plukkala

Süddeutsche Zeitung: Saarlandin maapäivävaalit

Süddeutsche Zeitung analysoi tänään useissa artikkelissaan Saarlandin maapäivävaalien tulosta ajatellen syyskuun liittopäivävaaleja. Heti alkuun lehti muistuttaa, että Saarland on pieni, noin miljoonan äänioikeutetun osavaltio. Tästä huolimatta SZ etsi vaaleista opetuksia syksyn valtakunnallisia vaaleja ajatellen.

Lehden mukaan ensimmäinen opetus Saarlandista oli se, että tammikuussa alkanut Schulz-hype ei ollut riittävän suuri realisoituakseen vaalituloksessa. Lisäksi, lehti tulkitsi tämän Schulz-efektin väärin arvioimisen aiheuttaneen eri titkimuslaitosten epäonnistumisen ennusteissaan. Toinen opetus oli se, että että lehden mukaan niiden aikojen olevan ohi, kun populistinen AfD kulki gallup-voitosta toiseen.

Kuitenkaan SZ:n mukaan ei Saarlandin vaalitulos vielä murskaa SPD:n toiveita vallanvaihtoon liittopäivävaaleissa, mutta kuitenkin vaimentaa niitä. Saarlandissa nimittäin SPD, fie Linke ja Vihreät kaikki pettivät kannatuksellaan odotukset.

Saarlandissa äänestysprosentti nousi näissä vaaleissa merkittävästi edellisistä maapäivävaaleista. Alustavien virallisten tulosten mukaan se 69,7%. Näitten äänioikeutettujen äänistä, jotka aikaisemmin eivät äänestäneet suurimman potin keräsi nyt CDU.

Kolmantena kohtana SZ tulkitsi SPD;n halun muodostaa rot-rot (SPD ja die Linke) pohjalle perustuvan liittohallituksen Saksaan mahdollisesti täydennettynä Vihreillä muodostavan SPD:lle suuren riskin.

Viiden prosentin äänikynnyksen takia maapäiville pääsi vain neljä puoluetta, CDU, SPD, die Linke ja AfD. Maapäiviltä putosivat sekä Vihreät että piraatit, myöskään FDP ei 5%:a saavuttanut.

SZ:n mukaan kaikilla puolueilla on syksyn liittopäivävaaleja ajatellen vielä paljon, eikä vähiten Angela Merkelin CDU:lla.

http://www.sueddeutsche.de/politik/landtagswahl-im-saarland-fuenf-lehren...

http://www.sueddeutsche.de/politik/landtagswahl-im-saarland-fuenf-lehren...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ennen liittopäivävaaleja Saksassa järjestetään vielä maapäivävaalit sekä Schleswig-Hollsteinissa että Norfrhein-Westfalenissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vuosi 2017 on tärkeä vaalivuosi Euroopan kannalta. Hollannin vaalien tuloksen tiedämme. Populistisen Geert Wildersin puolue ei saanut odotusten mukaista vaalitulosta.

Eilen käydyt maapäivävaalit Saarlandissa Saksassa kertoo tavallaan asetelmista Saksan syyskuun liittopäivävaaleja ajatellen. Sielläkään ei populistisen AfD:n kannatus ei yllättänyt. Eli onko populismin suhteen Euroopassa joku trendi kääntynyt.

Vielä lisäksi Euroopan suhteen tärkeitä vaaleja ovat Ranskan presidentinvaalit ja Italian parlamenttivaalit.

Suomessakin on kuntavaalit, jotka myös jotakin kertovat myös valtakunnan politiikasta.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Suomen mittakaavaan suhteutettuna Saarland vastaa väkimäärältään Vaasan kaupunkia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Varsinkin jos suhteuttaa. Mutta Saarlandia on vaikea käyttää esimerkkinä koko Saksalle, sillä esimerkiksi entisillä DDR:n alueella puolueitten poliittinen kannatus eri puolueiden osalta on kovin erinäköinen verrattaessa sitä Saksan vanhoihin läntisiin osavaltioihin. Toisaalta Vaasan käyttäminen Suomessa on myös vaikeaa RKP:n voimakkaan aseman vuolsi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

En nyt ole noita Saksan lehtiä lukenut ja muutenkin tunnen aika heikosti Saksan alueellisen tilanteen. 2012 tilanteeseen nähden kuitenkin CDU näyttää voittaneen.

Oletko huomannut, onko kukaan yrittänyt analysoida sitä vaihtoehtoa, että Merkel on kääntänyt vaikean tilanteen omaksi ja CDU:n voitoksi. En tiedä, miten paljon saksalaiset olettivat Merkelin väistyvän. Itse olisin kuvitellut niin. Hän kuitenkin jäi tavallaan vastaamaan tilanteesta (turvapaikanhakijoiden vyöry), josta häntä itseään oli voimakkaasti syytetty. Ei siis paennut paikalta.

Lisäksi hän selkeästi on ottanut (jälleen kerran) Euroopan johtajan vastuun. Edellisen kerran tämä tapahtui Ukrainan tilanteen ollessa pahimmillaan. Nyt taas hän on Euroopan vastapaino Trumpille. Eikä edelleenkään tunnu hätkähtävän vähästä vaan hänen hermojaan saa koetella.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kieltämättä Merkel on tällä hetkellä johtava politiikko Euroopan Unionissa. Saksassa näytti kuitenkin tapahtuvan konkinlainen käänne. Vuosi sitten esimerkiksi AfD:n kannatus pyöri jopa 15%:ssa. Toisaalta Schulzin valinta SPD:n kansleriehdokkaaksi tammikuussa on aiheuttanut uskomattoman nopean SPD:n 10 %-yksikön kannatuksen nousun. Kumpikaan näistä ei kuitenkaan realisoitunut Saarlandissa.

Uskon myös Brexitin ja Trumpin valinnan vaikuttaneen Saarlandin vaalitulokseen. Saksassa, ehkä koko Euroopassakin, on tapahtunut muutos populististen puolueiden vetovoimassa? Tähän samaan suuntaan varmasti vaikutti Myös Geert Wildersin vapauspuolueen selvästi odotuksia huonompi vaalitulos Hollannissa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Yllättävintä Tässä SPD:n voimakkaassa kannatuksen kasvussa näyttävät suurimpana häviäjänä Vihreät, jotka gallup-kannatuksessa ovat menettäneet kolmasosan entisestä kannatuksestaan. Tämä realisoitui Saarlandissa siten, että Vihrät jäivät äänikynnyksen alle ja putosivat maapäiviltä.

Vielä suurempi yllätys on se, että EU- ja Eurooppamyönteisen SPD:n kannatuksen kasvu on syönyt noin neljäsosan EU- ja eurovastaisen AfD:n gallup-kannatuksesta. Tämäkin tavallaan realisoitui Saarlandissa, sillä vaaleissa puolueen kannatus jäi odotuksiin nähden paljon pienemmäksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Liitämpä tähän vielä tuoreimmat mielipidemittausten tulokset syksyn liitopäivävaalien suhteen.
http://www.wahlrecht.de/umfragen/

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Alla MTV:n Janne Torikan analyysi Saarlandin vaalitulosta ja merkitystä Saksalle ja Euroopalle.
http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/komme...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset