremmat mahdollisuudet haastaa liittopäivävaaleissa Angela Merkel kuin Gabrielilla. Tähän on kaksi syytä. Eurooppamyönteinen Schulz on ollut vuosikausia Euroopan parlamentissa, viimeisimmät vuodet sen puhemiehenä. Hän ei ole siten ryvettynyt Saksan sisäpolitiikassa. Toisaalta asiantuntijat pitävät hänen henkilökohtaisia ominaisuuksiaan enemmän äänestäjiin vetoavana kuin Gabrielin.

Valintansa jälkeen Schulz ilmoitti osallistuvansa hallituskumppani CDU/CSUn kanssa säännöllisesti järjestettävään koalitiokokoukseen. Näin Schulzin mukaan siksi, että hänen poisjääntinsä aiheuttaisi "kriisin" hallituspumppani CDU:lle. Samassa yhteydessä Schulz arvosteli raskaasti AfD:tä, erityisesti sen edustaja Björn Höckeä siitä, että Höcke haluaa 180 asteen käännöksen Saksan tapaan muistella omaa historiaansa. Höcke pitää esimerkiksi häpeällisenä Berliiniin Brandenburgin portin viereen pystytettyä juutalaisten muistomerkkiä. Schulzin mukaan AfD ei ole nimensä mukaiseti vaihtoehto, vaan häpeä Saksalle.

http://www.bild.de/politik/inland/martin-schulz/listenplatz-eins-nrw-510...

SPD:n kannatuksen kasvu on syönyt kaikkien muiden puolueiden kannatusta paitsi FDP:n (Vapaat demokraatit), joka on nimensä mukaisesti liberaalipuolue. Eniten kannatustaan ovat menettäneet vihreät (noin kolmasosa) ja yllättäen myös populistinen AfD (noin neljänneksen). Unionipuolueet CDU/CSU ja SPD taistelevat nyt lähes tasapäin gallupien kärkipaikasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olin viikolla taas kerran neljä päivää Berliinissä. Mielenosoitusten luvatussa kaupungissa näin myös tuhansien ihmisten Euroopan unionia tukevan mielenosoituksen, joka sotki kaupungin keskustan liikenteen muutamaksi tunniksi. Berliinin keskustassa on vaikea liikkua päivääkään näkemättä jonkinlaista mielenosoitusta.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Sie olet näköjään ihminen ,joka vihaa demokratiaa. Melko tavallista nykyään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tähän haluaisen kuulla perustelutkin, enkä ainoastaa syyttävää heittoa? Tälläkin kerralla kerroin varsin analyyttiseen tapaan siitä, mitä Saksa sisäpolitiikassa tapahtuu juuri nyt, ottamatta millään lailla kantaa kenenkään puolesta enkä ketään vastaan. Siehän äijä oot?

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

jos syytät missään maassa legitiimistä toimivaa poliittista puoluetta syyllistyt demokratian aliarvioimiseen/koko demokatian poistamisenn.
ILmeisesti kannatat tyranniaa NL:n ja EU:N tapaan

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

Kerropa Timo, ketä olen syyttänyt? Mitä puoluetta tai ketä henkilöä! Minun asiani ei ole arvioida Martin Schulzin kannanottoja, mutta pidän tärkeänä kertoa niistäkin suomalaisille, koska mikään media ei sitä Suomessa tee.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #7

Tuohan juuri on demokratian tuho : että legitiimiä puoluetta ei saisi syyttää!
Hyvänen aika sentään.

Sinänsä kyllä AfDn julkisessakin ohjelmassa on piirteitä, jotka venyttävät legitiimisyyden käsitettä hurjasti.
Puhumattakaan puolueen vähemmän julkisesta puolesta.
Synkeä viritelmä, jota nyt yritetään valkopestä kuten IKLää aikoinaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #10

Saksan poliittisten puolueitten kannatuksien kehittymisessä pidän kuitenkin yllättävänä Martin Schulzin mukaan tulon jälkeen. Varsinkin demareiden kannatuksen romahtamisen jälkeen naapurimaa Hollannissa.

Toinen yllättävä seikka on mielestäni se, että SPD:n kasvava kannatus syö juuri AfD:n kannatukseta neljäsosan.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Nämä ovat tietysti puhtaasti mielipiteitä (sdp).
Hollannissa demarit olivat häpeäksi, olisivatkos muuttaneet Saksaan?
Jos, niin varmasti molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä :)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niin, Hollannissa sosialidemokraatiy kokivat toisen perättäisen tappion ja ovat kahdessa vaalikaudessa kutistuneet sirpalepuolueeksi. Naapurimaassa Saksassa on näköjään tällä hetkellä päinvastainen suunta

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Juurikin näin.
Onnea molemmille voittajille.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Saksan demarit ovat ottaneet aate - ja arvopolitiikassa aloitteen käsiinsä
nimenomaan AfDn avoimena vastavoimana.

Mikä osoittaa, että ihmiset sekä kaipaavat että osaavat vastaanottaa muutakin poliittista viestiä kuin joko oikeistopopulistista meuhketta tai lyhytjännitteistä eturyhmäpuhetta.
Hienoa toimintaa Saksan demareilta.
Saavat paljon menneisyyden rikkeitä anteeksi tällä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Itse uskon myös Martin Sculzin henkilön vaikuttavan asiaan enemmän kuin päältä näyttäisi.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

https://www.youtube.com/watch?v=pU9e7RWscps

https://www.youtube.com/watch?v=eeTONCYUiFA

Videoilla puhuu mies, jolta lukio jäi kesken englantia yhtä hyvin kuin ruotsalaiset ja ranskaa sitä äidinkielenään käyttävän Junckerin kanssa käytännössä tasavertaisesti.Myös espanja,hollanti ja italia vääntyvät.Schulz on myös loistava yleisönsä hallitsija kuten videoistakin on havaittavissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Schulz on huomattavasti karismaattisempi, kuin "harmaaksi" mainittu Gabriel. Tässä yksi syy puheenjohtajan vaihdokseen. Myöskään pitkä Schulzin ura europarlamentaarikkona ja Euroopan parlamentin puhemiehenä on hänelle eduksi. Kielitaidosta, Schulz puhuu sujuvasti kuutta kieltä, ei ole ainakaan haittaa. Lisäksi hän ei ole ryvettynyt Saksan sisäpolitiikassa. Siksi SPD valitsi hänet puheenjohtajakseen, koska puolue katsoo hänellä olevan paremmat mahdollisuudet Merkelin haastamiseen.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Lisäksi hänenllä ei ole talouskurin aiheuttamien päätösten painolastia. Hollannissa sikäläinen Demaripuolue sukelsi säästöpakettien vanavedessä. Demaripuolueet ympäri eurooppaa ovat hylkäämässä authority talouspolitiikkan, myös meillä suomessa. Vasemmisto saksassa ei olla pidetty Schröderin tekemisistä työmarkkina uudistuksista, nyt niihin otetaan eroa. Vaikka jotkut kirjoittavat Merkelin maahanmuuttopolitiikka olisi Shculzin suosion takan, näin ei kuitenkaan ole. SPD on vähintäänkin samalla linjalla Merkelin kanssa, joten eroa ei siinä tule puolueille.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #16

Aivan! Schulz voi käydä vaalikamppailua ilman menneisyyden painolasteja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #16

Mitä on authority talouspoliitiikka?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #18

Autoramismi perustuu usein yksinvaltiuteen tai pienen suppean eliitin valtaan. Missä sitä mielestäsi harrastetaan?

Demokratiassa taas talouspolitiikkaakin harrastetaan demokratian säännöin, pienemmän tai suuremman yhteisön jäsenenä.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto Vastaus kommenttiin #18

Suomenkielinen termi on talouskuri, mutta käytetään yleisesti englannin kielistä termiä. https://fi.wikipedia.org/wiki/Talouskuri

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Talouskurin nimitys kait on austerity?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset