plukkala

Kuka petti kenet ja milloin?

Paavo Väyrynen kertoo tänään US-puheenvuorossaan, kuinka Kokoomus petti kahdesti keskiryhmät kolmekymmentä vuotta sitten. Väyrynen tietoisesti muistaa vain osan tapahtumista silloin.

http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234237-kokoomus-petti-kesk...

Varsinkin vuoden 1987 hallituksen muodostamisen aikaan voimassa olleen perustuslain. Silloin presidentti vielä nimitti mieleisensä hallituken muodostajaksi vaalien jälkeen. Presidentti Koivisto nimitti Harri Holkerin mudostajaksi ja Holkerin johdolla syntyi enemmistöhallitus.

Toinen asia, jonka Väyrynen onnellisesti unohtaa, on kertoa se, että miksi ja milloin syntyi sanonta "Kepu pettää aina".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

On havaittavissa selkeästi valikoivaa nuistia.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

No nyt ymmärrän miksi Väyrynen sanooo ettei ole koskaan ollut väärässä. Syy on valikoivassa muistissa:)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Varmasti yksi syy siihen, liitettynä muuhun itseriittoisuuteen. Väyrynen näitä "tietojaan" on kertonut jo vuosikymmeniä. Göbbelsin tavoin hän uskoo niihin jo varmasti itsekin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Joo. Itse muistan vaalikaudelta 1987–91, että Paavo Väyrysen väitöskirja hyväksyttiin vuonna 1988. Väitöskirjassaan Väyrynen muun muassa esitti, että Neuvostoliitto ei hajoa ja että Euroopan kahtiajako on pysyvä.

Muistan senkin, että Berliinin muuri murtui ja Saksa yhdistyi; Tshekkoslovakiassa tehtiin samettivallankumous; ja kappas, Baltian maat itsenäistyivät. Keskustalaisten historialliseksi onneksi puoluetta johti uusi mies, kun Neuvostoliiton vastavallankumous epäonnistui ja Suomi haki Euroopan yhteisön jäsenyyttä.

Eivät ilmeisesti maininnanarvoisia juttuja, mutta kassakaappisopimukset kyllä muistuvat Väyrysen mieleen kuin eilinen päivä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Muistan myös kaikki mainitsemasi asiat. Ja Väyrysen muistutettua kassakaappisopimuksen ja vuoden 1987 Hollkerin hallituksen muodostamisen varsin hyvin. Totesin jo jossain kommentissani, että Väyrysellä on hyvin valikoiva muisti.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Väyrysen kuningasajatuksena oli "huudattaa" itsensä pääministeriksi vaalituloksesta riippumatta ja samalla ohittaa presidentille perustuslain mukaan kuuluvan nimitysokeuden. Väyrynen ei suostu ymmärtämään, että salaisen "kassakaappisopimuksen" allekirjoittaneet oli trio jolla oli valmius pettää suomalaiset äänestäjät. Mauno Koiviston muistelmissa "kaksi kautta" nuo tapahtumat ovat kuvattu varsin seikkaperäisesti. Edesmennyttä Harri Holkeria pidän Väyryseen verrattuna rehtinä ja suoraselkäsenä politiikkona.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Holkerista olen kanssasi täysin samaa mieltä. Salainen kassakaappisopimus oli tuolloin äänestäjien rankkaa aliarvioimista ja suorastaan petos äänestäjiä kohtaan.. Holkeri ei ollut siihen mitenkään sotkeutunut.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Nyt voisi ohimennen kysyä, kuka petti ja kenet, kun tarkastelee Väyrysen viimeaikaista toimintaa?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Holkeri ei todennäköisesti tiennyt edes koko sopimuksen olemassaolosta ja olisi mahdotonta kuvitella, että Koivisto olisi nimittänyt Ilkka Suomisen, kok. silloisen puheenjohtajan hallituksen muodostajaksi, kun hänen tiedossaan oli mitä hänen selkänsä takana Suominen, Väyrynen ja Taxell olivat sopineet.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Koivisto sai tietää hänen selkänsä takana tehdystä kassakaappisopimuksesta. Harri Holkeri oli kassakaappisopimuksen ulkopuolinen henkilö. Koivisto nimitti Harri Holkerin täysin omien silloisten valtaoikeuksiensa mukaisesti hallituksen muodostajaksi. Tästä ei kahta sanaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Väyrynen näitä omia "muisteluitaan" kirjoittaessaan uskoo ilmeisesti, ettei silloisia tapahtumia kukaan enää muista?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mutta toimihan Ilkka Suominen kyseisen Holkerin hallituksen kauppa-ja teollisuusministerinä.

Ja seuraavissa eduskuntavaaleissa oppositioon pakotettu Keskusta otti komean vaalivoiton ja syntyi Esko Ahon hallitus.

Kaikkiaan pelkkää tyhjän jauhamista Väyryseltä, mutta kaikki mainostila on nyt tarpeen kuntavaalien lähestyessä kuten Petteri Ritalakin alempana toteaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Toki Kokoomuksen silloinen puheenjohtaja, kassakaappisopimuksen allekirjoittaja, Ilkka Suominen istui Holkerin hallituksen kauppa- ja teollisuusministerinä. Kuitenkin Seuraavan hallituksen muodostamisen myötä Kokoomus oli mukana Esko Ahon hallituksessa. Ilmeisesti Koiviston ratkaisu ei jäänyt silloisessa Keskustassa kirvelemään muita kuin Väyrystä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei Väyrynen sitä varten kirjoita, etteikö joku noita muistelisi, aina löytyy niitäkin, jotka tuon totuuden uskovat.

Ja se, että miksiköhän poliitikko kirjoittaa paljon eri lehtiin ja blogeihin kaksi viikkoa ennen vaaleja :)

Kaikenlainen näkyvyys on nyt hyvästä, Väyrynen ei pienistä hetkahda.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Väyrynen tunnetusti tekee mitä tahansa saadakseen palstatilaa. Siihen ei tarvita edes kuntavaaleja.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Enemmistöhallituksia muodostettaessa enemmistö on enemmistö. Se saattaa yllättää vaalivoittajankin: esimerkiksi Saksan kristillisdemokraatit 1969 ja Suomen kepulaiset 1987.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinpä. Ja jos hallituksen muodostaja saa enemmistöhallituksen aikaiseksi, siitä tulee enemmistöhallitus. Eikä lupaa siihen erikseen tarvitse Väyryseltä kysyä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Suomen Keskusta lyhennetään SuoKusta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Keskusta käytetään muitakin lyhenteitä, mutta jätän ne tässä nyt mainitsematta.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Hauska juttu. Väyrynen puhuu SDP:n ylivallasta. Mikä ylivalta SDP:llä vuoden 1987 vaalien jälkeen oli, kun maassa oli silloin selkeä porvarienemmistö eduskunnan eduskuntapaikoista?
Porvarit olisi muodostaneet porvarihallituksen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Totta. Mutta Väyrynen muistelee tätäkin tapahtumma vain siksi, ettei kaikki mennyt hänen tahtonsa mukaisesti. Ehkä myös siksi, että silloin Väyrynen joutui poliittisella urallaan sivuraiteelle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset